Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Προτεραιότητα σε Υγεία και Ασφάλεια
4.000 προσλήψεις μέχρι το τέλος του 2019

Eπιχείρηση-«Κεραυνός» έχει εξαπολύσει ο πρωθυπουργός, ο οποίος υλοποιεί σε πρωτόγνωρα ταχύτατους ρυθμούς όχι μόνο τη συγκρότηση του κυβερνητικού μηχανισμού του, αλλά τρέχει και τις προεκλογικές εξαγγελίες του προγράμματός του. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί διαγωνισμός ΑΣΕΠ για προσλήψεις 2.450 θέσεων στο υπουργείο Υγείας. Επίσης, θα δρομολογηθούν άμεσα και θα έχουν ολοκληρωθεί, επίσης μέχρι το τέλος του έτους, 1.500 προσλήψεις αστυνομικών για να ενισχυθεί η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και να ανασυσταθεί η ομάδα ΔΕΛΤΑ. Ακόμη, το αμέσως προσεχές διάστημα από το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, θα ελεγχθούν τα κενά και οι άμεσες ανάγκες στο Δημόσιο, για να προχωρήσουν άμεσα όλες οι ενέργειες που απαιτούνται για να πληρωθούν κενές θέσεις. Άλλωστε, ένα από τα στοιχήματα που θέλει να κερδίσει ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτό της βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη, στην οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό υπάγονται η υγεία και η ασφάλεια. Πέρα από την επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού θα ξεκινήσει άμεσα η νέα διαδικασία απόκτησης ειδικότητας μέσα στα νοσοκομεία, για τους απόφοιτους των νοσηλευτικών σχολών, προκειμένου κάθε χρόνο περίπου 1.500 επιπλέον νοσηλευτές να είναι επίσης διαθέσιμοι στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Όλα αυτά θα αποτυπωθούν και στη συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων στη Βουλή, που ξεκινά σήμερα στη Βουλή, στις 6 μ.μ., με την ομιλία του πρωθυπουργού και θα ολοκληρωθεί, τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα, με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Σε αυτό αναμένονται ανακοινώσεις από το βήμα της Βουλής που θα ξεπερνούν το κυβερνητικό πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει η Ν.Δ. προεκλογικά.

Ασυμβίβαστο υπουργών

Το άλλο ύφος και άλλο ήθος της κυβέρνησης που πρεσβεύει ο πρωθυπουργός θα φανεί και στο πρώτο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που αναμένεται να κατατεθεί την προσεχή Τρίτη. Σε αυτό, μεταξύ άλλων θα θεσμοθετηθεί το ασυμβίβαστο υπουργών και υφυπουργών και για μετά το τέλος της θητείας τους. Συγκεκριμένα, θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που θα προβλέπουν κωλύματα σχετικά με τη δράση και τα έργα των υπουργών και των υφυπουργών, που θα εκτείνονται χρονικά και μετά την ολοκλήρωση των καθηκόντων τους στα υπουργεία. Δηλαδή, ακόμη και αν έχουν παραδώσει τα χαρτοφυλάκιά τους, μετά δεν θα μπορούν για παράδειγμα να εργαστούν σε Οργανισμούς που είχαν σχέση με το υπουργείο τους. Επίσης κατά τη διάρκεια της θητείας τους θα απαγορεύεται οποιαδήποτε σύναψη σύμβασης των ιδίων ή συγγενών τους με ύλη των υπουργείων τους. Στο πρώτο νομοσχέδιο θα θεσπιστεί και η θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας. Πρόκειται για μια νέα θέση, στα πρότυπα της διοίκησης του Λευκού Οίκου. Θα θεσμοθετηθεί θέση συμβούλου του πρωθυπουργού για τα θέματα Εθνικής Ασφάλειας, που θα συμπληρώνει το ακτινωτό σύστημα των συμβούλων του πρωθυπουργού που απαρτίζει το ισχυρό πρωθυπουργικό γραφείο. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας θα είναι και επικεφαλής του ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας).

Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Η ίδρυση ενός νέου θεσμού, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, για να ενισχυθούν οι μηχανισμοί καταπολέμησης της διαφθοράς, θα περιληφθεί στο πρώτο νομοσχέδιο. Εκεί θα μεταφερθούν αρμοδιότητες των βασικών ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να μην υπάρχουν συγκρούσεις αρμοδιοτήτων που παρατηρούνται μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα