Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Πρωτοφανής δήλωση Τζόνσον: Καλύτερα νεκρός σε χαντάκι παρά να αναβάλω το Brexit
Το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει τη Δευτέρα για πρόωρες εκλογές

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι «προτιμά να βρεθεί νεκρός στο χαντάκι» παρά να αναβάλει την ημερομηνία του Brexit, επιμένονας ότι θα πρέπει να γίνουν εκλογές στα μέσα Οκτωβρίου για να αποφασίσει ο λαός.

«Πρέπει να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου», επανέλαβε σε ομιλία του σε αστυνομικούς στο Γιορκσάιρ, μία ημέρα μετά την ήττα του στη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία ενέκρινε νομοσχέδιο που τον υποχρεώνει να ζητήσει από τις Βρυξέλλες αναβολή τριών μηνών.

«Θέλουμε εκλογές στις 15 Οκτωβρίου», είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει αμέσως μετά ότι «δεσμεύεται» ότι θα διεξαχθούν πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ (17-18 Οκτωβρίου). Όπως είπε, «δεν θέλει καθόλου» να γίνουν εκλογές αλλά δεν βλέπει άλλη διέξοδο. «Αν ο λαός πιστεύει πραγματικά ότι θα πρέπει να μείνουμε στην ΕΕ και μετά την 31η Οκτωβρίου, αυτό είναι ένα ζήτημα που θα το αποφασίσουν οι ψηφοφόροι», τόνισε.

Υποσχέθηκε επίσης ότι δεν θα καθυστερήσει το Brexit, όταν ρωτήθηκε αν μπορεί να δεσμευτεί στον λαό πως δεν θα πάει στις Βρυξέλλες για να ζητήσει εκ νέου αναβολή: «Ναι, μπορώ. Προτιμώ να με βρουν νεκρό σε χαντάκι», υπογράμμισε.

Στην ερώτηση αν προτίθεται να παραιτηθεί από το αξίωμά του, απάντησε ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει την εντολή που του έδωσε ο λαός.

Μιλώντας εξάλλου για την αποπομπή των ανταρτών βουλευτών από το Συντηρητικό κόμμα, είπε ότι «η πειθαρχεία είναι σκληρή».

Το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει τη Δευτέρα για το αν θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές

Οι Βρετανοί βουλευτές θα ψηφίσουν τη Δευτέρα επί μιας άλλης πρότασης για το αν πρέπει ή όχι να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζέικομπ Ρις-Μογκ.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θέλει να δειξαχθούν εκλογές στις 15 Οκτωβρρίου, αλλά απέτυχε να εξασφαλίσει την υποστήριξη που χρειαζόταν από τους βουλευτές για να το κάνει αυτό στην ψηφοφορία που διεξήχθη χθες.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέχρι να εγκριθεί ένα σχέδιο νόμου που έχει σκοπό να εμποδίσει μια έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία στο τέλος Οκτωβρίου — κάτι που αναμένεται να συμβεί τη Δευτέρα.

Το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί σήμερα στη Βουλή των Λόρδων (άνω Βουλή), η οποία έχει ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή της για να το εγκρίνει, αφού ο Τζόνσον αποφάσισε να ανασταλεί η λειτουργία του κοινοβουλίου από την επόμενη εβδομάδα και για πέντε εβδομάδες. Η Βουλή των Λόρδων ανακοίνωσε ότι η τροπολογία θα βρίσκεται αύριο το απόγευμα στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Χθες η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το σχέδιο νόμου που εμποδίζει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και νωρίς σήμερα το πρωί η κυβέρνηση εγκατέλειψε τις προσπάθειες να το μπλοκάρει στην άνω βουλή.

Ο Τζο Τζόνσον αδελφός του πρωθυπουργού παραιτείται προβάλλοντας το εθνικό συμφέρον 

Τα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον να γίνει η σημερινή πρώτη ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας εν όψει πρόωρων εκλογών με το σύνθημα ότι το κοινοβούλιο είναι ο εχθρός που εμποδίζει την υλοποίηση του Brexit επισκιάσθηκαν σήμερα από την παραίτηση του μικρότερου αδελφού του Τζο Τζόνσον από την θέση του υφυπουργού και την έδρα του στην Βουλή των Κοινοτήτων, αφού επικαλέσθηκε το εθνικό συμφέρον.

Ο Τζο Τζόνσον ανακοίνωσε μέσω του Twitter την παραίτησή του από την θέση του υφυπουργού και από την βουλευτική του έδρα επικαλούμενος σύγκρουση ανάμεσα στην πίστη προς την οικογένεια και το εθνικό συμφέρον.

«Ηταν τιμή μου που εκπροσώπησα το Ορπινγκτον επί εννέα χρόνια και που υπηρέτησα ως υπουργός υπό τρεις πρωθυπουργούς», έγραψε στο Twitter ο Τζο Τζόνσον που έχει ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος με το ερώτημα της παραμονής ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στηνν Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Τις τελευταίες εβδομάδες βρέθηκα διχασμένος ανάμεσα στην πίστη προς την οικογένεια και το εθνικό συμφέρον – είναι μία ανεπίλυτη πιεστική κατάσταση και είναι η στιγμή για άλλους να αναλάβουν τους ρόλους μου ως βουλευτή και υπουργού».

Ο 47χρονος μικρότερος αδελφός του Μπόρις Τζόνσον ψήφισε υπέρ της παραμονής στο δημοψήφισμα του 2016 και παραιτήθηκε από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι τον Νοέμβριο 2018 εκφράζοντας την αντίθεσή του προς την συμφωνία για το Brexit και την λύπη του «για την επιλογή που έχει μείνει στον βρετανικό λαό» ανάμεσα σε μία συμφωνία που «θα αποδυνάμωνε οικονομικά» την χώρα και σε μία έξοδο χωρίς συμφωνία που θα προκαλούσε «ανείπωτη ζημία » στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό ακριβώς το Brexit της «ανείπωτης ζημίας» για την χώρα επιδιώκει ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος, αφού υπέστη την ταπεινωτική διαδικασία της ματαίωσης των πολιτικών του σχεδίων στην Βουλή των Κοινοτήτων, εξακολουθεί να ελπίζει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, οι οποίες θα του επιστρέψουν την χαμένη του κυβερνητική πλειοψηφία.

Πρώην δημοσιογράφος των Financial Times, αφού εργάσθηκε στην επενδυτική τράπεζα Deutsche Bank, ο Τζο Τζόνσον έγινε υφυπουργός αρμόδιος για τα Πανεπιστήμια, την Επιστήμη και την Ερευνα.

Αλλά δεν είναι το μοναδικό μέλος της οικογένειας που έχει διαφορετικές απόψεις από τον αδελφό του: η αδελφή του Ρέιτσελ έκανε καμπάνια στις ευρωεκλογές υπέρ του φιλοευρωπαϊκού κόμματος Change UK.

Οσο για τον πατέρα τους Στάνλεϊ Τζόνσον, υπήρξε ευρωβουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος από το 1979 μέχρι το 1984 και ψήφισε κατά του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016.

Η ΕΕ ανησυχεί για τη στάση του Μπόρις Τζόνσον στο θέμα των ιρλανδικών συνόρων και των μελλοντικών κανόνων ανταγωνισμού

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί ολοένα και πιο πολύ για τη στάση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για τα ιρλανδικά σύνορα και τους μελλοντικούς κανόνες ανταγωνισμού, όπως δήλωσαν σήμερα πηγές.

Ο Τζόνσον πιέζει για τη διενέργεια κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας αφού η Βουλή των Αντιπροσώπων μπλόκαρε την προσπάθειά του να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου – με ή χωρίς συμφωνία διαζυγίου. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι καταγράφει πρόοδο στις συνομιλίες για την επεξεργασία των όρων που η προκάτοχός του Τερέζα Μέι συμφώνησε με την ΕΕ αλλά δεν κατάφερε να περάσει από τη βρετανική Βουλή – Ευρωπαίοι διπλωμάτες, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι το Λονδίνο δεν έχει κάνει ακόμα ουσιαστικές προτάσεις.

Διπλωμάτες και αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε την Τετάρτη σε απεσταλμένους των άλλων 27 κρατών-μελών ότι το Λονδίνο δεν έχει ακόμα παρουσιάσει συγκεκριμένες ιδέες για το πώς να αντικατασταθεί το λεγόμενο ‘backstop’ στη συμφωνία της Μέι – το δίκτυ ασφαλείας που στόχο έχει να διατηρήσει τα ιρλανδικά σύνορα χωρίς συνοριακούς ελέγχους.

Ο Τζόνσον έχει υποστηρίξει ότι, επισείοντας την απειλή για αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, μπορεί να εξασφαλίσει παραχωρήσεις σε σύνοδο στις Βρυξέλλες στις 17-18 Οκτωβρίου, δύο εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη αποχώρηση της Βρετανίας.

«Οι Βρετανοί έχουν μια μη ρεαλιστική πεποίθηση ότι τα πάντα θα λυθούν με ένα μαγικό τρόπο στη σύνοδο», δήλωσε σήμερα διπλωμάτης της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το εμπόριο, ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι ο Τζόνσον έχει ξεκαθαρίσει πως στοχεύει σε μια πολύ περιορισμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ μετά το Brexit.

Η ΕΕ ανησυχεί, ωστόσο, ότι το Λονδίνο δεν θέλει πλέον να δεσμευθεί νομικά «σε ίσους όρους ανταγωνισμού» – δηλαδή σε συμφωνημένους βασικούς όρους ανταγωνισμού που σχετίζονται με περιβαλλοντικά πρότυπα, εργασιακά ρυθμιστικά πλαίσια και κανόνες περί κρατικής βοήθειας – για να διασφαλιστεί ότι η Βρετανία δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει προϊόντα στην ΕΕ σε τιμές ντάμπινγκ.

Επιστολή μετριοπαθών βουλευτών των Τόρις στον Μπόρις Τζόνσον να επανεξετάσει το θέμα της διαγραφής των 21 «ανταρτών

Ανησυχίες και δυσαρέσκεια εκφράζονται στο κόμμα των Συντηρητικών για τους χειρισμούς που αφορούν τη διαγραφή των 21 «ανταρτών» βουλευτών, ως συνέπεια της απόφασής τους να μην στηρίξουν την κυβέρνηση στις ψηφοφορίες επί του νομοσχεδίου που προβλέπει την αναβολή του Brexit και τον αποκλεισμό μίας εξόδου χωρίς συμφωνία.

Βουλευτές του κόμματος υποστηρίζουν ότι οι Τόρις δεν θα καταφέρουν να κερδίσουν σε εκλογές χωρίς μία διευρυμένη βάση ψηφοφόρων και εκπροσώπων από όλες τις πλευρές και ζητούν από την Ντάουνινγκ Στριτ να επανεξετάσει γρήγορα το ζήτημα της διαγραφής.

Μία ομάδα περίπου 100 Συντηρητικών της μετριοπαθούς ομάδας του κόμματος «Ένα Έθνος» υπέγραψαν επιστολή, που απευθύνεται στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ζητώντας του να ανατρέψει την απόφασή του να διαγράψει τους 21 αντάρτες βουλευτές.

Οι βουλευτές που διαγράφηκαν δεν θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν υποψηφιότητα με το Συντηρητικό κόμμα σε περίπτωση εκλογών, ενώ, όπως άφησαν να διαφανεί, οι τρεις πρώην υπουργοί Φίλιπ Χάμοντ, Ντέιβιντ Γκοκ και Ρόρι Στιούαρτ αναμένεται να θέσουν υποψηφιότητα ως «ανεξάρτητοι Συντηρητικοί».

Δυσαρέσκεια στο κυβερνών κόμμα επικρατεί και γύρω από το ρόλο του ανώτερου πολιτικού συμβούλου του πρωθυπουργού, του Ντόμινικ Κάμινγκς, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Μπόρις Τζόνσον με τους αντάρτες βουλευτές, πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο.

Δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο κάνουν λόγο για προσπάθεια του Κάμινγκς να σαμποτάρει ένα συμβιβαστικό σχέδιο που έθεσαν κατά τη συνάντηση οι αντάρτες βουλευτές, προτείνοντας στην κυβέρνηση να ορίσει μία ημερομηνία για την ψηφοφορία των βουλευτών στο νομοσχέδιο που αποκλείει το Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά μετά την ευρωπαϊκή Σύνοδο του Οκτωβρίου. Ετσι οι βουλευτές θα είχαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν πώς διαμορφώνεται το διαπραγματευτικό σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον και μετά να ψηφίσουν εάν χρειάζεται επιπλέον παράταση στις διαπραγματεύσεις. Σχετική πρόταση, που παρουσιάστηκε στη συνάντηση από τον πρώην υπουργό Επιχειρηματικότητας Γκρεγκ Κλαρκ, δέχθηκε έντονες λεκτικές επιθέσεις από τον σύμβουλο του πρωθυπουργού.

Η προοπτική ενός Brexit χωρίς συμφωνία πλήττει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, σύμφωνα με το επιχειρηματικό λόμπι CBI

Οι βρετανικές επιχειρήσεις αντί να προχωρούν σε παραγωγικές επενδύσεις διαθέτουν δισεκ. λίρες προκειμένου να προετοιμαστούν για την προοπτική ενός Brexit χωρίς συμφωνία, σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI).

Σύμφωνα με τη CBI, ενώ οι περισσότερες επιχειρήσεις θα αντιδράσουν θετικά στην προσπάθεια των κομμάτων της αντιπολίτευσης να καθυστερήσει η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ αντί να υπάρξει αποχώρηση χωρίς συμφωνία, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να ανησυχούν για τη συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα.

«Έως ότου συναφθεί μια συμφωνία, οι εταιρίες θα συνεχίσουν να διαθέτουν δισεκ. λίρες, αντί σε παραγωγικές επενδύσεις, στις προετοιμασίες για την περίπτωση μη συμφωνίας και οι διεθνείς επενδυτές θα συνεχίσουν να αναρωτιούνται εάν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια σταθερή, ανοικτή χώρα για το επιχειρείν», δήλωσε σήμερα η γενική διευθύντρια του CBI Κάρολιν Φέρνμπερν.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Σατζίντ Τζάβιντ δήλωσε σήμερα ότι η νομοθεσία που έχει στόχο την καθυστέρηση του Brexit, και που αναμένεται τώρα να περάσει από το κοινοβούλιο, είναι ένα «νομοσχέδιο παράδοσης» και σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να πραγματοποιήσει εθνικές εκλογές.

«Όταν λάβει τη Βασιλική Επικύρωση, θα είναι ένα νομοσχέδιο παράδοσης και γι’ αυτό τον λόγο ο πρωθυπουργός έχει πει ότι, ιδιαίτερα αφού τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο, χρειάζεται να προχωρήσουμε ως χώρα, χρειάζεται να φέρουμε εις πέρας το Brexit, και γι’ αυτό δυστυχώς νομίζω ότι είμαστε σε μια θέση που χρειάζονται γενικές εκλογές», ανέφερε ο Τζάβιντ σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Πρόσθεσε ότι η ημερομηνία της 15ης Οκτωβρίου που προτάθηκε από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για τη διενέργεια εκλογών πιθανόν θα αλλάξει καθώς χθες το κοινοβούλιο μπλόκαρε το νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα