Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Πρόσκληση προς τον Αλ. Τσίπρα για περιοδεία στη Λατινική Αμερική

Για μελλοντικά ταξίδια του Αλέξη Τσίπρα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, ως αποτέλεσμα των επαφών που είχε ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της κηδείας του Φιντέλ Κάστρο, κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, από την Κούβα.

Όπως αναφέρουν, οι ίδιες πηγές ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τέσσερις σημαντικές συναντήσεις με ιδιαίτερη σημασία.

Συνάντησε τον Ντανιέλ Ορτέγκα, ιστορικό ηγέτη των Σαντινίστας και πρόεδρο της Νικαράγουα, ο οποίος επανεξελέγη θριαμβευτικά στις 7 Νοεμβρίου 2016. Ο Ντ. Ορτέγκα, που γνωρίζει πολύ καλά τη χώρα μας, καθώς ήδη από τη δεκαετία του 1980 είχε στενές σχέσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου, κάλεσε τον Τσίπρα να επισκεφθεί τη Νικαράγουα. Μίλησε επίσης με τον πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, έναν από τους μεγάλους Λατινοαμερικάνους προοδευτικούς ηγέτες. Ο Ρ. Κορέα τόνισε πόση σημασία έχει η παρουσία Τσίπρα στην Κούβα, για όλη τη Λατινική Αμερική. Χαρακτηριστικά του είπε: «Αλέξη, κρατάτε γερά, είσαι το στήριγμα στην Ευρώπη του προοδευτικού κόσμου της Λατινικής Αμερικής!» Επίσης, συζήτησε με μια ακόμα μορφή της αριστερής Λατινικής Αμερικής, τον πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες. Η συνομιλία τους ήταν εγκάρδια και αναλυτική, για τα ζητήματα της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης, και κατέληξε –και αυτή– σε πρόσκληση για επίσκεψη Τσίπρα στη Βολιβία. Ο κ. Τσίπρας μίλησε αρκετή ώρα, καθώς κάθονταν δίπλα δίπλα στην τελετή, και με τον πρόεδρο του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο. Συζήτησαν για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Αμερική και τον πλανήτη με την εκλογή Τραμπ, ενώ ο Μεξικάνος πρόεδρος κάλεσε και αυτός τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Μεξικό.

Μετά τον επικήδειο που εκφώνησε ο Α. Τσίπρας, ο Ραούλ Κάστρο τον αγκάλιασε, και στη συνέχεια ο γιος, η κόρη και τα εγγόνια του Φιντέλ τον πλησίασαν και τον ευχαρίστησαν.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα