Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Πως θα μπείτε στη ρύθμιση για χρέη προς το Δημόσιο – Χριστίνα Γλυκού

Με τη «Δαμόκλειο σπάθη» των τραπεζικών κατασχέσεων να επικρέμεται τους τελευταίους μήνες πάνω από τα κεφάλια των ελεύθερων επαγγελματιών και να αποτελεί πλέον ζοφερή πραγματικότητα και εφιάλτη αυτών, και με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς από 27/04/2018 για χρέη προς το Δημόσιο να αυξάνονται καθημερινώς με… γεωμετρική πρόοδο, η κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 29/12/2017, στα πλαίσια του άρθρου 15 παραγρ. 21 του Ν.4469/17 Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων) περί ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι 31/12/2016 των ελεύθερων επαγγελματιών και το «άνοιγμα» της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας εδώ και λίγο καιρό (πλέον για όλες τις κατηγορίες των επαγγελματιών, βλ. γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους κ.ά., αλλά και γα τους αγρότες, καθώς έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών ως αυτοαπασχολούμενοι), δίνει «ανάσα» σε αρκετούς από αυτούς και τη δυνατότητα τόσο διαγραφής προστίμων και τόκων όσο και επιμήκυνσης στην αποπληρωμή μέχρι και 120 δόσεις.
Ας δούμε, όμως, παρακάτω τα κυριότερα σημεία (όροι και προϋποθέσεις υπαγωγής, δυνατότητες ρύθμισης, καθώς και απαιτούμενα δικαιολογητικά), όπως ορίζονται στο ΦΕΚ της 29/12/2017, συγκεκριμενοποιήθηκαν, δε, με την εγκύκλιο που εκδόθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο:
Εντάσσονται τα φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα, που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (ελεύθεροι επαγγελματίες) με ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δημόσιο ή ασφαλιστικά ταμεία μέχρι 50.000 ευρώ, εφόσον:
• Έχουν κάνει έναρξη εργασιών και δεν έχουν διακόψει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα (είναι ενεργοί δηλαδή).
• Έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα.
• Έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 31/12/2016.
• Έχουν θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (απευθύνονται και συμβουλεύονται το φοροτεχνικό τους).
• Δεν έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για μια σειρά αδικήματα όπως φοροδιαφυγή, καταδολίευση δανειστών, δωροδοκία, υπεξαίρεση, εκβίαση, απάτη, πλαστογραφία κ.λπ.
• Άπαξ δυνατότητα για κάθε οφειλέτη (προσοχή στον τρόπο συμπλήρωσης αυτής).
• Απώλεια τυχόν υφιστάμενων ρυθμίσεων για τις ίδιες οφειλές, σε περίπτωση υπαγωγής του οφειλέτη στην παρούσα.
• Δεν υπάγονται όσα φυσικά πρόσωπα έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους
• Δεν υπάγονται όσα φυσικά πρόσωπα έχουν υποβάλει αίτηση για ρύθμιση οφειλών βάσει του Ν. 3869/10 για τις εν λόγω οφειλές (βλ. πιο κάτω σχετικά δικαιολογητικά έγγραφα).
• Αποκλεισμός στρατηγικών κακοπληρωτών (όσο δηλαδή ενήργησαν δολίως και ενώ «έχουν δεν δίνουν»).
• Πρέπει να περιέχει η αίτηση πλήρη στοιχεία του οφειλέτη.
• Απαιτείται πλήθος δικαιολογητικών εγγράφων:
Ενδεικτικά:
– Αντίγραφο της τελευταίας δήλωσης ΕΝΦΙΑ και των πέντε προηγούμενων ετών, εφόσον έχουν εκδοθεί.
– Αντίγραφο ποινικού μητρώου γενικής χρήσης του οφειλέτη.
– Πιστοποιητικό από το Ειρηνοδικείο ότι δεν έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση οριστική ρύθμισης οφειλών του νόμου 3869/10 περί υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων (κοινώς Νόμος Κατσέλη), ή σε περίπτωση έκδοσης σχετικής απόφασης υπεύθυνη δήλωση ότι η απόφαση δεν περιλαμβάνει τις συγκεκριμένες οφειλές κ.ά.
• Για οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ:
α) όχι «κούρεμα» επί του ποσού,
β) μέχρι και 36 δόσεις,
γ) ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.
• Για οφειλές από 3.001-20.000 ευρώ: α) διαγραφή του 85% των προσαυξήσεων,
β) μέχρι και 120 δόσεις,
γ) ελάχιστο ποσό δόσης 50 ευρώ.
• Για οφειλές από 20.001-50.000 ευρώ:
α) διαγραφή του 85% των προσαυξήσεων,
β) μέχρι και 120 δόσεις,
γ) ελάχιστο ποσό δόσης 50 ευρώ.
• Σε περίπτωση μη καταβολής ή μερικής καταβολής δόσεων μέχρι και τρεις δόσεις ή μη τακτοποίηση των μετά την 31/12/2016 οφειλών, ο οφειλέτης «χάνει» τη ρύθμιση και την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων επί κινητών και ακινήτων αυτού.
Από τα ανωτέρω αναφερόμενα είναι σώφρον να τονιστεί ότι η εν λόγω ρύθμιση αφενός μεν προσφέρει τη δυνατότητα στον οφειλέτη, ο οποίος ασφυκτιά και δεν μπορούσε μέχρι σήμερα να ανταποκριθεί –λόγω της απρόβλεπτης μεταβολής των οικονομικών συνθηκών της ζωής του τα τελευταία χρόνια, που η χώρα μαστίζεται από την πρωτοφανή αυτή οικονομική κρίση–, να μπορέσει να ρυθμίσει (εφόσον εμπίπτει στο πεδίο αυτής) και να είναι συνεπής στις δανειακές του υποχρεώσεις προς τους πιστωτές του, αφετέρου, δε, την αναστολή πάσης φύσεως καταδιωκτικών μέτρων εναντίον του (πλειστηριασμοί ή τραπεζικές κατασχέσεις) από την ημέρα, μάλιστα, υπαγωγής σε αυτή.
Εν κατακλείδι, με την καθοδήγηση του φοροτεχνικού και του νομικού του συμβούλου θα μπορεί ο κάθε οφειλέτης που πληροί τις προϋποθέσεις υπαγωγής που αναφέρθηκαν στο παρόν, και εξειδικεύονται τόσο στο σχετικό ΦΕΚ –όσο και στην εγκύκλιο που ακολούθησε–, να κάνει χρήση αυτής, προστατεύοντας την περιουσία του και τους κόπους «μιας ζωής» πριν καταλήξουν «βορά» στα χέρια του πιστωτή του.

Η Χριστίνα Γλυκού είναι δικηγόρος

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα