Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Πως «κλειδώνει» η αυτοδυναμία

Το μεγάλο ζητούμενο για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, καθώς όλα συγκλίνουν για την αδιαμφισβήτητη πρωτιά της, είναι η κάλπη της 7ης Ιουλίου να βγάλει αυτοδυναμία. Διαφορετικά η κοινή πεποίθηση είναι ότι η χώρα θα οδηγηθεί στην αστάθεια και την ακυβερνησία. Τόσο τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών όσο και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το πιο πιθανό είναι στις εθνικές εκλογές να «κλειδώσει» η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και το κόμμα της Πειραιώς να εξασφαλίσει στη νέα Βουλή από 154 έως 163 έδρες. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και το ενδεχόμενο να μην συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 151 έδρες, καθώς η αυτοδυναμία αποτελεί εξίσωση «μαγικών αριθμών» που θα πρέπει να πετύχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση η Ν.Δ. ή όχι, αποτελεί συνάρτηση όχι τόσο της διαφοράς μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων, της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως του εκλογικού ποσοστού που θα πετύχει η Ν.Δ. και του συνολικού ποσοστού που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που δεν θα μπορέσουν να πιάσουν το όριο του 3% για να εισέλθουν στη Βουλή. Σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο του Προκόπη Παυλόπουλου του 2008, το πρώτο κόμμα λαμβάνει το μπόνους των 50 εδρών. Το ποσοστό αυτοδυναμίας ξεκινά από το όριο του 40,4% και σταδιακά πέφτει με τα συγκεντρωτικά ποσοστά των εκτός Βουλής κομμάτων. Και αυτό, γιατί ο γρίφος της αυτοδυναμίας περιλαμβάνει το κομβικό σημείο που ο νόμος προβλέπει πως για κάθε 1% που θα λάβουν τα κόμματα που δεν θα μπουν στη Βουλή, μειώνεται κατά 0,4% το ποσοστό που είναι αναγκαίο για την αυτοδυναμία. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που το συνολικό ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων φτάσει το 8%, τότε το ποσοστό αυτοδυναμίας «πέφτει» στο 37,2%.

Πότε κερδίζει πάνω από 151 βουλευτές

Αν επαναληφθούν τα ποσοστά των ευρωεκλογών, τότε η Ν.Δ. με ποσοστό 33,2% θα εκλέξει 155 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,7% 75 έδρες, το ΚΙΝ.ΑΛ. με 7,5% 24 έδρες, το ΚΚΕ με 5,5% 18 έδρες, η Χρυσή Αυγή με 4,8% 15 έδρες, η Ελληνική Λύση με 4,10% 13 έδρες. Στην περίπτωση που ισχύσουν τα ποσοστά των ευρωεκλογών, με τη διαφορά ότι η ΜεΡα 25 του Βαρουφάκη μπει στη Βουλή με ένα ποσοστό 3%, τότε η Ν.Δ. θα συγκεντρώσει 151 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 73, το Κίνημα Αλλαγής 23, το ΚΚΕ 16, η Χρυσή Αυγή 15, η Ελληνική Λύση 13 και το ΜέΡΑ25 9. Στις ευρωεκλογές, όμως, συμμετείχαν 40 κόμματα, και το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων ανήλθε στο 21%, κάτι που δύσκολα μπορεί να επαναληφθεί στις εθνικές εκλογές που συμμετέχουν 20 κόμματα. Έτσι, αν το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων είναι στο 6%, η Ν.Δ. θα χρειαστεί να φτάσει στο 38% για να είναι αυτοδύναμη. Σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις της MRB και της PULSE, η ΝΔ φαίνεται πως «κλειδώνει» την αυτοδυναμία και δεν απειλείται ακόμα και με μία επτακομματική Βουλή. Σύμφωνα με την MRB, στο σενάριο της επτακομματικής Βουλής η Ν.Δ. συγκεντρώνει 155 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 80, το ΚΙΝ.ΑΛ. 22, το ΚΚΕ 14, η Ελληνική Λύση και η Χρυσή Αυγή από 10 και το ΜέΡΑ25 9. Στο σενάριο της εξακομματικής Βουλής η Ν.Δ. συγκεντρώνει 159 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 83, το ΚΙΝΑΛ 23, το ΚΚΕ 14, η Χρυσή Αυγή 11 και η Ελληνική Λύση 10. Σύμφωνα με την PULSE, σε επτακομματική Βουλή η Ν.Δ. συγκεντρώνει 155 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 78, το Κίνημα Αλλαγής 20, το ΚΚΕ 15, η Χρυσή Αυγή 12 και το ΜέΡΑ25 10 και η Ελληνική Λύση 10. Σε εξακομματική η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 159 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 78, το Κίνημα Αλλαγής 21, το ΚΚΕ 15, η Χρυσή Αυγή 12, και το έκτο κόμμα 11.

Το φάντασμα της απλής αναλογικής

Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας ανοίγει ο ασκός του Αιόλου, γιατί είναι δύσκολο για τη Ν.Δ. να βρει κυβερνητικό εταίρο. Παρ’ όλο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε συνεργασία με το ΚΙΝ.ΑΛ. η Φώφη Γεννηματά έχει βάλει φραγμό σε αυτά τα σχέδια δηλώνοντας ότι δεν θέλει να ταυτιστεί το ΚΙΝ.ΑΛ. ως βολικό συμπλήρωμα της Νέας Δημοκρατίας. Η κ. Γεννηματά έχει εξηγήσει πως θα στηρίξει την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη σε τρία ζητήµατα: την ολοκλήρωση της Συνταγµατικής Αναθεώρησης, την αλλαγή του εκλογικού νόµου και τις διαπραγµατεύσεις µε τους Ευρωπαίους. Από την Πειραιώς, όμως, απορρίπτουν το σενάριο της κυβέρνησης μειοψηφίας και της ψήφου ανοχής. Στελέχη της Ν.Δ. δηλώνουν ότι μια κυβέρνηση μειοψηφίας το μόνο που εξασφαλίζει είναι η παράλυση της χώρας. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας το πιο πιθανό είναι ο κ. Μητσοτάκης να επιστρέψει άκαρπη τη διερευνητική εντολή στον κ. Παυλόπουλο. Τότε, θα σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό την πρόεδρο του Συµβουλίου της Επικρατείας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές με απλή αναλογική ή στις 11 ή στις 18 Αυγούστου. Πλέον, όμως, αν λάβουμε ως παράδειγμα τα εκλογικά ποσοστά των ευρωεκλογών (µε το ΜέΡΑ25 στο 3%) με απλή αναλογική οι έδρες στη Βουλή θα κατανέμονταν ως εξής: Ν.∆. 121, ΣΥΡΙΖΑ 87, ΚΙΝ.ΑΛ. 28, ΚΚΕ 20, Χ.Α. 18, Ελληνική Λύση 15, ΜέΡΑ25 11.  Δηλαδή, τότε, ακόμη και αν Ν.Δ. και ΚΙΝ. ΑΛ. αποφάσιζαν να συνεργαστούν, θα συγκέντρωναν 149 έδρες. Άρα και πάλι δεν θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα