Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Πόλεμο στη Δικαιοσύνη κηρύττει ο Τραμπ

Οι μισοί Αμερικανοί τον εξέλεξαν, οι άλλοι μισοί δεν ξέρουν τι να κάνουν μαζί του. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν χρειάστηκε 100 ημέρες για να φανερώσει της προθέσεις της διακυβέρνησής του. Τρεις μόλις εβδομάδες μετά την ορκωμοσία του βυθίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε συνταγματική κρίση κηρύττοντας πόλεμο στην ομοσπονδιακή Δικαιοσύνη, η οποία μπλοκάρει το διάταγμά του για απαγόρευση στην είσοδο υπηκόων επτά χωρών στα αμερικανικά εδάφη.

«Θα τα πούμε στο δικαστήριο, παίζεται η ασφάλεια της χώρας μας», έγραψε με κεφαλαία γράμματα, τα οποία με όρους ψυχολογίας ερμηνεύονται ως διάθεση επίθεσης όταν ανακοινώθηκε ότι το ομοσπονδιακό εφετείο στο οποίο προσέφυγε η αμερικανική κυβέρνηση ζητώντας την αποκατάσταση του ντροπιαστικού διατάγματος, την απέρριψε ομόφωνα. Και ενώ ουδείς συζητά γιατί από το διάταγμα αυτό, το οποίο κατά τον Αμερικανό μεγιστάνα και επικίνδυνο πρόεδρο είναι απαραίτητο για την ασφάλεια της χώρας, εξαιρείται μια χώρα όπως η Σαουδική Αραβία, από την οποία καταγόταν και ο διαβόητος τρομοκράτης-Κροίσος Οσάμα μπιν Λάντεν, η Χίλαρι Κλίντον συνόψισε την εκδίκησή της με ένα 3-0 σε δικό της μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Εφετείου της 9ης Περιφέρειας (Σαν Φρανσίσκο), ερμηνεύεται στα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και ως μήνυμα προς τη νέα κυβέρνηση της χώρας, ότι η δικαστική εξουσία σκοπεύει να διαφυλάξει το ρόλο της ως ελεγκτής της εκτελεστικής εξουσίας.

Από τη παραπάνω ιστορία μάθαμε ουσιαστικά τρία πράγματα, όπως σημειώνει σχετικό άρθρο του BBC. Πρώτον, ότι το όλο θέμα με το διάταγμα δεν πρόκειται να λυθεί σύντομα, αφού ακόμα και αν η κυβέρνηση προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο μοιάζει απίθανη η ανατροπή της απόφασης του εφετείου. Δεύτερον, από τα σχόλια στον Τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγινε φανερό ότι πολλοί από τον χώρο της Δικαιοσύνης συμφωνούν με τον Τραμπ, αλλά το Σύνταγμα όχι. Τρίτον, ότι η ιστορία αυτή, αντί να ενώνει την ήδη διχασμένη Αμερική, μεγιστοποιεί τις αντιθέσεις των στρατοπέδων της. Αυτό που δεν έχει απαντηθεί ακόμα είναι αν πρόκειται για αντι-μουσουλμανικό διάταγμα, καθώς το δικαστήριο αρνήθηκε να αναφερθεί στο θρησκευτικό στοιχείο, και φυσικά τι έπεται από εδώ και πέρα.

Ο δικαστής που ξέρει να λέει «όχι»

Για κάθε γίγαντα Γολιάθ υπάρχει ένας μικρός, αλλά ατρόμητος Δαβίδ. Στην περίπτωση του Γολιάθ Ντόναλντ Τραμπ και του ντροπιαστικού διατάγματός του με το οποίο επιδιώκει να απαγορευτεί η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ανθρώπους που προέρχονται από επτά συγκεκριμένες χώρες, τον ρόλο του Δαβίδ παίζει ο δικαστής Τζέιμς Ρόμπαρτ.

Χωρίς σφεντόνα, αλλά με το σφυρί του δικαστηρίου στο χέρι, ο δίκαιος Ρόμπαρτ, με το πλούσιο κοινωφελές έργο, πάγωσε με προσωρινό διάταγμά του, το οποίο έχει ισχύ σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια, το αντιμεταναστευτικό διάταγμά του προκαλώντας την οργή του, η οποία ξέσπασε με χαρακτηρισμούς του τύπου, «αυτός ο περίπου δικαστής» έβγαλε «μια γελοία απόφαση» και θα φταίει ο ίδιος αν οτιδήποτε συμβεί στη χώρα.
Ο 69χρονος δικαστής, που κατέχει την έδρα του ομοσπονδιακού δικαστή του Σιάτλ για περισσότερο από μια δεκαετία, διορίστηκε σε αυτή τη θέση από τον ρεπουμπλικανό πρόεδρο Τζορτζ Ουόκερ Μπους, και, όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του στο CNN, «δεν ασχολείται ιδιαίτερα με την πολιτική, δεν είναι συντηρητικός, ούτε φιλελεύθερος, είναι απλά ένας άνθρωπος που ενδιαφέρεται για τον Νόμο και την απόδοση δικαιοσύνης».
Ο Ρόμπαρτ, απόφοιτος του Κολεγίου Ουάιμαν στην Ουάλα Ουάλα της Ουάσινγκτον και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν, έχει γίνει πολλές φορές ανάδοχος γονέας, μαζί με τη σύζυγό του, παιδιών μεταναστών από χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και έχει κυριαρχήσει ξανά στα πρωτοσέλιδα όταν μίλησε ανοιχτά για την αστυνομική βία κατά των μαύρων, τονίζοντας ότι κάθε ζωή ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός της μετρά το ίδιο. Με δικά του λόγια, «όταν βρίσκομαι αντιμέτωπος με μια σύγκρουση μεταξύ οικονομικών και δημοσιονομικών ζητημάτων… και του ανθρώπινου πόνου ο οποίος μπορεί να προληφθεί, η ισορροπία κλίνει προς τη μεριά της αποτροπής του ανθρώπινου πόνου».
Οι επιθέσεις του Τραμπ κατά των δικαστών χαρακτηρίστηκαν ως «απογοητευτικές» και «αποκαρδιωτικές», ακόμα και από τον Νιλ Γκόρσιτς, τον άνθρωπο που ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προτείνει για τη θέση του ανώτατου δικαστή.

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα