Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Πώς η κρίση στα ακίνητα θα γίνει ευκαιρία για όλους – Νίκος Θάσιος

Οι συνέπειες της κρίσης που βιώνει τα τελευταία χρόνια η πατρίδα μας είναι πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες. Και έχουν πολλαπλασιαστεί, δυστυχώς, από τις τυχοδιωκτικές, ιδεοληπτικές και επιπόλαιες επιλογές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., της χειρότερης που γνώρισε ο τόπος από τη Μεταπολίτευση και έπειτα.

Ένα από τα πιο σημαντικά πλήγματα για την πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών είναι η διαρκής απαξίωση της ακίνητης περιουσίας τους. Οι τιμές ακινήτων τα χρόνια της κρίσης έχουν κατρακυλήσει, ενώ υπάρχουν περιοχές όπου οι αξίες έχουν πρακτικά εκμηδενιστεί. Την ίδια στιγμή, οι αγοραπωλησίες είναι είδος υπό εξαφάνιση και η αγορά έχει «παγώσει», ενώ η οικοδομή και οι ανεγέρσεις νέων κτιρίων έχουν νεκρώσει εντελώς.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι με την παρούσα κυβέρνηση δεν υπάρχει κανένα μέλλον για όσους έχουν στην κατοχή τους ακίνητα. Και αυτό, διότι οι πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. δεν επιτρέπουν την αξιοποίηση των ακινήτων, ενώ οι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζονται από τους κυβερνώντας αποκλειστικά ως υποψήφιοι «αιμοδότες» –μέσω της υπερφορολόγησης– για τη δημιουργία υπέρογκων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέρα από το κίνημα «δεν πληρώνω» –που η κυβέρνηση αγκάλιασε προεκλογικά– έχει εμφανιστεί και το κίνημα «δεν κληρονομώ». Με λίγα λόγια, ο αριθμός των πολιτών που επιλέγουν να αποποιηθούν κληρονομιά αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.

Ενδεικτικά, το 2015 οι αποποιήσεις κληρονομιάς ξεπέρασαν τις 45.000, όταν το 2013 ήταν λίγο πάνω από 29.000. Από το 2010 οι αποποιήσεις κληρονομιών υπερβαίνουν τις 150.000. Αυτό έχει ως συνέπεια δεκάδες χιλιάδες ακίνητα να περιέρχονται στην κατοχή του ελληνικού Δημοσίου.

Οικόπεδα, επαγγελματικοί χώροι, γραφεία, οικίες που αποκτήθηκαν με τον κόπο, το μόχθο και τον ιδρώτα των συμπολιτών μας, καταλήγουν στα «αζήτητα». Δίχως να αποδίδουν φόρους στο κράτος. Χωρίς στοιχειώδη συντήρηση. Ερημώνουν και καταστρέφονται. Η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων πολιτών, που κάποτε ήταν το στήριγμά τους, σήμερα, έχει μετατραπεί σε μέγα βάρος.

Η Νέα Δημοκρατία έχει εκ διαμέτρου αντίθετη αντίληψη για την ιδιοκτησία από την παρούσα κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία γνωρίζει, θέλει και είναι αποφασισμένη να μετατρέψει την κρίση στην αγορά ακινήτων σε ευκαιρία.

Απαιτείται μείωση φόρων και προσέλκυση επενδύσεων, με ταυτόχρονη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε οι ιδιοκτήτες ακινήτων να μπορέσουν να «ανασάνουν» και οι τιμές των περιουσιών τους να ανακάμψουν.
Η πρώτη παρέμβαση και προσωπική δέσμευση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 30% στην πρώτη διετία. Με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ επιτυγχάνεται ένας τριπλός στόχος.

Πρώτον, αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Δεύτερον, ενισχύονται οι προοπτικές ανάπτυξης των επενδύσεων στην αγορά κατοικίας.

Και, τρίτον, στηρίζεται ουσιαστικά η αποκατάσταση των εμπορικών τιμών των ακινήτων, μέσω της βελτίωσης της σχέσης εμπορικής αξίας/στεγαστικού δανείου, που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες, οι οποίες σήμερα είναι γεμάτες με μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια.

Η δεύτερη φορολογική παρέμβαση στην οποία έχει δεσμευτεί ο κ. Μητσοτάκης είναι η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 20%, από 29%, και του φόρου στα μερίσματα στο 5%, από 15%. Έτσι απελευθερώνονται πόροι για επανεπένδυση και αύξηση προσωπικού, σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά κατοικίας και στις κατασκευές.

Η τρίτη παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας αφορά την άρση της κυβερνητικής πολιτικής για τις Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ). Ο θεσμός των ΑΕΕΑΠ αποτελεί ένα ανταγωνιστικό όχημα συλλογικών επενδύσεων στα ακίνητα. Ωστόσο, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα με τις φορολογικές αλλαγές που έκανε το 2016, ουσιαστικά εξοντώνει έναν κλάδο. Η Νέα Δημοκρατία προτείνει σταθερό συντελεστή τρία τοις χιλίοις (3/1000) επί του μέσου όρου των επενδύσεων, εξαιρουμένων των κενών χώρων, των ακινήτων υπό ανέγερση και των χρηματικών διαθεσίμων, και επαναφορά του Ν. 4223/2013, ώστε να καταβάλλεται κανονικά ο αναλογών κύριος ΕΝΦΙΑ και μειωμένος ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με συντελεστή δυόμισι τοις χιλίοις (2,5/1000).

Πέραν των φορολογικών παρεμβάσεων, όμως, είναι αναγκαία η προσέλκυση επενδύσεων, με ταυτόχρονη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Αυτό είναι το «αντίδοτο» στο θάνατο της αγοράς και των τιμών των ακινήτων.

Η Νέα Δημοκρατία προετοιμάζει με λεπτομέρεια το σχέδιό της, που θα περιλαμβάνει σύνθετες πολιτικές κινήτρων για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα, αλλά και αξιοποίησης και του τελευταίου ευρώ κοινοτικών χρημάτων.

Εκτός από τη μείωση των φόρων και την προσέλκυση επενδύσεων, ειδικά για την αναζωογόνηση της αγοράς ακινήτων η Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσει με αποφασιστικότητα στα παρακάτω:

1. Χωροταξικός σχεδιασμός και αποσαφήνιση των χρήσεων γης.

2. Προσέλκυση αλλοδαπών επενδυτών για αγορά εξοχικής ή κύριας κατοικίας.

3. Διαμόρφωση ορθολογικού πλαισίου για τη νέα τάση βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών για τουριστική εκμετάλλευση.

4. Ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, μέσα από ένα περισσότερο ευέλικτο και γενναιόδωρο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

Σε αυτό το πλαίσιο, η Νέα Δημοκρατία θα μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Αυτό αποτελεί δέσμευση προς όλους τους πολίτες που σήμερα βλέπουν την περιουσία τους να εξαϋλώνεται. Όλους εκείνους που τιμωρούνται καθημερινά, όχι γιατί δεν κατάφεραν κάτι στη ζωή τους, αλλά γιατί κατόρθωσαν να χτίσουν μια περιουσία. Γιατί η «ιδιοκτησία» δεν είναι ένα προνόμιο των λίγων. Είναι αναφαίρετο ατομικό δικαίωμα των πολλών.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση