Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Π. ΜΥΛΩΝΑΣ : Οι τράπεζες δεν χρειάζονται νέα κεφάλαια

Την επισήμανση ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, αρκεί να μην υπάρξει μεγάλη επιβράδυνση της ανάπτυξης, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής   Παύλος  Μυλωνάς , προσθέτοντας πως   οι τράπεζες θα καταφέρουν να   πετύχουν τους στόχους του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού SSM για τα κόκκινα δάνεια , μειώνοντας   το αντίστοιχο ποσοστό κάτω του 20% έως το 2021.

Στην ομιλία του, στο συνέδριο Capital+Vision που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με το Capital.gr., ο κ. Μυλωνάς , περιέγραψε την στρατηγική που έχουν ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες για τη μείωση των ανοιγμάτων τους, λέγοντας ότι από δω και στο εξής αιχμή της προσέγγισης θα είναι οι πωλήσεις κόκκινων δανείων.

Η ανάπτυξη δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο ελπίζαμε

Στη συνέχεια , αναφέρθηκε στο πρόβλημα που δημιουργεί στο κανάλι της πίστωσης η ύπαρξη ανοιγμάτων στις τράπεζες , σημειώνοντας ότι   η προηγούμενη στρατηγική των τραπεζών είχε στο επίκεντρό της την ελπίδα ότι θα λάβουν βοήθεια μακροοικονομικού χαρακτήρα με την αύξηση της ανάπτυξης και την ανάκαψη των νοικοκυριών, λέγοντας «Η ανάπτυξη επέστρεψε, αλλά δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο ελπίζαμε», παραδεχόμενος πως «δεν μας πήγε τόσο καλά αυτή η στρατηγική». Ωστόσο, έθεσε ορισμένες προϋποθέσεις, με την   πρώτη, να είναι συνάρτηση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, σημειώνοντας   ότι «η ανάπτυξη που προβλέπεται επαρκεί. Αν όμως η ανάπτυξη είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή που προβλέπουμε τότε θα έχουμε θέμα».

Να συνεχιστεί η βελτίωση της αγοράς ακινήτων

Συνεχίζοντας , διευκρίνισε πως η δεύτερη προϋπόθεση είναι να συνεχιστεί η βελτίωση της αγοράς ακινήτων, που αποτελεί βασικό κομμάτι της λύσης, λέγοντας ότι «Η άνοδος των τιμών, που έχει αρχίσει ήδη να καταγράφεται,  θα αλλάξει προς το καλύτερο τις προοπτικές στα στεγαστικά δάνεια, που αποτελούν ένα δύσκολο σκέλος των «κόκκινων» δανείων. Όταν οι τιμές των ακίνητων κινούνται ανοδικά, τότε αυξάνονται και τα κίνητρα αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων». Για να προσθέσει «Ακόμη, θα χρειαστούν κάποιες περαιτέρω αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να διευκολυνθεί η προσπάθεια των τραπεζών να πιάσουν τους στόχους του SSM, χωρίς επιπλέον κεφάλαια».

Όλες οι τράπεζες, θα τα καταφέρουν

Κατόπιν , ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής   Τράπεζας , επισήμανε ότι όλες οι τράπεζες, άνευ απροόπτου θα τα καταφέρουν, λέγοντας «Έχουμε και τις προβλέψεις οι οποίες επαρκούν, η Εθνική Τράπεζα έχει ένα πλεονέκτημα στο ύψος των προβλέψεων». Πλέον , τα τραπεζικά ιδρύματα «ήδη έχουν πουλήσει τους μη εξασφαλισμένους πιστούχους τους, επίσης οι μικρές επιχειρήσεις που είναι σε μικρά χαρτοφυλάκια θα είναι στους επόμενους και πιστεύουμε ότι θα είναι εύκολο να πωληθούν» είπε και συμπλήρωσε ότι το δύσκολο κομμάτι είναι τα εταιρικά και τα στεγαστικά δάνεια. Συγκεκριμένα ως προς τα στεγαστικά δάνεια ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στην προσέγγιση του μαστίγιο – καρότο, λέγοντας πως υπάρχει μία γενναιοδωρία και αν οι δανειολήπτες δεν συμφωνήσουν με τους όρους αποπληρωμής τότε «βγάζουμε το μαστίγιο, δηλαδή τους πλειστηριασμούς ο οποίοι τελικά δεν έχουν δουλέψει πολύ καλά και σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης».

Θα καθαρίσουν όλα τα μικρά δάνεια

Ολοκληρώνοντας , ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής υπογράμμισε πως τους επόμενους 2-3 μήνες θα υπάρξουν πωλήσεις χαρτοφυλακίων, σημειώνοντας ότι «Θα καθαρίσουν όλα τα μικρά δάνεια. Θα υπάρξουν καλές προτάσεις στις μεγάλες εταιρείες ενώ σε άλλες θα ακολουθεί ο δρόμος των ρευστοποιήσεων» Καταλήγοντας ο κ. Μυλωνάς, τόνισε πως τα κόκκινα δάνεια πρέπει να μειωθούν γρήγορα για να υπάρξει δανεισμός προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, διευκρινίζοντας ότι για τις τράπεζες καρότο είναι οι στόχοι του SSM και μαστίγιο η πρόταση για 100% πρόβλεψη μετά από 2 χρόνια για τα καταναλωτικά και μετά από 7 χρόνια για τα στεγαστικά.

Το ρίσκο για τη χώρα μας είναι το διεθνές περιβάλλον

Τέλος, ως προς τη μακροοικονομική πορεία της χώρας ο επικεφαλής της Εθνικής εμφανίστηκε αισιόδοξος , επισημαίνοντας πως δεν προβλέπονται αναταράξεις, τονίζοντας ότι «Θα θέλαμε να έχουμε μείωση του πλεονάσματος»,   συμπληρώνοντας πως «όσο επιστρέφει η εμπιστοσύνη και περιορίζονται τα capital controls θα δίνεται ώθηση στην οικονομία. Ωστόσο το ρίσκο για τη χώρα μας είναι το διεθνές περιβάλλον, καθώς η Ευρώπη θα μπει σε ύφεση», για να προσθέσει πως «χάσαμε την τελευταία 5ετία που η Ευρώπη είχε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα