Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Ρωσική επίθεση… προειδοποιητικού χαρακτήρα

Οι Ρώσοι δεν πίστευαν ότι ο Σκρίπαλ είχε συνταξιοδοτηθεί, εκτιμούν οι αναλυτές. Ο Σεργκέι Σκρίπαλ και η κόρη του Γιούλια νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση από επίθεση με θανατηφόρα τοξίνη, που πολλοί πιστεύουν ότι διέταξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τι κοινό έχουν ένα φλιτζάνι τσάι, μια ορειβατική αξίνα και ένα πιάτο σούσι; Έχουν αποτελέσει εργαλείο θανάτου στα χέρια όσων έχουν θητεύσει στις μυστικές υπηρεσίες. Το μεγαλύτερο ερώτημα γύρω από τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του Γιούλια με θανατηφόρα νευροτοξίνη, στο Σάλισμπερι της Νότιας Αγγλίας, έχει να κάνει με το χρόνο της επίθεσης. Ο 66χρονος πρώην διπλός πράκτορας από τη Ρωσία, βρισκόταν για αρκετά χρόνια σε φυλακή της πατρίδας του μετά την καταδίκη του για κατασκοπία, οπότε αν πραγματικά είναι οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας υπεύθυνες για την πρόσφατη προσπάθεια εξόντωσής του γιατί δεν διοργάνωναν νωρίτερα ένα ατύχημά του, που και πιο εύκολο θα ήταν και σίγουρη τραγική κατάληξη θα είχε;
Το δίχως άλλο, τα σενάρια που έχουν διατυπωθεί όλες αυτές τις ημέρες που ο προαναφερθείς και η κόρη του νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας βρετανικού νοσοκομείου είναι πολλά, και κάποια εξ αυτών ευφάνταστα. Ωστόσο, οι αναλυτές απορρίπτουν την πιθανότητα να πρόκειται για σχέδιο του Βλαντιμίρ Πούτιν να συσπειρώσει τους πατριώτες στο πλευρό του ή να σιγήσει τους πολέμιούς του μία εβδομάδα πριν τη διενέργεια των προεδρικών εκλογών. Το πιθανότερο είναι, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας «Guardian», να επρόκειτο για ένα χτύπημα με προειδοποιητικό χαρακτήρα. Με πιο απλά λόγια, μια επίθεση προς γνώση και συμμόρφωση άλλων Ρώσων πρακτόρων που πιστεύουν ότι θα γλιτώσουν τη φονική τιμωρία του Κρεμλίνου αν συνεργαστούν με ξένες δυνάμεις ασφαλείας. Κάθε χρόνο, η Μόσχα παραπονιέται ότι η CIA και άλλες δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να έχουν στη δούλεψή τους Ρώσους πολίτες. Και ενώ ουδείς αμφισβητεί ότι αυτές αποτελούν αναπόσπαστο και αποτελεσματικό μέρος της προπαγάνδας του Κρεμλίνου, είναι αλήθεια ότι οι κατασκοπευτικές υπηρεσίες της Δύσης παραμένουν ενεργές στη Ρωσία.
Για του λόγου το αληθές, δύο Ρώσοι ανώτατοι αξιωματούχοι του κυβερνοχώρου συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν, τον περασμένο χρόνο, ότι βοηθούσαν τη CIA σε μια υπόθεση που σχετίζεται με τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Οι Βρετανοί επίσης έχουν έντονη κατασκοπευτική δράση στη Ρωσία, αφού όλοι θυμούνται την ανακάλυψη του περιβόητου ψεύτικου βράχου μέσω του οποίου μεταδίδονταν μηνύματα από τα ρωσικά εδάφη, στις βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας.
Και ενώ οι ιδεολογικοί λόγοι πίσω από μια προδοσία των Ρώσων πρακτόρων προς τη πατρίδα τους, το δίχως άλλο δεν αφορούν, πλέον, σχεδόν κανέναν, οι δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας είναι πρόθυμες να πληρώσουν πολλά για να έχουν τη ρωσική συνδρομή στο κατασκοπευτικό τους έργο. Ο Σκρίπαλ, εξάλλου, στη διάρκεια της δίκης του είχε κατηγορηθεί από την εισαγγελία ότι επιστρατεύτηκε από τις αντίπαλες υπηρεσίες για χρήμα μετρητό, και στο χέρι.
Για την ιστορία, ο Σκρίπαλ υπηρέτησε στο ρωσικό στρατό ως συνταγματάρχης μέχρι το 1999. Στη συνέχεια εργάστηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας έως το 2003. Έναν χρόνο αργότερα, συνελήφθη στη Μόσχα, και ομολόγησε ότι είχε στρατολογηθεί από τη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών το 1995, και ότι είχε παράσχει πληροφορίες για την παρουσία Ρώσων πρακτόρων στην Ευρώπη, έναντι περίπου 100.000 δολαρίων. Κατά τη διάρκεια της δίκης του, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η ζημιά από τις δραστηριότητες του Σκρίπαλ ήταν ανάλογη εκείνης που προκάλεσε ο Όλεγκ Πενκόβσκι, ένας συνταγματάρχης που υπήρξε κατάσκοπος για τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, και εκτελέστηκε το 1963.
Το 2006, ο Σκρίπαλ καταδικάστηκε σε 13 χρόνια για κατασκοπεία και κρατείτο σε φυλακή υψίστης ασφάλειας. Ωστόσο, το 2010 απελευθερώθηκε και βρήκε καταφύγιο στο Ηνωμένο Βασίλειο ως μέρος μιας ανταλλαγής κατασκόπων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Έκτοτε, ο Σκρίπαλ ζούσε μια ήσυχη ζωή στο Σάλσμπερι, μέχρις ότου, την περασμένη Κυριακή, ο πρώην διπλός κατάσκοπος και η κόρη του βρέθηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι της πόλης αυτής της Νότιας Αγγλίας. Ένας αστυνομικός, μάλιστα, που δεν κατονομάζεται και βρέθηκε πρώτος στον τόπο του περιστατικού, επίσης νοσηλεύεται σε σοβαρή, όχι όμως κρίσιμη, κατάσταση. Όπως σχολιάζει ο Μαρκ Γκαλεότι, Ρώσος παρατηρητής και αναλυτής ασφαλείας, «πιστεύω ότι αν οι Ρώσοι κρύβονται πίσω από την επίθεση, ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο είναι γιατί πιστεύουν ότι ο Σκρίπαλ εργαζόταν ακόμα για τις βρετανικές ή άλλες δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας και δεν είχε συνταξιοδοτηθεί, όπως ισχυριζόταν».

 

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση