Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Σαουδική Αραβία vs Ιράν
«Σκακιστικές» κινήσεις ακριβείας από το Ριάντ, με στόχο την Τεχεράνη

Επίθεση σε πολλά μέτωπα έχει εξαπολύσει η Σαουδική Αραβία εναντίον του Ιράν. Η εμπρηστική αυτή πολιτική ρισκάρει την κλιμάκωση των διαφόρων και επικίνδυνων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, παρότι μέχρι σήμερα το Ριάντ έχει αποτύχει να πλήξει την περιφερειακή επιρροή της Τεχεράνης.
Η ωμότητα με την οποία προωθείται το όλο ζήτημα τόσο με τις λέξεις όσο και με πυραύλους αποδίδεται στον γιο του βασιλιά Σαλμάν, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος έχε αναλάβει τις εξουσίες του. Υπό την ηγεσία του, που κάποιοι τη χαρακτηρίζουν επαναστατική και κάποιοι άλλοι σκληροπυρηνική, το βασίλειο δείχνει ετοιμότητα στο να προκαλέσει τριγμούς στη περιοχή.
Απόδειξη αυτού είναι η εξαπόλυση στρατιωτικής εκστρατείας εναντίον των ανταρτών στην Υεμένη, τους οποίους θεωρεί εντολοδόχους του Ιράν, και η πυροδότηση της σύγκρουσης με το Κατάρ, μερικώς λόγω των σχέσεών του με το καθεστώς της Τεχεράνης.
Μέχρι στιγμής το Ιράν έχει καταφέρει να χρησιμοποιήσει τους πολέμους στο Ιράκ και τη Συρία για την οικοδόμηση συμμαχιών που ξεκινούν από τα σύνορά του και εκτείνονται κατά μήκος της Μεσογείου.
Ως εκ τούτου, το ερώτημα που χρήζει απάντησης είναι αν η Σαουδική Αραβία και ο βιαστικός να τα αλλάξει όλα εδώ και τώρα ηγέτης της θα πιέσει περισσότερο το Ιράν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και τι αντίδραση θα προκαλέσει. Στο πλευρό του, πάντως, στέκεται για την ώρα ακλόνητος υποστηρικτής ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Τα γεγονότα που αποδεικνύουν τις επιθετικές προθέσεις του βασιλείου είναι, εκτός από τις κατηγορίες της Σαουδικής Αραβίας εναντίον του Ιράν, ότι προμήθευσε τον πύραυλο που εκτόξευσαν εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου της, το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι αντάρτες της Υεμένης, η σαφής εμπλοκή του στο εσωτερικό της Λιβύης, όπως αποκάλυψε η πρόσφατη παραίτηση του πρωθυπουργού της Σαάντ Χαρίρι.
Σε ταυτόχρονο τέμπο ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου, προσπαθεί να ενδυναμώσει τη θέση του στο εξωτερικό, με τη σύλληψη πριγκίπων και ανώτατων αξιωματούχων, επισήμως στο πλαίσιο της πάταξης της διαφθοράς, στην πραγματικότητα με σκοπό την εξαφάνιση των πιθανών αντιπάλων και επικριτών του.
Όσον αφορά το ερώτημα που προκύπτει από τα παραπάνω, αν δηλαδή η Σαουδική Αραβία σκοπεύει να αναλάβει μια περισσότερο άμεση κίνηση εναντίον του Ιράν, οι αναλυτές εκτιμούν πως είναι πρόωρη για το βασίλειο μια τέτοια απόφαση. Η χώρα αυτή της Αραβικής Χερσονήσου είναι ήδη δεσμευμένη στον πόλεμο στην Υεμένη, καθώς τα αεροπλάνα της ηγούνται της αεροπορικής εκστρατείας στη χώρα, και τα στρατεύματά της βρίσκονται στα σύνορά της.
Και ενώ οι στρατιωτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι ο στρατός του Ιράν είναι μεγαλύτερος και πιο σκληρός από πολεμικής σκοπιάς από τον αντίστοιχο της Σαουδικής Αραβίας, το βασίλειο υπερτερεί σε εκσυγχρονισμένο οπλοστάσιο που αγοράστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη την περασμένη δεκαετία.
Η πιθανή ανάληψη στρατιωτικής δράσης της Σαουδικής Αραβίας εναντίον του Ιράν θα ρισκάρει, επίσης, όπως σημειώνει σχετικό δημοσίευμα του Associated Press, την αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής του Κόλπου, ενώ θα διαταράξει τη μετακίνηση πετρελαίου με πλοία που είναι ζωτικής σημασίας τόσο για το βασίλειο όσο και για τους συμμάχους του.
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι μπήκαν στο «καθαρτήριο» οι πρίγκιπες και οι άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι της χώρας, στο πλαίσιο έρευνας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, το πετρέλαιο καθοδηγεί και πάλι το όραμα της Σαουδικής Αραβίας, και συγκεκριμένα του θερμόαιμου διαδόχου του βασιλείου. Ως εκ τούτου, το Ριάντ θεωρείται απίθανο να προχωρήσει σε μια τέτοια παρακινδυνευμένη απόφαση χωρίς το «πράσινο φως» από την Ουάσινγκτον, πάγια πολιτική της οποίας είναι η αποφυγή ευθείας αντιπαράθεσης με το Ιράν. Αυτό αφήνει τη Σαουδική Αραβία και τον Μοχάμεντ της να πρέπει να αρκούνται μόνο σε μάχες μικρής διάρκειας για την απόκτηση του ελέγχου στην περιοχή.

 

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση