Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

ΣΕΒ : Αναγκαία η κάλυψη του επενδυτικού κενού ύψους 100δις

Την επισήμανση ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι οι επενδύσεις, εξέφρασε ο πρόεδρος   του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, τονίζοντας πως κάθε σοβαρή επένδυση πρέπει να είναι εθνικός στόχος.

«Κάθε σοβαρή επένδυση πρέπει να είναι εθνικός στόχος.Απαιτείται εγρήγορση για να προσελκυστούν σοβαρές επενδύσεις» είπε ο κ. Φέσσας, την Τετάρτη 17 Απριλίου στη συνέντευξη Τύπου για τις επενδύσεις, στην οποία παρέστησαν και τοποθετήθηκαν τα μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου Περιφερειακών και Τοπικών Οργανώσεων του ΣΕΒ, με την   Λένα Κολιοπούλου από το ΣΒΘΚΕ, τον   Κλεομένη Μπάρλο από ΣΕΒΠΔΕ, τον Δημήτρη Μαθιό από ΣΒΑΠ, τον Αχιλλέα Νταβέλη από ΣΘΕΒ και τον   Νίκο Κουδούνη από ΣΒΣΕ.

Η Ελλάδα έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στις επενδύσεις

Σε δηλώσεις στα M.Μ.Ε. ο επικεφαλής του ΣΕΒ, σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στις επενδύσεις. Πέρυσι είχε έλλειμμα και στο ύψος των επενδύσεων. Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις το 2018 σε σχέση με το 2017 μειώθηκαν κατά 3 δις. ευρώ περίπου. Επίσης παρουσιάζεται υστέρηση σε σχέση με την Ευρώπη, αφού στην Ελλάδα έχουμε επενδύσεις 11% του ΑΕΠ, ενώ στην Ευρώπη είναι πάνω από 20%. Συνεπώς, πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση ώστε να προσελκυστούν σοβαρές επενδύσεις, κυρίως στη βιομηχανία, οι οποίες δημιουργούν σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, προσφέρουν περιθώρια αύξησης των εξαγωγών και κατά συνέπεια συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας μας». Απαντώντας, σε ερώτηση σχετικά με την προεκλογική περίοδο και τις προεκλογικές παροχές ο κ. Φέσσας σημείωσε ότι «οι προεκλογικές παροχές και η χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας μόνο προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν στην οικονομία».

 Ο στόχος αύξησης του ΑΕΠ πρέπει να αναθεωρηθεί στο 3% – 4%

Συνεχίζοντας εξήγησε πως «η ελληνική οικονομία ακολουθεί θετική πορεία, αλλά θα πρέπει να αποκλειστούν οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι. Ο στόχος αύξησης του ΑΕΠ πρέπει να αναθεωρηθεί στο 3% – 4%. Μπροστά μας έχουμε ένα τριπλό επενδυτικό ανάχωμα: πτώση επενδυτικής ανταγωνιστικότητας, κάμψη επενδύσεων το 2018 κατά -1,8% του ΑΕΠ (περίπου 3 δις ευρώ ) και χαμηλές επενδυτικές επιδόσεις σε σχέση με την ΕΕ». Ολοκληρώνοντας ο πρόεδρος του ΣΕΒ, τόνισε ότι «χρειάζονται άλματα, για την άρση πολλών ακόμα εμποδίων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, αλλά και εστίαση σε περιοχές που έχουν πληγεί δυσανάλογα από την κρίση». Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Φέσσας επέμεινε ότι «απαιτείται η ταχεία κάλυψη του επενδυτικού κενού ύψους 100 δις  ευρώ εντός των επόμενων 5-6 ετών, με ετήσια επέκταση των επενδύσεων κατά 15%».

Οπισθοδρόμηση ανταγωνιστικότητας ,βάσει διεθνών δεικτών

Νωρίτερα, στην παρουσίαση της ειδικής έκθεσης του ΣΕΒ σχετικά με την επενδυτική ανταγωνιστικότητα, που έκανε ο διευθυντής   Τομέα Βιομηχανίας, Δικτυών και Υποδομών του ΣΕΒ, Γιώργος Ξηρογιάννης, σημείωσε μεταξύ των άλλων ότι   καταγράφεται οπισθοδρόμηση ανταγωνιστικότητας (βάσει διεθνών δεικτών) και ότι από τις 67 προτάσεις επενδυτικών μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΣΕΒ, οι 45 προτάσεις (όπου, οι 35 αφορούν στη μείωση της γραφειοκρατίας) δεν παρουσιάζουν ουσιαστική πρόοδο, μόλις 18 έχουν μερική πρόοδο και μόνο 4 ουσιαστική πρόοδο, αλλά με σημαντικές καθυστερήσεις. Διευκρίνισε επίσης ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε: Οριζόντια φορολογικά μέτρα, Άρση επενδυτικών αντικινήτρων με ευθυγράμμιση των φορολογικών πρακτικών στην ΕΕ, Αναμόρφωση των διαδικασιών ΕΣΠΑ και αναπτυξιακού νόμου, Απλοποίηση περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Εξειδίκευσαν τα αναπτυξιακά ζητήματα,οι πρόεδροι των  Συνδέσμων

Από την πλευρά τους, οι πρόεδροι των Βιομηχανικών Συνδέσμων που συμμετείχαν, εξειδίκευσαν τα αναπτυξιακά ζητήματα, με την κ. Κολιοπούλου να αναφέρει πως : «Η Θεσσαλία και η Κεντρική Ελλάδα έχει σημαντικές ανάγκες σε υποδομές μεταφορών, αναβάθμιση του λιμανιού του Βόλου και του σιδηροδρομικού δικτύου», ενώ ο κ.   Κουδούνης σημείωσε ότι : «Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την δημιουργία βιομηχανικού πάρκου στα Οινόφυτα είναι εξαιρετικά θετική. Τώρα απαιτείται ταχύτητα στην υλοποίηση αυτού εμβληματικού έργου για τη βιομηχανία της περιοχής». Ο κ. Μαθιός μίλησε για τους περιορισμούς   χωροθέτησης και αδειοδότησης στην Αττική, λέγοντας πως «με βάση τα επίπεδα όχλησης που έχουν ορισθεί το 1984, καθυστερούν επενδύσεις που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας». Τέλος ο κ. Μπάρλος τόνισε ότι : «Το ανεπαρκές δίκτυο ενέργειας στην Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα καθυστερεί τη λειτουργία παραγωγικών επενδύσεων», ενώ ο κ.   Νταβέλης υπογράμμισε πως : «Η γραφειοκρατία ανατρέπει σημαντικές επενδύσεις τοπικής ανάπτυξης στη Θεσσαλία».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα