Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Σκληρές αποφάσεις για τη σωτηρία ενός «ναυαγίου»
ΔΕΗ: Όλοι θα πληρώσουν για τη ζημιά του ΣΥΡΙΖΑ

Τα νέα τιμολόγια αδικούν τους συνεπείς

Οι καταναλωτές της ΔΕΗ πληρώνουν το μικρότερο τίμημα. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ χάνουν μεγάλο μέρος των προνομίων τους. Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες επιβαρύνονται περισσότερο. Το ελληνικό Δημόσιο πληρώνει, γιατί θα εισπράττει λιγότερους φόρους. Όλοι οι Έλληνες καλούνται να συμβάλουν για να σώσουν τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας, που σήμερα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Η κυβέρνηση κέρδισε το πρώτο μεγάλο στοίχημα. Απέτρεψε τη χρεοκοπία του μεγαλύτερου ενεργειακού της φορέα κατανέμοντας το κόστος για τη σωτηρία του όσο το δυνατό δικαιότερα. Οι οικιακοί καταναλωτές και επαγγελματίες δεν θα επιβαρυνθούν στον τελικό λογαριασμό τους παρά μόνο οι καλοπληρωτές, αφού μειώθηκε η «έκπτωση συνέπειας» από το 10% στο 5%. Οι αποφάσεις που ανακοίνωσε την Παρασκευή, στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης αποτελούν το πρώτο βήμα για τη σωτηρία της επιχείρησης, στην οποία καλούνται να συμβάλουν, με ισορροπημένο τρόπο, όλες οι πλευρές. Οι 57.000 εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της ΔΕΗ χάνουν τις προνομιακές εκπτώσεις στα τιμολόγια. Μέχρι χθες δικαιούνταν έκπτωσης κατά 75%, τώρα η έκπτωση μειώθηκε κατά μέσο όρο στο 30%. Οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις της χώρας θα επιβαρυνθούν με την αυξημένη ρήτρα για το διοξείδιο του άνθρακα. Το Δημόσιο συμβάλλει με τη μείωση του ΦΠΑ και την καταβολή των ΥΚΩ (τέλη για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας). Οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ, οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, χάνουν και αυτοί το προνόμιο των δημοπρασιών ρεύματος με ειδικές χαμηλές τιμές, γιατί δε νοείται μια κατεστραμμένη επιχείρηση να πουλά ρεύμα κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της. Η δέσμη μέτρων για τη σωτηρία της ΔΕΗ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την απόδοση στην επιχείρηση των οφειλομένων από την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας του παρελθόντος, την εξόφληση οφειλών από φορείς του Δημοσίου, την πίεση προς τους 60.000 στρατηγικούς κακοπληρωτές, που χρωστούν 800 εκατ. ευρώ, και την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ο Γιώργος Στάσσης δημιουργούν οικονομικό αποτέλεσμα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Οι επιπτώσεις για τους καταναλωτές θα είναι σχετικά μικρές, αφού αυξάνονται τα τιμολόγια της επιχείρησης, ωστόσο μειώνονται όλες οι υπόλοιπες χρεώσεις. Το αποτέλεσμα θα είναι, σύμφωνα με τη διοίκηση και την κυβέρνηση, ουδέτερο για 7 εκατομμύρια καταναλωτές και η επιβάρυνση θα είναι πολύ μικρή για τους συνεπείς.

Τα οικιακά τιμολόγια διαμορφώνονται ως εξής:

√Για κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η νέα τιμή είναι 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,0946 που είναι η ισχύουσα χρέωση.

√ Από 2.000 κιλοβατώρες και πάνω, η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,10252 τώρα.

√ Και για το νυχτερινό ρεύμα η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0661 σήμερα.

Το υπουργείο Ενέργειας κατέθεσε στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, η οποία μαζί με τη μείωση του ΦΠΑ θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στην αύξηση της τιμής του ρεύματος, η οποία είναι αναγκαία για την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ. Η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα έκδοσης υπουργικής απόφασης για χαμηλότερες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ που θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο και μέχρι το τέλος του 2020. Η ΔΕΗ θα παραμείνει ο πάροχος με το χαμηλότερο πάγιο τέλος της αγοράς.

Μειώνονται οι εκπτώσεις

Παραμένει η έκπτωση συνέπειας, αλλά περιορίζεται στο 5% από 10% που είναι σήμερα. Η έκπτωση για τους συνεπείς πελάτες της ΔΕΗ είχε ορισθεί αρχικά στο 15% και περιορίστηκε ήδη σε 10% από 1ης Απριλίου 2019. Η επιβάρυνση από τη μείωση της «έκπτωσης συνέπειας» για ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση ρεύματος 1.600 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο θα είναι 9,1 ευρώ στο τετράμηνο ή 2,2 ευρώ το μήνα. Από το 2020, εξάλλου, η ΔΕΗ θα ανακοινώσει ευνοϊκές προβλέψεις για τους συνεπείς καταναλωτές της, βασισμένες στις πρακτικές των εταιριών ηλεκτρισμού και τηλεφωνίας σε όλη την Ευρώπη. Όσον αφορά τη ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα (CO2), η ΔΕΗ έχει ήδη μετακυλίσει μερικώς στη μέση τάση τις επιβαρύνσεις που προκύπτουν από την υποχρέωσή της να αγοράζει δικαιώματα για τις εκπομπές ρύπων των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, κυρίως τις λιγνιτικές που είναι οι πιο ρυπογόνες. Τώρα η ίδια ρήτρα εισάγεται σε ήπια μορφή και στα τιμολόγια της χαμηλής τάσης (τα οικιακά). Με τα σημερινά δεδομένα σε σχέση με τις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων δεν θα υπάρξει επιβάρυνση από το μέτρο αυτό στο συνολικό ποσό το οποίο πληρώνουν τα νοικοκυριά που είναι πελάτες της ΔΕΗ. Βάση υπολογισμού της ρήτρας θα είναι η τωρινή επιβάρυνση της ΔΕΗ για τα δικαιώματα εκπομπής, η οποία για τη χαμηλή τάση είναι 15,68 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αντίστοιχη ρήτρα που συνδέεται με τη διακύμανση των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας («Οριακή Τιμή του Συστήματος») περιλαμβάνεται ήδη στα τιμολόγια των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Στα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ θα υπάρχει διακριτή χρέωση ρήτρας CO2 και για τα νοικοκυριά, η οποία θα ενεργοποιείται εάν η τιμή δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο.

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα