Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Σκληρή μάχη για τους 12 θρόνους – Προβλήματα σε πολλές μητροπόλεις λόγω… γήρατος

Η προοπτική αποχώρησης περίπου 12 υπερηλίκων ή ασθενούντων μητροπολιτών στην επικείμενη Ιεραρχία του Οκτωβρίου προμηνύει ένα «θερμό» καλοκαίρι. Το παρασκήνιο είναι έντονο, καθώς οι διεκδικητές είναι πολλοί και σε απόγνωση, αφού η επετηρίδα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας έχει «φρακάρει» εδώ και χρόνια. Το σύνολο των ιερωμένων, από μητροπολίτες, αρχιμανδρίτες, έως προβεβλημένους ηγουμένους ιστορικών μονών, αναμένεται να αναλωθεί σε ένα σπριντ διαβουλεύσεων, ζυμώσεων και άτυπων συμμαχιών. Κατά παράδοση η σύγκληση της Ιεραρχίας κάθε Οκτώβριο, επειδή είναι η πρώτη έκαστου εκκλησιαστικού έτους μετά την έναρξη της Ινδικτιώνος τον Σεπτέμβριο, ασχολείται με έναν μεγάλο αριθμό ζητημάτων και συνήθως δρομολογεί λύσεις που έχουν προσυμφωνηθεί στη διάρκεια του καλοκαιριού πίσω από κλειστές πόρτες ή σε απομακρυσμένα αρχονταρίκια. Οι συναντήσεις αυτές γίνονται συνήθως με την ευκαιρία της ανταποδόσεως επισκέψεων και συλλείτουργων με την ευκαιρία των πολλών πανηγυριών των μηνών Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου. Και όλως συμπτωματικά φέτος, το εναρκτήριο λάκτισμα έδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Αρχοντώνης, ο οποίος στην επίσκεψή του στην Αρχιεπισκοπή, στις αρχές της εβδομάδος, ανταλλάσσοντας τον αδελφικό ασπασμό με τον πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως Αθηνών αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη, του χάρισε ένα σταυρό και του ευχήθηκε «το επόμενο να είναι εγκόλπιο»!
Το μενού του Οκτωβρίου, πέραν της εισηγήσεως του μητροπολίτη Καισαριανής και Υμηττού Δανιήλ Πουρτσουκλή για τη συνταγματική αναθεώρηση των άρθρων που αφορούν στις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας θα περιλαμβάνει –μέχρι στιγμής– την εκλογή μητροπολίτη στη χηρεύουσα Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων και θα «προωθήσει», εκτός απροόπτου, μια σειρά «αποχωρήσεων» μητροπολιτών ανά τη χώρα, οι οποίοι είτε λόγω γήρατος είτε λόγω ασθενειών αδυνατούν να εκπληρώσουν ή εκπληρούν με δυσκολία τα διοικητικά – επισκοπικά καθήκοντά τους.
Επισημαίνεται ότι η διαδικασία ώθησης προς οικειοθελή αποχώρηση ενός μητροπολίτη ή η λήψη σχετικής απόφασης από την αρμόδια επιτροπή που συστήνεται όποτε και εάν κρίνει η Σύνοδος, είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη και επίπονη διαδικασία. Όπως είναι αναμενόμενο τα άμεσα περιβάλλοντα των μητροπολιτών συνήθως αντιδρούν με σθένος σε οποιαδήποτε αλλαγή που ως εκ των πραγμάτων θα συμπαρασύρει και αυτούς: από τους πρωτοσύγκελους έως τις οικονόμους και τους οδηγούς.
Γι’ αυτό, άλλωστε, και η εμπλοκή και οι πιέσεις για την αποχώρηση και επιλογή ενός άλλου προσώπου ως διαδόχου έχουν ακόμα και πολιτικό χαρακτήρα, όπως συμβαίνει στην περίπτωση μητρόπολης της Ηπείρου όπου οι τοπικοί βουλευτές «πέρασαν» από την Αρχιεπισκοπή, ενώ στην περίπτωση μεγάλων μητροπόλεων της Αττικής έντονο ενδιαφέρον επιδεικνύει μεγάλη πολιτική οικογένεια με προβεβλημένα στελέχη…
Σήμερα και για όσα συμβούν τους προσεχείς μήνες, εγγύηση για την όσο το δυνατόν ομαλότερη ολοκλήρωση μιας τέτοιας διαδικασίας είναι αυτός ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Λιάπης, ο οποίος στις μέχρι σήμερα τέσσερεις παρόμοιες περιπτώσεις αποχωρήσεων μητροπολιτών κινήθηκε με αξιοθαύμαστη διπλωματία και διακριτικότητα. Στη διάρκεια της μέχρι σήμερα αρχιεπισκοπίας του, στους σχολάζοντες αρχιερείς κατατάχτηκαν χωρίς αναταράξεις και ανωμαλίες ο πρώην Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Κωνσταντίνος Φαραντάτος, ο πρώην Καρπενησίου Νικόλαος, ο πρώην Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Αγαθόνικος Φατούρος, και ο πρώην Άρτης Ιγνάτιος Αλεξίου. Και στις τέσσερεις περιπτώσεις οι διάδοχοι περιέθαλψαν και συμπεριφέρθηκαν υϊκώς στους γέροντες μητροπολίτες επισφραγίζοντας με τον καλύτερο τρόπο τις αλλαγές που έγιναν.

Οι «12» προς… αποχώρηση

Στον συμβολικό αριθμό των «12» ανέρχονται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι μητροπολίτες που για τον έναν ή τον άλλο λόγο διεξάγεται εκτενής παρασκηνιακή συζήτηση για το ενδεχόμενο αποχώρησής τους. Πρόκειται για τους μητροπολίτες Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιερόθεο Γαρύφαλλο, ετών 83, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο Λενή, ετών 79, Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ Ρόρη, ετών 88, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιο Τσακουμάκα, ετών 78, Θεσσαλονίκης Άνθιμο Ρούσα, ετών 83 (πρωτοεξελέγη μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως), και Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας Τίτο Παπανάκο, ετών 86, που εκλέχθηκε μόλις 7 ημέρες πριν από την πτώση της δικτατορίας!
Επίσης, συζητήσεις γίνονται και για τους μητροπολίτες Γυθείου, Οιτύλου και πάσης Μάνης Χρυσόστομο Κορακίτη, ετών 84, Περιστερίου Χρυσόστομο Ζαφείρη, ετών 82, Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρο Παπαδόπουλο, ετών 81, Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέα Τρεμπέλα, ετών 78, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία Φούντα, ετών 76, και Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης, Βάρης και Βαρκίζης Παύλο Τσαούσογλου, ετών 73.
Διευκρινίζεται ότι 2 εξ αυτών έχουν οι ίδιοι ζητήσει ή προαναγγείλει τη δρομολόγηση των διαδικασιών αποχώρησης: πρόκειται για τον άγιο Λήμνου και τον άγιο Καλαβρύτων. Ο κ. Αμβρόσιος έχει εδώ και μήνες, και δια μέσου της «ΒτΚ», ανακοινώσει ότι τον Δεκέμβριο του ’17 θα υποβάλει την παραίτησή του, πιστός σε όσα πρεσβεύει περί έγκυρης αποχώρησης των επισκόπων από τα διοικητικά τους καθήκοντα από μια ηλικία και άνω. Επίσης, ένας εκ των «12», ο άγιος Καρυστίας, ο οποίος είναι και ο αρχαιότερος σε πρεσβεία χειροτονίας μεταξύ των 83 μητροπολιτών, έχει εκλεγεί στη διάρκεια της αριστίνδην Συνόδου (Νοέμβριος 1968) που συγκροτήθηκε από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Κοτσώνη. Τρεις εκ των «12», οι άγιοι Φιλίππων, Θεσσαλονίκης και Παραμυθίας, έχουν εκλεγεί και αυτοί στη διάρκεια της επταετίας, αλλά επί αρχιεπισκοπίας Σεραφείμ Τίκα, δηλαδή την περίοδο μετά την ανατροπή του Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη και πριν από τη Μεταπολίτευση του ’74.

Η εκλογή στα Μετέωρα

Η Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων, η οποία έχει περιληφθεί επισήμως στην ατζέντα της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου, με έδρα την Καρδίτσα, είναι μια πολύ ιδιαίτερη Μητρόπολη. Η ονοματολογία περί των διαδόχων ξεκίνησε σχεδόν ένα χρόνο πριν από την κοίμηση του γέροντος Σεραφείμ, αφού με προσωπική του πρόταση και προτροπή προς την Ιεραρχία ενεγράφησαν στον κατάλογο «προς αρχιερατεία» υποψηφίων δύο αρχιμανδρίτες από τη Μητρόπολη, ο ηγούμενος της Μονής Μεγάλου Μετεώρου και πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης π. Νήφωνας Καψάλης και ο ηγούμενος της Μονής Αγίας Τριάδος Δομέτιος Ντελής. Από την Αθήνα, όμως, «παίζουν» δύο «δυνατοί» μνηστήρες, βοηθοί επίσκοποι, ο καθένας με τα δικά του δυναμικά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πρόκειται για τους άγιους Διαυλείας Αλέξιο Λεονταρίτη και Μεθώνης Κλήμη Κοτσομύτη. Ωστόσο, αυτό που τονίζεται από πολλούς μητροπολίτες στους διαδρόμους της Μονής Πετράκη είναι ότι η Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων είναι «δύσκολη» επαρχία, λόγω του έντονου και πολυπληθούς μοναστικού στοιχείου και προϋποθέτει έναν πολύ φιλομόναχο ψυχισμό από οποιονδήποτε επιζητήσει τη διαποίμανσή της.

Social life με την Τίνα

Η βιογραφία του Κ. Μήτση