Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Σκοτώνουν τον Τουρισμό για να διορίζουν ….Καρανίκες

Δεν έχει ιστορικό προηγούμενο η επίθεση, με καταιγισμό νέων φόρων και χαρατσιών, που δέχεται σήμερα κάθε παραγωγικός κι εξωστρεφής κλάδος της ελληνικής οικονομίας.

Η Πρώτη Φορά Αριστερά Κυβέρνηση της χώρας έχει αποφασίσει να προλεταριοποιήσει τους εργαζόμενους για να υλοποιήσει το όραμα του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της χώρας.

Τελευταίο θύμα της πρωτοφανούς βιαιότητας επίθεσης που δέχεται η πραγματική οικονομία είναι ο Ελληνικός Τουρισμός.

Δεν είναι μόνο ο περιβόητος νέος «φόρος διανυκτέρευσης», αυτό ίσως είναι το λιγότερο. Δεν είναι ούτε καν η δραματική αύξηση του ΦΠΑ στο 24% που κυριολεκτικά σκοτώνει κάθε ίχνος ανταγωνιστικότητας στην τιμολόγηση του τουριστικού προϊόντος. Οι καρεκλοκένταυροι της Κυβέρνησης, μέσα στη θύελλα των φόρων που πλήττει κάθε νοικοκυριό αποφάσισαν –επιπλέον όλων των άλλων – να καταργήσουν την απαλλαγή των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των τουριστικών επιχειρήσεων, για τα οποία θα επιβάλλεται πλέον συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με συντελεστή 0,1%!

Ανεβάζουν τον φόρο ιδιοκτησίας δηλαδή, στα «εργαλεία δουλειάς» κάθε μιας –μικρής ή μεγαλύτερης- ξενοδοχειακής επιχείρησης, στα ακίνητα και τις εγκαταστάσεις τους.

Όλα αυτά συμβαίνουν την περίοδο που ο Ελληνικός Τουρισμός ανακάμπτει και προσφέρει περισσότερες θέσεις εργασίας.

• Το μερίδιο του Ελληνικού τουρισμού στην ευρωπαϊκή αγορά πλησιάζει το 4% και στην παγκόσμια το 2%.
• Η άμεση συμβολή του τουρισμού εκτιμάται σήμερα στο 10% του ΑΕΠ της χώρας ενώ συνολικά ο Τουρισμός συμμετέχει στο εθνικό προϊόν κατά 25% κάθε χρόνο.
• Στην τουριστική βιομηχανία της χώρας απασχολούνται αμέσως ή εμμέσως περισσότεροι από 700.000 πολίτες. Σύμφωνα με στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, μεταξύ 2012 και 2015 δημιουργήθηκαν 90 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας

Ο μέσος πολλαπλασιαστής του τουρισμού για την ελληνική τουριστική οικονομία ανέρχεται σε 2,65 που σημαίνει πως για κάθε 1 € από την τουριστική δραστηριότητα, δημιουργείται έμμεση και προκαλούμενη, πρόσθετη, οικονομική δραστηριότητα 1,65 € και άρα, συνολικά, το Εθνικό Προϊόν της χώρας ΑΕΠ αυξάνει κατά 2,65 €.

Ενώ λοιπόν η βαριά βιομηχανία της χώρας, δείχνει να ανακάμπτει η ΠΦΑ Κυβέρνηση, για να συντηρήσει το κομματικό της κράτος επιβάλει νέους βαρύτερους φόρους στην ιδιοκτησία, στη λειτουργία αλλά και στη διαμονή κάθε τουρίστα.

Έως και 4 ευρώ την ημέρα θα είναι ο φόρος διαμονής, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Δεν διαχωρίζεται η πληρωμή του «τέλους διαμονής» από την αξία της διαμονής.

Το τέλος διαμονής δεν διαχωρίζει τα δωμάτια (μονόκλινα, δίκλινα, σουίτες, βίλες, κ.ο.κ.), που σημαίνει ότι είτε 20 ευρώ
την ημέρα χρεώνει ο ξενοδόχος, είτε 5.000 ευρώ την ημέρα χρεώνει, η φορολογική επιβάρυνση θα είναι ίδια.

• Ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Αλεξανδρούπολη που εισπράττει 40 Ευρώ την διανυκτέρευση, θα πληρώνει το ίδιο τέλος με ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Σαντορίνη ή την Μύκονο, που εισπράττουν 500 ευρώ.
• Ένα 5 αστέρων ξενοδοχείο στην Σητεία θα πληρώνει το ίδιο τέλος με τη Μεγάλη Βρετανία στο Σύνταγμα, το ASTIR PALACE στο Καβούρι, το GRAND RESORT και το ELOUNDA BEACH…

Είναι προφανές ότι ο νέος φόρος που επιβάλλεται ανοίγει ένα τεράστιο παράθυρο στην φοροδιαφυγή και την «μαύρη οικονομία».

 • Σύμφωνα με τo άρθρο 53 του νομοσχεδίου τρόμος:
 • Επιβάλλεται φόρος υπέρ του Δημοσίου, με την ονομασία «Φόρος Διαμονής» ανά ημερήσια χρήση του δωματίου, σουίτας, διαμερίσματος ή ενιαίας κατοικίας:
 • α. Σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα ως ακολούθως:
  • 1-2 αστέρων 0,50 €
  • 3 αστέρων 1,50 €
  • 4 αστέρων 3,00 €
  • 5 αστέρων 4,00 €
 • β. Σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια ως ακολούθως:
  • 1-2 κλειδιά 0,25 €
  • 3 κλειδιών 0,50 €
  • 4 κλειδιών 1,00 €
 • Εκτός από την επιβολή του επαχθούς “Φόρου Διαμονής” στους πελάτες των τουριστικών καταλυμάτων της χώρας από το 2018 και σειρά άλλων έμμεσων επιβαρύνσεων που θα επέλθουν τα επόμενα δύο χρόνια στο ξενοδοχειακό προϊόν, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης αύξησης του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24%, ήρθε και ο νέος ΕΝΦΙΑ.

Η κατάργηση της απαλλαγής στον ΕΝΦΙΑ για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα και η επιβολή συντελεστή 0,1%, θα αποδειχθεί πολλαπλά επιζήμια, θα οδηγήσει σε λουκέτα μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, θα προκαλέσει απώλεια μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας, και φυσικά θα επιφέρει σημαντική υστέρηση του εισοδήματος που μέσω των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, διαχέεται στους τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, ιδίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας…

Το Παγκόσμια Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδίων έχει δημοσιοποιήσει έρευνα που εκτιμά ότι στην Ελλάδα, μέχρι το 2025, η μέση ετήσια αύξηση των άμεσων εσόδων μπορεί να φτάσει, υπό προϋποθέσεις, στο επίπεδο του 3,6% (ενώ στην Ευρώπη δεν θα ξεπεράσει το 2,8%). Δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση χτυπά ύπουλα τον Ελληνικό Τουρισμό.

Οι σχεδόν ανύπαρκτες πηγές χρηματοδότησης νέων επενδύσεων, η έλλειψη ρευστότητας και η υπερφορολόγηση δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες για τις Ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις. Πρόσφατες μελέτες αναφέρουν πως το 40% των τουριστικών επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν ζητήματα βιωσιμότητας.

H εφαρμογή των νέων μέτρων μαζί με το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά καταστρέφουν ότι έχει χτιστεί στον Ελληνικό Τουρισμό τα τελευταία χρόνια….

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα