Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Σοφία Βούλτεψη: «Θέλουν το μπάχαλο και την ισοπέδωση»

Η βουλευτής Β’ Αθηνών της Ν.Δ. Σοφία Βούλτεψη, πρώην υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, εντυπωσιάζει το συνομιλητή της με την αμεσότητα και απλότητα του λόγου της. Χωρίς φτιασιδώματα και χωρίς υπερβολές. Μόνη υπερβολή η ευθύτητα των κρίσεών της. Και ίσως η ανατρεπτική σκέψη της, η οποία φωτίζει μια άλλη, αθέατη, πλευρά των γεγονότων.

«Οι πολίτες θα μας εμπιστευτούν γιατί τώρα είδαν πως όλα όσα τους υποσχέθηκαν ήταν ένα ψέμα. Θα μας  εμπιστευτούν γιατί τώρα βλέπουν πως το 2014 ήμασταν στην πόρτα της εξόδου από την κρίση»

Όπως όταν τη ρωτήσαμε για τον Γιάνη Βαρουφάκη και αποστασιοποιήθηκε εν μέρει από την τρέχουσα κριτική που ασκείται. «Βαρουφάκης και λοιποί λειτουργούν υπέρ των Τσίπρα – Καμμένου. Διότι τους δίνουν την ευκαιρία να απευθύνονται σε δύο ακροατήρια συγχρόνως. Στους “ακραίους” αριστεριστές και στους “συντηρητικούς” νοικοκυραίους. Τσίπρας και Καμμένος έχουν συμφωνήσει να παραμείνουν στις καρέκλες τους με οποιοδήποτε τίμημα», εκτιμά η πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος, σταθμίζοντας τις παρεμβάσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. σε θεσμικό επίπεδο, και προσθέτει: «Πρέπει η χώρα να απαλλαγεί το συντομότερο από την εξουσία τους. Είναι δυνατόν να προχωρά μια Οικονομία με capital controls;».

«Ο σκοπός τους είναι η απογύμνωση του λαού από όλα εκείνα τα στοιχεία που τον κρατούν όρθιο στο πέρασμα των αιώνων. Θέλουν ο λαός να προσκυνάει μόνο τη δική τους εξουσία»

Επειδή το καλοκαίρι, και ιδιαίτερα ο Αύγουστος, και το φθινόπωρο είναι ιστορικά περίοδος ιδιότυπων εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά, ρωτήσαμε τη βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην εκπρόσωπο για το εάν φοβάται κάποια αναζωπύρωση στις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών. Η κ. Βούλτεψη ζήτησε «ψυχραιμία και σωστή ανάλυση των καταστάσεων», και έκλεισε, εν κατακλείδι, επισημαίνοντας ότι στα εθνικά ζητήματα «δε χωρούν ούτε επικοινωνιακά τερτίπια ούτε θριαμβολογίες».
Τέλος, τη ρωτήσαμε για ένα ακόμη… φλέγον ζήτημα του φετινού καλοκαιριού, που είναι οι πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Η κ. Βούλτεψη απέφυγε να ρίξει… λάδι στη φωτιά, και υπεύθυνα και με νηφαλιότητα μίλησε για έναν συνδυασμό κακής συγκυρίας, ολιγωρίας και έλλειψης σχεδίου, παρατηρώντας: «Η κυβέρνηση και όλοι οι “αρμόδιοι” εννοούν να προβάλλουν το “αλάθητό τους” ακόμη και πάνω στις στάχτες».

«Τσίπρας και Καμμένος έχουν συμφωνήσει να παραμείνουν στις καρέκλες τους με οποιοδήποτε τίμημα»

Για τις πρόσφατες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, επισημαίνει ότι τέτοιες είχαν να γίνουν «από την εποχή της δικτατορίας», ενώ τονίζει ότι «η κυβέρνηση δε σέβεται τη διάκριση των εξουσιών», και ότι «θεωρεί τη χώρα της τσιφλίκι». Για την πολύκροτη υπόθεση της επιλογής σημαιοφόρων.., δια κληρώσεως η κ. Βούλτεψη υπογραμμίζει: «Η σημαία ανήκει σε όλους. Η σημαία, όμως, είναι ένα σύμβολο, ένα έπαθλο, κάτι για το οποίο αξίζει να θυσιαστείς. Δεν μπορεί να μπαίνει σε καμιά κλήρωση».

  • Είπε για ..ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ:
    «Η κυβέρνηση και όλοι οι “αρμόδιοι” εννοούν να προβάλλουν το “αλάθητό τους” ακόμη και πάνω στις στάχτες»ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ:
    «Η σημαία ανήκει σε όλους. Η σημαία, όμως, είναι ένα σύμβολο, ένα έπαθλο, κάτι για το οποίο αξίζει να θυσιαστείς. Δεν μπορεί να μπαίνει σε καμιά κλήρωση»ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ:
    «Η κυβέρνηση παρουσιάζει συνεχώς μια εικονική πραγματικότητα. Πρέπει η χώρα να απαλλαγεί το συντομότερο από την εξουσία τους. Είναι δυνατόν να προχωρά μια Οικονομία με capital controls;»

 

 Κυρία Βούλτεψη, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ., μετά την έξοδο στις αγορές ισχυρίζονται ότι η πορεία της Οικονομίας είναι θετική. Η Ν.Δ. επιμένει πως αυτή η συγκυβέρνηση πρέπει να φύγει και ότι χρειάζεται πολιτική αλλαγή;

«Η κυβέρνηση παρουσιάζει συνεχώς μια εικονική πραγματικότητα. Συγκρίνουν συνεχώς τον κακό τους εαυτό με τον χειρότερό τους εαυτό. Αν δείτε τα στοιχεία της Οικονομίας του 2014 και τα συγκρίνετε με τα σημερινά –έχω κάνει μια σχετική δημοσιογραφική έρευνα, όπου φαίνεται ξεκάθαρα αυτό που σας λέω– θα διαπιστώσετε ότι όλοι οι δείκτες είναι πεσμένοι. Απλώς συγκρίνουν το καταστροφικό 2015 με το 2017, όπου προσπαθούν ακόμη να επιστρέψουν στο 2014. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παρουσιάζουν αποσπασματικά στοιχεία, και ποτέ σε σύγκριση με το 2014. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: τον Μάιο του 2017 είχαμε αύξηση του τζίρου στη βιομηχανία κατά 19%. Ναι, αλλά τον Μάιο του 2016 είχαμε μείωση 13,1% και το 2015 είχαμε την απόλυτη καταστροφή. Στο 12μηνο Ιουνίου 2016 – Μαΐου 2017 η αύξηση ήταν 8,4%. Αλλά στο αντίστοιχο 12μηνο του 2016 είχαμε μείωση 13,2%! Και βέβαια πρέπει η χώρα να απαλλαγεί το συντομότερο από την εξουσία τους. Είναι δυνατόν να προχωρά μια Οικονομία με capital controls;».

Ωστόσο, η κυβερνητική πλειοψηφία δείχνει –μέχρι σήμερα– αρραγής. Το είδαμε, άλλωστε, στα πρόσφατα νομοσχέδια. Σας προβληματίζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;

«Δεν είχα από την αρχή την παραμικρή αμφιβολία ότι οι εξουσιομανείς αυτοί άνθρωποι θα έκαναν το παν για να κρατήσουν την εξουσία τους. Η εξουσία είναι ο μόνος συνδετικός τους κρίκος. Και για να την κρατήσουν, καθημερινά φτωχοποιούν όλο και πιο πολύ τον λαό. Τσίπρας και Καμμένος έχουν συμφωνήσει να παραμείνουν στις καρέκλες τους με οποιοδήποτε τίμημα».

Παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών στη Δικαιοσύνη. Ανταπάντηση, για πρώτη φορά στην ιστορία, του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας. Η κυβέρνηση ξεπέρασε τα όρια;

«Βρισκόμαστε σε θεσμική εκτροπή. Η κυβέρνηση παρεμβαίνει και ασκεί πιέσεις στη Δικαιοσύνη, δε σέβεται την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, θεωρεί τη χώρα τσιφλίκι της. Τέτοιες επιθέσεις στη Δικαιοσύνη είχαμε να δούμε από την εποχή της δικτατορίας».

Οι αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη συνεχίζονται. Επιμένετε στην Εξεταστική;

«Η Νέα Δημοκρατία έχει πει ότι θα προκαλέσει εξεταστική επιτροπή για να καταδειχθούν οι ευθύνες του καταστροφικού πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Κατά την άποψή μου, ωστόσο, Βαρουφάκης και λοιποί λειτουργούν υπέρ των Τσίπρα – Καμμένου. Διότι τους δίνουν την ευκαιρία να απευθύνονται σε δύο ακροατήρια συγχρόνως. Στους ακραίους, για να πουν πως “βλέπετε, φθάσαμε στα άκρα, λίγο έλειψε να βγούμε από το ευρώ, αγωνιστήκαμε, ματώσαμε, ηττηθήκαμε από υπέρτερες δυνάμεις, αλλά δείξαμε τι θέλουμε και επομένως παραμένουμε με το όπλο παρά πόδα” – για να θυμηθούμε και το περίφημο διάγγελμα του Ζαχαριάδη μετά τον εμφύλιο. Και στους συντηρητικούς, για να τους πουν πως «παρά τους ακραίους μας, εμείς αποτρέψαμε τα σχέδιά τους και παραμείναμε στο ευρώ». Μ’ έναν σμπάρο δυο τρυγόνια, δηλαδή».

Κυρία Βούλτεψη, πώς σχολιάζετε την απόφαση της κυβέρνησης να επιλέγονται σημαιοφόρος και παραστάτες στο Δημοτικό με κλήρωση και τη φημολογούμενη απόφαση για κατάργηση του εκκλησιασμού;

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημαία ανήκει σε όλους. Η σημαία, όμως, είναι ένα σύμβολο, ένα έπαθλο, κάτι για το οποίο αξίζει να θυσιαστείς. Δεν μπορεί να μπαίνει σε καμιά κλήρωση. Και μόνο ότι τη βάζουν στην κλήρωση καταδεικνύει την ανυπαρξία της εθνικής τους στάσης. Δεν το κάνουν για τα παιδιά, διότι σ’ αυτήν την περίπτωση κάποια κριτήρια θα έμπαιναν. Ο σκοπός τους είναι η απογύμνωση του λαού από όλα εκείνα τα στοιχεία που τον κρατούν όρθιο στο πέρασμα των αιώνων. Θέλουν ο λαός να προσκυνάει μόνο τη δική τους εξουσία. Στην Πολιτική Απόφαση του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ (22 Ιουλίου 2013), αναφέρεται σαφώς: “Αποκαθιστούμε στη θεωρία και την πράξη τις έννοιες “εθνικό” και “πατριωτικό”, συνδέοντάς τες με το γνήσια λαϊκό”».

Μήπως, τελικά, υπάρχει ένα κρυφό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που επιδιώκει την αποχριστιανοποίηση της παρεχόμενης παιδείας;

«Μα, αυτά είναι γνωστά. Έχουν ταχθεί υπέρ του χωρισμού Κράτους και Εκκλησίας. Τα γνωρίζει και ο συνεταίρος τους, ο κ. Καμμένος – και ας μιλάει συνέχεια για “κόκκινες γραμμές”. Η καρέκλα του έχει μεγαλύτερη αξία, όμως».

Πώς εξηγείτε τη δήλωση του προέδρου της Βουλής, ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι ορθόδοξος λαός; Είναι… τυχαία;

«Ο κ. Βούτσης δεν κάνει τίποτε άλλο από το να επαναλαμβάνει τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν, όμως, ψηφίζεις για να καταργηθεί (δήθεν) ο ΕΝΦΙΑ, οφείλεις να γνωρίζεις πως όλα πάνε πακέτο».

Πριν από λίγες ημέρες ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Παιδεία, που περιελάμβανε αλλαγές και στα ΑΕΙ. Πώς κρίνετε τις ρυθμίσεις; Πιστεύετε ότι οι αλλαγές που προωθούνται έχουν στόχευση την αναβάθμιση των ΑΕΙ και ΤΕΙ, ή συντεχνιακές διευθετήσεις;

«Ο σκοπός τους είναι η ισοπέδωση και το μπάχαλο. Και τον προωθούν με όλα τα μέσα. Δεν θέλουν την αριστεία, δεν θέλουν να υπάρχουν πρώτοι, δε θέλουν οι πρώτοι να θέτουν τις ικανότητές τους στην υπηρεσία όλων. Διότι έτσι ελέγχουν ευκολότερα τους πάντες».

Επαναφορά του ασύλου στα πανεπιστήμια, απαγορεύσεις των αστυνομικών στα Εξάρχεια, ανοχή στις εισβολές του «Ρουβίκωνα», ακόμα και στη Βουλή. Θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «καλύπτει», επί της ουσίας, πρόσωπα και δράσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου;

«Όπως σας είπα, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει, επιδιώκει την απόλυτη “μπαχαλοποίηση”. Όταν όλα είναι ένα “μπάχαλο” δημιουργούνται συνθήκες ελέγχου της κοινής γνώμης. Μέσα στο “μπάχαλο” το μόνο που σκέφτεται ο λαός είναι να επιβιώσει με κάποιον τρόπο. Και δεν του μένει καιρός για άλλες σκέψεις…».

Προηγείστε στις δημοσκοπήσεις, όμως συχνά τα ευρήματα ανατρέπονται. Γιατί πιστεύετε ότι οι πολίτες θα σας εμπιστευτούν δίνοντάς σας πρωτιά και στις εκλογές;

«Οι πολίτες θα μας εμπιστευτούν γιατί τώρα είδαν πως όλα όσα τους υποσχέθηκαν ήταν ένα ψέμα. Θα μας εμπιστευτούν γιατί τώρα βλέπουν πως το 2014 ήμασταν στην πόρτα της εξόδου από την κρίση, και αυτό το είχαμε καταφέρει εμείς. Έχουμε και τις ικανότητες και την αξιοπιστία».

Υπάρχει κάτι που πρέπει να βελτιώσει ή να διορθώσει η Ν.Δ. στην αντιπολιτευτική της τακτική;

«Πάντα προσπαθούμε για το καλύτερο. Αυτό είναι νόμος και στη ζωή και στην πολιτική».

Ασκείτε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, αλλά οι πολίτες γνωρίζουν πια ότι εάν κερδίσετε τις εκλογές –όποιος και αν τις κερδίσει– τα μέτρα θα εφαρμοστούν. Νομίζετε ότι θα είναι επαρκές το επιχείρημα- δικαιολογία ότι «τα εφαρμόζουμε, αλλά δεν φταίμε εμείς»;

«Και βέβαια δεν είναι αυτό επιχείρημα. Αυτό το οποίο, όμως, λέμε εμείς είναι πως έχουμε τη δυνατότητα –και το έχουμε αποδείξει– να ανεβάσουμε την Οικονομία για να επωφεληθούν όλοι και να βγούμε, επιτέλους, από την κρίση».

Και εσείς και η κυβέρνηση θέλετε να ρίξετε το βάρος στα προβλήματα της καθημερινότητας. Όμως, ήρθε προ μηνός το θέμα των σκουπιδιών και ανέδειξε μια πολιτική παθογένεια δεκαετιών. Πώς θα συγκρουστείτε με τέτοιες παθογένειες ως κυβέρνηση, αφού τώρα που είστε αντιπολίτευση και λέγατε να σταματήσει η απεργία η συνδικαλιστική σας παράταξη ήταν απέναντι στις θέσεις σας;

«Κοιτάξτε, νομίζω ότι έχω απαντήσει. Έχουμε κυβερνήσει, και έχουμε αποδείξει πως όταν κυβερνάμε… κυβερνάμε»!

Ο πατέρας σας, κ. Βούλτεψη, είχε μια ιδιαίτερη και μακρά φιλία και συνεργασία με τον αείμνηστο Κώστα Μητσοτάκη. Οι σχέσεις της θυγατέρας του Βούλτεψη με τον… υιό Μητσοτάκη πώς είναι;

«Οι σχέσεις του αείμνηστου πατέρα μου και του αείμνηστου Μητσοτάκη υπήρξαν πράγματι ιστορικές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε επαφή με το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και αξιοποιεί τις ικανότητες όλων».

Ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός;

«Και βέβαια είναι εφικτός. Όλα εξαρτώνται από τις αποφάσεις του λαού, ο οποίος γνώρισε στο πετσί του τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τυχοδιώκτες».

Κυρία Βούλτεψη, φοβάστε τυχόν επεισόδιο στο Αιγαίο μετά την προκλητική στάση των Τούρκων στις συνομιλίες για το Κυπριακό, αλλά και την εσωτερική αστάθεια στην Τουρκία του Ερντογάν;

«Στα πολύ σοβαρά αυτά θέματα απαιτείται ψυχραιμία και σωστή ανάλυση των καταστάσεων. Δεν χωρούν ούτε επικοινωνιακά τερτίπια ούτε θριαμβολογίες».

Μέχρι στιγμής φέτος, ο απολογισμός των πυρκαγιών είναι καταστροφικός. Κακή συγκυρία, ολιγωρία, έλλειψη σχεδίου ή έλλειψη κεντρικού συντονισμού, κ. Βούλτεψη;

«Προφανώς πρόκειται για συνδυασμό όλων των παραπάνω, αλλά η κυβέρνηση και όλοι οι “αρμόδιοι” εννοούν να προβάλλουν το «αλάθητό τους» ακόμη και πάνω στις στάχτες.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση