Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Σοφία Ζαχαράκη: «Πολιτική ανευθυνότητα και δηλητήριο παρασκηνίου»

«Τ ο στοίχημα για την Νέα Δημοκρατία είναι να κερδίσει μια ξεκάθαρη εντολή πολιτικής αλλαγής», αναφέρει στη συνέντευξή της, στη «ΒτΚ», η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Σοφία Ζαχαράκη, και σημειώνει ότι το δίλημμα των εκλογών που θα προτάξει η Ν.Δ. είναι «αν θα μείνει η χώρα να στροβιλίζεται στον διχασμό και στην κοινωνική και οικονομική ύφεση στην οποία την καταδίκασε η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. ή αν θα ανοίξει τα πανιά της σε ένα νέο ξεκίνημα ανασύνταξης και προόδου». Η κ. Ζαχαράκη κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για το ότι «ένας στους τρεις Έλληνες ζει σήμερα στη φτώχεια. Τρεις στους δέκα Έλληνες έχουν δυσκολία να πληρώσουν το ρεύμα, τέσσερις στους δέκα έχουν δυσκολία να πληρώσουν την ιδιωτική συμμετοχή στα φάρμακά τους». Συμπεραίνει, μάλιστα, ότι «φιλολαϊκή πολιτική δεν είναι το να κάνεις τους φτωχούς φτωχότερους, με αντίδωρο ένα χριστουγεννιάτικο επίδομα. Φιλολαϊκή πολιτική είναι εκείνη που δίνει δουλειές, αξιοπρέπεια και ευκαιρίες στους πολίτες και που δημιουργεί πόρους που θα στηρίζουν μόνιμους και αποτελεσματικούς θεσμούς κοινωνικής προστασίας». Και καταλήγει: «Το μόρφωμα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., ως κυβέρνηση σε αποδρομή σήμερα, κάνει αυτό που έκανε από καταβολής του. Ναρκοθετεί το μέλλον της χώρας και των πολιτών της για να παίξει παιχνίδια μικροπολιτικής και προσωπικών και κομματικών σχεδιασμών. Αλλά ο χρόνος τελείωσε». Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών και αν η κυβέρνηση θα βρει τους 151 βουλευτές για να την επικυρώσει επισημαίνει ότι «ανεξάρτητα από τις απεγνωσμένες προσπάθειες της κυβέρνησης να παραστήσει ότι έχει ένα απόθεμα «προθύμων», το σίγουρο είναι ότι δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσει στην επικύρωση της Συμφωνίας. Ούτε μπορούν τα αδιέξοδα του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου να γίνουν αδιέξοδα για τα εθνικά θέματα της χώρας μας».

 

Το 2019 είναι μια εκλογική χρονιά στην οποία θα στηθούν πολλαπλές κάλπες. Ποιο είναι το πρωταρχικό στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η Ν.Δ. ώστε να πετύχει νίκη και στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις; «Για τη Νέα Δημοκρατία το στοίχημα των επερχόμενων εκλογών, βουλευτικών, ευρωεκλογών και εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με όποια σειρά κι αν γίνουν, είναι ένα: να εκφράσει την ευρεία πλειοψηφία των πολιτών που ανεξάρτητα από την προέλευσή τους, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν χτες, πιστεύουν ότι δεν μας αξίζει ο μαρασμός στον οποίο μας έχει βυθίσει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., των πολιτών που πιστεύουν ότι αξίζουμε και μπορούμε καλύτερα. Είναι να συναντηθεί στην κάλπη με μια ευρεία κοινωνική πλειοψηφία που θα στηρίξει τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Το στοίχημα για τη Νέα Δημοκρατία είναι να κερδίσει μια ξεκάθαρη εντολή πολιτικής αλλαγής»

 

Ποιο είναι το δίλημμα των εκλογών που θα προτάξει η Νέα Δημοκρατία; «Δεν είναι άλλο από το δίλημμα που θέτει στους πολίτες το ίδιο το κρίσιμο και ιστορικό μεταίχμιο στο οποίο βρισκόμαστε. Το δίλημμα αν θα μείνει η χώρα να στροβιλίζεται στον διχασμό και στην κοινωνική και οικονομική ύφεση στην οποία την καταδίκασε η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. ή αν θα ανοίξει τα πανιά της σε ένα νέο ξεκίνημα ανασύνταξης και προόδου. Ένα δίλημμα που αφορά ξεχωριστά κάθε πολίτη αυτής της χώρας, κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα που είδαν στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν, τη ζωή και την καθημερινότητά τους να αλλάζουν προς το χειρότερο και νιώθουν να πνίγονται μέσα σε μια πνιγηρή ατμόσφαιρα, όπου λείπει η προσδοκία για το καλύτερο». Ποιοι θεωρείτε ότι είναι οι σημαντικότεροι σταθμοί του 2019 που έχει μπροστά της η Νέα Δημοκρατία; «Ο σημαντικότερος σταθμός που έχει μπροστά της η Νέα Δημοκρατία το 2019 είναι ένας. Είναι οι πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, μιας κυβέρνησης που θα επωμιστεί το δύσκολο έργο να ενώσει ξανά τους Έλληνες και να δώσει ξανά στη χώρα την προσμονή του μέλλοντός της. Είναι το στοίχημα να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος, να πάρει μπρος η Οικονομία, να κερδίσουμε καλές νέες δουλειές για τους νέους, να προσφέρουμε μια ουσιαστική στήριξη στους αδύναμους συμπολίτες μας».

 

Στο Σκοπιανό πιστεύετε ότι η κυβέρνηση διαθέτει τους βουλευτές να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών αν αποχωρήσει ο κ. Καμμένος; «Ο κ. Καμμένος είναι ο υπουργός που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για να υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών και σαν υπουργός Άμυνας προσκάλεσε τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ σε εκτέλεσή της. Συνεπώς, καμία αξία δεν έχει η επαναλαμβανόμενη θεατρική προαναγγελία της αποχώρησής του από την κυβέρνηση εν όψει της κύρωσης της Συμφωνίας, την ώρα, μάλιστα, που τα εναπομείναντα στελέχη του φαίνεται ότι κάνουν άλλους λογαριασμούς. Όμως, ανεξάρτητα από τις απεγνωσμένες προσπάθειες της κυβέρνησης να παραστήσει ότι έχει ένα απόθεμα «προθύμων», το σίγουρο είναι ότι δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσει στην επικύρωση της Συμφωνίας. Ούτε μπορούν τα αδιέξοδα του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου να γίνουν αδιέξοδα για τα εθνικά θέματα της χώρας μας».

 

Πώς βλέπετε την επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα; Θα ασκήσει πιέσεις στον κ. Μητσοτάκη για το Σκοπιανό; «Ο κ. Μητσοτάκης έχει καταστήσει ξεκάθαρο στους εταίρους της χώρας μας, ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και έχει εξηγήσει στους διεθνείς συνομιλητές του, ότι μια Συμφωνία που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα δήθεν επιλύει δεν μπορεί να είναι η βάση για ένα μέλλον συνεργασίας και σταθερότητας στη γειτονιά μας. Η χώρα μας έχει πληρώσει βαρύ ιστορικό φόρο για να υπάρχει σήμερα, όπως τον ξέρουμε, ο δυτικός κόσμος. Και η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά πιστεύει στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και στον δυτικό προσανατολισμό της χώρας. Αλλά, πάνω απ’ όλα, πιστεύει στο συμφέρον της χώρας».

 

Ο κόσμος πρέπει να ανησυχεί για την ένταση εκ μέρους της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα; «Πράγματι, όπως επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ, βλέπουμε το τελευταίο διάστημα την τουρκική επιθετικότητα να εντείνεται όχι μόνο ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά. Βλέπουμε, όμως, συγχρόνως, την κυβέρνηση της χώρας μας να στέκεται απέναντι στις δηλώσεις και ενέργειες της τουρκικής ηγεσίας, μάλλον αμήχανα. Ας μην ξεχνάμε, ήταν μόλις πριν δύο μήνες, που ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν ανακοίνωνε μετά βαΐων και κλάδων τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μέσα από νέους «διαύλους επικοινωνίας» που είχε ανοίξει. Αντ’ αυτού, ύστερα από αυτή τη συνάντηση ακολούθησαν όσα βλέπουμε. Το μήνυμά μας στην Άγκυρα πρέπει να είναι ξεκάθαρο: καμία αμφισβήτηση των δικαιωμάτων μας δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή. Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν. O σεβασμός των διεθνών συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗ. για το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι αδιαπραγμάτευτος για την Ελλάδα. Όμως, η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται ούτε με λεονταρισμούς ούτε φορώντας κάθε μήνα και διαφορετική στολή παραλλαγής. Απαιτεί υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Ούτε, βεβαίως, νοείται, εν απουσία υπουργού Εξωτερικών να ασκεί την εξωτερική πολιτική της χώρας μας ο κ. Καμμένος».

 

Η κυβέρνηση επιδίδεται σε μία σειρά παροχών για τους αδύναμους και σας κατηγορεί ότι η δική σας πολιτική εξυπηρετεί τους λίγους και τους ισχυρούς. Τι απαντάτε; «Στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ευνοούνται κάποιοι έναντι κάποιων άλλων, όπως επιχειρεί να παραστήσει ο κ. Τσακαλώτος. Είναι μια χώρα στην οποία όλοι αδικούνται. Και πιο πολύ απ’ όλους, οι αδύναμοι συμπολίτες μας. Σύμφωνα με την Eurostat, ένας στους τρεις Έλληνες ζει σήμερα στη φτώχεια. Τρεις στους δέκα Έλληνες έχουν δυσκολία να πληρώσουν το ρεύμα, τέσσερις στους δέκα έχουν δυσκολία να πληρώσουν την ιδιωτική συμμετοχή στα φάρμακά τους. Σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, οι μειώσεις μισθών στην Ελλάδα είναι οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη αλλά και οι μεγαλύτερες μέσα στη χώρα από το 2013. Το 2017, ένας στους τέσσερις εργαζόμενους είχε αμοιβή έως 500 ευρώ. Ενώ η μερική υποχώρηση της ανεργίας βασίζεται – πρωτίστως- στη μερική και περιοδική απασχόληση. Επτά στους δέκα ανέργους είναι μακροχρόνια άνεργοι. Και με τον ρυθμό αποκλιμάκωσης που ακολουθεί η ανεργία επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. θα φτάσουμε στα προ κρίσης επίπεδα το 2030. Ενώ μόλις λίγες ημέρες ψηφίστηκε ο δήθεν «πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός», που προβλέπει πρόσθετα έσοδα από φόρους και πρόσθετες κοινωνικές περικοπές, όπως στο ΕΚΑΣ και στο επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης. Την ίδια ώρα, οι μικρομεσαίοι στενάζουν κάτω από την υπερφορολόγηση και την έλλειψη οικονομικών ευκαιριών. Είναι, λοιπόν, σε όλους ξεκάθαρο ότι φιλολαϊκή πολιτική δεν είναι το να κάνεις τους φτωχούς φτωχότερους, με αντίδωρο ένα χριστουγεννιάτικο επίδομα. Φιλολαϊκή πολιτική είναι εκείνη που δίνει δουλειές, αξιοπρέπεια και ευκαιρίες στους πολίτες και που δημιουργεί πόρους που θα στηρίζουν μόνιμους και αποτελεσματικούς θεσμούς κοινωνικής προστασίας»

 

Ισχύει η άποψη ότι η κυβέρνηση σας βάζει παγίδες και σας κληροδοτεί προβλήματα για να σας παραδώσει καμένη γη; «Το μόρφωμα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., ως κυβέρνηση σε αποδρομή σήμερα, κάνει αυτό που έκανε από καταβολής του. Ναρκοθετεί το μέλλον της χώρας και των πολιτών της για να παίξει παιχνίδια μικροπολιτικής και προσωπικών και κομματικών σχεδιασμών. Αλλά ο χρόνος τελείωσε».

 

Υπάρχει μια σειρά δικαστικών αποφάσεων για επιστροφή αναδρομικών, που όπως φαίνεται θα μετακυληθεί στην επόμενη κυβέρνηση και αποτελεί μια δημοσιονομική βόμβα. Πώς σκέφτεται να το αντιμετωπίσει μια αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; «Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι σέβεται τις αμετάκλητες αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης στο πλαίσιο βεβαίως των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Και το ίδιο θα πράξει ως υπεύθυνη κυβέρνηση της χώρας μετά τις εκλογές. Συγχρόνως, όμως, προέχει να μην τεθούν σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας και οι θυσίες των πολιτών τα τελευταία οκτώ χρόνια. Η κεντρική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι άλλη από τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών ως εργαλείο ανάπτυξης και αύξησης του εθνικού προϊόντος, που είναι η μόνη ασφαλής οδός για να επανορθωθούν αδικίες του παρελθόντος και εκπλήρωσης όλων των υποχρεώσεων του κράτους προς τους πολίτες του»

 

Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι αντέγραψε το πρόγραμμα που είχε ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι και ότι έχει στο μυαλό του την επιστροφή στο ΔΝΤ. Το σχόλιό σας; «Ο κ. Τζανακόπουλος είναι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης που ψήφισε δύο Μνημόνια και εγκατέστησε στη χώρα μας την Τρόικα ως μόνιμο επίτροπο μέχρι το 2060. Θα είναι η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με το πρόγραμμά της, συγκεκριμένο και κοστολογημένο, που θα δώσει στη χώρα την ευκαιρία να προχωρήσει μπροστά με λιγότερους φόρους και εισφορές, περισσότερες επενδύσεις, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για όλους».

 

Κατηγορείτε τον κ. Τσίπρα για μια επικοινωνιακή πολιτική, όπως τα εγκαίνια του μετρό στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την κυβέρνησή του για σκάνδαλα, όπως τον κ. Παππά για τον κ. Πετσίτη… «Κυρία Μπέλλα, τα ψευδο-εγκαίνια του μετρό στη Θεσσαλονίκη συνοψίζουν με τον καλύτερο τρόπο την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. Μια τετραετία ψεμάτων, ανικανότητας και φτηνής προπαγάνδας, που κανένας μουσαμάς, σαν αυτόν στον οποίο ζωγράφισαν μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων, δεν μπορεί να φτιασιδώσει. Αντίστοιχα, η περίεργη περίπτωση του κ. Πετσίτη είναι που δείχνει ότι το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ποτέ τίποτε περισσότερο από το προκάλλυμα της επιχείρησης «Ηθικό Πλεονέκτημα Α.Ε.». Μιας επιχείρησης με θυγατρικές το Θριάσιο, τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων, τη διαχείριση του 1,6 δισ. ευρώ του Προσφυγικού και την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία».

 

«Σε θεσμική εκτροπή οδηγείται η κυβέρνηση» Τελευταίες ημέρες του 2018 υπήρξαν ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Νοvartis. Γιατί η Ν.Δ. μιλά για κατάρρευση της σκευωρίας; «Η κυβέρνηση έφερε στο προσκήνιο την «υπόθεση Novartis» την επομένη των πρώτων αντιδράσεων για την πολιτική της στο ονοματολογικό. Και επιχείρησε να παρουσιάσει ως το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» τρεις ανώνυμες μαρτυρίες, που με αοριστολογίες προσπαθούσαν να στοχοποιήσουν δέκα πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης, χωρίς να συνοδεύονται από το παραμικρό αποδεικτικό στοιχείο. Θυμίζω, δε, ότι τους μάρτυρες αυτούς στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας τούς αποκαλούσε ήρωες. Και ότι πάνω σ’ αυτές τις ανώνυμες καταθέσεις στήθηκε και μια προανακριτική επιτροπή, με δέκα ονομαστικές κάλπες, με το καθήκον όχι βεβαίως να ασχοληθεί με την -όποια- ουσία της υπόθεσης, αλλά με αποκλειστική «αρμοδιότητα» διαδικαστικά ζητήματα. Σήμερα, μερικούς μήνες μετά, ένας εκ των προστατευόμενων μαρτύρων περιγράφεται από τις ίδιες Αρχές ως «αναξιόπιστος» και μετατρέπεται σε κατηγορούμενο. Ενώ, μάλιστα, ο ίδιος καταγγέλλει ότι η μετατροπή του σε κατηγορούμενο έγινε γιατί αρνήθηκε, όπως του ζητήθηκε, να ενοχοποιήσει, σώνει και καλά, τρία συγκεκριμένα πρόσωπα. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και σοβαρά. Και είναι ερωτήματα που αφορούν κυριότερα από όλα την ανεξαρτησία των θεσμών, αλλά και την ίδια την λειτουργία της Δημοκρατίας στη χώρα μας, την ώρα, μάλιστα, που η ίδια η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κάνει λόγο για θεσμική εκτροπή. Η Ελλάδα, όμως, δεν θα μπορεί να έχει ένα διαφορετικό μέλλο, αν πρώτα απ’ όλα δεν προστατεύσουμε την εμπιστοσύνη στους θεσμούς, αν δεν αντιμετωπίσουμε το δηλητήριο του παρασκηνίου και της πολιτικής ανηθικότητας με το αντίδοτο της διαφάνειας και του δημοκρατικού ελέγχου».

 

«Ο πολιτικός χρόνος αυτής της κυβέρνησης έχει εξαντληθεί»

Πότε εκτιμάτε ότι μπορεί να έχουμε εθνικές εκλογές; Μπορεί και νωρίτερα από το Μάιο; «Είναι ξεκάθαρο, ότι το κυρίαρχο αίσθημα στην κοινοπραξία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. είναι η άρνηση και η απώθηση της πραγματικότητας. Αλλά και οι ίδιοι το ξέρουν καλά, ότι το παράλληλο σύμπαν, σ’ αυτό που ο κ. Τσίπρας αναγγέλλει έξοδο στις αγορές και εγκαινιάζει ανύπαρκτα έργα, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια εικονική πραγματικότητα, που δεν αφορά κανέναν. Και ότι το πολιτικό κεφάλαιο και ο πολιτικός χρόνος αυτής της κυβέρνησης έχουν εξαντληθεί».

 

ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ…

ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟ: «Εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης σε αποδρομή».

ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΚΑΜΜΕΝΟ: «Ο κ. Καμμένος είναι ο υπουργός που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για να υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών και σαν υπουργός Άμυνας προσκάλεσε τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ σε εκτέλεσή της. Συνεπώς, καμία αξία δεν έχει η επαναλαμβανόμενη θεατρική προαναγγελία της αποχώρησής του από την κυβέρνηση εν όψει της κύρωσης της Συμφωνίας»

ΤΟΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ: «Στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ευνοούνται κάποιοι έναντι κάποιων άλλων, όπως επιχειρεί να παραστήσει ο κ. Τσακαλώτος. Είναι μια χώρα στην οποία όλοι αδικούνται»

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα