Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας του Ερντογάν πέρασε στην Κάλυμνο
Τούρκος αξιωματικός ζήτησε πολιτικό άσυλο

Σχέδια επί σχεδίων καταστρώνονται στο υπουργείο Εξωτερικών εν μέσω θέρους, για να αντιμετωπίσουν την ολοένα αυξανόμενη τουρκική απειλή στο Αιγαίο, η οποία έχει ως στόχο τον εξαναγκασμό της Ελλάδας σε συνεκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων στο Αιγαίο. Είναι πλέον τόσο πασιφανές, που ουδείς το αρνείται, ακόμη και από αυτούς που μέχρι πρότινος επέμεναν ότι στο Αιγαίο υπάρχουν μόνο… ψάρια και πως η Τουρκία εκκινείται απλώς από μία ιμπεριαλιστική βουλιμία προκειμένου να αυξήσει την εδαφική επιρροή της.

Ο φυγάς αξιωματικός

Την ίδια ώρα όμως, ένα απροσδόκητο γεγονός έρχεται να προσθέσει πονοκέφαλο στην Αθήνα, αφού θα είναι ένα νέο crash test με την Άγκυρα, και μάλιστα το πρώτο της κυβέρνησης της Ν.Δ. Μιλάμε για την υπόθεση Τούρκου στρατιωτικού που φέρεται να έχει διαφύγει στην Ελλάδα και να έχει αιτηθεί πολιτικό άσυλο. Οι πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής» αναφέρουν ότι πρόκειται για αξιωματικό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας που μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα της Καλύμνου και δήλωσε ότι είχε εγκαταλείψει το καθεστώς του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και ζήτησε άσυλο. Να υπενθυμίσουμε ότι αμέσως μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, η Άγκυρα έθεσε εκ νέου το θέμα της έκδοσης των 8 Τούρκων που κατηγορούνται για απόπειρα δολοφονίας του Ταγίπ Ερντογάν. Η κατάσταση, πλέον, θεωρείται δυνητικά επικίνδυνη, καθώς η Άγκυρα θα επιχειρήσει να εντάξει την έκδοση και του νέου φυγά στο ευρύτερο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, και ειδικότερα στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Αναπροσαρμογή στρατηγικής

Πάντως ο υπουργείο Εξωτερικών μετά την ολοκλήρωση των αλλαγών στο οργανόγραμμά του και την τοποθέτηση νέων και έμπειρων στελεχών που γνωρίζουν άριστα τα Ελληνοτουρκικά, προχωρά σε μια φάση αναπροσαρμογής της στρατηγικής της έναντι της Άγκυρας. Τόσο στο ΥΠ.ΕΞ. όσο και στο υπουργείο Άμυνας αναμένουν κορύφωση των προκλήσεων με νέα αποστολή ερευνητικού σκάφους στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, και η κρίσιμη πρόκληση θεωρείται θέμα χρόνου. Όπως λένε τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, αυτή την περίοδο «υπάρχει μια πρακτική εκδίπλωση της τουρκικής πολιτικής για την Ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτή έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται, με πλέον εμφανές θύμα την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία βρίσκεται ουσιαστικά περικυκλωμένη».

Οι δηλώσεις Ερντογάν

Ο Νίκος Δένδιας και το επιτελείο του έχουν βάλει στο «μικροσκόπιό» τους τα μηνύματα που έστειλαν από τη διάσκεψη των πρέσβεων στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου – ο οποίος μίλησε μπροστά από έναν χάρτη που αποτύπωνε τις πάγιες τουρκικές διεκδικήσεις ανάμεσα στον 28ο (νότια Ρόδου) και στον 32ο μεσημβρινό. Πρέσβης εν ενεργεία μιλώντας στη «Βραδυνή της Κυριακής» αναρωτήθηκε «πόσο πιο ξεκάθαρους να κάνουν τους στόχους τους;». Το κακό της υπόθεσης για τους Έλληνες επιτελείς του ΥΠ.ΕΞ. είναι η επαμφοτερίζουσα στάση που χαρακτηρίζει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Σύμμαχος η Ευρωπαϊκή Ένωση

Από την άλλη, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να συζητηθεί στις Βρυξέλλες η μελλοντική σχέση της Ε.Ε. με την Τουρκία, και στην εξίσωση προστίθεται και το Κυπριακό, το οποίο παρουσιάζει κινητικότητα. Και εκεί έχει επενδύσει πολλά η ελληνική διπλωματία, η οποία θεωρεί πως μόνο μέσω της Ευρώπης μπορεί να τιθασεύσει τις ορέξεις της Άγκυρας, από τη στιγμή που οι αμερικανικές προειδοποιήσεις πέφτουν στο κενό.

Διεύθυνση Αμυντικής Διπλωματίας

Θετική εντύπωση προκάλεσε η κοινή απόφαση των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, για σύσταση Διεύθυνσης Αμυντικής Διπλωματίας. Στρατιωτικοί των τριών Κλάδων θα υπάγονται απευθείας στο υπουργείο Εξωτερικών και θα αποτελούν το δίαυλο επικοινωνίας με το Άμυνας. Επίσης, η κυβέρνηση ενισχύει την παρουσία της στην Ε.Ε. τοποθετώντας άριστους διπλωμάτες και στρατιωτικούς, όπως ο έμπειρος διπλωμάτης Γιάννης Βράιλας και ο τέως αρχηγός Στόλου ναύαρχος ε.α. Γιάννης Παυλόπουλος. Ως μήνυμα στην Άγκυρα εκλαμβάνεται και η τοποθέτηση του έμπειρου Μιχάλη Διάμεση στη θέση του πρέσβη στην Τουρκία. Ο Νίκος Δένδιας εκτιμά, επίσης, πως με τον Ερντογάν ο υπηρεσιακός δίαυλος δεν αρκεί και ψάχνει επαφή με το άμεσο περιβάλλον του και με ανθρώπους που πραγματικά γνωρίζουν τι σκέφτεται.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα