Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Παράταση 6 μηνών και… βλέπουμε

Τα δύσκολα είναι μπροστά στο Σκοπιανό, αν και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επέστρεψε συγκρατημένα αισιόδοξος από την επίσκεψή του στα Σκόπια και τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Ντιμιτρόφ.
Το «δια ταύτα» της επίσκεψης Κοτζιά είναι πως στα εύκολα ζητήματα υπάρχει προσέγγιση, αλλά στα καυτά ζητούμενα δεν υπάρχει κανένα σημείο επαφής. Και για να υπάρξει πρέπει η άλλη πλευρά, να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Αυτή είναι απόφαση της κυβέρνησης, και, όπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την περαιτέρω βελτίωση της διαπραγμάτευσης, αφού η ελληνική πλευρά έχει κάνει απτές υποχωρήσεις μέχρι σήμερα. Απτές και δύσκολες, όπως η αποδοχή εκ μέρους της Αθήνας να μην είναι τελικά αμετάφραστη η ονομασία και ενιαία. Ήτοι, γεωγραφικός προσδιορισμός, αλλά όχι στα σλαβικά όπως είχαμε ζητήσει αρχικά, π.χ. για το Gornamacedonia.
Πάντως, υπήρξε προσέγγιση σε κάποια ήσσονος σημασίας θέματα.
Για την ακρίβεια, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, το κεφάλαιο 1 και το κεφάλαιο 3, τα οποία περιλαμβάνουν τα ζέοντα προβλήματα της αλλαγής του Συντάγματος, και την ονομασία για όλες τα χρήσεις (erga omnes) συμφωνήθηκε από τους δυο υπουργούς να ξανατεθούν στο μέλλον. Το δεύτερο κεφάλαιο έχει συμφωνηθεί και αφορά την προστασία συνόρων και την αποφυγή προπαγάνδας, το κεφ. 4, που έχει να κάνει με τον αλυτρωτισμό και τα σχετικά με αλυτρωτισμούς στα σχολικά βιβλία, επίσης έχει συμφωνηθεί. Ο Ντιμιτρόφ, μάλιστα, ζήτησε να υπάρχει και έλεγχος από την πλευρά των Σκοπιανών στα ελληνικά βιβλία της Ιστορίας, κάτι που συμφώνησε η ελληνική πλευρά, αφού και εμείς θα ελέγχουμε το περιεχόμενο των Σκοπιανών βιβλίων Ιστορίας.
Τα κεφάλαια 5 έως 14, που περιλαμβάνουν κοινές δράσεις για το μέλλον, επίσης συμφωνήθηκαν.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν εκ νέου στη Θεσσαλονίκη, στην τετραμερή διασυνοριακή στις 3-4 Μαΐου, και επίσης θα βρεθούν στις 11 και 12 Μαΐου στην Αττική, όπως είπε ο Κοτζιάς.
Στο τραπέζι, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται ακόμη από διπλωμάτες ή κυβερνητικά στελέχη, βρίσκεται μία φόρμουλα παράκαμψης της απαίτησης για άμεση αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας με την υπογραφή διεθνούς συμφωνίας, η οποία θα ψηφιστεί από τα δύο Κοινοβούλια και θα έχει τη σφραγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Μόνο, όμως, όταν θα διαμορφωθεί και θα δοθεί στη δημοσιότητα το περιεχόμενό της θα μπορεί κανείς να την κρίνει. Κάτι τέτοιο είναι παρακινδυνευμένο για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Ζάεφ, μόνο εάν φανεί μια αχτίδα φωτός στην επίλυση του προβλήματος. Και για την ώρα δεν υπάρχει παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις αμφοτέρων των πλευρών. Το θέμα της διεθνούς συμφωνίας δεν συγκεντρώνει ισχυρές πιθανότητες, ενώ και ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος δείχνει να επείγεται να κλείσει το Σκοπιανό για να προσανατολιστεί η χώρα στα Ελληνοτουρκικά, δεν δείχνει ενθουσιασμένος με την προοπτική διεθνούς συμφωνίας, γιατί ξέρει ότι δεν περνάει στην Αθήνα κάτι τέτοιο.

Στα Σκόπια η «μπάλα»

«Πλέον, μετά την επίσκεψη Κοτζιά οι Σκοπιανοί καταλαβαίνουν ότι από εδώ και πέρα η επίλυση του προβλήματος αφορά κυρίως τους ίδιους και κανέναν άλλον. Και αν δεν μπορούν να περάσουν στο εσωτερικό τις αναγκαίες αποφάσεις που πρέπει να λάβουν, πρέπει να αποδεχθούν ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη θέση της χώρας τους στον κόσμο». Έτσι σχολίασε στη «ΒτΚ», έμπειρος διπλωμάτης τα όσα συνέβησαν στα Σκόπια, και την κατάσταση που διαμορφώνεται από εδώ και στο εξής.
Συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, και το πλαίσιο εντός του οποίου βρίσκεται η λύση στο Σκοπιανό. Αυτό συνίσταται στο χρόνο που θα χρειαστούν οι Σκοπιανοί για να περάσουν τις αναγκαίες αλλαγές σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία. Μόνο σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία, όπως επισημαίνουν με έμφαση διπλωματικοί κύκλοι. Ήτοι, οι αλλαγές να περάσουν από τη Βουλή, να αλλάξει το Σύνταγμα, να επικυρωθεί από τη Βουλή, να γίνει δημοψήφισμα κ.λπ.
Οι εκτιμήσεις των Ελλήνων διπλωματών είναι πως θα απαιτηθεί περίπου ένα εξάμηνο εάν υπάρξει συμφωνία. Δεν τέθηκαν ημερομηνίες, αλλά μέχρι τον Ιούλιο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, εάν φυσικά –επιμένουμε σε αυτό– υπάρξει συμφωνία.
Αυτό που φέρεται να ξεκαθάρισε ο Νίκος Κοτζιάς στους Σκοπιανούς είναι πως δεν μπορούν να έχουν ευρωπαϊκή προοπτική ή προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ, εάν δεν επιλυθεί οριστικά το θέμα με την Ελλάδα.
Από την πλευρά τους, οι ΝΑΤΟϊκοί, σύμφωνα με ξένες διπλωματικές πηγές, δεν δείχνουν την ίδια ζέση με αυτήν του 2008 για να εντάξουν τα Σκόπια στη Συμμαχία. Μια τέτοια ένταξη θα βοηθήσει περισσότερο τα Σκόπια παρά το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, οι οποίες με τη βάση στο Κόσοβο, ελέγχουν όλη την περιοχή ήδη. Και όπως εκτιμά ο Έλληνας πρώην πρέσβης στις ΗΠΑ Μαλλιάς, «δείτε την Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, όμως με τη Ρωσία έχει πολύ πιο στενές σχέσεις. Και είναι ανεδαφικό να προβάλλεται η πολιτικοστρατιωτική αξία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Συμβολική μόνο σημασία έχει».

«Καίγεται» ο Ζαεφ για ΝΑΤΟ

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δεν κρύβει τον καημό του να εντάξει τη χώρα του στο ΝΑΤΟ, αλλά αποκλείει το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας του αν προηγουμένως δεν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας. Όμως, θεωρεί ότι θα αποκτήσει η χώρα του το καθεστώς του συνδεδεμένου μέλους, κάτι που δείχνει να μην τον ικανοποιεί. Παλαιός διπλωμάτης εξηγεί στη «ΒτΚ», πως «αυτά που λέει ο Ζάεφ είναι πολύ πονηρά, γιατί άμα μπει στο καθεστώς του συνδεδεμένου μέλους ως Μακεδονία, τότε ο δρόμος θα είναι ανοιχτός, και αργά ή γρήγορα θα μπορεί να γίνει αποδεκτή έτσι». Πράγμα δύσκολο, όμως, όπως επιβεβαιώνουν στη «ΒτΚ», άλλοι διπλωμάτες.
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δεν βλέπει ένταξη στο ΝΑΤΟ εάν δεν λυθεί το ονοματολογικό.
«Αυτό που λένε ορισμένοι, ότι μπορούμε να μπούμε στο ΝΑΤΟ ως FYROM ανεξάρτητα από την επίλυση του θέματος της ονομασίας, νομίζω ότι δεν είναι δυνατόν. Γιατί; Όταν ήρθε εδώ (σ.σ.: στα Σκόπια) ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι αυτό δεν γίνεται. Και αυτό ήταν μια έντιμη στάση. Για να γνωρίζουμε και εγώ και οι πολίτες της “Μακεδονίας”, ότι αν δεν βρούμε λύση στο πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό μας όνομα, πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ δεν θα λάβουμε», σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, «ΜΙΑ».
Σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το θέμα του ονόματος τους επόμενους μήνες, ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ως πιθανό το ενδεχόμενο να λάβει η ΠΓΔΜ καθεστώς συνδεδεμένου μέλους στο ΝΑΤΟ, κατά το πρότυπο της Σουηδίας, ωστόσο σημείωσε ότι πρόθεσή του είναι η πλήρης ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
«Μπορούμε να λάβουμε καθεστώς συνδεδεμένου μέλους κατά το πρότυπο της Σουηδίας και άλλων χωρών… Όμως, επιθυμία μας είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ. Καθεστώς συνδεδεμένου μέλους, ενδεχομένως θα το λάβουμε. Εγώ δεν σκέφτομαι καν αν θα το λάβουμε ή όχι, επειδή περιμένω πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ενδεχομένως την περίοδο που θα κυρώνεται η συμφωνία προσχώρησης θα πρέπει να πάμε σε δημοψήφισμα».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα