Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Στη σκιά της τουρκικής παρέμβασης η συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ – Νίμιτς στη Βιέννη

Συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, θα έχει σήμερα στη Βιέννη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από κοινού με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ σε μια προσπάθεια να μειωθεί η απόσταση που χωρίζει τις δυο πλευρές.
Η συνάντηση γίνεται υπό το βάρος του μηνύματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τα Σκόπια για αλλαγές στο σύνταγμα, καθώς και της παρέμβασης της Τουρκίας υπέρ των Σκοπίων. Μια παρέμβαση η οποία δημιουργεί στους σκοπιανούς την αίσθηση της ενίσχυσης, κάτι που τους κάνει ακόμη πιο αδιάλλακτους.
Η Ελλάδα συνεχίζει τις υποχωρήσεις σε αντίθεση με την αδιάλλακτη στάση των σκοπιανών, κάτι που έχει γίνει αντιληπτό από όλους πια, εάν λάβει κανείς υπόψη του την άρνηση της ηγεσίας της γειτονικής χώρας να συζητήσει οποιαδήποτε αλλαγή στο σύνταγμά της.
Σημειώνεται ότι ο κ. Κοτζιά είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, το βράδυ της Δευτέρας, ενώ στη σημερινή σύσκεψη των δύο υπουργών Εξωτερικών, υπό τον κ. Νίμιτς, αναμένεται να εξεταστούν τα επόμενα βήματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ όσον αφορά το ονοματολογικό.
Οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν πιθανότατα και στη Σόφια την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, όπου πραγματοποιείται το άτυπο συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ε.Ε.
Ο Ζόραν Ζάεφ έχει από χθες έναν ισχυρό σύμμαχο για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Την Τουρκία. Η οποία στήριξε τον Ζόραν Ζάεφ κατά τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Αγκυρα, κάτι που του δίνει την δυνατότητα να παραμείνει αδιάλλακτος. Μόνο που παράγοντες του Υπ.Εξ. αναφέρουν ότι «η ΠΓΔΜ συνορεύει με την Ελλάδα και όχι με την Τουρκία. Η στήριξη της Τουρκίας ειναι καλή για την ΠΓΔΜ, αλλά θα είναι λάθος εάν «πατήσει» επάνω της και γίνει αδιάλλακτη. Θα βρεθεί προ εκπλήξεως».
Κατά τις επαφές που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία της ΠΓΔΜ με την Τουρκία. «Για το θέμα του ονόματος μιας χώρας, αποφασίζει η ίδια η χώρα. Το να ορίζουν άλλες χώρες σε αυτήν τη χώρα ποιο θα είναι το όνομα είναι ένα τεράστιο λάθος», δήλωσε ο κ. Γιλντιρίμ για την ονοματολογική διαφορά, προσθέτοντας ότι η Τουρκία επιθυμεί «να λυθεί το θέμα αυτό με την Ελλάδα με συζήτηση και με διαβουλεύσεις». Ο κ. Ζάεφ δήλωσε (Anadolu) ότι «η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους φίλους μας», αφού νωρίτερα είχε περιγράψει την ονοματολογική διαφορά ως ένα ζήτημα που η Ελλάδα συντηρεί επί 25ετία «εις βάρος» της ΠΓΔΜ. Ο κ. Ζάεφ περιέγραψε την Τουρκία ως έναν από τους μεγαλύτερους δωρητές οπλικών συστημάτων στις ένοπλες δυνάμεις της ΠΓΔΜ.
Ο κ. αναφέρθηκε, επίσης, κατά τις επαφές που είχε με επιχειρηματίες στην Αγκυρα, στο καθεστώς ειδικής φορολογικής μεταχείρισης που μπορεί να έχουν οι τουρκικές επιχειρήσεις στις ειδικές οικονομικές ζώνες της ΠΓΔΜ. Στο πλαίσιο των τουρκικών σχεδίων για την ΠΓΔΜ εντάσσεται η επένδυση 45 εκατ. ευρώ στα αεροδρόμια της γειτονικής χώρας, αλλά και σε άλλου τύπου υποδομές.
Την ίδια στιγμή στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο ζήτημα της διμερούς διαφοράς με την ΠΓΔΜ, τονίζοντας πως «το όνομα “Μακεδονία” η Ελλάδα, καλώς ή κακώς, το έχει αποδεχθεί εδώ και πολλά χρόνια». Και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή επιχειρεί όχι να δώσει, «αλλά να πάρει πίσω, να πείσει τους γείτονες να πάψουν να χρησιμοποιούν τον όρο “Μακεδονία” χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό και να μη σφετερίζονται σύμβολα και ονόματα». Αναφορικά με το συλλαλητήριο ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση δεν αγνοεί τους διαδηλωτές. Αναρωτήθηκε, όμως, «ποιο ήταν το μήνυμα αυτής της διαδήλωσης».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα