Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Στο μισό έπεσαν οι εισπράξεις του ΕΦΚΑ τον Μάρτιο

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, που δημοσιεύει η Καθημερινή, έως την προηγούμενη Παρασκευή, τελευταία ημέρα πληρωμών για τις εισφορές Μαρτίου, είχαν εισπραχθεί περίπου 140 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τον δεύτερο μήνα που παρουσιάζεται μείωση εσόδων , καθώς μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου η εισπραξιμότητα στα έσοδα του ΕΦΚΑ από τις εισφορές των μη μισθωτών υποχώρησε κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Συγκεκριμένα, εκδόθηκαν 1.414.520 ειδοποιητήρια και τον Ιανουάριο καταβλήθηκαν 173,1 εκατ. ευρώ έναντι απαιτητού ποσού 250 εκατ. ευρώ, ήτοι το 69,29%. Τον Φεβρουάριο εξοφλήθηκε το 60,1% (151,5 εκατ. ευρώ) από τα συνολικά 252 εκατ. που απαιτήθηκαν και τον Μάρτιο, σύμφωνα με πληροφορίες –καθώς ο ΕΦΚΑ δεν δημοσιοποιεί επίσημα στοιχεία– η εισπραξιμότητα έπεσε ακόμη χαμηλότερα γύρω στο 55%, με τις εισπράξεις να εκτιμώνται σε περίπου 140 εκατ. ευρώ.

Η πτώση των εσόδων του υπερταμείου ήταν σύμφωνα με τους ειδικούς αναμενόμενη, καθώς δεν υπάρχει κίνητρο για τους χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, προκειμένου να παραμείνουν εντός του συστήματος και να καταβάλουν έστω τις τρέχουσες εισφορές τους.

Οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν στην Καθημερινή ότι η φθίνουσα πορεία των εσόδων θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, όταν θα αποσταλούν σε περίπου 250.000 αυτοαπασχολουμένους και οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης (7%) και εφάπαξ (4%).

Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν αναρτηθεί οι εισφορές Απριλίου των αγροτών, αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την Τετάρτη 31η Μαΐου.

Social life με την Τίνα

Η βιογραφία του Κ. Μήτση