Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Σταύρος Καλαφάτης: «Κυνικός, θρασύς και ανάλγητος ο Τσίπρας»

«Ανάληψη πολιτικής ευθύνης με ταυτόχρονη άρνηση κάθε ευθύνης του ιδίου και των υπουργών του, είναι υποκρισία. Ανάληψη πολιτικής ευθύνης με ταυτόχρονο ισχυρισμό ότι φταίνε όλοι οι άλλοι, είναι πολιτική χυδαιότητα», σημειώνει στη συνέντευξή του στη «ΒτΚ», ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη χωρίς να παραιτηθεί ή να αποπέμψει τους υπουργούς του. Ο κ. Καλαφάτης εστίασε και στον κυνισμό και της αναλγησία του πρωθυπουργού και των υπουργών του, που στη σύσκεψη της 23ης Ιουλίου ενώ ήξεραν για τους νεκρούς προσποιούνταν πως δεν καταλάβαιναν. «Και ενώ ο υπουργός άρχισε κάποια στιγμή να μιλά για βαριά τραυματισμένους, τον διέκοψε ο πρωθυπουργός για να ρωτήσει “τι αέρας κάνει:”. Τόσος κυνισμός, τόσο θράσος, τόση αναλγησία, την ώρα που εξελισσόταν η πιο μεγάλη τραγωδία της μεταπολιτευτικής περιόδου…».
Ο αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. επιρρίπτει ευθύνες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και ειδικά στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου. «Οι ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αδιαμφισβήτητες», επισημαίνει και εξηγεί: «Είναι γνωστό πως για κρίσιμες αποφάσεις, όπως η εκκένωση κατοικημένων περιοχών, όταν εμπλέκονται περισσότεροι δήμοι υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια. Και βέβαια, μην ξεχνάμε ότι η απουσία της Περιφέρειας δεν εντοπίζεται για πρώτη φορά. Υπάρχει και το θλιβερό προηγούμενο της Μάνδρας».
Όσον αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα, εκφράζει την ανησυχία του για αυτούς, επισημαίνοντας τις «απαράδεκτες υποχωρήσεις στο ζήτημα των Σκοπίων, την αναγνώριση «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας, την αναγνώριση στους Σκοπιανούς του δικαιώματος όχι μόνο να αυτοαποκαλούνται, αλλά και να ονομάζονται από όλο τον κόσμο «Μακεδόνες», την παραπομπή των ελληνικών μακεδονικών επωνυμιών σε διεθνή επιτροπή». Όπως, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών αρνούνται κάθε ενημέρωση της αντιπολίτευσης για τα ζητήματα που χειρίζονται, όπως οι διαπραγματεύσεις με τα Τίρανα.

Ποιοι θεωρείτε, συγκεκριμένα, ότι έχουν την επιχειρησιακή και την πολιτική ευθύνη αυτής της ανείπωτης τραγωδίας που συντελέστηκε στο Μάτι Αττικής;

«Τους κατονόμασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και τους είδαμε στη σύσκεψη που έγινε τα μεσάνυχτα της 23ης Ιουλίου στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής. Μια σύσκεψη που ανέδειξε πέρα από την ανικανότητα και την ανεπάρκειά τους, τον κυνισμό και την αναλγησία της πολιτικής ηγεσίας. Μια σύσκεψη-ύβρις στους νεκρούς, που απέδειξε ότι δεν νοιάζονταν για το πρόβλημα, αλλά για την προπαγάνδα. Απέδειξε ποιοι είναι και πώς σκέφτονται. Ενώ ήδη είχαμε δεκάδες νεκρούς, ενώ ήδη είχαν ζητήσει δεκάδες σάκους για σορούς θυμάτων, ενώ ήδη είχαν συγκροτήσει Ειδική Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων, και ενώ στη σύσκεψη μετείχε ο υπουργός Αναπληρωτής Υγείας, γεγονός που πρόδιδε τη γνώση τους για την ύπαρξη θυμάτων, προσποιούνταν πως δεν ήξεραν και δεν καταλάβαιναν. Και ενώ ο υπουργός άρχισε κάποια στιγμή να μιλά για βαριά τραυματισμένους, τον διέκοψε ο πρωθυπουργός για να ρωτήσει “τι αέρας κάνει”. Τόσος κυνισμός, τόσο θράσος, τόση αναλγησία, την ώρα που εξελισσόταν η πιο μεγάλη τραγωδία της μεταπολιτευτικής περιόδου…».

Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, τι θεωρείτε ότι έπρεπε να κάνει; Να παραιτηθεί ο ίδιος; Να αποπέμψει τους υπουργούς που είχαν την ευθύνη;

«Ο πρωθυπουργός θέλησε να δείξει τόλμη και απέδειξε δειλία. Διότι ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς συνέπειες, δεν υπάρχει. Ανάληψη πολιτικής ευθύνης με ταυτόχρονη άρνηση κάθε ευθύνης του ιδίου και των υπουργών του, είναι υποκρισία. Ανάληψη πολιτικής ευθύνης με ταυτόχρονο ισχυρισμό ότι φταίνε όλοι οι άλλοι, είναι πολιτική χυδαιότητα».

Υπάρχουν ποινικές ευθύνες, και αν ναι, ποιοι τις έχουν;

«Η αναζήτηση και απόδοση ποινικών ευθυνών είναι έργο που ανέλαβε ήδη η Δικαιοσύνη. Επιβάλλεται, όμως, να ολοκληρωθούν άμεσα οι έρευνες που διεξάγονται από το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής και να παραδοθούν στις δικαστικές Αρχές τα ημερολόγια συμβάντων, τα τηλεφωνήματα και οι αναφορές που έγιναν, οι αποφάσεις που λήφθηκαν, όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, το Λιμενικό, ο Στρατός, η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επιβάλλεται να επεκταθεί η έρευνα σε όλα τα ζητήματα, όλα τα ερωτήματα που προκύπτουν. Και όλα αυτά, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να γίνουν άμεσα. Στην ανάγκη, μάλιστα, να οριστεί ειδικός εφέτης ανακριτής».

Σας ανησυχεί το γεγονός ότι παραμένουν στα πόστα τους οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν τη διοικητική και επιχειρησιακή ευθύνη της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι; Με τη λογική ότι θα κληθούν να διαχειριστούν παρόμοιες καταστάσεις, καθώς τον Αύγουστο οι κίνδυνοι πυρκαγιάς είναι αυξημένοι.

«Με τους ίδιους ανθρώπους στις ίδιες θέσεις, δεν μπορεί κανείς να περιμένει διαφορετικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό ακριβώς, ανησυχούμε, πιστεύω, όλοι οι Έλληνες. Εάν ο πρωθυπουργός νομίζει ότι η οποιαδήποτε απομάκρυνση θα συνιστά ομολογία ενοχής, ας σκεφτεί τι θα ακολουθήσει σε περίπτωση, ο μη γένοιτο, ανάλογου κινδύνου στο επόμενο διάστημα».

Ποιο θεωρείτε ότι ήταν το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης σε αυτή την τραγωδία; Το ότι επιχειρησιακά δεν συγκράτησε τη φωτιά ή ότι δεν φρόντισε να εκκενώσει το Μάτι;

«Υπάρχουν πολλά και κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Γιατί, ενώ ο δείκτης επικινδυνότητας ήταν στο 4, δεν έλαβαν κανένα μέτρο πρόληψης και άμεσης επέμβασης; Γιατί δεν υπήρχαν δυνάμεις άμεσης αντίδρασης στην περιοχή; Γιατί δεν υπήρξε κανένας απολύτως συντονισμός; Γιατί, ενώ εκκενώθηκαν οι κατασκηνώσεις, δεν υπήρξε ούτε καν μία έκκληση απομάκρυνσης των κατοίκων; Γιατί δεν υπήρξε άμεση βοήθεια στους ανθρώπους που κατέφυγαν στη θάλασσα; Γιατί ακόμη και στις 12 τα μεσάνυχτα, πέντε ώρες μετά την επέλαση της φωτιάς, εμφανίζονταν σαν ανήξεροι;».

Είστε επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Κατά τη γνώμη σας, ευθύνες έχουν μόνο ο κρατικός μηχανισμός και οι εποπτεύοντες υπουργοί; Ή θεωρείτε πως ανάλογες ευθύνες έχουν και οι τοπικοί άρχοντες, δήμαρχοι και ο περιφερειάρχης;

«Βεβαίως έχουν ευθύνη και οι τοπικοί άρχοντες. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι η ευθύνη αυτή δεν περιορίζεται απλά και μόνο στις αρμοδιότητές τους. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να συμπεριφέρεται σαν ξένος παρατηρητής μπροστά στα στραβά και τ’ ανάποδα, τα προβλήματα και τους κινδύνους που αφορούν την περιοχή του. Πολύ περισσότερο οι εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες».

Τι θα πρέπει να γίνει ώστε η χώρα να μη βιώσει ξανά μια τέτοια τραγωδία;

«Είναι ανάγκη να βγαίνουμε μπροστά από τα γεγονότα και όχι να τρέχουμε ξωπίσω τους. Να προλαβαίνουμε, αντί να θεραπεύουμε. Να περνούμε, σε κάθε περίπτωση, από τα λόγια στα έργα. Και βέβαια να αναθέτουμε κρίσιμες αποστολές, όπως η Πολιτική Προστασία, η ασφάλεια του πολίτη, η πυρόσβεση, στους ικανούς και όχι στους κολλητούς».

Κάποιοι φοβούνται ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση έδειξε τέτοια ανικανότητα στη διαχείριση αυτής της κρίσης, η ίδια ανικανότητα διέπει και τους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα. Εσείς τι λέτε;

«Οι απαράδεκτες υποχωρήσεις στο ζήτημα των Σκοπίων, η αναγνώριση “μακεδονικής” εθνότητας και γλώσσας, η αναγνώριση στους Σκοπιανούς του δικαιώματος όχι μόνο να αυτοαποκαλούνται, αλλά και να ονομάζονται από όλο τον κόσμο “Μακεδόνες”, η παραπομπή των ελληνικών μακεδονικών επωνυμιών σε διεθνή επιτροπή, προκαλούν τους Έλληνες και δημιουργούν σοβαρή ανησυχία για όλα τα εθνικά μας ζητήματα. Πολύ περισσότερο όταν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών αρνούνται κάθε ενημέρωση της αντιπολίτευσης για τα ζητήματα που χειρίζονται, όπως οι διαπραγματεύσεις με τα Τίρανα. Και ακόμη περισσότερο όταν η Άγκυρα απειλεί διακηρύσσοντας αφενός πως θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, και αφετέρου πως δεν θα δεχτεί τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο. Όταν, δηλαδή, είναι φανερό πως μεθοδεύει νέα κρίση, με στόχο τα ενεργειακά κοιτάσματα της θαλάσσιας περιοχής ανάμεσα στην Κύπρο, το Καστελόριζο και την Κρήτη».

Πώς σχολιάζετε την εκ νέου υποψηφιότητα Μπουτάρη για το Δήμο Θεσσαλονίκης;

«Αυτή τη φορά, τις εκλογές θα τις χάσει, τις έχει ήδη χάσει πριν καν προκηρυχθούν».

  • H κυβέρνηση προαναγγέλλει αποστασία αντιπολιτευόμενων βουλευτών

    Πιστεύετε ότι τα αποτελέσματα στο Σκοπιανό μετά τους χειρισμούς είναι μη αναστρέψιμα;

    «Έχουμε πει, το τόνισε πολλές φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πως δεν πρόκειται να ψηφίσουμε την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ούτε ως αντιπολίτευση ούτε ως κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ωστόσο, υποστηρίζει πως έχουν βρει τους βουλευτές που θα ψηφίσουν τη Συμφωνία και θα στηρίξουν με μια νέα ψήφο εμπιστοσύνης την κυβέρνηση, ακόμη και αν καταψηφίσουν οι ΑΝ.ΕΛ. Εάν, λοιπόν, συντελεστεί η αποστασία αντιπολιτευόμενων βουλευτών που προαναγγέλλει η κυβέρνηση και κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων η Συμφωνία θα έχουμε μη αναστρέψιμα τετελεσμένα. Τα Σκόπια θα μπουν στο ΝΑΤΟ, και το “όπλο” του Βουκουρεστίου, που έδωσε στη χώρα ο Κώστας Καραμανλής, θα χαθεί. Γι’ αυτό ζητούμε εκλογές πριν γίνουν όλα αυτά».

Πώς κρίνετε τη στάση της Ρένας Δούρου και του Ηλία Ψινάκη, που απουσίαζε την ώρα της μάχης;

«Οι ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αδιαμφισβήτητες. Ποιο είναι το μερίδιο του καθενός θα το δούμε μόλις έχουμε το σύνολο των στοιχείων και των απαντήσεων ενός εκάστου. Είναι, ωστόσο, γνωστό πως για κρίσιμες αποφάσεις, όπως η εκκένωση κατοικημένων περιοχών, όταν εμπλέκονται περισσότεροι δήμοι υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια. Και βέβαια, μην ξεχνάμε ότι η απουσία της Περιφέρειας δεν εντοπίζεται για πρώτη φορά. Υπάρχει και το θλιβερό προηγούμενο της Μάνδρας».

Είπε για:

Πάνος Σκουρλέτης: «Παρέδωσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο χάος, αντιτάχθηκε στη δυνατότητα των εκτός συνόρων Ελλήνων εκλογέων να ψηφίζουν από τον τόπο της διαμονής τους, και εξαφανίστηκε την ώρα της εθνικής τραγωδίας»

Νίκος Τόσκας: «Ο άνθρωπος που έψαχνε να βρει λάθη για την εκατόμβη των νεκρών και δεν έβρισκε κανένα».

Αλέξης Tσίπρας: «Ανάληψη πολιτικής ευθύνης με ταυτόχρονη άρνηση κάθε ευθύνης του ιδίου και των υπουργών του είναι υποκρισία».

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα