Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Συνέντευξη Κ. Μητσοτάκη
Αυτοδυναμία Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές βλέπουν οι F.T.

Οι άξονες πολιτικής της νέας κυβέρνησης

Ως «φαβορί για να γίνει πρωθυπουργός» παρουσιάζουν οι Financial Times τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπογραμμίζοντας το σαφές προβάδισμα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς και περιοδεύει κάθε Σαββατοκύριακο ανά την Ελλάδα και πρόσφατα παρουσίασε το σχέδιό του για τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος μιλώντας σε καθηγητές πανεπιστημίου και δασκάλους και «αν όλα πάνε καλά θα είναι ενδεχομένως σύντομα σε θέση να το εφαρμόσει», όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, «αφού μια νίκη με το προβάδισμα που προβλέπουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις θα διασφαλίσει την αυτοδυναμία στη Βουλή για τους συντηρητικούς, στις εκλογές που αναμένεται να γίνουν μέχρι τον Οκτώβριο του 2019».

Αναφορικά με την οικονομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει πως η Ελλάδα χρειάζεται φιλοαναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις τονίζοντας ότι τα τρία μνημόνια απέτυχαν στο βασικό στόχο της διασφάλισης ότι η Ελλάδα θα μπορεί και πάλι να δανείζεται από τις αγορές. H εφημερίδα επισημαίνει ότι παρά την πρόοδο σε πολλά μέτωπα παραμένουν πολλά θεμελιώδη προβλήματα που σχετίζονται με τη δομή της οικονομίας.

Όπως λέει, η ΝΔ μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις εξασφαλίζοντας παράλληλα τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές της χώρας, ενώ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία. «Το θέμα δεν είναι μόνον η προσαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής, διότι, αν μη τι άλλο, η δημοσιονομική πολιτική υπήρξε πολύ σφικτή. Το θέμα είναι επίσης να υπάρχει πραγματική πίστη στην εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων καθιστώντας την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική, αλλάζοντας συνολικά το επιχειρηματικό κλίμα, φέρνοντας μεγάλα ποσά ξένων επενδύσεων, αλλά κινητοποιώντας και τις εγχώριες επενδύσεις», υπογραμμίζει.

Ως παραδείγματα που θα μπορούσαν να συμβάλουν σ’ αυτή την κατεύθυνση ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει την αναβίωση πρότζεκτ ιδιωτικοποιήσεων που έχουν παγώσει, όπως το Ελληνικό και εκείνο της καναδέζικης Eldorado Gold στις Σκουριές: «Ο κόσμος θα δει πως υπάρχει άμεσος και συστηματικός σκοπός να ξεκλειδώσουν ορισμένα μεγάλης κλίμακας επενδυτικά projects, αρχής γενομένης από το Ελληνικό, που έχει τεράστια σημασία, και προχωρώντας σε άλλα, π.χ. οι Σκουριές», είπε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει πως αν γίνει πρωθυπουργός θα βάλει τέλος στη διαπλοκή: «Θα καθιστούσα σαφές στην επιχειρηματική κοινότητα ότι ο νόμος είναι νόμος και τα πράγματα θα αλλάξουν. Θα τους έλεγα ότι θα κάνω πιο εύκολη της ζωή σας, θα μειώσω τους φόρους, θα σας βοηθήσω να έχετε πρόσβαση στη ρευστότητα, αλλά πρέπει να πληρώνεται τους φόρους σας, να επενδύετε σ’ αυτή τη χώρα και μην περιμένετε προνομιακή μεταχείριση αγοράζοντας έναν τηλεοπτικό σταθμό».

Oι FT σημειώνουν ότι ο αρχηγός της ΝΔ και η ομάδα του έχουν δουλειά μπροστά τους για να διατηρήσουν το θετικό ρεύμα, καθώς «ο Αλέξης Τσίπρας πολεμά με δοκιμασμένες συνταγές άγρας ψήφων, ανακοινώνοντας ενόψει των εκλογών δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο μαζί με διανομή μετρητών στους φτωχότερους Έλληνες».

Το ερώτημα, καταλήγει η βρετανική εφημερίδα, είναι κατά πόσον θα μπορέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να κάνει πράξη τις υποσχέσεις της αποτελεσματικότερα από προηγούμενες κεντροδεξιές κυβερνήσεις.

Μεταξύ άλλων στη συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι τα τελευταία χρόνια «η δημοσιονομική πολιτική υπήρξε υπερβολικά περιοριστική». Επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί ακόμη να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές, και δεσμεύεται ότι η νέα κυβέρνηση «θα καταστήσει την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική, θα αλλάξει το επιχειρηματικό κλίμα, θα φέρει σημαντική αύξηση ξένων επενδύσεων και θα κινητοποιήσει παράλληλα και τις εγχώριες επενδύσεις».

Ο πρόεδρος της ΝΔ προαναγγέλλει επίσης ότι «οι πολίτες θα δουν να υλοποιείται άμεσα ένα συστηματικό σχέδιο για να ξεμπλοκάρουμε ευρείας κλίμακας επενδυτικά σχέδια, ξεκινώντας από το Ελληνικό, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό και με μεγάλο συμβολισμό».

Αναφερόμενος στα ζητήματα διαφάνειας στην Ελλάδα και στη διαπλοκή μεταξύ ορισμένων πολιτικών και επιχειρηματικών παραγόντων δηλώνει: «Θα είμαι ξεκάθαρος απέναντι στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. Ο νόμος είναι νόμος και τα πράγματα πρόκειται να αλλάξουν».

Απευθυνόμενος προς την επιχειρηματική κοινότητα ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύεται ότι θα μειώσει τους φόρους και θα αποκαταστήσει τη ρευστότητα, αλλά τονίζει ότι θα πρέπει και εκείνοι να πληρώνουν τους φόρους τους, να επενδύουν στην Ελλάδα και να μην περιμένουν «προνομιακή μεταχείριση μέσω της αγοράς τηλεοπτικών σταθμών».

Oι «Financial Times» αναφέρονται και στα ζητήματα της παιδείας καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί για αλλαγές όπως η εισαγωγή πανεπιστημιακών προγραμμάτων στα Αγγλικά και η ενίσχυση της πληροφορικής στα σχολεία. «Δεν μπορούμε να επιτύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αν δεν επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιό μας» τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα