Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Γιώργος Κουμουτσάκος: «Όσο δηλητήριο και αν ρίξει ο Τσίπρας τα ποσοστά του δεν θα ανέβουν»

«Τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης θα είναι χτύπημα νοκ άουτ στην παραπαίουσα κυβέρνηση πριν από τις εθνικές εκλογές», αναφέρει στη συνέντευξή του στη «ΒτΚ» ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος εξηγώντας ότι ο μπλε χάρτης της χώρας θα είναι αυτός που θα φωνάζει «φύγετε!» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά τα εθνικά θέματα ο βουλευτής Β’ Αθήνας προειδοποιεί την κυβέρνηση: «Δεσμεύσεις για μείζονα εθνικά ζητήματα, ελάχιστα πριν το τέλος της κυβερνητικής θητείας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές». Επισημαίνει, επίσης, με αφορμή την ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ότι «η γεωπολιτική συγκυρία δημιουργεί παράθυρο ευκαιρίας για τη χώρα μας προκειμένου να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή», αλλά «πρέπει να αποφύγουμε την υπεραισιοδοξία». Ο κ. Κουμουτσάκος διευκρινίζει ακόμη ότι «την ειδική στρατηγική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ την έχει θεμελιώσει η Ν.Δ., και είναι σημαντικό ότι η κυβέρνηση “ανακάλυψε την Αμερική”, με δεκαετίες καθυστέρησης».

Συνοδεύσατε τον κ. Μητσοτάκη στη συνάντησή του με τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ. Ποια θέματα θέσατε;

«Η διεύρυνση και η εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης, με έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ειδική στρατηγική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ την έχει θεμελιώσει η Ν.Δ. και είναι σημαντικό ότι η κυβέρνηση “ανακάλυψε την Αμερική”, με δεκαετίες καθυστέρησης. Αναγνώρισε, επιτέλους, στην πράξη τη σημασία των ΗΠΑ. Σήμερα, η σχέση αυτή, που έχει βαθιές ρίζες, αναπτύσσεται ακόμα περισσότερο. Μπορεί να αξιοποιηθεί όχι μόνον σε γεωστρατηγικό επίπεδο, αλλά και στον οικονομικό τομέα, στην προσέλκυση επενδύσεων και τεχνογνωσίας κ.λπ. Αυτό το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που έχει αναπτυχθεί αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία χρειάζεται πλέον συστηματική δουλειά για να υπάρξουν απτά αποτελέσματα προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων. Στα ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό, στο ΝΑΤΟ, στις επενδύσεις, στην τεχνολογία, και, βέβαια, στην ασφάλεια».

Τι πρέπει να προσέξει η χώρα μας αυτή τη χρονική στιγμή που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε ένταση;

«Η γεωπολιτική συγκυρία δηιουργεί παράθυρο ευκαιρίας για τη χώρα μας προκειμένου να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τόσο τις δυνατότητες που ανοίγονται στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις όσο και τις νέες ισορροπίες που προκύπτουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρέπει, όμως, να αποφύγουμε την υπεραισιοδοξία. Χρειάζεται προσοχή, διότι δεν γνωρίζουμε για πόσο θα μείνει αυτό το παράθυρο ανοικτό και συνολικά τι επιπτώσεις θα υπάρξουν. Οφείλουμε να παρακολουθούμε στενά και να αναπροσαρμόζουμε τις τακτικές μας κινήσεις διεκδικώντας το καλύτερο για τη χώρα μας».

Ποια είναι η θέση της Ν.Δ. για το πώς πρέπει να χειριστεί η χώρα την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο;

«Με την ουσιαστική της παρουσία στις ενεργειακές εξελίξεις. Με την αξιοποίηση των τριμερών και τετραμερών σχημάτων στην περιοχή, που ξεκίνησαν με κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Με την ένταξη των εθνικών μας συμφερόντων μέσα στο νέο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό πλαίσιο που δημιουργείται. Τα ενεργειακά κοιτάσματα και οι αγωγοί δίνουν στην Ελλάδα ερείσματα που μέχρι πρόσφατα δεν είχε. Και αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν μόνον από μια σύγχρονη εξωτερική πολιτική που πιστεύει στις δυνατότητες της Ελλάδας ως κομβικού κράτους με προστιθέμενη αξία και ουσιαστική συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Μια στιβαρή και ταυτόχρονα οραματική εξωτερική πολιτική που επιδρά θετικά από το διεθνή μας ρόλο έως την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, και τελικά την ευημερία των πολιτών. Διότι η εξωτερική πολιτική δεν είναι μόνο η διαχείριση των μεγάλων εθνικών μας ζητημάτων. Είναι και η ουσιαστική αξιοποίηση της οικονομικής διπλωματίας, η προβολή της χώρας με καλύτερη δημόσια διπλωματία, δύο παράγοντες που φτάνουν να επηρεάσουν τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Πιστεύω σε μια εξωτερική πολιτική που “συνομιλεί” με την Ιιστορία και τα συμφέροντα της πατρίδας, αλλά και διαμορφώνει συνθήκες για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη».

Η διαχείριση των εθνικών θεμάτων της κυβέρνησης και με την Αλβανία, σας προβληματίζει;

«Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε πετάξει ένα “πυροτέχνημα” κατά την ημέρα παράδοσης του υπουργείου. Από τότε πέρασε αρκετό διάστημα, στο οποίο όλοι διαπιστώνουμε ότι η αλβανική πλευρά επιδεικνύει απαράδεκτη συμπεριφορά στο θέμα της ελληνικής εθνικής μειονότητας και των ελληνικών περιουσιών. Εγκαίρως αναδείξαμε το ζήτημα ενόσω η κυβέρνηση υποβάθμιζε, κατά την πάγια τακτική της, το ζήτημα. Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας από την αυθαιρεσία του αλβανικού κράτους. Θέλω να τονίσω ότι εν όψει των αποφάσεων του Ιουνίου για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, δεν μπορεί να αγνοηθεί από την Ελλάδα η σημερινή, απολύτως αντιπαραγωγική, συμπεριφορά της κυβέρνησης Ράμα. Η κυβέρνηση τι θα πράξει;».

Ανησυχείτε μήπως η κυβέρνηση προωθεί την ιδέα της συνδιαχείρισης με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο;

«Δεν τολμώ να πιστέψω ότι η κυβέρνηση διανοείται να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση. Δεν έχουμε ενημερωθεί θεσμικά για κάτι τέτοιο. Έχουμε διαμηνύσει, όμως, εγκαίρως, σε όλους τους τόνους και προς όλες τις πλευρές, ότι διαβουλεύσεις και δεσμεύσεις για μείζονα εθνικά ζητήματα, ελάχιστα πριν το τέλος της κυβερνητικής θητείας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

Ποιο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές θα δείχνει καθαρά ότι ο κόσμος λέει «φύγετε!» στον ΣΥΡΙΖΑ; «

Θα το δείχνει ο χάρτης της 26ης Μαΐου, που θα είναι μπλε και στις ευρωεκλογές, και στις περιφερειακές, και στις τοπικές εκλογές. Αυτή η συνδυαστική εικόνα που θα προκύψει δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας ή εξωραϊσμού από την κυβέρνηση. Θα είναι, λοιπόν, ο μπλε χάρτης της χώρας που θα φωνάζει “φύγετε!”».

Πώς σχολιάζετε τις καταγγελίες του κ. Μαρινάκη;

«Πολιτικά, οφείλω να επισημάνω ότι η μη αντίδραση της κυβέρνησης στα όσα δημόσια ανέφερε ο κ. Μαρινάκης, γεννά υποψίες. Η προφανής αντίδραση θα ήταν η κατηγορηματική διάψευση. Αυτό δεν συνέβη αφήνοντας τους πολίτες να βγάλουν τα αντιστοίχως προφανή συμπεράσματα. Πέραν αυτής της περίπτωση όμως, συνολικά η κυβέρνηση έχει ευθύνη διότι δηλητηριάζει το πολιτικό περιβάλλον με υψηλή τοξικότητα. Αισθάνεται άνετα με το δημιούργημά της. Το θεωρεί προνομιακό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι όμως επιβλαβές για τη δημοκρατία. Και καθώς θα πλησιάζει προς το εκλογικό του αδιέξοδο ο κ. Τσίπρας θα επενδύει ακόμα περισσότερο στη δηλητηριαστική πόλωση. Όμως, όσο χαμηλά κι αν πέσει, τα ποσοστά του δεν θα ανέβουν».

«Η ευρωκάλπη χτύπημα νοκ άουτ στο ΣΥΡΙΖΑ»

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα αυτής της ευρωκάλπης για την Ελλάδα;

«Το διακύβευμα είναι διπλό. Οι εκλογές έχουν κρίσιμη σημασία για την Ευρώπη, καθώς κρίνεται η κοινή μας πορεία από την επιρροή που θα έχουν οι λαϊκιστικές και ευρωφοβικές δυνάμεις. Επιπρόσθετα για τη χώρα μας, όμως, έχουν ξεκάθαρα δημοψηφισματικό χαρακτήρα, όπως έχει τονίσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα είναι η απάντηση των πολιτών στη συστηματική κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ. Τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης θα είναι χτύπημα νοκ άουτ στην παραπαίουσα κυβέρνηση πριν από τις εθνικές εκλογές».

«Ο Παππάς βρίσκεται στο ίδιο κάδρο μιας σειράς θολών υποθέσεων»

Με αφορμή την υπόθεση Πετσίτη η Ν.Δ. στοχοποιεί τον κ. Νίκο Παππά ότι κρύβεται πίσω από κάθε σκάνδαλο. Ευνοεί τη Ν.Δ. να συντηρεί αυτή τη σκανδαλολογία λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές;

«Δεν τον στοχοποιεί η Ν.Δ. Ο ίδιος βρίσκεται στο ίδιο κάδρο μιας σειράς θολών υποθέσεων, που συνεχίζουν να παραμένουν θολές παρότι έχουν έρθει στη δημοσιότητα. Η Ν.Δ., όμως, απευθύνεται στους πολίτες όχι με συνθήματα ή σκανδαλολογία, αλλά με ουσιαστικό, προγραμματικό λόγο που περιγράφει πώς θέλουμε και πώς μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα αισιόδοξη ξανά. Τους Έλληνες περήφανους και πάλι. Αφήνουμε τον κ. Τσίπρα να κάνει βουτιές στο παρελθόν όταν όλοι οι πολίτες αγωνιούν για το σήμερα και αναζητούν πραγματική ελπίδα για το αύριο. Πραγματική ελπίδα, όχι την κάλπικη που υπόσχονταν το 2015».

«Η κυβέρνηση δημιουργεί προπετάσματα καπνού για να κρύψει την πραγματικότητα»

Πιστεύετε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ναρκοθετεί την επόμενη κυβέρνηση; Αν ναι, ποιες είναι οι νάρκες που βάζει στην Οικονομία;

«Η δημιουργίας μιας περιρρέουσας ατμόσφαιρας άκριτης παροχολογίας που δεν στηρίζεται στις πραγματικές δυνατότητες της Οικονομίας κάνει κακό σε δύο επίπεδα: πρώτον, στο εσωτερικό, διότι επιχειρεί να δημιουργήσει και πάλι ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες και αυταπάτες. Και, δεύτερον, στο εξωτερικό, όπου δημιουργείται ανησυχία για την πορεία της Οικονομίας. Σπεύδω εδώ να τονίσω. Είναι άλλο η στήριξη στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, κάτι που έχει πάντα την υποστήριξή μας, και άλλο, τελείως διαφορετικό, η νοσηρή “κουλτούρα” της σκόπιμης επιδοματικής εξάρτησης των πολιτών από την εκάστοτε εξουσία. Το πρώτο είναι καθήκον. Το δεύτερο είναι δόλος. Αυτά τα αντιμετωπίζει η Ν.Δ. με την αλήθεια των δεσμεύσεών μας, με το κοστολογημένο πρόγραμμά μας, με υποσχέσεις που μπορούμε να τηρήσουμε».

Είναι θετική εξέλιξη για την Οικονομία ότι η Ελλάδα θα προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ;

«Είναι θετικό σημάδι. Ωστόσο, θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί η κυβέρνηση δεν αποπληρώνει τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε χιλιάδες επαγγελματίες που τους χρωστάει το Δημόσιο. Ο κ. Τσίπρας έχει τα χρήματα για το ΔΝΤ αλλά όχι για τα χρέη του Δημοσίου. Γίνεται κατανοητό, ακόμα και από τον πιο καλόπιστο, ότι όλο αυτό έχει προεκλογικό χαρακτήρα. Η κυβέρνηση δημιουργεί προπετάσματα καπνού για να κρύψει την πραγματικότητα. Δηλαδή τη συνεχιζόμενη παρουσία των Θεσμών. Κρύβει συστηματικά τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις της που θα κληθούν να τις πληρώσουν τα επόμενα χρόνια οι πολίτες».

Με τη συνταγματική αναθεώρηση, όπως όλα δείχνουν, η Ν.Δ. αν γίνει κυβέρνηση, δεν θα έχει το σκόπελο της προεδρικής εκλογής. Εσείς θα βλέπατε θετικά μια ακόμη θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας του Π. Παυλόπουλου;

«Ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επιτελέσει ουσιαστικά και υπεύθυνα το θεσμικό του ρόλο σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Αυτό είναι δεδομένο. Αλλά η συζήτηση για την προεδρική εκλογή του 2020 είναι πραγματικά πολύ μακριά, όχι μόνον ημερολογιακά, αλλά και πολιτικά».

 • τι λέει για…ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

  «Ένας ιστορικός ηγέτης για την Τουρκία, που τα τελευταία χρόνια ζει την επικίνδυνη μέθη της απόλυτης εξουσίας»

  ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

  «Ένας ευγενής ακαδημαϊκός που κάθεται άβολα αλλά και επίμονα στην καρέκλα του πολιτικού. Τα αποτελέσματα τα πληρώνουν οι Έλληνες»

  ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ

  «Παρέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών στη χειρότερη κατάσταση που είχε βρεθεί εδώ και δεκαετίες. Διαχειρίζεται την πλήρη αποδιοργάνωση και τις αμαρτίες του παρελθόντος. Μοιάζει με αμήχανο κληρονόμο»

 

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα