Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Έρχεται ψηφιακή κάρτα για κάθε εργαζόμενο»

Κανένα επίδομα δεν κόβεται, και αυτό είναι δέσμευση και του ίδιου του πρωθυπουργού», αναφέρει στη συ – νέντευξή της στη «Βραδυνή της Κυριακής» η υφυπουργός Εργα – σίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, εξηγώντας ότι αυτό που επιζητά είναι να δι – ασφαλιστεί ότι τα επιδόματα που ήδη παρέχονται θα λαμβάνονται από όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη. «Στην κατεύθυνση αυτή, σχεδιάζουμε και το ενιαίο μητρώο δικαιούχων, για να είναι σαφές πό – σα και ποια επιδόματα εισπράττει κάποιος», τόνισε η υφυπουργός Εργασίας.

Η Νέα Δημοκρατία πρότεινε τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη Νοβάρτις μό – νο για τον Δημήτρη Παπαγγε – λόπουλο και όχι για τον Αλέξη Τσίπρα. Από το Σύριζα κατηγο – ρούν την κυβέρνηση για πολι – τική δειλία. Τι απαντάτε;

«Κοιτάξτε, αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται σίγουρα για ένα μεγά – λης σημασίας ζήτημα σε πολιτι – κό και ηθικό επίπεδο για όσους υπέστησαν έναν άδικο διασυρμό, όπως αποδεικνύεται και από την αρχειοθέτηση των σχετικών φα – κέλων. Βάσει του Συντάγματος το Κοινοβούλιο είναι αυτό που θα αξιολογήσει τα στοιχεία και θα αποφασίσει για την εξέλιξη της υπόθεσης».

Ποιο είναι το στοίχημα που έχε – τε βάλει με τον εαυτό σας να πε – τύχετε ως υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης;

«Δεν ξέρω αν το στοίχημα είναι η σωστή λέξη. Με τα στοιχήματα δεν τα πάω καλά, όπως ιστορικά και οι περισσότεροι οικονομολόγοι. Βά – ζω, όμως, στόχους και θέτω χρονο – διαγράμματα που μου επιτρέπουν να παρακολουθώ την εξέλιξη της δουλειάς μου στο υπουργείο. Η θέ – ση αυτή για μένα ήταν πράγματι ιδιαίτερα τιμητική, διότι η πρόταση έγινε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναν άνθρωπο που θαυμάζω μια και θεωρώ πως αναζητά την ουσία στην πολιτική. Θα ήθελα το διάστη – μα που θα παραμείνω στο υπουρ – γείο να κερδίσω αυτή την αξία. Την αξία του να δουλεύεις για την ου – σία. Με τους συνεργάτες μου ανα – ζητούμε τρόπους να στηρίξουμε τις ευάλωτες ομάδες ακόμη περισσότερο, αλλά κυρίως να βοηθήσουμε τον κάθε έναν ξεχωριστά να αναζητήσει τις δικές του δυνάμεις. Για μένα αυτό δεν είναι στοίχημα. Είναι πρόκληση».

Το υπουργείο Εργασίας τι σχε – διάζει προς το συμφέρον των εργαζομένων;

«Μια σημαντική μεταρρύθμιση που δεν περιλαμβάνεται στο ανα – πτυξιακό νομοσχέδιο, και την οποία σχεδιάζουμε για το επόμενο διάστημα και συμπεριλαμβάνεται στις προτεραιότητες του υπουργείου, είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις πλέον, αντί να βασιζόμαστε μόνο στις κλασικές μεθόδους επιτήρησης, θα υπάρχει μια ψηφιακή κάρτα, έτσι ώστε ο κάθε εργαζόμενος να μπορεί να αποζημιώνεται για τις ώρες και, πολύ περισσότερο, τις υπερωρίες που έχει κάνει στον τόπο εργασίας του. Ουσιαστικά είναι μια κάρτα για να μην κρατούν αιχμάλωτους οι εργοδότες τους εργαζομένους τους».

Η κυβέρνηση είπε ότι δεν θα καταργήσει κανένα επίδομα. Εξετάζετε, όμως, μήπως υπάρχει κάποια ανάγκη για να θεσπίσετε νέα επιδόματα;

Πώς θα εξασφαλίσετε ότι τα κοινωνικά επιδόματα πηγαίνουν σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη; «Θέλω να είμαι ξεκάθαρη. Κανένα επίδομα δεν κόβεται, και αυτό είναι δέσμευση και του ίδιου του πρωθυπουργού. Αντιθέτως, με οργανωμένη και κοστολογημένη στρατηγική στηρίζουμε την οικογένεια και θεσπίζουμε νέες παροχές, όπως το επίδομα των 2.000 ευρώ. Αυτό που θέλουμε να διασφαλίσουμε είναι ότι τα επιδόματα που ήδη παρέχονται λαμβάνονται από όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη, με απλές κααξιοπρεπείς διαδικασίες. Στην κατεύθυνση αυτή, σχεδιάζουμε και το ενιαίο μητρώο δικαιούχων, για να είναι σαφές πόσα και ποια επιδόματα εισπράττει κάποιος μέχρι να μπορέσει να στηριχθεί στις δικές του δυνάμεις».

Σκοπεύετε να ενισχύσετε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, έχετε πει. Πώς θα γίνει αυτό; Σκέπτεστε η παροχή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος να δίνεται παράλληλα με την προϋπόθεση κάποιας μορφής κατάρτισης ή πρακτικής;

«Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ενισχύεται στοχευμένα για όσους το έχουν περισσότερο ανάγκη. Το ΕΕΕ θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2014 και θα εξακολουθήσει να ενισχύει τους πλέον αδύναμους συμπολίτες μας, δίνοντάς τους και μιαπροοπτική για το μέλλον. Από τη δουλειά μας στο υπουργείο, θέλουμε να αναδειχθεί η αναπτυξιακή διάσταση της Πρόνοιας. Χωρίς να κάνουμε κάποια έκπτωση σε όσους έχουν ανάγκη από τη στήριξη της Πολιτείας, εντάσσουμε την Πρόνοια στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης. Για αυτό και δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση του τρίτου πυλώνα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, τον πυλώνα της ενεργοποίησης και της ένταξης ή επανένταξης στην αγορά εργασίας. Έτσι, εάν οι δικαιούχοι ή τα μέλη της οικογένειάς τους μπορούν να εργαστούν, προωθούνται, για παράδειγμα, σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ή σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, για να επιστρέψουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην αγορά εργασίαςμε νέα εφόδια για ένα καλύτερα μέλλον».

Το επίδομα ενοικίου θα επεκταθεί;

«Το επίδομα ενοικίου παραμένει, καθώς αποτελεί βασικό στοιχείο του συστήματος κοινωνικής προστασίας της πρώτης κατοικίας. Περισσότερα από 310.000 νοικοκυριά το δικαιούνται, με τον ετήσιο προϋπολογισμό του να φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα».

Έχουμε ακούσει τον πρωθυπουργό να εκφράζει πολλές φορές την στήριξη του στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

«Οι πυλώνες πάνω στους οποίους δουλεύουμε για τους συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες είναι τρεις. Ανεξάρτητη διαβίωση, προσβασιμότητα φυσική, αλλά και σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής, και θεσμοθέτηση προσωπικού βοηθού για περιπτώσεις βαριάς αναπηρίας εξατομικευμένα και για όσες ώρες χρειάζεται, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Με δική μας πρωτοβουλία έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου μία σύσκεψη με όλα τα υπουργεία, ώστε να δούμε πώς χαρτογραφούμε και ιεραρχουύμε κινήσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων αυτών».

«Το 10% θα εξαιρεθεί από το επίδοµα των 2.000 ευρώ»

Έχετε εξαγγείλει το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται. Πόσο υπολογίζετε το κονδύλι που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό ετησίως; Με ποια εισοδηματικά κριτήρια θα δίνεται;

«Η στήριξη της οικογένειας βρίσκεται στο κέντρο του σχεδιασμού μας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος, ενός ζητήματος που είναι πάνω από κόμματα και πολιτικές. Όπως ξέρετε, οι γέννες στην Ελλάδα είναι λιγότερες από τους θανάτους, κάτι που θα πρέπει να μας κινητοποιήσει, ασχέτως πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων. Το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε γέννα είναι ένα οριζόντιο μέτρο που απευθύνεται σε όλους, με την εξαίρεση όσων εν δυνάμει δικαιούχων έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα. Γνωρίζουμε, ωστόσο, πως αυτό το ποσό βοηθά στα πρώτα έξοδα, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα των καθημερινών εξόδων ενός ανήλικου παιδιού. Επιπλέον, αυξάνουμε το όριο του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενισχύουμε το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων και φροντίζουμε να μη μείνει κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμού. Το επίδομα τοκετού θα ισχύει από 1.1.2020, έχει προϋπολογιστεί στα 180 εκατ. ευρώ, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω πως δεν αποτελεί ακριβώς “επιβάρυνση”, είναι ένα μέτρο που δίνει “ελπίδα” στην Ελλάδα. Όσον αφορά για το επίδομα των 2.000 ευρώ για τη γέννηση κάθε παιδιού και τα εισοδηματικά κριτήρια, θα εξαιρεθούν τα πολύ υψηλά εισοδήματα. Εκτιμάμε, ότι το ποσοστό αυτών που θα εξαιρεθεί από όσους αποκτήσουν τέκνα το 2020 θα ανέρχεται στο 10% με 15%»

Υπάρχουν περιπτώσεις οικογενειών που δεν μπορούν να πάρουν κουπόνια για βρεφονηπιακούς σταθμούς. Τι θα κάνετε για αυτούς;

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκής συγχοματοδότησης με συγκεκριμένα κριτήρια. Για το 2020 θα εκδώσουμε κουπόνια με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια και για μητέρες και οικογένειες που δεν μπορούσαν να τα πάρουν λόγω των κριτηρίων της ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης. Για ένα χρόνο θα τρέξει χρηματοδότηση καθαρά κρατική με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια για ανθρώπους που δεν τα παίρνουν, ακόμη και αν το εισόδημά τους δεν είναι πολύ μεγάλο, επειδή δεν συγκαταλέγονται στις κατηγορίες του ευρωπαϊκού προγράμματος»

Τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρετε για τα ΑμΕΑ;

«Έχουμε προτείνει τη συγκρότηση διαρκούς τεχνικής επιτροπής με συμμετοχή εκπροσώπων των συναρμόδιων υπουργείων (υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) και της ΕΣΑΜΕΑ για θέση και επεξεργασία προτάσεων, ιδίως στον τομέα της προσβασιμότητας. Ακόμη, εργαζόμαστε ώστε οι συμπολίτες μας με αναπηρία να έχουν ίσες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης αναλαμβάνοντας και θέσεις ευθύνης. Μάλιστα, ρίχνουμε ιδιαίτερο βάρος στην αναβάθμιση της Ειδικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και της Ψηφιακής Κατάρτισης σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, αυτό που θα κάνουμε είναι το πιλοτικό πρόγραμμα ψηφιακής κατάρτισης για ΑμΕΑ. Οι άνθρωποι που θα επωφεληθούν πολύ περισσότερο από την ψηφιακή τους κατάρτιση είναι τα ΑμΕΑ, διότι θα μπορούν σε περιβάλλον δικής τους επιλογής, που είναι πιο προσβάσιμο για τους ίδιους, να δουλεύουν εκεί, συνδυάζοντας δύο βασικές προτεραιότητες από την πλευρά του πρωθυπουργού. Η ψηφιακή κατάρτιση με την έμφαση στην προσβασιμότητα στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα