Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Κ. Κυρανάκης: «Τιμή μου να ψηφίσω την κατάργηση του ασύλου»

«Σχεδιάζουμε, υλοποιούμε και αξιολογούμε τις πολιτικές μας με στόχο να κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη. Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και τα λόγια», αναφέρει στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο νεοεκλεγείς βουλευτής στο Νότιο Τομέα της Β’ Αθήνας Κωνσταντίνος Κυρανάκης. «Ο κόσμος περιμένει από εμάς πράξεις και έργα», τονίζει, ενώ θεωρεί απαραίτητη την αξιολόγηση της νέας κυβέρνησης εξηγώντας ότι φιλοδοξία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η κυβέρνηση αυτή να λειτουργήσει με αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

Η φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική, αποδεικνύει ότι το κράτος είναι απροετοίμαστο σε ακραία καιρικά φαινόμενα; Τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα ώστε να μην υπάρχουν νεκροί;

«Πρώτα απ’ όλα, θέλω να εκφράσω τη θλίψη μου και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν άδικα τη ζωή τους. Η παρουσία των Υπηρεσιών της χώρας στην επιχείρηση αντιμετώπισης της κακοκαιρίας υπήρξε πρωτοφανής. 45 οχήματα και 150 πυροσβέστες βρίσκονταν στη Χαλ        κιδική από το πρωί της Τετάρτης, όταν εντοπίστηκε το φαινόμενο και δόθηκε alert από την ΕΜΥ. Επιπλέον 40 οχήματα και 100 άτομα διέθεσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για να προχωρήσουν στο έργο της διάσωσης και να απαντήσουν στις κλήσεις τις οποίες δέχτηκαν. Η δουλειά που έκαναν οι υπηρεσίες ήταν τόσο σημαντικές, που ελαχιστοποίησαν τις ζημιές. Από εκεί και πέρα, το καθοριστικό στοιχείο που μπορεί να σώσει ζωές σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η λειτουργία του αριθμού “112”, ο οποίος χρησιμοποιείται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δυστυχώς δεν λειτουργεί στην Ελλάδα, παρά τα όσα συνέβησαν πέρσι στο Μάτι. Η ενεργοποίηση αυτού του αριθμού είναι βασική προτεραιότητα για εμάς και ήδη βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία του».

Το υπουργικό συμβούλιο ορίστηκε. Χρειάζεται αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης;

«Είναι απαραίτητη. Η φιλοδοξία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η κυβέρνηση αυτή να λειτουργήσει με αυστηρά χρονοδιαγράμματα και διαρκή αξιολόγηση. Γι’ αυτό το λόγο, στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο όλα τα μέλη της κυβέρνησης παρέλαβαν έναν φάκελο με τους εξαμηνιαίους στόχους ανά υπουργείο και το πρόγραμμα δράσης έως τον Δεκέμβριο.  Το πρόσθετο όπλο σε αυτή μας την προσπάθεια είναι το πληροφοριακό σύστημα “ΜΑΖΙ”, μέσω του οποίου θα παρακολουθούνται οι δράσεις των υπουργείων και της κυβέρνησης συνολικά, και θα γίνονται εκθέσεις προόδου. Σε έξι μήνες όλοι θα κριθούν, με πρώτον απ’ όλους τον πρωθυπουργό. Σχεδιάζουμε, υλοποιούμε και αξιολογούμε τις πολιτικές μας με στόχο να κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη. Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και τα λόγια. Ο κόσμος περιμένει από εμάς πράξεις και έργα».

Πώς σχολιάζετε τη δήλωση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τζάκρη υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου;

«Εφόσον συμφωνεί μαζί μας, η κ. Τζάκρη μπορεί να ψηφίσει το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η κατάργηση του ασύλου. Το ζήτημα του ασύλου και της γενικότερης κατάστασης των πανεπιστημίων ενδιαφέρει πάρα πολύ όχι μόνο τους φοιτητές, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία. Αφορά τους γονείς, τους καθηγητές και τα παιδιά που έδωσαν εξετάσεις πριν λίγες ημέρες και δεν θέλουν να μπουν σε ένα πανεπιστήμιο, εντός του οποίου θα βρίσκονται αντιμέτωποι με εμπόρους ναρκωτικών. Με την κατάργησή του τα πανεπιστήμιά μας θα σταματήσουν να είναι χώροι ανομίας, κατασκευής μολότοφ και καταφύγια για τους διάφορους μπαχαλάκηδες, οι οποίοι όποτε θέλουν, βγαίνουν, τα σπάνε και μετά ξαναμπαίνουν σε αυτά σα να μην συμβαίνει τίποτα. Προσωπικά για μένα, θα είναι μεγάλη τιμή ως νέος βουλευτής να ψηφίσω ένα νόμο που θα περιλαμβάνει την κατάργηση του ασύλου. Είναι κάτι για το οποίο μάχομαι από τα φοιτητικά μου χρόνια στη Νομική Αθηνών».

Εκλεγήκατε σε μια πολύ σημαντική εκλογική περιφέρεια δεύτερος σε σταυρούς, αν και για πρώτη φορά λάβατε μέρος σε εκλογές. Πώς νιώθετε;

«Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος και ευχαριστώ τους 42.000 ανθρώπους που πίστεψαν σε μένα, δίνοντάς μου την ευκαιρία να τους εκπροσωπήσω στη Βουλή.  Εκτός από χαρά, όμως, η κάθε ψήφος, ο κάθε σταυρός που μπήκε δίπλα στο όνομά μου αποτελεί για μένα τεράστια ευθύνη. Και είμαι αποφασισμένος να δουλέψω όσο πιο σκληρά γίνεται για να μην απογοητεύσω ποτέ όσους με εμπιστεύτηκαν».

Ποιοι είναι οι στόχοι σας ως νέος βουλευτής;

«Στόχος μου είναι να είμαι η φωνή όσων εκπροσωπώ μέσα στο Κοινοβούλιο και να ακούγονται δυνατά όσα δεν μπορούν να πουν οι ίδιοι οι πολίτες του αθηναϊκού Νότου.  Η μεγαλύτερη προτεραιότητα για την περιφέρειά μου φυσικά, δεν είναι άλλη από τη μεγάλη επένδυση του Ελληνικού. Μια επένδυση που εκτός από τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσει, μπορεί να αναβαθμίσει τις αξίες των ακινήτων της περιοχής, να ενισχύσει όλες τις τοπικές επιχειρήσεις, να φέρει εκατομμύρια τουρίστες και να ομορφύνει ακόμη περισσότερο την Αθηναϊκή Ριβιέρα. Θα δουλέψω όσο μπορώ για να προχωρήσει, επιτέλους, αυτή η εμβληματική επένδυση. Δική μου προσωπική προτεραιότητα είναι, όμως, και να επιστρέψει η νέα γενιά στην πολιτική. Να αλλάξουμε τους όρους, να ανοίξουμε το δρόμο για την επόμενη γενιά. Στόχος μου είναι σε μία τετραετία από σήμερα, οι νέοι να έχουν πολύ περισσότερα κίνητρα και περισσότερες δυνατότητες να διεκδικήσουν το δικό τους ρόλο στην ελληνική πολιτική».

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα