Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Κωστής Χατζηδάκης: «Ο Τσίπρας και ο Παππάς είναι ανακατεµένοι µε τη διαπλοκή»

Μία διαφορά της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον 6% θα είναι το παρασύνθημα για τον κ. Τσίπρα ότι το αργότερο έως τον Οκτώβριο θα πρέπει να επιστρέψει στην Κουμουνδούρου», εκτιμά ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής». Ο βουλευτής Α’ Αθηνών της Ν.Δ. υποστηρίζει ότι ήταν αναμενόμενο να θέλει να στήσει η κυβέρνηση ένα σκηνικό πολιτικών διώξεων για τη Novartis πριν από τις εκλογές. «Παραμονές εκλογών ο κ. Τσίπρας βλέποντας όλες, πλέον, τις δημοσκοπήσεις νιώθει να χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του. Θεωρεί, λοιπόν, ότι μία σανίδα σωτηρίας μπορεί να αποδειχθεί η υπόθεση Νοvartis. Θα βουλιάξει, κ. Μπέλλα. Τίποτε δεν θα τον σώσει από το Βατερλό που έρχεται στις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές και στις ευρωεκλογές. Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εκκωφαντική παντού, σε όλες τις κάλπες», τονίζει ο κ. Κακλαμάνης, ενώ εξηγεί ότι η Ν.Δ. δεν έχει να φοβηθεί κάτι, καθώς τα πρώτα δείγματα της δικογραφίας αποδεικνύουν ότι «το “σκάνδαλο των σκανδάλων» μετατρέπεται σε “φούσκα των… φουσκών”». Εκφράζει, επίσης, την πεποίθησή του ότι η Ν.Δ. στο τέλος θα δικαιωθεί, όσο κι αν ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι θα πληγεί. Όσο για το εγχείρημα Τσίπρα για «ΣΥΡΙΖΑ – Δημοκρατική Συμμαχία» ο κ. Κακλαμάνης σχολιάζει ότι αυτό που κάνει ο πρωθυπουργός «είναι πολιτικά unfair. Αποτελεί μία απόδειξη ενός αδίστακτου πολιτικά ανθρώπου, που προκειμένου να γλιτώσει τη συντριβή είναι ικανός για τα πάντα». Για τη Συμφωνία των Πρεσπών επιμένει ότι «ο μόνος κερδισμένος από αυτή τη ντροπιαστική συμφωνία είναι ο κ. Ζάεφ».

Εκτιμάτε ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αιφνιδιάσει και να προκηρύξει εθνικές εκλογές, ακόμη και πριν τις ευρωεκλογές ή μαζί με αυτές;

«Μακάρι να προκήρυσσε τις εκλογές… χθες, για το καλό της Ελλάδας. Δεν πρόκειται να το κάνει, γιατί το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να μην βγει από το Μαξίμου έως την τελευταία ώρα, που του δίνει το δικαίωμα το Σύνταγμα. Εκείνο, πάντως, που θα πρέπει να ξέρει είναι ότι η ήττα που θα υποστεί θα είναι τόσο μεγάλη, που θα τον υποχρεώσει στο μέλλον να ξεχάσει τη διαδρομή προς το Μαξίμου». Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα αυτής της ευρωκάλπης για την Ελλάδα; «Τεράστιο. Πρώτα απ’ όλα είναι αναγκαίο οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να στείλουν ηχηρό μήνυμα στον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του, ότι αποτελούν κακό παρελθόν για τη χώρα. Νιώθω ότι θα το πράξουν, και μάλιστα με ποσοστά που δεν θα αφήνουν το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης. Αποτελεί, όμως, και μία μεγάλη ευκαιρία, για να καταλάβουν οι ηγετίσκοι της σημερινής Ευρώπης ότι πρέπει επειγόντως να αλλάξουν ρότα. Να στραφούν ξανά προς τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ε.Ε., που ονειρεύτηκαν πραγματικοί ηγέτες όπως οι Κωνσταντίνος Καραμανλής, Αντενάουερ, Κολ, Ντε Γκολ, Μιτεράν, Β. Μπραντ. Αρχές και αξίες, που πίστευαν στην κοινωνική αλληλεγγύη, στις ίσες ευκαιρίες για όλους στην Εργασία, στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στον Πολιτισμό, και όχι στα συμφέροντα των τραπεζών και των τραπεζιτών. Όσα έλεγα και έγραφα (“ΠΑΡΟΝ” 1997) κι εγώ, και τότε με αποκαλούσαν “Λεπέν της Ελλάδας”. Σήμερα, που οι “Λεπέν” ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα έχουν χαμένα. Αυτοί οι ηγετίσκοι, λοιπόν, ευθύνονται για την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ε.Ε. και το δυστύχημα είναι, ότι οι λαοί πρέπει τώρα να βγάλουν “τα κάστανα από τη φωτιά”…».

Αν, τελικά, δεν γίνουν εθνικές, ποιο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές θα δείχνει καθαρά ότι ο κόσμος λέει «φύγετε!» στον ΣΥΡΙΖΑ;

«Θεωρώ, ότι μία διαφορά της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον 6% θα είναι το παρασύνθημα για τον κ. Τσίπρα ότι το αργότερο έως τον Οκτώβριο θα πρέπει να επιστρέψει στην Κουμουνδούρου».

Σας προβληματίζει ότι στήνεται ένα σκηνικό πολιτικών διώξεων για τη Νοvartis λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές;

«Αναμενόμενο ήταν. Εδώ και καιρό το είχε προαναγγείλει ο κ. Πολάκης. Μήπως το ξεχάσατε; Στη Βουλή μέσα το είχε πει, ζητώντας από τη Δικαιοσύνη να επιταχύνει τις διαδικασίες για το υποτίθεται “μεγαλύτερο σκάνδαλο στη μεταπολεμική Ελλάδα”. Δεν θυμάστε τον κ. Τζανακόπουλο ένα χρόνο πριν, αμέσως μετά το συλλαλητήριο για το Σκοπιανό, όταν εμφανίστηκε στον Άρειο Πάγο την ώρα, που “συμπτωματικά” έφτανε εκεί ο φάκελος Novartis; Όλα τυχαία νομίζετε ήταν; Βρισκόμαστε, λοιπόν, παραμονές εκλογών, και κ. Τσίπρας βλέποντας όλες, πλέον, τις δημοσκοπήσεις νιώθει να χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του. Θεωρεί, λοιπόν, ότι μία σανίδα σωτηρίας μπορεί να αποδειχθεί η υπόθεση Νοvartis. Θα βουλιάξει, κ. Μπέλλα. Τίποτε δεν θα το σώσει από το Βατερλό που έρχεται στις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές και στις ευρωεκλογές. Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εκκωφαντική παντού, σε όλες τις κάλπες».

Η υπόθεση Novartis έπληξε τη Ν.Δ.;

«Η Ν.Δ. δεν έχει να φοβηθεί κάτι. Ήδη τα πρώτα δείγματα της δικογραφίας αποδεικνύουν ότι το “σκάνδαλο των σκανδάλων” μετατρέπεται σε “φούσκα των… φουσκών”. Για τέσσερις από τους δέκα πολιτικούς, που είχαν “κρεμαστεί στα μανταλάκια”, η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αδύνατα και για τους υπόλοιπους. Η Ν.Δ. είναι κόμμα θεσμών και αξιών. Θα εμπιστευτούμε τη Δικαιοσύνη. Νομίζω ότι στο τέλος θα δικαιωθούμε, όσο κι αν ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι θα πληγεί η Ν.Δ.».

Με όλα τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως για το σκάνδαλο Πετσίτη, θα δούμε, πιστεύετε, κάποια παραίτηση από την κυβέρνηση;

«Προφανώς και αστειεύεστε. Εδώ με το ζόρι έβγαλαν από το ευρωψηφοδέλτιο την κ. Λοΐζου, που έπαιρνε παράνομα επί 5 χρόνια τη σύνταξη της αποθανούσας μητέρας της. Οι άνθρωποι έχουν “κολλήσει” στη καρέκλα της εξουσίας και δεν την αφήνουν με τίποτε…».

Οι αποκαλύψεις για τη γ

ενική γραμματέα Καταπολέμησης της Διαφθοράς κ. Ξεπαπαδέα πλήττουν την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης;

«Είναι μια κλασική περίπτωση νόμιμου και ηθικού. Η προσωπική ευαισθησία δεν μετριέται με κομματικά χρώματα αλλά με ιδεολογικές αρχές, που ή τις έχεις ή όχι»

Πώς σχολιάζετε το εγχείρημα Τσίπρα για «ΣΥΡΙΖΑ – Δημοκρατική Συμμαχία»;

«Καταρχήν, αυτό που κάνει ο κ. Τσίπρας είναι πολιτικά unfair. Αποτελεί μία απόδειξη ενός αδίστακτου πολιτικά ανθρώπου, που προκειμένου να γλιτώσει τη συντριβή είναι ικανός για τα πάντα. Από την πλευρά μου αισθάνομαι πραγματικά μπερδεμένος. Ο κ. Τσίπρας καλεί σε συστράτευση ανθρώπους που το 2014 κατηγορούσε ως υπαίτιους για τα Μνημόνια που έδεσαν χειροπόδαρα τη χώρα. Μα, η κ. Ξενογιαννακοπούλου, σημερινή υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, και ο κ. Ραγκούσης δεν ήταν οι δύο γενικοί γραμματείς του ΠΑΣΟΚ επί κυβερνήσεως ΓΑΠ; Σε δεύτερο επίπεδο έρχονται τα πρόσωπα τα οποία τον ακολουθούν σε τούτο τον πολιτικό κατήφορο. Άτομα πολιτικά απελπισμένα, που αναζητούν εναγωνίως να επιβιώσουν, μήπως και μπορέσουν να βγουν ξανά στην επιφάνεια. Θυμηθείτε, όμως, ότι κανείς και καμία τους δεν θα καταφέρει να εκλεγεί, και βάζουμε στοίχημα αν θέλετε».

Μετά το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια, η κυβέρνηση επενδύει στα οφέλη που θα έχει η ελληνική Οικονομία από τη σύσφιγξη των σχέσεων με τη γειτονική χώρα. Μήπως στη Ν.Δ. έχετε υποτιμήσει τα θετικά αποτελέσματα της Συμφωνίας των Πρεσπών;

«Οφέλη ακούμε, αλλά οφέλη δεν βλέπουμε… Το δικό μου συμπέρασμα, κ. Μπέλλα, είναι ότι ο μόνος κερδισμένος από αυτή τη ντροπιαστική συμφωνία είναι ο κ. Ζάεφ. Δεν είχε τίποτε, ήταν το “κλωτσοσκούφι” των Βαλκανίων και χάρη στον κ. Τσίπρα και τον κ. Κοτζιά απέκτησε όνομα η χώρα του, εθνότητα και γλώσσα το 1,5 εκατ. του λαού του. Ποια είναι τα κέρδη που είχε ή επρόκειτο να έχει η Ελλάδα; Ο κ. Τσίπρας έστησε ολόκληρη επιχείρηση με Έλληνες επιχειρηματίες, για να μας πείσει ότι θα γίνουν επενδύσεις στα Σκόπια. Μα, οι περισσότεροι ήδη δραστηριοποιούνταν εκεί! Και ρωτώ το εξής: από τους Σκοπιανούς επιχειρηματίες πόσοι ήρθαν στην Ελλάδα, για να επενδύσουν; Είδατε μήπως κανέναν και δεν τον είδα εγώ;»

Θα μπορέσει να βρει συμμάχους η Ν.Δ. για ένα «βέτο» για την είσοδο των Σκοπίων στην Ε.Ε., αν γίνει κυβέρνηση; Τους χρειάζεται;

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει και ξαναλέει σε όλους τους τόνους, ότι η Ν.Δ. θα περνάει καθημερινά τη Συμφωνία των Πρεσπών από “μικροσκόπιο”. Σε περίπτωση που οι Σκοπιανοί δεν την τηρούν στο ακέραιο, τότε ναι, θα έχουν πρόβλημα. Όχι, δεν χρειαζόμαστε κανέναν για να βάλουμε βέτο, αν και εφ’ όσον χρειαστεί…»

Πιστεύετε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ναρκοθετεί την επόμενη κυβέρνηση; Αν ναι, ποιες είναι οι νάρκες που βάζει στην Οικονομία;

«Είναι ολοφάνερο. Ακόμη και τυφλός ή κωφός να είναι κάποιος, το αντιλαμβάνεται. Η ανασφάλεια που επικρατεί στον κόσμο, το Μεταναστευτικό, η κατάσταση στην Οικονομία, που στηρίζεται αποκλειστικά σε επιδόματα και όχι σε σταθερή εργασία, οι αποφάσεις του ΣτΕ για τα αναδρομικά, που καθυστερούν περιέργως…».

Με τη συνταγματική αναθεώρηση, όπως όλα δείχνουν, η Ν.Δ. αν γίνει κυβέρνηση, δεν θα έχει το σκόπελο της προεδρικής εκλογής. Εσείς θα βλέπατε θετικά μια ακόμη θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας του Προκόπη Παυλόπουλου;

«Είμαι από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος, που έχω υποστηρίξει την εκ νέου υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Και τη στηρίζω, γιατί ξέρω ότι αν δεν ήταν ο Προκόπης Παυλόπουλος το 2015, ίσως τώρα η Ελλάδα να μην ήταν μέλος της Ε.Ε. Δείτε τι συμβαίνει τώρα στη Μ. Βρετανία με το Brexit. Η εκτίμηση του προέδρου μας Κ. Μητσοτάκη στο έργο και την προσωπικότητα του κ. Παυλόπουλου έχει διατυπωθεί ξεκάθαρα μέσα στη Βουλή».

 

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα