Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Κώστας Καραγκούνης: Θα παραλάβουμε χάος – Θα φτιάξουμε κράτος όπως το 1974

«Δεν είναι η Ν.Δ. που «κλείνει το μάτι» στον Κουφοντίνα, δεν είναι η Ν.Δ. που υπομειδιά για την επίθεση στο Λουκά Παπαδήμο, δεν είναι η Ν.Δ. που στοχοποίησε τον ΣΚΑΪ μποϊκοτάροντας τις εκπομπές του», αναφέρει στη συνέντευξή του στη «ΒτΚ» ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης με αφορμή το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στον Ι.Ν. του Αγίου Διονυσίου. Ο αν. τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ. όσον αφορά τις ευθύνες δείχνει προς την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου. «Αυτή η χώρα είναι μικρή και όλοι ξέρουν ποιος είναι ποιος. Και η ευθύνη του Σύριζα σε σχέση με την ανοχή όλων των παραπάνω είναι γνωστή σε κάθε Έλληνα, και πολύ φοβάμαι ότι έχουμε τόσο διαβρωθεί σε αυτή τη χώρα, ώστε ακόμα και οι ίδιοι όλα αυτά να μην τα αρνούνται», υπογραμμίζει. Τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στην Οικονομία για το 2019 ο κ. Καραγκούνης θεωρεί ότι είναι: υπερφορολόγηση, εισπρακτική τρομοκρατία, ακρίβεια, συντάξεις πείνας, ανεργία των νέων άνω του 50% και μισό εκατομμύριο από αυτούς ήδη στο εξωτερικό. «Νομίζω ότι για τη Ν.Δ. στην οποία θα κληροδοτηθούν όλα αυτά θα ισχύσει το περίφημο σύνθημα της πρώτης διακυβέρνησης Καραμανλή μετά το 1974. Παρέλαβε χάος, έφτιαξε κράτος», σημειώνει. Εκτιμά ότι εθνικές εκλογές μπορεί να έχουμε και πριν από τον Μάιο, καθώς οι κάλπες εκ των πραγμάτων έχουν συνδεθεί με την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ωστόσο, καταλήγει ότι δεν έχει σημασία ο μήνας των εκλογών, καθώς η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ « δεν εξαρτάται από μήνες, είναι απλά πολιτικά προδιαγεγραμμένη». Προεξοφλεί, μάλιστα, ότι «ο Σύριζα θα ηττηθεί, και μάλιστα με ήττα στρατηγικών διαστάσεων στις επερχόμενες εκλογές. Μπορεί να αναβάλει για λίγο ακόμη τη μοίρα του, αλλά δεν μπορεί να την αποφύγει».

Για μια ακόμη φορά δόθηκε άδεια στον εκτελεστή της «17Ν» και η κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη στη Δικαιοσύνη. Τι κρύβεται πίσω από αυτή τη μεθόδευση;

«Οι συνεχείς άδειες που δίνονται στον στυγερό εκτελεστή της «17 Νοέμβρη» προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων και εξοργίζουν την κοινωνία καθώς και τις χώρες που έχουν υποστεί απώλειες από τη δράση των τρομοκρατών. Όλοι απορούν με την επιλογή της κυβέρνησης να δώσουν ένα τέτοιο προνόμιο στον Κουφοντίνα, αφού αμέσως κατήργησαν τη ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας που απαγόρευε σε τρομοκράτες να λαμβάνουν άδειες εξόδου αν δεν είχαν προηγουμένως εκτίσει 18 χρόνια πραγματικής κράτησης. Κατέβασαν το χρονικό όριο στα 8 έτη, δίνοντας έτσι το ελεύθερο να δίνονται οι άδειες αφειδώς. Και σαν να μην έφθανε αυτό, κατήργησαν και τις φυλακές υψίστης ασφαλείας όπου προορίζονταν να φυλάσσονται κυρίως οι τρομοκράτες, για να μπορεί ο κ. Κουφοντίνας να κάνει με άνεση το αγροτικό του στον Βόλο. Αδιανόητα πράγματα για ένα κράτος δικαίου. Δεν πειράζει, λίγο έμεινε ακόμη. Τσίπρας είναι, θα περάσει».

Το τρομοκρατικό χτύπημα στον Ι.Ν. του Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι, ήρθε να προστεθεί στον κύκλο της ωμής τρομοκρατικής βίας. Μπορεί αυτός ο κύκλος να σταματήσει; Έχει ευθύνες η κυβέρνηση; Οι πολίτες θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς;

«Έχω μάθει από τη θητεία μου στο υπουργείο Δικαιοσύνης να είμαι επιφυλακτικός με ζητήματα που τυγχάνουν διερεύνησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας. Αλλά πολιτικά, εννοείται ότι οι πάντες ξέρουν. Δεν είναι η Ν.Δ. που «κλείνει το μάτι» στον Κουφοντίνα, δεν είναι η Ν.Δ. που υπομειδιά για την επίθεση στο Λουκά Παπαδήμο, δεν είναι η Ν.Δ. που στοχοποίησε του ΣΚΑΪ μποϊκοτάροντας τις εκπομπές του. Αυτή η χώρα είναι μικρή και όλοι ξέρουν ποιος είναι ποιος. Και η ευθύνη του Σύριζα σε σχέση με την ανοχή όλων των παραπάνω είναι γνωστή σε κάθε Έλληνα, και πολύ φοβάμαι ότι έχουμε τόσο διαβρωθεί σε αυτή τη χώρα, ώστε ακόμα και οι ίδιοι όλα αυτά να μην τα αρνούνται

Το 2019 είναι μια προεκλογική χρονιά όπου θα στηθούν πολλαπλές κάλπες. Ποιους θεωρείτε τους σημαντικότερους σταθμούς που έχει μπροστά της η Νέα Δημοκρατία;

«Εγώ νομίζω ότι η Ν.Δ. θα έχει μπροστά της μία διαρκή υποχρέωση. Την υποχρέωση όχι μόνο να βγάλει τη χώρα από την παρακμή στην οποία βρίσκεται ως η σίγουρη κυβέρνηση που θα προέλθει από τις εκλογές του 2019, αλλά εγώ θα έλεγα και κάτι περισσότερο. Η ευθύνη της Ν.Δ. είναι να παραμένει, είτε είναι στην κυβέρνηση είτε είναι στην αντιπολίτευση, αυτό που την είχε οραματιστεί ο Κων/νος Καραμανλής, δηλαδή η απαραίτητη πολιτική παράταξη του τόπου. Και η Ιστορία έχει αποδείξει ότι η Ν.Δ. είναι αυτό ακριβώς. Είναι διαχρονική. Σκεφτείτε πού πήγε το άλλοτε παντοδύναμο ΠΑΣΟΚ. Σκεφτείτε το πού θα πάει η κυβέρνηση Πρώτη Φορά Αριστερά. Η Ν.Δ. θα παραμένει, όμως, πάντοτε εδώ. Η απαραίτητη παράταξη, η μεγάλη εφεδρεία του τόπου».

Ποια είναι τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στην Οικονομία για το 2019;

«Είναι τα ίδια «αγκάθια» από τότε που ανέλαβε ο Σύριζα, γιατί φυσικά, παρά την προπαγάνδα και την εικονική πραγματικότητα η κατάσταση της πραγματικής Oικονομίας παραμένει οριακή. Υπερφορολόγηση, εισπρακτική τρομοκρατία, ακρίβεια, συντάξεις πείνας, ανεργία των νέων άνω του 50% και μισό εκατομμύριο από αυτούς ήδη στο εξωτερικό. Νομίζω ότι για τη Ν.Δ. στην οποία θα κληροδοτηθούν όλα αυτά θα ισχύσει το περίφημο σύνθημα της πρώτης διακυβέρνησης Καραμανλή μετά το 1974. Παρέλαβε χάος, έφτιαξε κράτος. Δεν σας το είπα και προηγουμένως; Είμαστε η διαχρονική παράταξη».

Πότε εκτιμάτε ότι μπορεί να διεξαχθούν εθνικές εκλογές; Μπορεί και νωρίτερα από τοn Μάιο;

«Φυσικά και μπορούν να διεξαχθούν νωρίτερα από τον Μάιο. Καθότι έχουν εκ των πραγμάτων συνδεθεί με την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών και το ενδεχόμενο αυτή να καταψηφιστεί από την Βουλή και μάλιστα και με τη συνέργεια του ενός κυβερνητικού εταίρου. Οπότε, ναι, όλα μπορούν να συμβούν. Εγώ, φυσικά, το έχω ξαναπεί, πιστεύω ότι είναι τέτοια η λαγνεία του Σύριζα με την εξουσία, ώστε θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για να διατηρήσουν έστω και για λίγο ακόμα την καρέκλα. Αλλά, τελικά, τι σημασία έχει; Μάρτιος, Μάιος, Σεπτέμβριος, η ήττα τους δεν εξαρτάται από μήνες, είναι απλά πολιτικά προδιαγεγραμμένη».

Η προσχώρηση του Χάρη Θεοχάρη στην Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας είναι ένας από τους παράγοντες που αποδυναμώνει τις δυνατότητες του Μεγάρου Μαξίμου για να υπερψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή;

«Κοιτάξτε, είτε έτσι είτε αλλιώς, το πολιτικό τέλος του Σύριζα είναι προδιαγεγραμμένο, και εγώ προσωπικά θεωρώ ότι η Ν.Δ. θα έχει πολλή δουλειά την επομένη των εκλογών για να θεραπεύσει, όσα είναι δυνατόν, τα πεπραγμένα μιας κυβέρνησης που βρίσκεται σε προφανή δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα. Οπότε, θεωρώ ανούσιο να συμμετέχω σε οποιαδήποτε πιθανολογία για την κοινοβουλευτική αριθμητική της απελπισίας που εκ των πραγμάτων συνοδεύει κάθε κυβέρνηση που καταρρέει».

Η Ν.Δ. θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης πριν έλθει η Συμφωνία για επικύρωση στη Βουλή;

«Δεν περιμένετε από μένα να προκαταλάβω το τι θα αποφασίσει ο αρχηγός της Ν.Δ. ανάλογα με την πολιτική εικόνα που θα έχει διαμορφωθεί μέσα στο ρευστό περιβάλλον που ζούμε. Να είστε βέβαιοι ότι η Ν.Δ. θα κάνει, όπως κάνει πάντοτε, αυτό που συμφέρει τη χώρα. Άλλωστε, το είπα και πριν, ότι υπάρχει, πλέον, μείζον από την κοινοβουλευτική ήττα του Σύριζα, και αυτό είναι η πολιτική ήττα. Ο Σύριζα θα ηττηθεί, και μάλιστα με ήττα στρατηγικών διαστάσεων στις επερχόμενες εκλογές. Μπορεί να αναβάλει για λίγο ακόμη τη μοίρα του, αλλά δεν μπορεί να την αποφύγει».

Ο πρώτος «μεταμνημονιακός προϋπολογισμός» ψηφίστηκε στη Βουλή. Είναι πράγματι μεταμνημονιακός;

«Είναι ένας προϋπολογισμός απολύτως μνημονιακός, με την έννοια ότι τα οικονομικά προβλήματα της χώρας και κυρίως η κατάσταση της πραγματικής Οικονομίας επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Σύριζα. Η οικονομική παρακμή της Ελλάδας απλά συνεχίζεται. Σε μία χώρα στην οποία γίνονται κατασχέσεις εκατομμυρίων τραπεζικών λογαριασμών και υπάρχουν συντάξεις χηρείας της τάξης των 150 ευρώ ο προϋπολογισμός δεν είναι ούτε μνημονιακός ούτε μεταμνημονιακός. Είναι απλά θλιβερός».

Γιατί η Ν.Δ. επιμένει ότι η μη περικοπή των συντάξεων ήταν προϊόν συναλλαγής της κυβέρνησης με αντάλλαγμα το Σκοπιανό;

«Επιμένει, γιατί είναι προφανές. Και είναι προφανές με βάση την προϊστορία του Σύριζα. Να σας θυμίσω,δ εν τα λέω εγώ, τα είχε γράψει ο διεθνής Τύπος μετά την κυβίσθηση στο δημοψήφισμα του 2015, ο κ. Τσίπρας κατέστη, κατά γενική ομολογία, ο πιο πειθήνιος εφαρμοστής της πολιτικής Σόιμπλε στην Ευρώπη. Θα ήταν, λοιπόν, παράδοξο αυτός ο yesman έξαφνα να αρχίσει να ξανακάνει τον επαναστάτη. Πολύ απλά, επικαλούμενος το πόσο καλό παιδί ήταν, ζήτησε μια διευκόλυνση. Και όπως γίνεται πάντοτε με τις διευκολύνσεις που εκλιπαρούν οι αδύναμοι, η διευκόλυνση έγινε με βαρύ τίμημα. Με τίμημα ένα διαχρονικό εθνικό θέμα. Αλλά τι περιμένετε από τον κ. Τσίπρα; Να τον απασχολήσει το θέμα της Μακεδονίας; Ανήκει σε μία παράταξη η οποία πίστευε στα δικαιώματα των λεγομένων Σλαβομακεδόνων, ακόμα και πριν τα πιστέψουν οι ίδιοι…».

Με ποιους Ευρωπαίους ακριβώς συναλλάχθηκε η κυβέρνηση;

«Συναλλάχθηκε με τους ίδιους που τον διέταξαν από εκεί που παρίστανε τον Κάστρο της Ευρώπης να κάνει στροφή 180 μοιρών και να αναιρέσει το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος που είχε γεννήσει η ίδια η ρητορική του. Αλλά, φυσικά, δεν είχε πρόβλημα να γίνει κάποιος άλλος από αυτόν που νόμιζαν ότι ήτανε. Και αυτό με μόνο κριτήριο την καρέκλα. Με άλλα λόγια, ο άνθρωπος που βλέπουμε σήμερα, είναι ο ίδιος με τον άνθρωπο που είδαμε στο δημοψήφισμα του 2015; Τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες…».

«Ο Παππάς θα είχε φίλους Πετσίτηδες»

Πρέπει ο Νίκος Παππάς να δώσει εξηγήσεις για τον κ. Πετσίτη;

«Δεν βαριέστε, ο λαός λέει «πες μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι». Δηλαδή εκπλήσσεστε; Ποιους πιστεύετε ότι θα είχε φίλους ο Νίκος Παππάς; Τίποτε νομπελίστες; Πετσίτηδες θα έχει. Και εγώ δεν θα του ζητήσω, φυσικά, να δώσει εξηγήσεις για τους φίλους του. Και άλλωστε, ο κ. Παππάς ως ο αντ’ αυτού του κ. Τσίπρα θα έχει πολύ περισσότερες εξηγήσεις να δώσει και για εξίσου σοβαρά θέματα όταν ο Σύριζα υποστεί την στρατηγική ήττα για την οποία σας μίλησα. Ξέρετε, στην Αριστερά δεν συγχωρούν. Όταν θα του αποδώσουν την ευθύνη γι΄ αυτό που θα υποστεί ο Σύριζα στις ερχόμενες εκλογές, ο άνθρωπος θα χρειαστεί κάποιον να απαντάει στο τηλέφωνο. Να μην έχει και αυτός έναν Πετσίτη;».

«Ευπρόσδεκτη η Μέρκελ στην Αθήνα»

Πώς βλέπετε την επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα;

«Η κ. Μέρκελ είναι καγκελάριος μιας σημαντικής και φίλης χώρας. Με την έννοια αυτή, είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη και δεν θεωρώ ότι θα ήταν πρέπον να ερμηνεύσουμε ένα διπλωματικό γεγονός μέσα από την οπτική της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Γιατί ξέρετε, όταν πολύ σύντομα η Ν.Δ. θα γίνει η επόμενη κυβέρνηση του τόπου, και πάλι με την κ. Μέρκελ θα έχει να συνομιλήσει».

  • ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ…

    ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ: «Ένας νέος υπουργός Δικαιοσύνης. Ας επιφυλαχθούμε»

    ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΠΑ: «Ο φίλος του κ. Πετσίτη. Τι άλλο;»

    ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΚΑΜΜΕΝΟ: «Προτίμησε να παραμείνει τέσσερα χρόνια υπουργός της κυβέρνησης Πρώτη Φορά Αριστερά, με τίμημα την πολιτική του εξαφάνιση. Καταστροφική επιλογή»

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα