Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Κώστας Καραγκούνης: «Η Νέα Δημοκρατία θα ανάψει πράσινο φως στις επενδύσεις»

Η αυτοδυναμία δεν είναι τεχνικό κοινοβουλευτικό θέμα. Η αυτοδυναμία είναι η πολιτική προϋπόθεση για να γυρίσουμε τη σελίδα, για να προχωρήσουμε μπροστά, χωρίς τίποτα να μπορεί να μας κρατήσει πίσω», αναφέρει στη συνέντευξή του στη «ΒτΚ» ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης και υποψήφιος στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, εξηγώντας ότι η Νέα Δημοκρατία ζητάει εντολή πολιτικής αλλαγής γιατί η ρήξη με αυτά που κρατάνε την Ελλάδα στάσιμη απαιτεί ισχυρή κυβέρνηση. Ο αν. τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ. αναφέρεται επίσης και στο ζήτημα της Novartis συμφωνώντας με τον Παναγιώτη Πικραμμένο ότι λόγω αυτής έχει πληγεί το κύρος της Δικαιοσύνης. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι όταν «η κατασκευασμένη ιστορία της τελικά καταρρεύσει θα έχουμε να δούμε ακόμα πολλά, που τώρα ούτε καν τα πιστεύουμε». Όσον αφορά στο νέο Ποινικό Κώδικα επισημαίνει τη δέσμευση της Ν.Δ. να προχωρήσει σε αλλαγές, ειδικά στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αναφέρεται στο συγκεκριμένο παράδειγμα, στο να εκτίουν καταδικασμένοι για τρομοκρατία το υπόλοιπο της ποινής τους στο σπίτι τους. Τέλος, σχετικά με την Οικονομία, υπογραμμίζει ότι όλη η Οικονομία της εποχής ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί βόμβα, και μάλιστα βόμβα που έχει ήδη σκάσει. «Τι άλλο να περιμένουμε να δούμε δηλαδή; Χάσαμε πάνω από το ¼ του ΑΕΠ της χώρας, η μεσαία τάξη εξαφανίστηκε, μισό εκατομμύριο νέα παιδιά έχουν ξενιτευτεί στο εξωτερικό».

O Παναγιώτης Πικραμμένος έχει δηλώσει ότι το κύρος της Δικαιοσύνης έχει πληγεί λόγω της Novartis. Εσείς τι πιστεύετε;

«Δεν είναι μόνο άποψη του κυρίου Πικραμμένου, αλλά και μια άποψη διάχυτη στον ευρύτερο νομικό κόσμο του οποίου εκλεκτός εκπρόσωπος είναι ο πρώην πρωθυπουργός. Και δεν χρειάζεται να είναι κανείς νομικός για να αντιληφθεί το προφανές. Κουκουλοφόροι μάρτυρες, αντιφατικές καταθέσεις, πιέσεις, όπως αποδεικνύεται σήμερα, άνωθεν, μυθεύματα για δήθεν ύπαρξη στοιχείων σε μυστικές υπηρεσίες του εξωτερικού, τα οποία δεν διαβιβάζονται ποτέ. Γενικά ένα κλίμα και μια πρακτική που θυμίζει άλλα καθεστώτα και άλλες εποχές. Και αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου. Όταν η κατασκευασμένη ιστορία της Novartis τελικά καταρρεύσει θα έχουμε να δούμε ακόμα πολλά, που τώρα ούτε καν τα πιστεύουμε. Λίγη υπομονή».

Εάν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση σε τι χειρισμούς θα προβεί απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις;

«Δεν θα ήταν σωστό εκ μέρους μου να προκαταλάβω ζητήματα εξωτερικής και εθνικής πολιτικής, και μάλιστα με την έννοια των χειρισμών όπως το είπατε. Διότι φυσικά, αυτά θα τα δρομολογήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα πω μόνο ότι η Τουρκία ακολουθεί μια διαχρονική πολιτική επιθετικότητας, η οποία αποτελεί ρίσκο για όλους. Γιατί ενώ η Ελλάδα διαχρονικά δεν προκαλεί, στις κρίσιμες στιγμές η Ελλάδα επίσης δεν υποχωρεί. Το είχε διατυπώσει κάποτε, με επιθετικό τρόπο, ο Γεώργιος Παπανδρέου λέγοντας το περίφημο “αν η Τουρκία θελήσει να πάει στο φρενοκομείο, εμείς θα την ακολουθήσουμε”. Νομίζω το σωστό νόημα είναι ότι στις διεθνείς σχέ σεις δεν υπάρχει χώρος να πάει κάνεις στο φρενοκομείο. Στις διεθνείς σχέσεις πρέπει να είμαστε λογικοί, και η Ελλάδα είναι».

Αρκούν οι διπλωματικές κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, για την ανάσχεση των τουρκικών πρακτικών; Σας ικανοποιεί η αντίδραση της Ε.Ε., και αν όχι, η Ν.Δ. τι θα επιδιώξει;

«Η Ελλάδα θα επιμείνει στη θετική της γραμμή. Δεν προκαλούμε αλλά και δεν υποχωρούμε. Το ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια ενώ η Τουρκία δεν διαθέτει καμία ουσιαστική συμμαχία, παραδομένη στην εθνικιστική εσωστρέφεια, δείχνει τελικά ότι η πραγματική ήρεμη δύναμη είμαστε εμείς».

Ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις μίας κυβέρνησης της Ν.Δ. για να προσελκύσει επενδύσεις και για να επιτύχει το φιλόδοξο στόχο για ανάπτυξη 4%;

«Κοιτάξτε, όπως έλεγαν οι παλαιοί πολιτικοί στην Ελλάδα, και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, η Οικονομία είναι πρωτίστως ψυχολογία. Ανεξαρτήτως των συγκεκριμένων μέτρων η άνοδος στην εξουσία μιας κυβέρνησης που πιστεύει στην ελεύθερη Οικονομία και στην Ευρώπη, μιας κυβέρνησης που θέλει να μειώσει τους φόρους και να αυξήσει τον πλούτο αντί να διαιρεί τη φτώχεια, η άνοδος, λοιπόν, μια τέτοιας ποιοτικά διαφορετικής κυβέρνησης και νοοτροπίας θα δημιουργήσει εκείνο το κλίμα και εκείνες τις συνέργειες που θέλουν οι επενδυτές. Το είδατε, άλλωστε, πριν τις ευρωεκλογές αλλά και αμέσως μετά, πώς αντέδρασαν οι αγορές και μόνο στη σκέψη και την προοπτική μιας κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι επενδύσεις περιμένουν ένα πολιτικό πράσινο φως. Αυτό το φως θα ανάψει στις 7 Ιουλίου, και μην αμφιβάλλετε, θα είναι τόσο δυνατό που θα το δουν όλοι!».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει αφήσει ζητήματα «ωρολογιακές βόμβες» στην Οικονομία που θα παραλάβει μια κυβέρνηση της Ν.Δ.;

«Δεν είναι θέμα Τσακαλώτου, όλη η Οικονομία της εποχής ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί βόμβα, και μάλιστα βόμβα που έχει ήδη σκάσει. Τι άλλο να περιμένουμε να δούμε δηλαδή; Χάσαμε πάνω από το ¼ του ΑΕΠ της χώρας, η μεσαία τάξη εξαφανίστηκε, μισό εκατομμύριο νέα παιδιά έχουν ξενιτευτεί στο εξωτερικό. Τι άλλο, αλήθεια, περιμένουμε να δούμε;».

Υπάρχουν μειονεκτήματα στο νέο Ποινικό Κώδικα; Θα προβεί η Ν.Δ. σε αλλαγές αν γίνει κυβέρνηση;

«Υπάρχουν σίγουρα πράγματα που έχουν επισημανθεί αρνητικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές, ειδικά στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Πολλές από τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα δεν δίνουν και το καλύτερο μήνυμα στην κοινωνία. Για παράδειγμα, το να δούμε αύριο να εκτίουν το υπόλοιπο της ποινής τους στο σπίτι τους καταδικασμένοι για τρομοκρατία, δημιουργεί πολύ μεγάλο θέμα».

Τελικά, το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών δεν θα πραγματοποιηθεί. Είναι αρνητικό ή θεωρείτε ότι δεν παίζει ένα ιδιαίτερο ρόλο;

«Εγώ έχω αποδείξει με τη δημόσια πορεία μου ότι σέβομαι και υπολήπτομαι τον Τύπο και ότι πιστεύω στη σημασία του δημόσιου διαλόγου, πράγμα σύμφυτο με την έννοια της Δημοκρατίας. Όταν με ρωτάτε διαδικαστικά, θα σας έλεγα ότι θα προτιμούσα να είχε γίνει το λεγόμενο debate. Όμως, για να ξέρουμε και τι λέμε, αντίθετα με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στις οποίες η κοινή γνώμη βρίσκεται οριακά τοποθετημένη και διλημματική για τις πολιτικές προτάσεις τις οποίες έχει απέναντί της, οι εκλογές της 7ης Ιουλίου δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι αυτό που λέμε καθαρές εκλογές. Κάποιος θα χάσει καθαρά, κάποιος θα κερδίσει καθαρά. Με άλλα λόγια, αν ήμουν στη θέση του κυρίου Τσίπρα θα καταλάβαινα αυτό που ξέρει κάθε τεχνικός επικοινωνίας, ότι δηλαδή μέσα σε τέτοιες συνθήκες ένα debate απλώς θα μεγάλωνε το πρόβλημα του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά, ποτέ δεν ήθελε το debate. Γιατί; Γιατί για τον κ. Τσίπρα είναι πλέον πολιτικά πολύ αργά. Κανένα debate δεν μπορεί να τον διασώσει».

Ο Αντώνης Σαμαράς κατονόμασε ως «Ρασπούτιν» τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Μήπως έτσι δυναμιτίζεται η κατάσταση με το ΣΥΡΙΖΑ;

«Δεν πρόκειται να μπω σε ονοματολογία. Θα πω μόνο ότι όταν ο κ. Σαμαράς μιλάει, καλό είναι πάντοτε να ακούμε τι έχει να πει. Όσο για το ΣΥΡΙΖΑ, καθόλου να μην ανησυχείτε. Με το ΣΥΡΙΖΑ μάς χωρίζουν πολλά και μεγάλα. Και πριν από απ’ όλα μάς χωρίζει το ζήτημα της χαμένης ευημερίας και ηρεμίας του ελληνικού λαού. Και είναι και λογικό, γιατί εμείς στη Νέα Δημοκρατία δεν πιστεύουμε στη σικέ πολιτική».

Tο κόμμα σας ζητά από τους πολίτες «ισχυρή εντολή για ισχυρή ανάπτυξη». Αυτό σημαίνει αυτοδυναμία της Ν.Δ.;

«Η Νέα Δημοκρατία ζητάει μια εντολή πολιτικής αλλαγής. Και η πολιτική αλλαγή, η ρήξη με αυτά που κρατάνε την Ελλάδα στάσιμη απαιτεί ισχυρή κυβέρνηση. Γιατί ισχυρή κυβέρνηση τελικά σημαίνει ισχυρή βούληση των πολιτών να γυρίσουν σελίδα, να πάνε μπροστά. Η αυτοδυναμία δεν είναι τεχνικό κοινοβουλευτικό θέμα. Η αυτοδυναμία είναι η πολιτική προϋπόθεση για να γυρίσουμε τη σελίδα, για να προχωρήσουμε μπροστά, χωρίς τίποτα να μπορεί να μας κρατήσει πίσω. Αυτό τα λέει όλα».

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα