Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Νίκος Ρωμανός: «Τα μισόλογα Κοτζιά δείχνουν ύποπτη «ομερτά»»

«Δημιουργούνται καταστάσεις που δύσκολα θα ανατραπούν στο μέλλον», σημείωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός στη συνέντευξή του στη «ΒτΚ», για τη Συμφωνία των Πρεσπών και για την έγκριση της συνταγματικής αναθεώρησης από τη Βουλή των Σκοπίων. «Αν η παραχώρηση της μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας επικυρωθούν με τη βούλα των Σκοπίων στο αναθεωρημένο Σύνταγμά τους, τότε η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας θα ασθενήσει ακόμα περισσότερο», τόνισε και επισήμανε ότι στο τραπέζι είναι όλα τα διαθέσιμα κοινοβουλευτικά όπλα που έχει η Ν.Δ. ως αξιωματική αντιπολίτευση. Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να καταθέσει νέα πρόταση δυσπιστίας πριν τις 17 Δεκεμβρίου, οπότε εστιάζοντας στον κ. Καμμένο πέταξε «το μπαλάκι» σε όσους στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση. «Ο Πάνος Καμμένος χρωστάει στην Ιστορία να ενεργήσει πριν να είναι αργά, να αποδείξει εμπράκτως πως θεωρεί τη Συμφωνία βλαβερή για τη χώρα και το έθνος μας». Περιέγραψε ως «σκηνικό παραλογισμού» τις συνθήκες που επικρατούν στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ σχετικά με τις καταγγελίες Ράικου σχολίασε ότι «υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης να παρέμβει στη Δικαιοσύνη». Όσον όσον αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη μη περικοπή των συντάξεων εξήγησε ότι «η αναστολή είναι στην ουσία αναβολή, δεν είναι ακύρωση του μέτρου», και «ίσως τελικά και να γίνουν οι μειώσεις, αν χρειασθεί». Επισήμανε, μάλιστα, ότι με ή χωρίς περικοπές συντάξεων ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να εξαντλήσει και την τελευταία ρανίδα εξουσίας. «Προσπαθεί να «κουνήσει καθρεφτάκια στους ιθαγενείς» νομίζοντας πως έτσι οι πολίτες θα ξεχάσουν όσα υπομένουν τρία χρόνια τώρα. Ο πρωθυπουργός αψηφά την κοινωνική οργή που σιγοβράζει εξαιτίας της τραγωδίας στο Μάτι και θα εκδηλωθεί στην κάλπη».

Τι σηματοδοτεί η πρώτη έγκριση της συνταγματικής αναθέωρησης στα Σκόπια;

«Δυστυχώς, όσο πιο πολλά βήματα προς την κατεύθυνση υλοποίησης της Συμφωνίας γίνουν από τα Σκόπια, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η ανατροπή της. Το πρώτο έγινε. Η Συμφωνία των Πρεσπών παρήγαγε τετελεσμένα ήδη από την υπογραφή της. Τώρα, η χώρα μας βρίσκεται εν όψει του ισχυρότερου τετελεσμένου, της αλλαγής του Συντάγματος των Σκοπίων. Όλοι καταλαβαίνουν ότι αν η παραχώρηση της μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας επικυρωθούν με τη βούλα των Σκοπίων στο αναθεωρημένο Σύνταγμά τους, τότε η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας θα ασθενήσει ακόμα περισσότερο. Δημιουργούνται καταστάσεις που δύσκολα θα ανατραπούν στο μέλλον».

Η Νέα Δημοκρατία πότε θεωρεί κατάλληλη στιγμή να χρησιμοποιήσει το κοινοβουλευτικό όπλο της πρότασης μομφής για να εμποδίσει την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή;

«Στο τραπέζι είναι όλα τα διαθέσιμα κοινοβουλευτικά όπλα που έχουμε ως αξιωματική αντιπολίτευση. Πρέπει να υπενθυμίσω, όμως, πως η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να καταθέσει νέα πρόταση δυσπιστίας πριν τις 17 Δεκεμβρίου, καθώς τότε ολοκληρώνεται το 6μηνο από εκείνη που καταθέσαμε τον Ιούνιο. Οπότε, το ερώτημα θα μπορούσε να απευθυνθεί καλύτερα σε όσους στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση. Θα μείνουν θεατές μέχρι να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια; Για να γίνω πιο σαφής, ο κ. Καμμένος, που είναι κατά της Συμφωνίας, θα κρατήσει στάση αναμονής; Τι ακριβώς περιμένει; Να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα των Σκοπιανών και εκ των υστέρων –όταν πια θα είναι αργά- να πει πως διαφωνεί; Ο Πάνος Καμμένος χρωστάει στην Ιστορία να ενεργήσει πριν να είναι αργά, να αποδείξει εμπράκτως πως θεωρεί τη Συμφωνία βλαβερή για τη χώρα και το έθνος μας».

Υπουργοί των ΑΝ.ΕΛ., όπως ο κ. Κουίκ και η κ. Κουντουρά, αλλά και βουλευτές όπως ο κ. Παπαχριστόπουλος, εμφανίζονται θετικοί να ψηφίσουν τη Συμφωνία αλλά και να στηρίξουν την κυβέρνηση. Πώς το κρίνετε αυτό;

«Μία φράση περιγράφει ακριβώς τις συνθήκες που επικρατούν στο κυβερνητικό σχήμα: σκηνικό παραλογισμού. Από τη μία ο πρωθυπουργός δηλώνει πως δεν θα ανεχτεί διγλωσσία, και την ίδια ώρα ανέχεται τις διακηρύξεις Καμμένου -περί άρσης εμπιστοσύνης-, ενώ Κουίκ, Κουντουρά τον «αδειάζουν» στηρίζοντας τη Συμφωνία. Μέσα σ’ αυτό το πανδαιμόνιο, ο κ. Τζανακόπουλος, εμμέσως πλην σαφώς, λέει πως δεν έχουν ανάγκη τον Πάνο Καμμένο και πως στο Μαξίμου έχουν τις ψήφους τόσο για τη Συμφωνία όσο και ως προς την εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό. Αναρωτιέμαι, όμως, αν έχουν τους βουλευτές, γιατί δεν τους κατονομάζουν κιόλας; Οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν».

Πώς σχολιάζετε όλα όσα λέει ο κ. Κοτζιάς μετά την παραίτησή του από το υπουργείο Εξωτερικών;

«Ο Νίκος Κοτζιάς δεν μιλάει παρά με μισόλογα, σπόντες και γενικότητες. Όσο αποφεύγει να μιλήσει ευθέως για το τι συνέβη και επιλέγει τους υπαινιγμούς, τόσο επιβεβαιώνει το σενάριο περί ύποπτης «ομερτά». Ο κ. Κοτζιάς είναι ένας μορφωμένος άνθρωπος. Είμαι βέβαιος πως στην επιστολή παραίτησής του αναλύει διεξοδικότατα τους λόγους και τα αίτια παραίτησής του. Ας προτάξει το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό και να δώσει στη δημοσιότητα ο ίδιος την επιστολή που υπέβαλε στον πρωθυπουργό. Να δώσει, όμως, και περισσότερες εξηγήσεις για την αιγιαλίτιδα. Δεν μπορεί να δηλώνει ευθαρσώς πως δεν χρειαζόταν να ενημερωθούν η Βουλή και οι πολιτικοί αρχηγοί».

Θεωρείτε εφικτό το σενάριο ο κ. Τσίπρας να παραμείνει στην εξουσία ως κυβέρνηση μειοψηφίας;

«Ακόμα και αν ο κ. Τσίπρας καταφέρει να μείνει στην κυβέρνηση, βρίσκοντας «πατερίτσες» σε βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. και δικά μας διαγραμμένα στελέχη, δεν θα είναι μέσα στην επόμενη κυβέρνηση. Τώρα, είναι στο χέρι του και στις ζυμώσεις που ο ίδιος προκαλεί η παραμονή του στην εξουσία. Η έκπτωσή του, όμως, θα έρθει μέσα από τον λαό, που θα τον απαξιώσει καταψηφίζοντάς τον».

Οι καταγγελίες Ράικου, της πρ. εισαγγελέως Διαφθοράς, για ωμές παρεμβάσεις στο έργο της «φωτογραφίζοντας» συγκεκριμένο μέλος της κυβέρνησης, έχουν σημάνει συναγερμό στη Ν.Δ.;

«Υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης να παρέμβει στη Δικαιοσύνη. Δεν θα έλεγα πως έχει σημάνει συναγερμός, αλλά πως ανησυχούμε πολύ, πάρα πολύ, για τη διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας και τη συστηματική επιχείρηση της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τη δικαστική εξουσία. Όμως, η Δικαιοσύνη δεν υποτάσσεται. Οι καταγγελίες της κ. Ράικου είναι σοβαρότατες και πρέπει να διερευνηθούν».

Ο Πολάκης ανέφερε ότι «αν βάλουμε κάποιους φυλακή θα νικήσουμε». Στη Ν.Δ. πιστεύετε ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδοθεί σε μια σκανδαλολογία μέχρι τις εκλογές;

«Κατ’ αρχάς, να πω ότι ο κ. Πολάκης πήρε την απάντηση που του άρμοζε όχι από εμάς, αλλά από την Ένωση Εισαγγελέων. Το απόσπασμα που διέρρευσε δηλώνει ξεκάθαρα πως οι σημερινοί κυβερνώντες είναι έτοιμοι να ποδοπατήσουν κάθε κανόνα λειτουργίας της Δημοκρατίας. Με τις δηλώσεις του κ. Πολάκη, και κυρίως την αναφορά του ότι πρέπει πάση θυσία «να πάρουν την πραγματική εξουσία της χώρας», φαίνεται ξεκάθαρα ότι ονειρεύονται ένα καθεστώς που υποτάσσει τη Δικαιοσύνη στο κόμμα τους και τρομοκρατεί τον Τύπο. Θυμίζω μόνο, ως πιο πρόσφατο παράδειγμα, τη δίωξη του iefimerida για κατασκοπεία της Πολιτείας. Αν αυτό δεν είναι σκανδολογία, τότε τι είναι; Δεν θα τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν αυτές τις μεθόδους, που ανήκουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα. Οι δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας θα προστατεύσουν το Σύνταγμα και τους θεσμούς της. Θέλουν δεν θέλουν η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές, και σε αυτές θα ηττηθούν παταγωδώς».

Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θα πετύχει και με την άδεια των δανειστών να μην περικοπούν οι συντάξεις. Παρατείνεται, θεωρείτε, έτσι ο χρόνος των εκλογών;

«Κοιτάξτε, η αναστολή είναι στην ουσία αναβολή, δεν είναι ακύρωση του μέτρου.Το είπε και ο κ. Τσακαλώτος σε πρόσφατη συνέντευξή του: ακύρωση των μειώσεων δεν σημαίνει ανάκληση του μέτρου. Αυτή η δήλωσή του, λοιπόν, με κάνει να σκέφτομαι πως ίσως τελικά και να γίνουν οι μειώσεις, αν χρειασθεί. Άλλωστε, η περικοπή συντάξεων από 1/1/2019 είναι ήδη ψηφισμένη από την κυβέρνηση. Εμείς ζητούμε την πλήρη κατάργησή τους. Καταθέσαμε και σχετική τροπολογία, το καλοκαίρι. Γιατί δεν την έκαναν δεκτή; Από εκεί κι έπειτα, με ή χωρίς περικοπές συντάξεων, ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να εξαντλήσει και την τελευταία ρανίδα εξουσίας. Προσπαθεί να «κουνήσει καθρεφτάκια στους ιθαγενείς» νομίζοντας πως έτσι οι πολίτες θα ξεχάσουν όσα υπομένουν τρία χρόνια τώρα. Ο πρωθυπουργός αψηφά την κοινωνική οργή που σιγοβράζει εξαιτίας της τραγωδίας στο Μάτι και θα εκδηλωθεί στην κάλπη».

 

«Ο κ. Παπαγγελόπουλος υπηρετεί τους υπονομευτές της Δικαιοσύνης»

Πώς σχολιάζετε τις κατά καιρούς δηλώσεις του αν. υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου;

«Ο κ. Παπαγγελόπουλος, αντί να υπηρετεί τη Δικαιοσύνη, υπηρετεί τους υπονομευτές της, είτε αυτοί προέρχονται από το κόμμα του, όπως ο κ. Πολάκης, είτε και εκτός αυτού, όπως η Χρυσή Αυγή. Το λέω αυτό, διότι στην προσπάθειά του να στραφεί εναντίον της Ν.Δ. μίλησε χαρακτηριστικά για «πογκρόμ διώξεων επιχειρηματιών και όχι μόνο, που έγινε για επικοινωνιακούς λόγους από την προηγούμενη Κυβέρνηση». Παρέπεμψε ευθέως στις συλλήψεις των χρυσαυγιτών. Με απλά λόγια, είπε ότι οι διώξεις των χρυσαυγιτών δεν έγιναν για λόγους ουσίας, αλλά για λόγους εντυπώσεων. Μπορεί αυτό να το επαναλάβει κοιτώντας στα μάτια τη μητέρα του Παύλου Φύσσα;».

«Βάζουμε τέλος στο κεφάλαιο «Η κακή Ελλάδα»»

Τι πιστεύετε ότι θα καθορίσει την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας;

«Το ρεαλιστικό πρόγραμμά μας, η δέσμευση να βάλουμε τέλος στο κεφάλαιο «Η κακή Ελλάδα», που θέλει τους Έλληνες να είναι τεμπέληδες, ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αφερέγγυοι, να κάνουν «κωλοτούμπες». Εμείς μπορούμε, με τη βοήθεια της κοινωνίας, να αποδείξουμε πως υπάρχει η «Καλή Ελλάδα» που οραματίζεται, επενδύει, κρατάει τα παιδιά της εδώ, δημιουργεί συνθήκες ευημερίας και, πάνω απ’ όλα, έχει ένα σύγχρονο, ευέλικτο κράτος που παρέχει ασφάλεια, Παιδεία και ευκαιρίες στους πολίτες του. Καθοριστικότερο ρόλο, πιστεύω, κατέχει η ειλικρίνεια με την οποία πορευόμαστε και αντιμετωπίζουμε τα ερωτήματα του κόσμου».

  • ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ…

    ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΠΑ: «Ο κ. Παππάς είναι πάντα πολύ καλός στην προπαγάνδα»

    ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟ: «Ο κ. Τζανακόπουλος είναι ο άνθρωπος που βγαίνει μπροστά, για να αναγνώσει on camera όσα γράφονται στα υπόγεια του Μαξίμου

    ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΠΟΛΑΚΗ: «Με τις δηλώσεις του κ. Πολάκη, και κυρίως την αναφορά του ότι πρέπει πάση θυσία «να πάρουν την πραγματική εξουσία της χώρας», φαίνεται ξεκάθαρα ότι ονειρεύονται ένα καθεστώς που υποτάσσει τη Δικαιοσύνη στο κόμμα τους και τρομοκρατεί τον Τύπο»

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα