Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα


Χρίστος Δήμας: «Μεγάλες φοροαπαλλαγές για δηµιουργία θέσεων εργασίας»

Ενώ σήμερα οι δαπάνες του κράτους για έρευνα και ανάπτυξη είναι στο 1,13% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου στα 2 δισ. ευρώ, «στόχος, είναι η αύξησή τους» όπως αναφέρει στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας. Επίσης, ανοίγει τα χαρτιά του και μιλά για τα κίνητρα που θα δοθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πώς μπορεί να γίνει η Ελλάδα σημαντικός κόμβος Έρευνας και Τεχνολογίας; Ποια είναι τα βασικά σημεία του σχεδίου σας;

«Η ένταξη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σηματοδοτεί την έμφαση που θέλουμε να δώσουμε στη σύνδεση της Έρευνας, με την καινοτομία και τις επιχειρήσεις. Στόχος μας η δημιουργία μεγαλύτερου σημείου επαφής στους δύο χώρους, που να προσφέρει όλα εκείνα τα εργαλεία που απαιτούνται, ώστε τα αποτελέσματα της Έρευνας να εξελιχθούν σε επιχειρηματική καινοτομία. Στρατηγική μας επιδίωξη είναιη Έρευνα, στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό, να αποτελέσει βασικό πυλώνα για την πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της Οικονομίας».

Ποια είναι τα κίνητρα που θα δώσετε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

«Υπάρχουν ήδη κάποια κίνητρα, κυρίως φορολογικών ελαφρύνσεων, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν από τις επιχειρήσεις διευκολύνοντας τις παραγωγικές επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Όπως η φορο-έκπτωση 130% για δαπάνες επιστημονικής καιτεχνολογικής έρευνας. Επίσης, ο συντελεστής φορολογικής απόσβεσης 40% για δαπάνες εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για επιστημονική και τεχνολογική έρευνα. Στόχος μας, η χώρα να γίνει ελκυστικότερος προορισμός, ώστε μεγαλύτερος αριθμός μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να επενδύσουν περαιτέρω στο χώρο της Έρευνας και της Καινοτομίας. Αυτό, θα το επιτύχουμε με λιγότερη φορολογία και σταθερό φορολογικό σύστημα. Ελπίζουμε μέσω της ψηφιακής μεταρρύθμισης να μειώσουμε αισθητά τη γραφειοκρατία. Όλες οι συναλλαγές πολίτη – κράτους, αλλά και επιχείρησης – κράτους, να πραγματοποιούνται και ηλεκτρονικά. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, άλλωστε, είναι ταχύτερες, κοστίζουν λιγότερο και για τον πολίτη και για το κράτος, ενώ δεν αφήνουν περιθώρια για “«συναλλαγές κάτω από το τραπέζι”».

Πώς θα βελτιώσετε το σύστημα των start up επιχειρήσεων στην Ελλάδα;

«Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ένα φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να παίξουν κομβικό ρόλο στην εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα της εθνικής Οικονομίας. Από εκεί και πέρα, οφείλουμε να καταγράψουμε όλο το υπάρχον οικοσύστημα και στη συνέχεια να το οργανώσουμε (και σε φυσικό χώρο αλλά, κυρίως, και ηλεκτρονικά), ώστε να επιτρέψουμε τη δημιουργία ακόμα περισσότερων συνεργειών. Μια νεοφυής επιχείρηση πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί περαιτέρω. Από την πλευρά του, το κράτος, έχει την υποχρέωση όχι να διευθύνει αλλά να διευκολύνει τους επιχειρηματίες, προσφέροντάς τους όλα τα απαραίτητα κίνητρα που να τους εξασφαλίζουν έναβιώσιμο περιβάλλον. Συνεπώς, έχουμε δρόμο μπροστά μας μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Στόχος σας, έχετε πει, είναι να αυξήσετε τη χρηματοδότηση της ιδιωτικής και δημόσιας Έρευνας. Για ποια ποσό συνολικά μιλάτε και πώς θα κατανεμηθεί;

«Σήμερα, οι δαπάνες του κράτους για Έρευνα και Ανάπτυξη είναι στο 1,13% του ΑΕΠ. Στόχος είναι η αύξησή τους μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την 18η θέση της Ελλάδας στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο συγκεκριμένο τομέα και από την 20ή στο Δείκτη Καινοτομίας, με βάση τις συνολικές επιδόσεις της χώρας. Αποτελεί προτεραιότητά μας η ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στο χώρο της επιστήμης, και αυτό για να επιτευχθεί απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων για την Έρευνα και από το Δημόσιο αλλά, κυρίως, και από τον ιδιωτικό τομέα».

Ένα εμβληματικό έργο για την κυβέρνησή σας είναι το Ελληνικό. Ισχύει ότι θα δούμε μπουλντόζες μέχρι το τέλος του έτους; Πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει σειρά θεμάτων; Ποια θέματα πρέπει να ρυθμιστούν;

«Το Ελληνικό είναι πράγματι ένα εμβληματικό έργο, το οποίο έχει καθυστερήσει πολλά χρόνια. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό. Γι’ αυτό το λόγο, φιλοδοξούμε, παρ’ όλα τα καθημερινά κολλήματα που συναντάμε, μέσα στον Αύγουστο, να εκδοθούν οι τρεις ΚΥΑ που εκκρεμούν. Η πρώτη αφορά στη διόρθωση για την πολεοδόμηση του Πάρκου, ενώ οι άλλες δύο αποσαφηνίζουν τους όρους που πρέπει να γνωρίζει ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος επενδυτής για το καζίνο και το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα».

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα