Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Όλγα Κεφαλογιάννη: «Η επερχόµενη συντριβή φέρνει πανικό στον Αλέξη Τσίπρα»

Έναν πρωθυπουργό σε αποδρομή που δεν διστάζει να ταυτιστεί με ό,τι εκπροσωπεί ο κ. Πολάκης», αναφέρει στη συνέντευξή της στη «ΒτΚ» η βουλευτής Α’ Αθήνας της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη, ότι ανέδειξε η τριήμερη εφ’ όλης της ύλης συζήτηση στη Βουλή. Η τομεάρχης Πολιτισμού της Ν.Δ. εξηγεί, επίσης, ότι φάνηκε «το βαθύ πολιτικό και ηθικό αδιέξοδο» που βρίσκεται ο πρωθυπουργός, που είναι «έτοιμος να σύρει στη λάσπη το πολιτικό σύστημα σε μία προσπάθεια, αν όχι να διασωθεί, να εμφανίσει ότι όλοι είναι εξίσου λασπωμένοι με τον ίδιο». Επίσης χαρακτηρίζει «κίνηση πανικού» το πακέτο παροχών που ανακοίνωσε επισημαίνοντας ότι «στόχος δεν είναι η ελάφρυνση των πολιτών, αλλά η συναλλαγή εν όψει κάλπης. Ο κ. Τσίπρας τάζει επιδόματα αντί ψήφων»

Τι ανέδειξε η τριήμερη εφ’ όλης της ύλης συζήτηση στη Βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση;

«Το βαθύ πολιτικό και ηθικό αδιέξοδο του κ. Τσίπρα. Ένας πρωθυπουργός σε αποδρομή, που δεν διστάζει να ταυτιστεί με ό,τι εκπροσωπεί ο κ. Πολάκης. Ένας πρωθυπουργός που δεν διστάζει, μετά από όλα αυτά, να εμφανίζεται ως υπερασπιστής των αδυνάμων. Και, τέλος, ένας πρωθυπουργός έτοιμος να σύρει στη λάσπη το πολιτικό σύστημα σε μία προσπάθεια αν όχι να διασωθεί, να εμφανίσει ότι όλοι είναι εξίσου λασπωμένοι με τον ίδιο. Η Ν.Δ. θα επιμείνει στο θετικό της μήνυμα, που, είμαι βέβαιη, θα στηρίξουν πλειοψηφικά οι Έλληνες σε όλες τις κάλπες που ακολουθούν».

O πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε μια δέσμη θετικών μέτρων στο πλαίσιο της νέας οικονομικής του πολιτικής. Σας βρίσκει σύμφωνη αυτό το πακέτο; Θα μπορούσε να αντιστρέψει το εις βάρος της κυβέρνησης πολιτικό κλίμα;

«Ο κ. Τσίπρας είναι πανικόβλητος μπροστά στο φάσμα της εκλογικής συντριβής που έρχεται. Αντιμέτωπος με τα αδιέξοδα της πολιτικής του και την οργή των πολιτών, έσπευσε να ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων. Εν προκειμένω, δεν έχουμε να κάνουμε με ένα επεξεργασμένο οικονομικό σχέδιο αλλά, εμφανώς, για μία κίνηση πανικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι έσπευσε να αναβάλει προγραμματισμένη περιοδεία του για να καλέσει τους υπουργούς του και να ανακοινώσουν μέτρα. Πρόκειται για μία βαθιά ανήθικη πολιτικά συμπεριφορά, η οποία αποκαλύπτει για άλλη μία φορά το βαθύ λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ: στόχος δεν είναι η ελάφρυνση των πολιτών αλλά η συναλλαγή εν όψει κάλπης. Ο κ. Τσίπρας τάζει επιδόματα αντί ψήφων, οι πολίτες απαιτούν σχέδιο για μόνιμη έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη. Μην έχετε αμφιβολία ότι και αυτή η προσπάθεια του κ. Τσίπρα θα αποτύχει».

Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί για τον εαυτό του προβάδισμα στην κοινωνική πολιτική και καταλογίζει στη Ν.Δ. ότι έχει ατζέντα «για τους λίγους». Τι απαντάτε;

«Είναι πολιτική για λίγους η μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους, όπως δεσμεύεται η Ν.Δ.; Είναι πολιτική για λίγους η τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολόγητου που καταθέσαμε; Είναι πολιτική για λίγους οι δράσεις μας για μείωση των φόρων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας; Ας αφήσουμε το πολιτικό παραμύθι του ΣΥΡΙΖΑ για τους ελάχιστους που τον πιστεύουν πια. Η Ν.Δ. ήταν και παραμένει η μεγάλη λαϊκή παράταξη του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Με σχέδιο επιδιώκουμε τη δημιουργία πλούτου για όλους. Όχι τη φτωχοποίηση όλων για να παίζουμε μετά το ρόλο του “πατερούλη” που μοιράζει επιδόματα».

Την ώρα που η Ν.Δ. ασκεί σκληρή κριτική για την Οικονομία η κυβέρνηση ετοιμάζεται για νέα έξοδο στις αγορές, σύμφωνα με πληροφορίες. Θεωρείτε ακόμη ότι η Οικονομία είναι το προνομιακό για τη Ν.Δ. πεδίο αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Επιτρέψτε μου να σας απαντήσω σε δύο επίπεδα. Πρώτον, όταν ο πρωθυπουργός έρχεται στο τέλος της θητείας του να επαναφέρει μέτρα που παρέλαβε από την κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά, όπως ο χαμηλός συντελεστής στα τρόφιμα και ο ΦΠΑ 13% στην εστίαση, αυτό και μόνον δείχνει ότι επί 4 χρόνια όλοι μας πληρώναμε περισσότερους φόρους προκειμένου να καλυφθεί η ζημία από την καταστροφική πολιτική του 2015, που μας οδήγησε στο Τρίτο, αχρείαστο, Μνημόνιο. Ρωτήστε όλους αυτούς, τη μεσαία τάξη, ως τη ραχοκοκαλιά της Οικονομίας μας, εάν είναι ικανοποιημένοι από την πολιτική Τσίπρα. Τους πήρε 10 και έρχεται να επιστρέψει 1, λίγο πριν την κάλπη. Δεύτερον, η Οικονομία δεν είναι μόνον το σήμερα αλλά και το αύριο. Η προοπτική ανάπτυξης. Και πείτε μου, ειλικρινά, ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει η ελληνική κυβέρνηση στις διεθνείς αγορές; Δείξτε μου μία επένδυση που ξεκόλλησε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ. Καμία! Άρα, ναι! Η Οικονομία παραμένει το προνομιακό πεδίο για τη Ν.Δ. Διότι είναι η μόνη παράταξη που έχει σχέδιο για μία ανταγωνιστική, εξωστρεφή Οικονομία που θα δημιουργήσει καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και θα αντιστρέψει τη διαρροή εκατοντάδων χιλιάδων νέων Ελλήνων προς το εξωτερικό».

Ποια διαφορά υπέρ της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές θεωρείτε ότι θα εκπέμπει το μήνυμα «Φύγετε!» των ψηφοφόρων;

«Ο κ. Τσίπρας, το 2014, με διαφορά 2,6 μονάδων είχε ζητήσει την παραίτηση της τότε κυβέρνησης. Αναμένω με εξαιρετικό ενδιαφέρον τι θα πράξει στις 26 Μαΐου, όταν το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. θα προηγείται μακράν αυτό του ΣΥΡΙΖΑ».

Οι εθνικές εκλογές πλησιάζουν. Με ποιον µπορεί να συµµαχήσει µετεκλογικά η Νέα ∆ηµοκρατία, αν είναι πρώτο κόµµα, αλλά χωρίς αυτοδυναµία;

«Στόχος της Ν.Δ. είναι η ισχυρή εντολή προς την αυριανή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να μην προκύψει μόνον από το αποτέλεσμα της κάλπης αλλά και από τη διαμόρφωση μίας ευρύτατης κοινωνικής συμμαχίας, ενός μετώπου για την ανασυγκρότηση της ελληνικής Οικονομίας και για την εμπέδωση συνθηκών ασφάλειας και προκοπής στην κοινωνία μας. Οι συμμαχίες αφορούν πρωτίστως την κοινωνία και, δευτερευόντως, τις πολιτικές δυνάμεις. Προσωπικά, δεν έχω αμφιβολία για την ισχυρή εντολή των Ελλήνων προς την παράταξή μας».

Αν ήσασταν υπουργός Πολιτισμού ποιες θα ήταν οι πρώτες κινήσεις σας;

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αυτό που βλέπουμε είναι ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, καμία στρατηγική για τον ελληνικό Πολιτισμό. Ακόμα και ο μύθος που είχε καλλιεργηθεί στο παρελθόν, για την προνομιακή σχέση της Αριστεράς με το χώρο, κατέρρευσε με πάταγο αφήνοντας πίσω του συντρίμμια. Ο Πολιτισμός δεν έχει συνολικά αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε ως ένα εργαλείο που θα προάγει την ανάπτυξη αλλά και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Ο Πολιτισμός μπορεί και πρέπει να γίνει μια πολιτική αιχμής. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος».

«Αθέμιτο ο πρωθυπουργός να αποκρύπτει τις σκαφάτες διακοπές»

Θεωρείτε ότι είναι αθέμιτο ένας πρωθυπουργός ή υπουργός να είναι προσκεκλημένος και να κάνει διακοπές σε σκάφος;

«Είναι αθέμιτο όταν αποκρύπτεται. Γιατί, άραγε, δεν έχουμε ποτέ επίσημη ενημέρωση για το πού βρίσκεται ο πρωθυπουργός στις διακοπές του; Δεν είναι ιδιώτης ή, έστω, απλός βουλευτής… Είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησης. Είναι, επίσης, αθέμιτο, διότι μπορεί να υποκρύπτει άλλου τύπου σχέσεις, είτε προσωπικές χάρες. Είναι, συνεπώς, η δική του πρακτική, αυτή της απόκρυψης των πραγματικών περιστατικών, που, αν μην τι άλλο, εγείρει ερωτήματα. Και κάτι ακόμα. Ενοχλεί ιδιαίτερα η υποκρισία. Όταν έχεις χτίσει καριέρα κατακεραυνώνοντας τις ελίτ και εμφανίζεσαι να τις συναναστρέφεσαι με αυτόν τον τρόπο»

«Ζητούμενο πανευρωπαϊκά η αντιμετώπιση του λαϊκισμού»

Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το διακύβευμα των εκλογών της 26ης Μαΐου για την Ευρώπη και για την Ελλάδα;

«Η Ευρώπη οφείλει να ορθώσει το ανάστημά της απέναντι στα άκρα και τους λαϊκιστές, που κερδίζουν έδαφος εκμεταλλευόμενοι τις αγωνίες των Ευρωπαίων πολιτών. Οφείλει να συνεχίσει τις πολιτικές πρωτοβουλίες για μία Ένωση περισσότερο συνεκτική, λιγότερο απρόσωπη και τιμωρητική, εγγυητή των ελευθεριών, των κοινωνικών δικαιωμάτων και της ελπίδας για όλους τους λαούς της Γηραιάς Ηπείρου. Άρα, το ζητούμενο πανευρωπαϊκά είναι η αντιμετώπιση του λαϊκισμού και των άκρων. Και η ήττα του λαϊκισμού στην Ευρώπη, περνά μέσα από την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα».

«Να διαμορφωθεί ένα πολιτικο-διπλωματικό δίχτυ αποτροπής της Τουρκίας»

Σας ανησυχεί η απόφαση της Τουρκίας να αρχίσει γεωτρήσεις μέσα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδα;

«Κοιτάξτε, υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με την πολιτική που η κυβέρνηση ακολούθησε έναντι του κ. Ερντογάν. Σήμερα όμως, εκείνο το οποίο προέχει είναι η συντονισμένη εθνική στάση απέναντι στην πολιτική έντασης που συνειδητά εφαρμόζει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και αμφισβητώντας έμπρακτα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Αθήνα οφείλει να συντονίσει τις πρωτοβουλίες της με τη Λευκωσία και να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες-διαβήματα προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πολιτικο-διπλωματικό δίχτυ αποτροπής της Τουρκίας από το να συνεχίσει την επικίνδυνη και αδιέξοδη αυτή πολιτική της. Παράλληλα, και η διεθνής κοινότητα –ήδη το κάνει αλλά θα πρέπει να επιμείνει– οφείλει να στείλει τα κατάλληλα σαφή μηνύματα στην Τουρκία προκειμένου να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να παύσει να λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην τόσο κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Μπορεί μια κυβέρνηση της Ν.Δ. να «καθαρίσει» τα Εξάρχεια; Γιατί δεν είχε γίνει τόσα χρόνια;

«Προφανώς το ζήτημα των Εξαρχείων δεν είναι σημερινό. Ωστόσο, ουδέποτε στο παρελθόν υπήρξε τέτοια ανοχή – έως και έμμεση στήριξη– στη μετατροπή μίας γειτονιάς της Αθήνας σε κέντρο ανομίας, σε ένα ουσιαστικό άβατο. Πλέον, στα Εξάρχεια υπάρχουν εγκατεστημένες μαφίες που έχουν επεκταθεί στο εμπόριο ναρκωτικών, στις κλοπές ή ακόμη και στη διακίνηση ανθρώπων. Στο πρόσφατο παρελθόν, η Ν.Δ. είχε στείλει μήνυμα μηδενικής ανοχής. Απαιτείται, προφανώς, αυξημένη αστυνόμευση, αλλά δεν αρκεί αυτό. Απαιτούνται μέτρα ελέγχου της διακίνησης, αλλά και παροχής βοήθειας στους τοξικοεξαρτημένους. Αλλά από μόνα τους, ούτε αυτά αρκούν. Τα Εξάρχεια, όπως όλη η Αθήνα –η πόλη στην οποία ζω, κινούμαι και οι πολίτες της με εμπιστεύονται να τους εκπροσωπώ– έχει ανάγκη ένα συνολικό σχέδιο που θα την καταστήσει μία ζωντανή, οικονομικά ενεργή και δημιουργική πόλη, στην οποία κάτοικοι και επισκέπτες θα χαίρονται να ζουν και να δραστηριοποιούνται».

 • τι λέει για…

  ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

  «Άλλος ένας λεγεωνάριος στην υπηρεσία μιας πρωτοφανούς συμμαχίας ατάκτων. Ο χρόνος που του απομένει να απολαύσει την υπουργική καρέκλα είναι μικρός. Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι ο κ. Θεοχαρόπουλος, αλλά ο Τουρισμός που συνεχίζει στον αυτόματο πιλότο»

  ΜΥΡΣΙΝΗ ΖΟΡΜΠΑ

  «Η κυρία Μ. Ζορμπά συνεχίζει τον κύκλο των αποτυχημένων υπουργών Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς κάποιο σχέδιο και αυτή, με πολλές όμως εμμονές και “βεβαιότητες” που οδηγούν σε λάθος αποφάσεις»

  ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

  «Λειτούργησε από την αρχή ως “ταύρος εν υαλοπωλείο”. Είναι υποστηρικτής μιας σχολής πόλωσης και διαχωριστικών γραμμών που μόνο κακό μπορεί να κάνει στη χώρα αυτή τη στιγμή»

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα