Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Άδωνις Γεωργιάδης: «Υπουργός Δικαιοσύνης είναι ο ίδιος ο Τσίπρας»

«Πιστεύω ακράδαντα ότι θα ζήσουμε την πιο φριχτή ερεβώδη, δυσώδη και λασπώδη προεκλογική περίοδο που έχει γνωρίσει ο τόπος, τουλάχιστον στη Μεταπολίτευση», προειδοποεί ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης στη συνέντευξή του στη «ΒτΚ», υποστηρίζοντας ότι επειδή ο κ. Τσίπρας απέτυχε σε όλα όσα έκανε, «το μόνο που του μένει είναι να παίξει το χαρτί της “λάσπης”».

Ο βουλευτής της Β’ Αθηνών υποστηρίζει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον κ. Τσίπρα στη «λάσπη». Σχετικά με την αγωγή του κ. Βαξεβάνη κατά της εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. κ. Ζαχαράκη με τη διαδικασία του αυτοφώρου υποστήριξε ότι έγινε απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής και κατηγόρησε τον κ. Βαξεβάνη ότι δεν είναι δημοσιογράφος, αλλά πολιτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης κατηγόρησε ευθέως τον πρωθυπουργό, εξηγώντας ότι για αυτό τοποθέτησε στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης το στενό του συνεργάτη, κ. Καλογήρου.

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο πραγματικός λόγος της εκπαραθύρωσης του κ. Κοντονή από το υπουργείο Δικαιοσύνης και της αντικατάστασής του από τον κ. Καλογήρου είναι ότι ο κ. Καλογήρου αποτελεί πολύ στενό συνεργάτη του κ. Τσίπρα. Άρα, το υπουργείο Δικαιοσύνης το ανέλαβε ο κ. Τσίπρας», τόνισε, εξηγώντας ότι έτσι θέλει να ασκηθεί πίεση στους δικαστές. Οξεία κριτική άσκησε και σε άλλους στενούς συνεργάτες του κ. Τσίπρα, όπως στον κ. Τζανακόπουλο, τονίζοντας ότι λειτουργούν ως μια παρέα.

«Ο κ. Καλογήρου, ο κ. Τζανακόπουλος και ο κ. Βασιλειάδης ήταν συνέταιροι σε δικηγορικό γραφείο. Είναι στενοί φίλοι. Ο κ. Τζανακόπουλος, εξάλλου, τοποθέτησε την κ. Παπασπύρου γενική διευθύντρια Δημοσίας Διοίκησης και έχουν φτιάξει αυτό το κύκλωμα. Παπασπύρου, Τζανακόπουλος, Καλογήρου, Τσίπρας, Θάνου. Μια παρέα! Σκοπός τους η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης για να πλήξουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Θα αποτύχουν, όπως έχουν αποτύχει σε όλα».

Τι σηματοδοτούν τα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα κατά του στενού συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, κ. Δημητριάδη;

«Πιστεύω ακράδαντα ότι θα ζήσουμε την πιο φριχτή ερεβώδη, δυσώδη και λασπώδη προεκλογική περίοδο που έχει γνωρίσει ο τόπος, τουλάχιστον στη Μεταπολίτευση. Ο κ. Τσίπρας απέτυχε σε όλα όσα έκανε και το μόνο που του μένει είναι να παίξει το χαρτί της “λάσπης”. Επειδή είναι τυχοδιώκτης και αδιαφορεί για το καλό της χώρας, θα το παίξει μέχρι τέλους».

Η Νέα Δημοκρατία πώς σκοπεύει να αντιδράσει σε αυτόν τον πόλεμο «λάσπης»;

«Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον κ. Τσίπρα στη “λάσπη”. Γιατί εάν αρχίσει το κόμμα μας να κάνει το ίδιο με αυτό που κάνουν αυτοί σε εμάς –με πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες για τον Τσίπρα, την οικογένειά του, τους φίλους του και τους υπουργούς του– η Ελλάδα δεν θα έχει καλή κατάληξη. Για εμάς η Ελλάδα είναι πάντα πρώτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα απαντάμε στις προκλήσεις. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».

Στην υπόθεση με την κ. Ζαχαράκη, για την οποία η Ν.Δ. έκανε λόγο για ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, δεν ήταν δικαίωμα του κ. Βαξεβάνη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη όταν θεώρησε ότι θίγεται;

«Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να προσφεύγει στο νόμο, όταν θεωρεί ότι θίγεται. Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση ήταν ότι ο κ. Βαξεβάνης προτίμησε να προσφύγει εντός του αυτοφώρου, ενώ μέχρι πριν από λίγους μήνες έλεγε ότι πρέπει να καταργηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου. Αυτό που κατέκρινε, το έκανε εναντίον της κ. Ζαχαράκη. Ντροπή του! Όσον αφορά την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, ασφαλώς και υπήρχε απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Κι αυτό το κατάλαβε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και πώς αποδεικνύεται αυτό; Όταν πήγε το περιπολικό να συλλάβει την κ. Ζαχαράκη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ενημέρωσε ότι είναι στο γραφείο της. Η Αστυνομία δεν πήγε να τη συλλάβει. Άρα, υπήρξαν εντολές από την ηγεσία της Αστυνομίας, θεωρώντας ότι αυτό ήταν πολύ βαρύ για τη δημοκρατία μας. Χαίρομαι που το κατάλαβαν, έστω και την ύστατη στιγμή».

Κάποιοι θεωρούν βαρύ όταν το κόμμα της της αξιωματικής αντιπολίτευσης «στοχοποιεί» τον κ. Βαξεβάνη υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ιδιώτης και δημοσιογράφος, αλλά βραχίονας του Μεγάρου Μαξίμου…

«Ασφαλώς και δεν είναι δημοσιογράφος, και αυτό αποδεικνύεται. Πάρτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας του, από την πρώτη ημέρα που εκδόθηκε. Η δημοσιογραφία υποτίθεται ότι ελέγχει την εξουσία, δηλαδή την κυβέρνηση. Παρόλα αυτά, τα μισά πρωτοσέλιδα της εφημερίδας του είναι εναντίον μου, το ένα τρίτο είναι κατά της κ. Μαρέβα Μητσοτάκη, και τα υπόλοιπα κατά του κ. Στουρνάρα, του κ. Σαμαρά… Έχετε δει κανένα πρωτοσέλιδο κατά του κ. Τσίπρα; Όχι. Άρα έχουμε μια εφημερίδα που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι πώς θα καταδιώκει την αντιπολίτευση. Ο κ. Βαξεβάνης είναι πολιτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και κάνει τα πάντα. Έχει παίξει τα ρέστα του για αυτή την κυβέρνηση και θα δούμε αν θα του βγει σε καλό ή όχι στο μέλλον».

Από το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύετε ότι, εκτός από τη «λάσπη», μεθοδεύονται και άλλες κινήσεις, σε συνδυασμό με ανοικτές δικαστικές υποθέσεις;

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο πραγματικός λόγος της εκπαραθύρωσης του κ. Κοντονή από το υπουργείο Δικαιοσύνης και της αντικατάστασής του από τον κ. Καλογήρου είναι ότι ο κ. Καλογήρου αποτελεί πολύ στενό συνεργάτη του κ. Τσίπρα. Άρα, το υπουργείο Δικαιοσύνης το ανέλαβε ο κ. Τσίπρας. Για ποιο λόγο; Η γνώμη μου είναι ότι θέλουν να ασκήσουν πίεση στους δικαστές. Αν με ρωτάτε αν πιστεύω ότι θα πιάσει, πιστεύω ότι δεν θα πιάσει».

Ποιοι άλλοι πιστεύετε ότι συμπεριλαμβάνονται σε αυτές τις κινήσεις που μας περιγράφετε; Είναι και ο κ. Τζανακόπουλος;

«Ασφαλώς. Ο κ. Καλογήρου, ο κ. Τζανακόπουλος και ο κ. Βασιλειάδης ήταν συνέταιροι σε δικηγορικό γραφείο. Είναι στενοί φίλοι. Ο κ. Τζανακόπουλος, εξάλλου, τοποθέτησε την κ. Παπασπύρου –γενική διευθύντρια Δημοσίας Διοίκησης– και έχουν φτιάξει αυτό το κύκλωμα. Παπασπύρου, Τζανακόπουλος, Καλογήρου, Τσίπρας, Θάνου. Μια παρέα! Σκοπός τους η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης για να πλήξουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Θα αποτύχουν, όπως έχουν αποτύχει σε όλα».

Στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας αναμένεται ότι θα εξαγγείλει παροχές από τις οποίες θα βγουν ωφελούμενα τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Εσείς πώς θα απαντήσετε;

«Δεν υπάρχει έστω και ένας Έλληνας που να πιστεύει τίποτα από όσα λέει ο κ. Τσίπρας. Στο συλλογικό μας υποσυνείδητο είναι ένας ψεύτης. Από αυτά που διαβάζω ότι θα πει, διαπιστώνω ότι αν αυτές οι προεκλογικές εξαγγελίες υλοποιηθούν όλες, τότε θα κατορθώσουμε να επιστρέψουμε, εν μέρει, όχι εξ ολοκλήρου, στο Δεκέμβριο του 2014. Δεν έχω καταλάβει τι θέλει να κάνει ακριβώς. Θέλει να πει στην ελληνική κοινωνία ότι μετά από τρία χρόνια κυβέρνησης Τσίπρα θα φτάσουμε εκεί που μας άφησε ο κ. Σαμαράς; Αυτό είναι επιτυχία;».

Αναμένεται, επίσης, να ανακοινώσει το πρόγραμμά του για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα σε βάθος τετραετίας… «Πρώτον, να πούμε κάτι πιο σοβαρό. Ποια μεταμνημονιακή Ελλάδα;

Τα επιτόκια δανεισμού σήμερα έχουν φτάσει στο 4,70%. Με 4,70% η Ελλάδα δεν είναι στις αγορές. Λένε ότι έχουν το “μαξιλάρι”. Μα, το “μαξιλάρι” κάποτε τελειώνει. Μπορεί κάποιος να μας πει, αν τελειώσει το “μαξιλάρι”, με 4,70 πώς θα δανειστεί η Ελλάδα; Βασικός στόχος της Ελλάδας ήταν να βγει στις αγορές. Για αυτό μπήκαμε στο Μνημόνιο. Μπορούμε, σήμερα, να δανειζόμαστε μόνοι μας χρήματα; Η απάντηση είναι όχι».

Η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να πετύχει αναστολή της μείωσης των συντάξεων. Είναι εφικτό;

«Δεν είμαι σύμφωνος με την αναστολή. Αν η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, αυτό θα ήταν κάτι που θα με έβρισκε σύμφωνο».

Ο κ. Τσίπρας θα προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση υπο-κατώτατου…

«Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Όσον αφορά την αύξηση κατώτατου μισθού, αν δεν είχε πέσει ο κ. Σαμαράς θα είχε ήδη αυξηθεί δύο φορές. Η κυβέρνηση Σαμαρά με το Νόμο Βρούτση προέβλεπε αύξηση του κατώτατου μισθού ήδη από την 1/1/2017. Είμαστε στο τέλος του 2018. Έχουμε χάσει δύο χρόνια που ο κατώτατος θα είχε ήδη αυξηθεί και ο υπο-κατώτατος θα είχε ήδη καταργηθεί. Έρχεται, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας και τι μας λέει; Ότι θα κάνει ένα κλάσμα όσων ήδη θα είχαν γίνει, αν δεν κυβερνούσε…».

Τα ίδια όμως υπόσχεται και ο κ. Μητσοτάκης…

«Ο κ. Τσίπρας κυβερνά ήδη τρία χρόνια. Είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στη μνημονιακή Ελλάδα. Είχε υποσχεθεί τα πάντα σε όλους όταν ήξερε ότι θα κερδίσει τις εκλογές. Φαντάζεσθε τι θα υποσχεθεί τώρα που ξέρει ότι θα τις χάσει; Θα υποσχεθεί τη μάνα του και τον πατέρα του. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Έλληνας πιστεύει περισσότερο τον κ. Τσίπρα από τον κ. Μητσοτάκη όταν π.χ. λέει ότι θα μειώσει τους φόρους».

Στην Παιδεία η κατάργηση των Λατινικών δεν θα σας βρίσκει σύμφωνο.

«Κανένας λογικός μορφωμένος άνθρωπος δεν μπορεί να συμφωνεί με την κατάργηση των Λατινικών. Τα Λατινικά και τα Αρχαία Ελληνικά είναι οι δύο κλασικές γλώσσες που διδάσκονται στα σχολεία της Ευρώπης και αποτελούν τη βάση του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Γιατί πιστεύετε ότι κ. Γαβρόγλου τα αντικατέστησε με την Κοινωνιολογία;

«Όλες οι αλλαγές που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν ιδεολογική στόχευση. Μειώνουν την Ιστορία ως μάθημα. Βγάζουν τον “Επιτάφιο” του Θουκιδίδη από τα σχολεία. Θέλουν να κάνουν την Ελλάδα και την ελληνική κοινωνία περισσότερο εμφορούμενη από τις διεθνιστικές ιδέες από ό,τι από τις πατριωτικές. Να ξεκαθαρίσω, επίσης, κάτι. Όταν μίλησα για την Κοινωνιολογία δεν εννοούσα την επιστήμη της Κοινωνιολογίας, που είναι μια σεβαστή επιστήμη. Αλλά για τον τρόπο που διδάσκεται η Κοινωνιολογία μέσα από τα ελληνικά σχολεία».

Θα καταψηφίσετε το νόμο αυτό. Αλλά αν τελικά ψηφιστεί και γίνετε εσείς κυβέρνηση, θα τον καταργήσετε;

«Δεν υπάρχει ούτε ένας νόμος του ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία, από Γαβρόγλου, Φίλη, Μπαλτά, που θα διατηρήσουμε. Θα καταργηθούν».

Η επίσκεψη Κοτζιά στη Σμύρνη έκανε καλό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

«Η εικόνα του κ. Κοτζιά στη Σμύρνη με τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών επιδεικτικά πάνω από το κεφάλι του και τον κ. Τσαβούσογλου να λέει όσα είπε, είναι πάρα πολύ άσχημη. Εγώ στη θέση του θα είχα φύγει».

«Βολικός πρωθυπουργός ο Αλέξης»

Η Μέρκελ πηγαίνει στα Σκόπια και όλη η δυτική διπλωματία ενισχύει τον κ. Ζάεφ εν όψει του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί εκεί. Υπάρχει πίεση στη Ν.Δ. από το διεθνή παράγοντα για τη θέση της στη Συμφωνία τω Πρεσπών;

«Όταν ο Κώστας Καραμανλής έβαζε το βέτο στο Βουκουρέστι, ήξερε ότι όλοι οι Δυτικοί ήθελαν να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Εμπόδιο ήταν η Ελλάδα. Αυτό που δεν υπέγραψε καμία ελληνική κυβέρνηση το υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αυτοί παίρνουν και την ευθύνη. Ότι αυτό θα έβρισκε την ευμένεια των ξένων ήταν γνωστό από την αρχή. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο βολικός πρωθυπουργός και ο Πάνος Καμμένος ο βολικός υπουργός. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα κυρώσει τη Συμφωνία. Το δημοσίευμα των Wikileaks ήταν ένας κόλαφος για όσους μιλούν για διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας. Περίπου όσα έθεσαν ως εθνική τους στρατηγική οι Σκοπιανοί, το 2008, τους τα έδωσαν ο Τσίπρας, ο Κοτζιάς και ο Καμμένος, το 2018. Πιστεύω ότι το δημοψήφισμα θα περάσει από τα Σκόπια. Αν κυρωθεί η Συμφωνία τα περιθώρια χειρισμού της Ελλάδας στενεύουν πάρα πολύ».

«Ενισχύει το φακελάκι και τη συναλλαγή ο Νόμος Γαβρόγλου»

Ο συγκεκριμένος Νόμος Γαβρόγλου αφορά και στην εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση…

«Ο τρόπος εισαγωγής που προτείνει ο κ. Γαβρόγλου είναι φρικτός. Γιατί αφήνει πλήρως ανοιχτό το παράθυρο στη διαφθορά. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις μπορεί να κατηγορηθούν για πολλά πράγματα, αλλά είναι από τα λίγα αδιάβλητα συστήματα που έχει η Ελλάδα. Ο τρόπος που προτείνει ο κ. Γαβρόγλου θα ενισχύσει το φακελάκι και τη συναλλαγή». Αν ο νόμος ψηφιστεί και εσείς αναλάβετε την κυβέρνηση, τι θα κάνετε; «Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής μία μέρα πριν γίνουν οι Εξετάσεις. Αν φτάσει η ώρα να εφαρμοσθεί και φθάσουμε λίγο πριν τις Εξετάσεις, δεν θα βάλουμε τα παιδιά σε μια τέτοια διαδικασία».

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα