Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Θοδωρής Ρουσόπουλος: «Θα ερευνήσουμε την αλήθεια για θέματα που έβλαψαν τον τόπο»

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μιλά στη «Βραδυνή της Κυριακής» για τα απτά αποτελέσματα που μπορεί να δει ο πολίτης, αλλά και για το θέμα των εξεταστικών.

Τ ο ξεμπλοκάρισμα και η προσέλκυση νέων επενδύσεων, η μείωση των φορολογικών συντελεστών –όπως έχει ήδη γίνει με τον ΕΝΦΙΑ– και η περαιτέρω προώθηση γενναίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα δημιουργήσουν τις προ – υποθέσεις για μία “ανάπτυξη για όλους”», αναφέρει στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ρουσόπουλος εξηγώντας το μήνυμα που θα αποστείλει, σήμερα, ο πρωθυπουργός από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τονίζει ότι «η αναγγελθείσα μείωση των φόρων και τα κίνητρα για την υγιή επιχειρηματικότητα –κυρίως τη μικρομεσαία– θα ευνοήσουν τη βελτίωση της θέσης της ταλαιπωρημένης μεσαίας τάξης». Σχετικά με το ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έθεσε το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων στις πρόσφατες συναντήσεις του με τους Ευρωπαίους ομόλογούς του, ο κ. Ρουσόπουλος παρατηρεί ότι το ενδιαφέρον είναι ότι παρότι δεν τέθηκε ως θέμα από την Ελλάδα, «η Κριστίν Λαγκάρντ πήρε ήδη δημοσίως θέση υπέρ της επανεξέτασης του θέματος. Κι αυτό γίνεται με αφορμή τις ήδη καλές επιδόσεις της χώρας, της Οικονομίας στο επίπεδο των ομολόγων και της εικόνας που δημιουργήθηκε τους τελευταίους δύο μήνες, μετά τις εκλογές».

O πρωθυπουργός θα μιλήσει στη ΔΕΘ με κεντρικό σύνθημα «ανάπτυξη για όλους». Ποια είναι τα απτά αποτελέσματα που μπορεί να δει ο πολίτης;

«Ο πρωθυπουργός και πριν και μετά τις εκλογές μίλησε για την ανάγκη ενός σχεδίου ανάπτυξης της Οικονομίας που θα ευνοήσει όλους τους Έλληνες, και ειδικά τη μεσαία τάξη και τα κατώτερα στρώματα. Έτσι, το ξεμπλοκάρισμα και η προσέλκυση νέων επενδύσεων, η μείωση των φορολογικών συντελεστών –όπως έχει ήδη γίνει με τον ΕΝΦΙΑ– και η περαιτέρω προώθηση γενναίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μία “ανάπτυξη για όλους”. Έτσι θα δημιουργηθούν νέες, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και θα δουν όλοι οι Έλληνες πολίτες βελτίωση των οικονομικών τους».

Ποια πρέπει να είναι η μέριμνα της κυβέρνησης για τη μεσαία τάξη;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβάρυνε δραματικά τη μεσαία τάξη επιδεικνύοντας, σύμφωνα με δηλώσεις των υπουργών του, “ταξική μεροληψία”. Η νέα κυβέρνηση ενδιαφέρεται, όπως ανέφερα, για όλους τους Έλληνες, και ιδιαίτερα για τη μεσαία τάξη, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής Οικονομίας. Έτσι, η αναγγελθείσα μείωση των φόρων και τα κίνητρα για την υγιή επιχειρηματικότητα –κυρίως την μικρομεσαία– θα ευνοήσουν τη βελτίωση της θέσης της ταλαιπωρημένης μεσαίας τάξης».

Βλέπουμε ότι το αίτημα για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που ήταν κεντρικό κομμάτι στο σχέδιο της Ν.Δ., πηγαίνει προς τα πίσω και δεν τέθηκε στις πρόσφατες συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη στο εξωτερικό, ούτε με την κ. Μέρκελ. Εκτιμάτε ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο άμεσης μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων και όχι από το 2021;

«Ο πρωθυπουργός, ήδη πριν από τις εκλογές, είχε αναφέρει πως η διαπραγμάτευση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων τοποθετείται μετά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης και αφού έχουν ολοκληρωθεί οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως ανέφερε στη συνέντευξή του ο Κ. Μητσοτάκης στο CNBC, στις 20.2.2019. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση θα έχει το απαραίτητο κύρος και τη διαπραγματευτική ισχύ, ώστε να επιδιώξει τη μείωση με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Το ενδιαφέρον, βέβαια, είναι ότι παρότι εμείς δεν το θέσαμε ακόμη ως θέμα, η Κριστίν Λαγκάρντ πήρε ήδη δημοσίως θέση υπέρ της επανεξέτασης του θέματος. Κι αυτό γίνεται με αφορμή τις ήδη καλές επιδόσεις της χώρας, της οικονομίας στο επίπεδο των ομολόγων και της εικόνας που δημιουργήθηκε τους τελευταίους δύο μήνες, μετά τις εκλογές»

Κρίνοντας την πρώτη φάση του κυβερνητικού έργου θεωρείτε ότι έχουν επιτευχθεί οι προεκλογικοί στόχοι της Ν.Δ.;

Η ταχύτητα μπορεί να ταυτιστεί και με την προχειρότητα… «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. προχωρά και με μεθοδικότητα και με ταχύτητα στην υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων. Μάλιστα, για πρώτη φορά, ίσως, στη μεταπολιτευτική ιστορία κάνουμε πράξη περισσότερα απ’ όσα δεσμευτήκαμε προεκλογικά, όπως παρατηρείται στην περίπτωση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ. Ήδη, τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης έχουμε ψηφίσει στη Βουλή πέντε νομοσχέδια, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση χρειάστηκε ένα μήνα για την ψήφιση του πρώτου της νομοσχεδίου. Αυτό αποδεικνύει την άρτια προετοιμασία της Ν.Δ. για τη γρήγορη πραγμάτωση των υποσχέσεών μας προς τους Έλληνες πολίτες».

Στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη σωτηρία της ΔΕΗ είναι και η αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας. Αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα προχωρήσει σε αυξήσεις;

«Αρχικά, θα πρέπει να σημειώσουμε πως η κακοδιαχείριση της προηγούμενης κυβέρνησης έφερε τη ΔΕΗ στη σημερινή της δεινή οικονομική θέση. Η νέα κυβέρνηση καλείται, έτσι, να λύσει το πρόβλημα. Και σε αυτή την προσπάθεια για τη διάσωση της ΔΕΗ οφείλουμε να συμβάλλουμε όλοι. Όσον αφορά τους καταναλωτές, η συνολική επιβάρυνση από τη μείωση της έκπτωσης συνεπών πληρωμών (από 10% σε 5%) ανέρχεται μόλις στα 2,5 ευρώ μηνιαίως, λόγω της εξισορρόπησης που επιτεύχθηκε με τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ».

Θεωρείτε ότι πρέπει να δούμε σύντομα να γίνουν εξεταστικές τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

«Το πρώτιστο είναι η δημιουργία νέων συνθηκών για τη βελτίωση της Οικονομίας και των συνθηκών ζωής του Έλληνα πολίτη. Δεν ασχολούμαστε τώρα με το παρελθόν, διότι μας ενδιαφέρει να αντιμετωπίσουμε τα φλέγοντα προβλήματα. Δεν απεμπολούμε, βεβαίως, το συνταγματικό δικαίωμα, ούτε και την υποχρέωση να ερευνήσουμε την αλήθεια για θέματα που έβλαψαν ιστορικά τον τόπο».

Παρατηρούμε την Τουρκία να ακολουθεί μια τακτική κορύφωσης των προκλήσεων. Ποια είναι η ενδεδειγμένη απάντηση από την πλευρά της χώρας μας;

«Η Ελλάδα σέβεται και τηρεί τις αρχές και τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου. Είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και επιλέγει πάντα τη διπλωματική οδό για την προάσπιση των δικαιωμάτων της και των κεκτημένων της, πάντα με διάθεση καλής γειτονίας προς την Τουρκία. Όμως, και η γείτονα χώρα οφείλει να τηρεί και να σέβεται όμοιες δεσμεύσεις με την Ελλάδα στις διμερείς μας σχέσεις».

Υπάρχει ο φόβος για ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία ή πιστεύετε ότι αυτό θα αποφευχθεί, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα και τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου πιθανότατα να υπάρξει τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν;

«Θα έδειχνε προχειρότητα να απαντήσει κανείς με απόλυτο τρόπο σε μια τόσο ευαίσθητη υπόθεση. Εμείς κάνουμε ό,τι πρέπει για να αποφευχθεί ένα τέτοιο επεισόδιο, και σίγουρα αξιοποιούμε τα όπλα που μας δίνουν οι διεθνείς συνθήκες, τις οποίες σεβόμαστε. Αυτός που έχει αποδείξει ότι δεν τις σέβεται είναι η Τουρκία».

Θα αποδεχθείτε για την αλλαγή του εκλογικού νόμου ως βάση συζήτησης την πρόταση άλλων πολιτικών φορέων, όπως του ΚΙΝ.ΑΛ.; Θα επιδιώξετε ευρύτερες συναινέσεις;

«Είναι προεκλογική μας δέσμευση – η οποία γίνεται ήδη πράξη στην Βουλή– να επιδιώκουμε ευρύτερες συναινέσεις σε όλα τα θέματα. Όταν λέω πως ήδη γίνεται πράξη στη Βουλή, αναφέρομαι στην ευελιξία με την οποίαν κινήθηκε η κυβέρνηση στα νομοθετήματά της αποδεχόμενη σε μεγάλο βαθμό προτάσεις τις αντιπολίτευσης. Το ίδιο θα κάνουμε συζητώντας αναλυτικά και το μείζον θέμα του εκλογικού συστήματος, για το οποίο, βεβαίως, η βασική μας θέση είναι πως θα πρέπει το σύστημα να δίνει σταθερές κυβερνήσεις».

Η Νέα Δημοκρατία κατηγορούσε την προηγούμενη κυβέρνηση για τη διαχείριση του Προσφυγικού. Τώρα έρχεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα. Τι πρέπει να γίνει;

«Όπως γνωρίζετε, η κυβέρνηση πραγματοποίησε έκτακτο ΚΥΣΕΑ, στο οποίο ελήφθησαν δώδεκα σημαντικές αποφάσεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος. Μεταξύ άλλων και πάντα με σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, προχωρούμε στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου χορήγησης ασύλου –καταργώντας τη δεύτερη φάση αιτήσεων–, στην αποσυμφόρηση των νησιών του Αν. Αιγαίου, που τόσο επιβαρύνθηκαν από το 2015 και εντεύθεν, και στην εκπόνηση σχεδίου φύλαξης των θαλασσίων συνόρων με τη συνδρομή της FRONTEX και του NATO».

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την άρση των capital controls, αλλά για την αντιπολίτευση ήταν μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε στη χώρα τα capital controls λόγω της καταστρεπτικής πολιτικής του και της περιβόητης “διαπραγμάτευσης’’ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015. Πολλές φορές ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του ανήγγειλαν την άρση τους, η οποία, όμως, δεν έγινε ποτέ. Η πραγματικότητα είναι πως η Νέα Δημοκρατία και η νέα κυβέρνηση έκαναν πράξη εντός του πρώτου μήνα διακυβέρνησης την άρση των capital controls».

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα