Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα


Νίκος Χαρδαλιάς: «Άµεσος εντοπισµός, κινητοποίηση, πληροφόρηση»

Επεσε με τη μία στα βαθιά και «κολύμπησε». Ο νέος γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σε λιγότερο από 1½ μήνα έχει κληθεί να αντιμετωπίσει κακοκαιρία, σεισμό, φωτιές, και όχι μόνο ανταποκρίθηκε με επιτυχία στο ρόλο του, δικαιώνοντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την τοποθέτησή του σε αυτό το τόσο κρίσιμο πόστο της κρατικής μηχανής, αλλά κατάφερε να εμπνεύσει στους πολίτες εμπιστοσύνη και, κυρίως, το αίσθημα της ασφάλειας. Κάτι πολύ σημαντικό μετά τις τραγωδίες στη Μάνδρα και το Μάτι. Ο ίδιος μιλώντας στη «Βραδυνή της Κυριακής» βάζει ακόμη πιο ψηλά τον πήχη. «Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και γι’ αυτό θα δουλέψουμε», λέει και θέτει ως στόχο όχι απλώς να αλλάξει το δόγμα της Υπηρεσίας που προΐσταται, αλλά και τη συνολική κουλτούρα αντιμετώπισης καταστροφών. Και για να το καταφέρει μιλάει τόσο με την επιστημονική κοινότητα για να εξοπλίσει τον κρατικό μηχανισμό τόσο με «εργαλεία» που θα αυξήσουν την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητας της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας όσο και με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για την εφαρμογή ενός πιλοτικού –σε πρώτη φάση– προγράμματος, που έχει στόχο οι σημερινοί μαθητές να είναι οι ενεργοί πολίτες των επόμενων χρόνων. Ως πιο άμεσο στόχο θέτει την όσο πιο δυνατό σύντομη εφαρμογή ενός νέου καθετοποιημένου μοντέλου Πολιτικής Προστασίας, που θα βασίζεται στα πιο αποτελεσματικά διεθνή πρότυπα, όπως και την έμφαση στον τομέα της πρόληψης.

Πέσατε απ’ ευθείας στα βαθιά. Νιώθετε ικανοποιημένος από την προσπάθειά σας;

«Είναι γεγονός ότι από τη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από πολύ σοβαρές καταστάσεις, όπως αυτή στη Χαλκιδική, ο σεισμός στην Αθήνα, πολλές πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, και φυσικά το τελευταίο πολύ δύσκολο περιστατικό, η μεγάλη πυρκαγιά της Εύβοιας. Είναικάτι, όμως, που το γνώριζα αναλαμβάνοντας την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας, στην καρδιά του καλοκαιριού. Το βέβαιο είναι πως είμαστε μόνο στην αρχή μιας σημαντικής προσπάθειας που στόχο έχει να αλλάξει εκ βάθρων την Πολιτική Προστασία της χώρας. Κυρίως να αλλάξουμε την κουλτούρα της αντιμετώπισης των καταστροφών. Και για να απαντήσω ευθέως στην ερώτησή σας για το αν είμαι ικανοποιημένος: εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Και για αυτό θα δουλέψουμε».

Σε τι κατάσταση βρήκατε τις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας;

« Έχω επανειλημμένως δηλώσει ότι το προσωπικό των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας είναι πολύ αξιόμαχο και έχει υψηλή αίσθηση του καθήκοντος, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα ενεργειών για κάθε έκτακτη ανάγκη. Δουλειά δική μας είναι να συντονίσουμε αυτό το προσωπικό, που ξέρει να κάνει καλά τη δουλειά του. Το βασικό δόγμα που θέλουμε να εφαρμόσουμε είναι το τρίπτυχο “άμεσος εντοπισμός, άμεση κινητοποίηση και άμεση πληροφόρηση”. Είναι ένα δόγμα που ήδη εφαρμόζουμε και πολύ σύντομα θα το εξελίξουμε ακόμα περισσότερο, ώστε να διασφαλίσουμε στο μέγιστο ανθρωπίνως δυνατό, πως οι πολίτες είναι απόλυτα ασφαλείς».

Το περιβόητο «112» μπήκε, επιτέλους, στην «εργαλειοθήκη» της Υπηρεσίας σας. Έχει περιθώρια βελτίωσης;

«Σαφέστατα και έχει! Όπως έχουμε ανακοινώσει, το ολοκληρωμένο σύστημα 112 –το οποίο ότι είναι πράγματι πρωτοποριακό ως προς τις λειτουργίες του– θα είναι διαθέσιμο στο τέλος του έτους. Η συνεισφορά του ως προς την έγκαιρη προειδοποίηση θα είναι καθοριστική, καθώς θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ακριβείς προσδιορισμένες γεωγραφικές περιοχές και να στείλει το ανάλογο μήνυμα. Η “ενδιάμεση λύση” της αποστολής προειδοποιητικών μηνυμάτων (SMS) είχε εξαγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τη 12η Ιουλίου, με σκοπό να καλυφθεί το μεσοδιάστημα. Και έγινε πράξη. Αλλά έχει συγκεκριμένες δυνατότητες. Για παράδειγμα επιτρέπει να στέλνουμε μηνύματα σε περιφερειακές ενότητες, δηλαδή σε μεγάλες περιοχές».

Τι άλλα «εργαλεία» σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε;

«Βρισκόμαστε σε διαρκή διάλογο με την επιστημονική κοινότητα, προκειμένου να αξιοποιήσουμε κάθε εργαλείο που μπορεί να αυξήσει την επιχειρησιακή μας αποτελεσματικότητα».

Έχετε εντοπίσει «αδυναμίες» στο σύστημα και σημεία που θεωρείτε απαραίτητο να αλλάξουν;

«Όπως προανέφερα, προσπαθούμε να αλλάξουμε το συνολικό δόγμα Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας. Η αναδιάρθρωση αυτή αποτελεί υψηλή προτεραιότητα της νέας διακυβέρνησης. Ήδη έχει νομοθετηθεί η πρόβλεψη για 13 Περιφερειακούς Συντονιστές Πολιτικής Προστασίας, ενώ επίσης, σκοπός μας είναι να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατό στην εφαρμογή του νέου, καθετοποιημένου μοντέλου Πολιτικής Προστασίας, με βάση τα πιο αποτελεσματικά διεθνή πρότυπα».

Πώς είναι η μέχρι τώρα συνεργασία σας με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς;

«Στο σύστημα Πολιτικής Προστασίας εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα το σύνολο του κρατικού μηχανισμού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και ο ιδιωτικός τομέας πολλές φορές. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι αυτή του συντονισμού και σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε εντατικά».

Πόσο σημαντικός είναι για την επιτυχή αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων ο παράγοντας «πρόληψη» και τι σχεδιάζετε να κάνετε γι’ αυτό;

«Η Πολιτική Προστασία βασίζεται σε τέσσερις ομόκεντρους κύκλους: Πρόληψη, Ετοιμότητα, Αντιμετώπιση, Αποκατάσταση. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τη σπουδαιότητα της πρόληψης. Σύμφωνα, εξάλλου, με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, κάθε ευρώ που επενδύεται στην πρόληψη αποφέρει κέρδος επτά με έντεκα ευρώ στην αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές».

«Να κάνουμε τα παιδιά μας ενεργούς πολίτες»

Τον τελευταίο καιρό είδαμε ένα μπαράζ συλλήψεων για εμπρησμό. Είναι, τελικά, ο ανθρώπινος παράγοντας ο μεγαλύτερος αντίπαλός σας;

«Πράγματι, έτσι είναι όπως το λέτε, καθώς οι περισσότερες πυρκαγιές οφείλονται είτε σε αμέλεια είτε σε δόλο. Και, δυστυχώς, οι κίνδυνοι από τον ανθρώπινο παράγοντα δεν μπορούν να εξαλειφθούν. Δική μας δουλειά είναι να ενημερώνουμε τους πολίτες, ώστε να αποφεύγουν ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Η ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του πληθυσμού αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Είναι αυτό που σας είπα πριν για την κουλτούρα. Σε αυτό το πλαίσιο, είχα ήδη μία συνάντηση με την υπουργό Παιδείας, κ. Κεραμέως, και την υφυπουργό, κ. Ζαχαράκη, με αποκλειστικό θέμα πώς την καινούργια σχολική περίοδο θα ξεκινήσει πιλοτικά στο Δημοτικό ή στο Γυμνάσιο μια πρώτη επαφή των μαθητών με ζητήματα που αφορούν στις φυσικές καταστροφές. Πρέπει να αντικαταστήσουμε το φόβο με γνώση, ώστε τα παιδιά μας να είναι ενεργοί πολίτες τα επόμενα χρόνια».

Ποια είναι η συμβουλή που δίνετε στους πολίτες που βρίσκονται σε περιοχές που πλήττονται από καταστροφικά φαινόμενα;

«Σωστή ενημέρωση και εγρήγορση. Κάθε πολίτης πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα, να επικοινωνεί με τις αρμόδιες Αρχές, να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες τους και να προστατεύσει τον εαυτό του και τους συμπολίτες του».

Με αφορμή τις φωτιές σε Ελαφόνησο, Υμηττό και Εύβοια, είδαμε μια προσπάθεια, κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, να απαξιώσει την αντίδραση της κρατικής μηχανής λέγοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι δεν υπήρχαν διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρσι. Πώς το σχολιάζετε;

«Δεν θα μπω στη διαδικασία να σχολιάσω τα όσα ισχυρίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο καθένας κρίνεται και από τα λόγια του αλλά και από τις πράξεις του. Η Πολιτική Προστασία εξάλλου είναι κατεξοχήν χώρος που δεν πρέπει να μπαίνει στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς αφορά όλους τους Έλληνες ανεξαιρέτως. Έτσι την αντιλαμβάνομαι και έτσι την υπηρετώ. Συνεπώς, το μόνο που με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να επιτελέσω το καθήκον μου όσο το δυνατόν πιο καλά και να εμπεδώσουμε το αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη. Εκ φύσεως είμαι ένας άνθρωπος που αφοσιώνεται στα καθήκοντα του, πόσω μάλλον όταν αυτά τα καθήκοντα έχουν να κάνουν με τη ζωή και την περιουσία των συμπολιτών μας».

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα