Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Τέταρτη νομική σχολή στον ελλαδικό χώρο

Από την παρουσίαση πρόσφατα της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, στην Αθήνα, προκύπτει ότι έχουμε μια τέταρτη νομική σχολή στον ελλαδικό χώρο, απόλυτα αντίστοιχη σε μαθήματα, ύλη μαθημάτων και ώρες διδασκαλίας με τις νομικές σχολές των ελληνικών πανεπιστημίων.
Ακόμα, όμως, προέκυψε ότι η Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι μια πρότυπη νομική σχολή, αφού η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική και οι σπουδαστές είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν πέραν από τις τμηματικές εξετάσεις κάθε εξαμήνου, και σε ενδιάμεσες εξετάσεις, κάθε τρίμηνο, όπως και σε ενδιάμεση υποβολή επιστημονικών εργασιών για κάθε μάθημα.
Όπως, επιπλέον, είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν σε φροντιστηριακά μαθήματα για κάθε μάθημα, σε εικονικές δίκες σε ειδικές αίθουσες, αλλά και σε επισκέψεις δικαστηρίων για την παρακολούθηση δικών, με τη συνοδεία και την ευθύνη των καθηγητών των μαθημάτων.
Είναι, δε, ειδικότερα ενδιαφέρον ότι τους συνιστάται να προσκομίζουν και βεβαιώσεις από νομικές υπηρεσίες και δικηγορικά γραφεία πρακτικής άσκησης κατά τη διάρκεια των διακοπών του καλοκαιριού και των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα.
Έτσι ώστε στο τέλος της τεταρτοετούς φοίτησης των σπουδών τους να έχουν πλήρη επάρκεια νομικής επιστήμης, για να μπορούν να ανταποκριθούν σε μία υψηλής ποιότητας νομική επαγγελματική και επιστημονική σταδιοδρομία.
Εντυπωσίασε, όμως, από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ότι απόφοιτοι της Νομικής Σχολής είναι σήμερα δικηγόροι στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αλλά και με μεταπτυχιακές σπουδές, μετά το πτυχίο της Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, στις μεγαλύτερες νομικές σχολές των πανεπιστημίων της Αγγλίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ. Όπως στο UCL (University College London), στο Queen Mary University of London, στο Vienna University of Economic and Business, και στο University of Illinois.
Ο ομότιμος καθηγητής Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών Λεωνίδας Κοτσαλής, που διδάσκει ως επισκέπτης καθηγητής στη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, μιλώντας στην εκδήλωση της παρουσίασης της Νομικής Σχολής, στην Αθήνα, μεταξύ άλλων τόνισε:
«Οι τρεις νομικές σχολές της χώρας μας, οι οποίες είναι υψηλού επιπέδου, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, έχουν απότινος μία τέταρτη σχολή, τη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, δίπλα τους».
Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου καθ. Μαν. Α. Μπεντενιώτης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε:
«Το Συμβούλιο της Επικρατείας με πρόσφατη απόφασή του έκρινε παράνομη και άκυρη την παλαιότερη απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ, με την οποία ο Οργανισμός είχε κρίνει ότι δεν έχει αρμοδιότητα αξιολόγησης των πτυχίων Νομικής ελληνικού Δικαίου σε Πανεπιστήμια της Αλλοδαπής».
Για να συμπληρώσει:
«Μετά την απόφαση αυτή, ο ΔΟΑΤΑΠ υποχρεούται να αξιολογεί, με βάση το πρόγραμμα σπουδών, τα πτυχία της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου ως αντίστοιχα των ελληνικών νομικών σχολών, των ελληνικών πανεπιστημίων, με αποφάσεις που αφορούν ξεχωριστά κάθε πτυχίο που υποβάλλεται».
«Εκείνο που έχει ιδιαίτερο και σημαντικό ενδιαφέρον», συμπλήρωσε ο κ. Μπεντενιώτης, είναι η επισήμανση στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι, «εξάλλου, διευκολύνεται η περαιτέρω συμμετοχή στο ελληνικό ακαδημαϊκό γίγνεσθαι των κατόχων των τίτλων αυτών, και μάλιστα σε γνωστικά αντικείμενα “Ελληνικών Επιστημών” (όπως είναι λ.χ. το Ελληνικό Δίκαιο» ή η Ελληνική Φιλολογία»), συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τέχνης, επιστήμης, έρευνας και διδασκαλίας, σύμφωνα με το Άρθρο 16 πα. 1 του Συντάγματος».
Όπως προκύπτει, δε, και από έγγραφο του Νομικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, «το πτυχίο Νομικής του ΕΠΚ, με κατεύθυνση Κυπριακού ή Ελληνικού Δικαίου, είναι αναγνωρισμένο για σκοπούς εγγραφής στο Μητρώο Ασκουμένων Κύπρου».

Συνεργασίες της Νομικής Σχολής

Η Νομική Σχολή έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με το Ινστιτούτο Συνταγματικών Ερευνών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, και με το Τμήμα Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Μέλος του Μεγαλύτερου Διεθνούς Πανεπιστημιακού Οργανισμού
«Laureate International Universities»
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι Μέλος του μεγαλύτερου Διεθνούς Πανεπιστημιακού Οργανισμού «Laureate International Universities». Ο διεθνής αυτός Οργανισμός αποτελούμενος από 80 πανεπιστήμια που λειτουργούν σε 29 χώρες, με σύνολο 1.000.000 φοιτητών, διαμορφώνει μια άλλη διάσταση στην κινητικότητα των φοιτητών, μέσω διαφόρων προγραμμάτων ανταλλαγής, και διακρίνονται για την ποιότητα και την καινοτομία στην Εκπαίδευση.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση