Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Σχολή Χάλκης: Μια πονεμένη ιστορία

Η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης υπήρξε και είναι πάντα για το ελληνόφωνο Οικουμενικό Πατριαρχείο η κύρια θεολογική σχολή του, πριν την κλείσουν οι τουρκικές Αρχές, το 1971. Η Σχολή στεγαζόταν αρχικά στη σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Τριάδος, στη Χάλκη, η οποία είχε ιδρυθεί από τον Πατριάρχη Φώτιο Α΄ της Κωνσταντινούπολης τον 9ο αιώνα. Το 1844, ο Πατριάρχης Γερμανός Δ΄ κατά την πρώτη του πατριαρχία (1842- 1845), ίδρυσε θεολογική Σχολή στις εγκαταστάσεις της Μονής της Αγίας Τριάδας, την οποία και εγκαινίασε το αμέσως επόμενο έτος, το 1844. Δυστυχώς, όλα τα κτίρια, εκτός από ένα παρεκκλήσι, καταστράφηκαν στο μεγάλο σεισμό που συνέβη στην Κωνσταντινούπολη το 1894, με συνέπεια να διακοπεί η λειτουργία της. Μετά από εκτεταμένες επισκευές και αναστηλώσεις διάρκειας 17 μηνών, η Σχολή, με νέο πλέον κτίριο, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, εγκαινιάστηκε το 1896. Οι θεολογικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν το Παρεκκλήσιo της Αγίας Τριάδας, κοιτώνες, αναρρωτήριο, γραφεία, και την πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη, η οποία κατέχει σημαντική ιστορική συλλογή βιβλίων, περιοδικών και χειρογράφων. Μέσα σε όλα τα δύσκολα, θεωρείται ευτύχημα που στις αρχές της δεκαετίας του ΄50 πρόλαβαν και έγιναν ορισμένα απαραίτητα έργα συντήρησης των κτιρίων. Το 1971 η σχολή έκλεισε εξαιτίας ενός τουρκικού νόμου που απαγόρευε τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το 1998 η επιτροπή ιδιοκτητών της Σχολής διατάχθηκε να διαλυθεί, αλλά διαμαρτυρίες διεθνώς, έπεισαν την Άγκυρα να ακυρώσει τη διαταγή. Η Χάλκη έχει αποσπάσει τη διεθνή προσοχή τα τελευταία χρόνια. Τον Οκτώβριο του 1998, το Κογκρέσο των ΗΠΑ υποστήριξε την επαναλειτουργία της Χάλκης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναφέρει επίσης το ζήτημα στις διαπραγματεύσεις για την τουρκική προσχώρηση στην Ε.Ε. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπίλ Κλίντον επισκέφτηκε τη Χάλκη στην επίσκεψή του στην Τουρκία το 1999 και ζήτησε, επί ματαίω, από τον τότε Τούρκο πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Σχολής. Τον Αύγουστο του 2011, ο τότε Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν αποφάσισε με διάταγμα ότι τα ακίνητα και τα θρησκευτικά κτίρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, τα οποία κατασχέθηκαν στο παρελθόν, πρέπει να επιστραφούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Τον Ιανουάριο του 2013, η τουρκική εφημερίδα «Today’s Zaman» ανέφερε ότι το τουρκικό Συμβούλιο Ιδρυμάτων επέστρεψε 190 εκτάρια γης προς το ίδρυμα της Μονής της Αγίας Τριάδας. Το εν λόγω Ίδρυμα είναι ο ιδιοκτήτης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της γης βρίσκεται στο χώρο της. Έτσι, το Οικουμενικό Πατριαρχείο μέχρι την επίσκεψη του πρώτου εν ενεργεία Έλληνα πρωθυπουργού ήλπιζε ότι οι υποσχέσεις από την τουρκική κυβέρνηση ότι θα επιτραπεί η επαναλειτουργία της Χάλκης θα τηρηθούν κάποια στιγμή…

Προύσης Ελπιδοφόρος: η «ψυχή» της Χάλκης

Από τον Σεπτέμβριο του 2011 ο 52χρονος μητροπολίτης Προύσης, υπέρτιμος και έξαρχος πάσης Βιθυνίας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης είναι ο καθηγούμενος της κτητορικής Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Χάλκης. Ο κ. Ελπιδοφόρος γεννήθηκε στo Μακρυχώρι Κωνσταντινουπόλεως το 1967. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης, χειροτονήθηκε διάκονος το 1994 και πρεσβύτερος το 2005 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Υπηρέτησε ως κωδικογράφος (1994-1995), υπογραμματέας (1995-2005) και αρχιγραμματέας (2005-2011) της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το 2011 χειροτονήθηκε μητροπολίτης Προύσης. Τη χειροτονία τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συμπαραστατούμενος από πλειάδα αρχιερέων. Ο μητροπολίτης Προύσης θεωρείται η «ψυχή» της Σχολής της Χάλκης, έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο στον τομέα της συντήρησης των κτιριακών εγκαταστάσεων και έχει συμβάλει στη διεθνή προβολή του ζητήματος της επαναλειτουργίας της όσο κανένας άλλος ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου.

Έγιναν όλοι τους μεγάλοι ιεράρχες. Κόσμησαν τις εθνικές και εκκλησιαστικές σελίδες της Ιστορίας με πράξεις γενναιότητας και απαράμιλλης αφοσίωσης στην Ορθοδοξία. Είχαν, όμως, και ένα κοινό σημείο μεταξύ τους. Πέρασαν όλοι τους από τα θρανία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ήταν απόφοιτοι της πρώτης τη τάξει Θεολογικής Σχολής στην Ορθοδοξία. Νήστεψαν, διάβασαν και έπαιξαν πάνω στο μικρό νησάκι της Χάλκης, κάτω από τον ίδιο ουρανό του Βοσπόρου, σε απόσταση αναπνοής από τη… Βασιλεύουσα. Μεταξύ των εν ζωή σήμερα απόφοιτων ιεραρχών ξεχωριστή θέση κατέχουν ο σημερινός και μακροβιότερος (28 έτη πατριαρχίας) 79χρονος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Αρχοντώνης, ο 86χρονος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος Αθανασιάδης και ο 84χρονος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Σπυρίδων Χαρκιανάκης. Ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης, που είναι ο 270ός Αρχιεπίσκοπος Νέας Ρώμης και Κωνσταντινουπόλεως, αποφοίτησε το 1961, πρόλαβε τη Σχολή σε ημέρες δόξης και ας είχαν μεσολαβήσει τα Σεπτεμβριανά του 1955, για αυτό και αποτελεί προσωπικό στοίχημα η επαναλειτουργία της Χάλκης. Η εμβληματικότερη, όμως, όλων των μορφών που πέρασαν από τη Σχολή είναι ο ιεροεθνομάρτυρας μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος Καλαφάτης, ο οποίος απαγχονίσθηκε από τους Τούρκους και το σώμα του διαμελίσθηκε περιφερόμενο στους δρόμους της καιόμενης Σμύρνης το 1922. Στην ίδια κατηγορία των μεγάλων ιεραρχών που αποφοίτησαν από τη Χάλκη συγκαταλέγεται και ο ξεχωριστός Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας Σπύρου, ο οποίος διετέλεσε Πρώτος της Ορθοδοξίας για 24 συναπτά έτη, από το 1948 έως το 1972! Ήταν ο πρώτος Πατριάρχης που έκανε το μεγάλο άνοιγμα προς το Βατικανό, σπάζοντας με κίνδυνο της ζωής του τον τουρκικό αποκλεισμό! Σημαντική θέση μεταξύ των αποφοίτων κατέχει και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος Κουκούζης, ο οποίος στη διάρκεια της αρχιεπισκοπίας του ισχυροποίησε όσο κανένας άλλος την Εκκλησία της Αμερικής, αλλά δέχτηκε και μεγάλη κριτική από τα ελληνικά Μέσα ενημέρωσης για την εμπλοκή του στην πολιτική και ιδιαίτερα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Η Αθήνα με τη σειρά της έχει γνωρίσει τρεις Αρχιεπισκόπους που έχουν περάσει από τα θρανία της Χάλκης. Ο τελευταίος υπήρξε ο Χρυσόστομος Χατζησταύρου, ο οποίος διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος από το 1962 έως το 1968. Παραιτήθηκε υπό την πίεση των Ανακτόρων για να αναλάβει ο έμπιστος του Στέμματος Ιερώνυμος Κοτσώνης. Ο αμέσως προηγούμενος απόφοιτος από τον Χρυσόστομο ήταν ο Σπυρίδων Βλάχος, ο οποίος διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος από το 1949 έως το 1956. Νωρίτερα, και συγκεκριμένα στη διάρκεια της δικτατορίας Μεταξά (1938-1940), έτερος απόφοιτος της Χάλκης, ο Χρύσανθος Φιλιππίδης αναρρήθηκε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο στη διάρκεια της δικτατορίας Μεταξά, από το 1938 έως το 1940, παυθείς από την κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα