Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Περιβαλλοντική διπλωματία

Την πεποίθηση ότι είναι προνομιακό πεδίο για τη χώρα μας να ασκήσει περιβαλλοντική διπλωματία, σε ότι αφορά τα θέματα της κλιματικής αλλαγής, εξέφρασε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, επισημαίνοντας πως η χώρα μας ήταν η ένατη σε όλη την Ευρώπη που ενσωμάτωσε στο εθνικό δίκαιο τις αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής της Συνόδου των Παρισίων.

«Η συγκεκριμένη πολιτική πρωτοβουλία ενσωμάτωσης, δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να ασκήσει πολιτική στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και να έχει μία πρωτοπορία στα θέματα της κλιματικής αλλαγής», είπε την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στη συνέντευξη τύπου ο κ. Φάμελλος, σημειώνοντας πως πρόκειται να προσδιοριστούν δύο μεγάλα σχέδια, με βάση και τις ευθύνες που απορρέουν για τη χώρα μας από τη σύμβαση του Παρισιού. Το σχέδιο πρόληψης και μείωσης των επιπτώσεων, με ορίζοντα το 2030, στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της δίκαιης ανάπτυξης της χώρας, σε συνδυασμό με την συζήτηση της κυκλικής οικονομίας, «προκειμένου να υπάρξει ένα συνεκτικό πλάνο σε σχέση με την περιβαλλοντική και την ενεργειακή πολιτική».

Συνεχίζοντας, ο αν. υπουργός  ανέφερε ότι η χώρα για το 2020 έχει εκπληρώσει τους στόχους και μπορεί να έχει και κάποια οικονομικά οφέλη , καθώς έχει πλεονάσματα, εξέλιξη που οφείλεται σε έναν μεγάλο βαθμό και στην κρίση, προσθέτοντας ότι «Το σχέδιο θα συνδυαστεί και με την αντιμετώπιση του φαινομένου  που   βιώνουμε με τις βροχοπτώσεις, με τις πλημμύρες, με τις πυρκαγιές», επισημαίνοντας πως θα υπάρξει και μία διακριτή πρωτοβουλία, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Στη συνέχεια,  εξήγησε πως το περιβάλλον και η ενέργεια αποτελούν βασικά στοιχεία της ανασυγκρότησης , υπογραμμίζοντας ότι «Συνδέεται με την εργασία νέων ανθρώπων και νέων επιστημόνων της χώρας. Το περιβάλλον μπορεί να είναι η ταυτότητα της Ελλάδας. Θέλουμε η Ελλάδα να είναι γνωστή και να δημιουργεί στηριζόμενη στα περιβαλλοντικά της χαρακτηριστικά», συμπληρώνοντας πως «η συζήτηση για το 2030 θα δώσει τέτοια στοιχεία».

Καταλήγοντας , ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι στην πρόσφατη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των θεσμών, τέθηκαν θέματα τιμολόγησης, και κοστολόγησης του νερού, και των υπηρεσιών που σχετίζονται με αυτό, με βάση τις κατευθύνσεις της γενικής διεύθυνσης περιβάλλοντος της ΕΕ,   ξεκαθαρίζοντας πως δεν τέθηκε κανένα θέμα ιδιοκτησίας των φυσικών πόρων, προσθέτοντας ότι «Έχουμε ακόμα έναν μήνα συζητήσεων με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα» Να σημειωθεί πως αναφορικά με τα απόβλητα,  διευκρίνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάθεση των νέων ΠΕΣΔΑ, ενώ υπογράφηκαν ήδη οι νέες ΚΥΑ για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων σχετικά με τα έργα στα ΠΕΣΔΑ της Αττικής, των Ιονίων νήσων, και του Νοτίου Αιγαίου και   έχει οριστεί σχετική συνάντηση με την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου.

Όσον αφορά τη διαχείριση των επικίνδυνων στερεών αποβλήτων, είπε   ότι αναμένεται να δοθεί το προσεχές διάστημα , ιδιαίτερο βάρος μέσω της δημιουργίας του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων, προσθέτοντας πως έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις με τον ΣΕΒ, και τον ΣΒΒΕ, τονίζοντας ότι «δεν θα μείνουμε μόνο στους ΧΥΤΕΑ, αλλά θα κατευθυνθούμε στην ανάκτηση υλών και την αδρανοποίησή τους».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα