Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Επιδόματα για λίγους αγωγές από πολλούς

Πλήρη σύγχυση επικρατεί μεταξύ των συνταξιούχων αναφορικά με το τι ισχύει με τον υπολογισμό των αποδοχών τους, ποιοι και για πιο διάστημα δικαιούνται αναδρομικά, αλλά και πώς αυτά θα τα διεκδικήσουν, πότε και πόσοι θα λάβουν το «μέρισμα» (13η σύνταξη), τι θα γίνει με το ΕΚΑΣ, εάν θα συνεχίσει να καταβάλλεται το επίδομα γάμου, πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων, πώς θα φορολογηθούν και εάν πρέπει να υποβληθούν συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις για τα προηγούμενα έτη κ.ο.κ. Ο κατάλογος της σύγχυσης δεν τελειώνει αφού σκοπίμως, ως φαίνεται, η κυβέρνηση επέλεξε αυτή την τακτική, ώστε τα πάντα να καλυφθούν από τη ματαίωση της περικοπής των παλαιών συντάξεων έως 18% και την καταβολή του «μερίσματος» σε 1,2 εκατ. φτωχούς και πολύ φτωχούς πολίτες. Υπό αυτά τα δεδομένα: ◗ Οι συνταξιούχοι μετά τις 12/5/2016 θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μικρότερες συντάξεις, και μάλιστα χωρίς καμία αύξηση μέχρι το 2023. ◗ Ειδικά οι χήρες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το 50% της μειωμένης κατά 18% σύνταξης του άνδρα τους (σ.σ.: σε αυτές τις περιπτώσεις θα ισχύσει η περικοπή, γιατί η σύνταξη χηρείας θεωρείται νέα σύνταξη που βγήκε μετά τις 12/5/2016). Μάλιστα, από τον Μάιο θα αρχίσουν να κόβονται εντελώς οι συντάξεις για όσες έχασαν τον σύζυγό τους μετά τις 12/5/2016 και τότε ήταν μικρότερες από 55 ετών. ◗ Από το νέο χρόνο και στις παλαιές συντάξεις δεν θα καταβάλλεται το οικογενειακό επίδομα (10% για τους/τις παντρεμένους/ες). ◗ Το ΕΚΑΣ θα εξευτελιστεί στα 12 ευρώ (από 230 ευρώ το 2015). ◗ Ναι μεν θα μειωθεί το ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (13,33% στον αστικό τομέα και 12% στους αγρότες), αλλά, ταυτόχρονα, καταργείται η έκπτωση 15% στο εισόδημα επί του οποίου υπολογίζονταν τα ασφάλιστρα, ενώ από 1/1/2019 θα αυξηθεί το κατώτατο ημερομίσθιο. Κατά συνέπεια, θα αυξηθεί η ελάχιστη βάση υπολογισμού των εισφορών (586 ευρώ σήμερα, όσο και ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη), αλλά, συν τοις άλλοις, θα αυξηθεί και το ανώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματος επί του οποίου επιβάλλονται εισφορές (σήμερα είναι τα 5.860 ευρώ, το δεκαπλάσιο δηλαδή του βασικού μισθού). ◗ Ως προς τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων (ένστολοι, καθηγητές, γιατροί, δικαστικοί κ.ά.) θα πρέπει να καταθέσουν συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις για τα προηγούμενα έτη (2012-2014), ώστε να αποφύγουν μεγαλύτερη φορολογική αφαίμαξη. Παραμένει, ωστόσο, η σύγχυση για τα αναδρομικά (παράνομη κατάργηση Δώρων), τις μη συνταγματικές περικοπές συντάξεων για άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.000 ευρώ, αλλά και την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων που επιβλήθηκε το 2015 σε όσους είχαν σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ το… 2009. Η οποία σύνταξη, εν τω μεταξύ, είχε μειωθεί άλλες δέκα φορές προηγουμένως!

Βήμα-βήμα η ανάκτηση των αναδρομικών

Πέραν των λοιπών αναδρομικών, επιπλέον 3.000 συνταξιούχοι προσέφυγαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και δικαιώθηκαν, καθώς το Δικαστήριο έκρινε την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων αντισυνταγματική. Η απόφαση 244/2017 του Δικαστηρίου δημοσιεύτηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2017, και από την ημερομηνία αυτή, οι συνταξιούχοι οι οποίοι δεν είχαν κάνει προσφυγή έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν τα ποσά που τους παρακρατήθηκαν παράνομα για την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης. Δικαίωμα για τη διεκδίκηση των αναδρομικών έχουν όλοι ανεξαιρέτως οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, ένστολοι, πανεπιστημιακοί και όσοι υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια. Οι περίπου 3.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου που είχαν κάνει προσφυγή πριν από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου διεκδικούν και θα λάβουν μέσω δικαστηρίων αναδρομικά από την ημερομηνία προσφυγής και έως 5 έτη πίσω. Οι υπόλοιποι που δεν έχουν προσφύγει διεκδικούν αναδρομικά από 9/2/2017 και μετά, δηλαδή από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης του Δικαστηρίου.

Τι πρέπει να γίνει για την επιστροφή χρημάτων

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι, είτε διεκδικούν αναδρομικά Δώρων και τις παράνομες περικοπές πάνω από τα 1.000 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής), θέματα που κρίθηκαν αντισυνταγματικά τον Ιούνιο του 2015, είτε διεκδικούν την επιστροφή της Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ), ώστε να ανακόψουν την παραγραφή, είναι η υποβολή αίτησης διακοπής των παρακρατήσεων και αίτηση ακύρωσης της παραγραφής (για το έτος 2013). Οι συνταξιούχοι που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση αναδρομικών στον ΕΦΚΑ, έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στο κείμενο της αίτησής τους και να το διορθώσουν, συμπληρώνοντας ότι ζητούν άμεσα τη διακοπή της ΕΑΣ και την επιστροφή των αναδρομικών τους από 9/2/21017. Στο σχετικό υπόδειγμα της αίτησης που δημοσιεύει η ΕΝΥΠΕΚΚ οι συνταξιούχοι, αφού συμπληρώσουν τα στοιχεία τους θα πρέπει να δηλώσουν: 1. Το έτος από το οποίο είναι συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ (πρώην δημόσιος υπάλληλος / στρατιωτικός / πανεπιστημιακός κ.ά.). 2. Ότι όταν συνταξιοδοτήθηκαν η κύρια σύνταξή τους (ή οι κύριες συντάξεις τους) ανερχόταν σε ποσό άνω των 1.400 ευρώ μεικτά. 3. Την ημερομηνία που ξεκίνησαν να καταβάλλουν την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. 4. Ότι ζητούν την επιστροφή των εισφορών που παράνομα έχουν παρακρατηθεί από την ημερομηνία έναρξης καταβολής ΕΑΣ ή από 9/2/2017, ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μέχρι και σήμερα, αφού οι διατάξεις που προέβλεπαν την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και τη μεταγενέστερη αύξησή της κρίθηκαν αμετακλήτως αντισυνταγματικές. 5. Ότι ζητούν να σταματήσει ο ΕΦΚΑ από εδώ και στο εξής, την παρακράτηση της ΕΑΣ η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική. Ανάλογα με τα τελικά ποσά της σύνταξης οι συνταξιούχοι του Δημοσίου μπορούν να διεκδικήσουν για κάθε χρόνο τα εξής ποσά: ◗ 528 ευρώ εάν το ποσό της σύνταξης (προ φόρου) που λαμβάνουν ανέρχεται σε 1.213 ευρώ (1.450 ευρώ μεικτά). ◗ 564 ευρώ για σύνταξη 1.273 ευρώ. ◗ 588 ευρώ για ποσό σύνταξης 1.328 ευρώ. ◗ 1.248 ευρώ για όσους λαμβάνουν σύνταξη 1.340 ευρώ. ◗ 1.308 ευρώ για σύνταξη 1.360 ευρώ. ◗ 1.440 ευρώ για όσους λαμβάνουν σύνταξη 1.468 ευρώ. ◗ 1.836 ευρώ για τους συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές 1.518 ευρώ. ◗ 3.156 ευρώ εάν το ποσό της σύνταξης προ φόρου ανέρχεται σε 1.568 ευρώ. ◗ 4.440 ευρώ για τους συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές 1.823 ευρώ. Τέλος, οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ, επειδή θεωρούν ότι με την επιστροφή των αναδρομικών που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση δεν αποκαθίστανται οι μηνιαίες αποδοχές τους, συνεχίζουν τη δικαστική διεκδίκηση όλων των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων που τους αφαιρέθηκαν παράνομα και αντισυνταγματικά.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα