Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Τα ίδια λάθη 11 χρόνια μετά

Στις 11 Νοεμβρίου 2014 γραφόταν ο δικαστικός επίλογος της πυρκαγιάς στην Ηλεία, της φονικότερης μέχρι τότε πυρκαγιάς στην Ελλάδα. Το Τριμελές Εφετείο Πατρών καταδίκαζε σε ποινές φυλάκισης έως και… 120 χρόνια τον αρμόδιο πυροφύλακα, το δήμαρχο Ζαχάρως και τον τότε νομάρχη Ηλείας, μαζί με την ηλικιωμένη που μαγείρευε κόλλυβα και προκάλεσε την πυρκαγιά στην περιοχή το καλοκαίρι του 2007. Οριστικά και αμετάκλητα κηρύχθηκαν ένοχοι (κατά συγχώνευση σε 10 χρόνια εκτιτέα) για εμπρησμό από αμέλεια, αλλά και για τις 36 ανθρωποκτονίες, που «αποτιμήθηκαν» σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση η κάθε μία. Και τότε είχε ξεκινήσει μία εισαγγελική έρευνα, κατά την οποία εξετάστηκαν δεκάδες εμπλεκόμενοι. Ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, και μετά από μία μακρά δικαστική πορεία ήρθαν οι καταδίκες. Σύμφωνα με νομικούς, ακριβώς τα ίδια λάθη που διαπιστώθηκαν τότε, προκύπτουν τώρα και για τη φονική πυρκαγιά, που ξεκίνησε από το Νταού Πεντέλης και έφτασε να σβήσει ουσιαστικά στη θάλασσα, στο Μάτι. Καθοριστικό ρόλο για την απαγγελία των κατηγοριών και τις ποινές που θα επιβληθούν αργότερα στους όποιους κατηγορουμένους θα παίξουν ακόμα:

Εάν την προηγούμενη μέρα της καταστροφής η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε στις επικίνδυνες Περιφέρειες, και εν προκειμένω στην Αττική, σχετικό ειδοποιητήριο έγγραφο, και μάλιστα με σχετικούς χάρτες και το βαθμό επικινδυνότητας.

Εάν, ύστερα από το έγγραφο αυτό, ενεργοποιήθηκαν η Περιφέρεια και οι δήμοι, με τα ειδικά Γραφεία της Πολιτικής Προστασίας (Περιφέρειας και δήμων).

Εάν συνεκλήθησαν αμέσως τα αρμόδια συντονιστικά όργανα (ΣΠΟ και ΣΤΟ). «Οι δικαστικά αναγνωρισθείσες πολύ σοβαρές παραλείψεις των αρμοδίων το 2007 στην Ηλεία, είναι ακριβώς οι ίδιες με τις επίσης πολύ σοβαρές παραλείψεις των αρμοδίων στην Ανατολική Αττική (Ραφήνα, Μάτι, Βουτζά κ.λπ.). Πρόκειται για υποχρεώσεις που προβλέπει ρητά ο νόμος (“Ξενοκράτης”) και οι οποίες, δυστυχώς, δεν τηρήθηκαν και στη νέα αυτή τραγωδία», δηλώνει ο δικηγόρος Αντώνης Φούσσας, ο οποίος είχε εκπροσωπήσει συγγενείς θυμάτων στα δικαστήρια της Πελοποννήσου, και τώρα τις πρώτες οικογένειες για 2 νεκρούς, στο Νέο Βουτζά. Επισημαίνει, δε, ότι εκτός από τις ποινικές καταδίκες, τα δικαστήρια επιδίκασαν και μεγάλες χρηματικές αποζημιώσεις για τις παραλείψεις κα

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα