Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα


Τα λάθη του ΓΑΠ με το Μνημόνιο κάνει ο Τσίπρας στο Σκοπιανό – του Ι. Χασαπόπουλου

Το 2010 ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου όταν βρέθηκε μπροστά στη χρεοκοπία της χώρας, για ένα μεγάλο διάστημα γύρισε όλο τον κόσμο, μίλησε με δεκάδες οικονομολόγους, στελέχη ξένων τραπεζών και κυβερνήσεων, μέχρι να καταλήξει στην απόφαση πως μόνο ένα Μνημόνιο θα έσωζε τη χώρα.
Συγκάλεσε, λοιπόν, ένα μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπουργικό συμβούλιο μαζί με όλα τα κορυφαία στελέχη του Κινήματος, για να τους ανακοινώσει τις αποφάσεις του.
Οι περισσότεροι, τότε, συνειδητοποίησαν πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και για τη χώρα και για τους ίδιους, και πως θα κληθούν να σηκώσουν ένα μεγάλο βάρος, για το οποίο ίσως και να μην είχαν την ευθύνη.
Κατάλαβαν ότι το ΠΑΣΟΚ, αν και λίγους μήνες νωρίτερα είχε κερδίσει τις εκλογές με πολύ υψηλά ποσοστά, πάνω από 40%, θα ήταν δύσκολο να ξεπεράσει το «παγόβουνο» που λεγόταν Μνημόνιο.
Μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου και τρεις-τέσσερις υπουργοί και συνεργάτες του είχαν την αυταπάτη ότι μπορούν να βγάλουν μόνοι τους τη χώρα από το Μνημόνιο και να εισπράξουν τα επινίκια.
Η ζωή προχώρησε και απέδειξε πως το Μνημόνιο αλλοίωσε τη φυσιογνωμία του ισχυρού ΠΑΣΟΚ, το οποίο δύο χρόνια μετά, κατέρρευσε, και τιμώρησε πολύ άσχημα και τον πρώην πρωθυπουργό, στον οποίο ο λαός χρέωσε την είσοδο της χώρας στα Μνημόνια, παρότι ο ίδιος δεν είχε ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας.
Οκτώ χρόνια μετά, τώρα που τα Μνημόνια τελειώνουν, φαίνεται ότι στο Μέγαρο Μαξίμου ξαναζούμε στιγμές του 2010, όχι όμως για την Οικονομία, αλλά για το Σκοπιανό.
Ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών, και μερικοί συνεργάτες τους πιστεύουν ότι μπορούν να λύσουν το θέμα των Σκοπίων και να μείνουν έτσι στο πάνθεον της Ιστορίας ως τα πρόσωπα που έλυσαν το «γόρδιο δεσμό» του Μέγα Αλέξανδρου.
Αυτό, όμως, που φαίνεται πως δεν μπορούν να καταλάβουν στην κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι τα μεγάλα εθνικά θέματα δεν λύνονται κόντρα στο ρεύμα, απλά επειδή μπορείς να εξασφαλίσεις μια απλή πλειοψηφία στη Βουλή.
Ο Γ. Παπανδρέου το 2010 υποτίμησε τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, που του έδωσε ποσοστά πάνω από 40%.
Αδιαφόρησε για όλους εκείνους που του λέγανε να κάνει εκλογές, ώστε να περάσει το Μνημόνιο με αυξημένη πλειοψηφία και να μην σηκώσει μόνο του το ΠΑΣΟΚ τον «σταυρό του Μνημονίου».
Τότε είχε αυξημένη πλειοψηφία και νόμιζε πως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.
Πίστευε πως το κόμμα και η μεγάλη δημοκρατική παράταξη αποτελούσαν την κληρονομιά του πατέρα του και μπορούσε να τη διαχειριστεί όπως ήθελε αυτός, αδιαφορώντας για τους αγώνες και την κοινωνική ραχοκοκκαλιά του ΠΑΣΟΚ.
Και σήμερα, όμως, τα ίδια βλέπουμε.
Φανατισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζουν ακροδεξιούς και φασίστες όσους διαδηλώνουν για τη Μακεδονία.
Το Μέγαρο Μαξίμου και υπουργούς να κατηγορούν την αντιπολίτευση γιατί δεν βάζει πλάτη ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα των Σκοπίων. Και, κυρίως, γιατί στηρίζει τα συλλαλητήρια, η μαζικότητα των οποίων είναι το μόνιμο άγχος του Μαξίμου.
Ο κ. Τσίπρας και ορισμένοι υπουργοί πιστεύουν πως ο λαός, όπως το 2015 τούς συγχώρεσε την «κωλοτούμπα» με τα Μνημόνια και το δημοψήφισμα, έτσι θα τους στηρίξει και στο θέμα του ονόματος της Μακεδονίας.
Δυστυχώς, στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν πως δεν μαθαίνουν από τα λάθη του παρελθόντος και πιστεύουν πως τη λαϊκή εντολή μπορούν να την ερμηνεύουν όπως θέλουν, ανάλογα με τις ανάγκες της κυβέρνησης, και να αδιαφορούν για αυτό που συμβαίνει στην κοινωνία.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα