Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Τέλος οι… «οκνηροί» εργαζόμενοι

Χωρίς «ηλεκτρονική παρακολούθηση» του εργασιακού βιογραφικού θα γίνονται στο εξής οι απολύσεις και οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα. Το θέμα είχε αποκαλύψει πρώτη, το περασμένο Σάββατο, η «Βραδυνή της Κυριακής», με σχετικό αναλυτικό ρεπορτάζ και που επιβεβαιώθηκε πλήρως δύο ημέρες αργότερα. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης υπέγραψε εγκύκλιο εφαρμογής της πρόσφατης διάταξης με την οποία καταργήθηκε η πρόβλεψη για την αιτιολογημένη (από την επιχείρηση) απόλυση και τη διατήρηση σχετικού ηλεκτρονικού αρχείου…

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, «με την εγκύκλιο αυτή, ολοκληρώνεται η αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της εργασίας, το οποίο είχε διαταραχθεί -σε βάρος, μάλιστα, των ίδιων εργαζομένωναπό τις συγκεκριμένες διατάξεις του Ν. 4611/2019 που ψηφίστηκαν λίγες ημέρες πριν από τις πρόσφατες εκλογές». Με τις προωθούμενες διατάξεις καθορίζεται η επαναφορά στο προϊσχύον πλαίσιο προστασίας της εργασίας που θεμελιώνεται στις διατάξεις του Συντάγματος, του Αστικού Κώδικα και των Νόμων 2112/20 και 3198/55, σε ευθυγράμμιση με το πνεύμα και του γράμμα του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, προστατεύοντας ιδίως τους εργαζόμενους από τους κινδύνους που συνεπάγονταν οι καταργούμενες ρυθμίσεις, όπως:

1 Την ηλεκτρονική καταγραφή των λόγων ενδεχόμενης απόλυσής τους και, κατά συνέπεια, τη βέβαιη υπονόμευση της μελλοντικής επαγγελματικής τους πορείας.

2 Την οιαδήποτε μελλοντική αμφισβήτηση σχετικά με το δικαίωμα λήψης αποζημίωσης λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας.

3 Την εξώθησή τους σε συνεχείς δικαστικές εμπλοκές. Επιπλέον, διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, η εργασιακή ειρήνη, οι προσλήψεις και ΤΕΛΟΣ ΟΙ… «ΟΚΝΗΡΟΙ» ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ οι θέσεις εργασίας, αποτρέπεται η σύγχυση εφαρμογής εργασιακών διατάξεων, επανέρχεται η κανονικότητα στην αγορά εργασίας και υποστηρίζεται η αναπτυξιακή δυναμική, σύμφωνα πάντα με το ευρωπαϊκό και εθνικό νομοθέτη και τη νομολογία των δικαστηρίων.

Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πέρασε» την εν λόγω διάταξη λίγες ημέρες πριν τις εκλογές επικαλούμενος σχετικές προβλέψεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ενώ όλες οι εργοδοτικές οργανώσεις διαφωνούσαν. Κατά τον κ. Βρούτση, με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο καταργούνται στην πράξη οι αναχρονιστικού, μεσαιωνικού χαρακτήρα προβλέψεις για το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των εργαζομένων που επιχείρησε, λίγες ημέρες πριν από τις πρόσφατες εκλογές, να καθιερώσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Ήδη, στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ είχαν καταγραφεί περιπτώσεις λόγων απόλυσης που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσαν τους απολυμένους σε αδυναμία εύρεσης δουλειάς την επόμενη μέρα. Κάποια παραδείγματα: «αργός και οκνηρός, ανεπαρκής, αδικαιολόγητες απουσίες, ιατρικοί λόγοι, κ.λπ.». Όλα αυτά πλέον διαγράφονται και οι εργαζόμενοι αποφεύγουν την υπονόμευση του επαγγελματικού τους μέλλοντος.

 

 

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα