Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Τζο Κένεντι, η νέα ελπίδα των Δημοκρατικών απέναντι στον Τραμπ

Ποιος μπορεί να εξαφανίσει έναν Ντόναλντ Τραμπ από τον πολιτικό χάρτη της Αμερικής; Μα φυσικά ένας Κένεντι.

Κάπως έτσι σκέφτηκαν τα στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος και επέλεξαν τον τελευταίο πολιτικό γόνο της «πριγκιπικής», όπως την αποκαλούν πολλοί, οικογενείας των Κένεντι για να δώσει την απάντηση του κόμματος στην ετήσια ομιλία για την «Κατάσταση του Έθνους» που θα εκφωνήσει σήμερα αργά το βράδυ στο Κογκρέσο.

Η απάντηση των Δημοκρατικών θα δοθεί αμέσως μετά την προεδρική ομιλία και θα προβληθεί και αυτή με τη σειρά της τηλεοπτικά.

Όποιος εκπροσωπεί το κόμμα του απαντώντας στον εκάστοτε πρόεδρο είναι συνήθως νεαρός και ανερχόμενος πολιτικός, και η σχετική επιλογή θεωρείται πολύ τιμητική.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Τζο Κένεντι έχει σχεδόν τα μισά χρόνια απ΄ ό,τι ο πρόεδρος Τραμπ.

Ο Τζο Κένεντι, 37άχρονος εκπρόσωπος της Μασαχουσέτης στη Βουλή των αντιπροσώπων των ΗΠΑ προέρχεται από τη γνωστή πολιτική οικογένεια της Βοστόνης που έχει δώσει στη χώρα την μεγαλύτερη πολιτική δυναστεία στην ιστορία της.

Παππούς του ήταν ο Ρόμπερτ Κένεντι, ο γερουσιαστής και υπουργός Δικαιοσύνης που δολοφονήθηκε και θείος του ο Τζον Κένεντι, ο δολοφονηθείς πρόεδρος των ΗΠΑ.

jo1

Ο εγγονός του JFK είναι ο νέος αγαπημένος του Δημοκρατικού κόμματος, το οποίο αναζητά απεγνωσμένα έναν υποψήφιο πρόεδρο για τις εκλογές του 2020.

Έλαμψε όταν υπερασπίστηκε με πάθος το Obamacare, στο Κογκρέσο, απέναντι στους Ρεπουμπλικανούς και εκτιμάται ότι θα αποτελέσει την επιστροφή της δυναστείας Κένεντι στο πολιτικό προσκήνιο των ΗΠΑ.

Με λευκό δέρμα και σχεδόν κόκκινα μαλλιά, λόγω της ιρλανδικής καταγωγής της οικογένειας Κένεντι, ο Τζο Κένεντι είναι γιός του γερουσιαστή Πάτρικ Κένεντι ΙΙ.

Μοιάζει να ακολουθεί τα βήματα της οικογένειάς του και εκλέγεται στην Μασαχουσέτη, προπύργιο της δυναστείας εδώ και έναν αιώνα.

Σπούδασε μάνατζμεντ στο Στάνφορντ και Νομικά στο Χάρβαρντ.. Μπήκε ανεπίσημα στην πολιτική το 2006 για να στηρίξει την επανεκλογή του θείου του Τεντ. Επίσημα εξελέγη το 2012 στη Γερουσία, στην Μασαχουσέτη, εκεί που εκλέγονταν παραδοσιακά οι θείοι του JFK και Τεντ αλλά και ο πατέρας του που φέρει το ίδιο όνομα, Ζόζεφ Πάτρικ Κένεντι ΙΙ.

Όπως όλοι οι Κένεντι είναι Δημοκρατικός και καθολικός. Φιλελεύθερος, υπέρ του ελέγχου για την οπλοφορία, υποστηρικτής των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, υπέρ του δικαιώματος στην έκτρωση, οικολόγος και υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο νεαρός πολιτικός δεν κρύβει το παρελθόν της οικογένειάς του. «Ο πρόεδρος Κένεντι με εμπνέει για όσα εκπροσωπεί. Για την ιδέα ότι πρέπει να δεσμεύεται στην υπηρεσία των άλλων, και ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να αλλάξει τα πράγματα», εξηγούσε το 2013, λίγους μήνες μετά την εκλογή του, με 62% έναντι του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του.

Το πρακτορείο Associated Press έγραψε ότι το ανερχόμενο αστέρι των Δημοκρατικών «απέσπασε πάνω από 3 εκατομμύρια δολάρια για την προεκλογική του εκστρατεία το 2012, περισσότερα από όλους τους άλλους υποψηφίους στη Μασαχουσέτη, χάρη στις οικογενειακές γνωριμίες».

Όσο σπούδαζε στο Harvard, στη Μασαχουσέτη, στο προάστιο της Βοστώνης, ο Τζο Κένεντι γνώρισε την σύζυγό του Λόρεν Μπίρτσιφιλντ, με την οποία απέκτησε ένα παιδί.

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ έδωσε στον Τζο Κένεντι την ευκαιρία να ξεχωρίσει. Πρόσφατα, σε μια εκδήλωση της Οργάνωσης NAACP για τα δικαιώματα των Αφρο-αμερικανών, ο Τζο Κένεντι δήλωσε ότι οι αμερικανοί «πρέπει να μείνουν ενωμένοι σε αυτούς τους σκοτεινούς και δύσκολους καιρούς» και πρόσθεσε ότι ο «Ντόναλντ Τραμπ δεν θα μπορέσει να ξαναγράψει την ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών».

Πολιτικοί παρατηρητές, όπως ο Ντέιβιντ Σ. Μπερνστέιν εκτιμούν ότι θα είναι στο μέλλον υποψήφιος πρόεδρος, ίσως το 2020, ίσως το 2029.

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα