Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Το «ομορφόπαιδο» έγινε πρωθυπουργός

Ποιος είναι ο νέος αρχηγός της πιο ετερογενούς κυβέρνησης της Ισπανίας. Ο Μαριάνο Ραχόι έφυγε, ο Πέδρο Σάντσεθ ήρθε για να προετοιμάσει το έδαφος για τις πρόωρες εκλογές.

Ένας καθηγητής Οικονομικών στην πρωθυπουργία της Ισπανίας. Ο Πέδρο Σάντσεθ έγραψε ιστορία αυτή την εβδομάδα ως ο πρώτος Ισπανός πολιτικός που ανέτρεψε έναν πρωθυπουργό με πρόταση μομφής. Αυτό από μόνο του είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό, αν και ο πρώην καθηγητής Οικονομίας με το παρατσούκλι «ομορφόπαιδο» («guapo»), κλέβει την παράσταση και για δύο άλλους λόγους: πρώτον, επειδή ο 46χρονος Ισπανός πολιτικός δεν είναι πλέον βουλευτής, αφού παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματός του προ 2ετίας, για την άρνησή του να διευκολύνει την επιστροφή του Μαριάνο Ραχόι στο αξίωμα ύστερα από δύο εκλογικές αναμετρήσεις, και, δεύτερον, επειδή καλείται τώρα να ηγηθεί μιας κυβέρνησης με εξαιρετικά ετερογενή υποστήριξη.
Ο Πέδρο Σάντσεθ γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1972 και εντάχθηκε στους κόλπους του PSOE το 1993. Σπούδασε Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων και εργάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το 1999 υπηρέτησε ως προσωπάρχης του ύπατου εκπροσώπου του ΟΗΕ στη Βοσνία, στη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο. Διετέλεσε βουλευτής μεταξύ 2009-2011, οπότε έχασε την έδρα του, και δύο χρόνια αργότερα, επέστρεψε στο Κοινοβούλιο και εξελέγη πρόεδρος του PSOE το επόμενο έτος.
Όπως σχολίαζε αυτές τις ημέρες ο «Guardian», το δύσκολο στοίχημα της πρωθυπουργίας του είναι ότι η κυβέρνησή του καλείται να διαχειριστεί τις πολλές και ποικίλες απαιτήσεις των κομμάτων που υποστήριξαν την πρόταση μομφής του κατά του Ραχόι και να προετοιμάσει το έδαφος για τις πρόωρες εκλογές που έχει υποσχεθεί. Αν στο εκρηκτικό αυτό μείγμα προστεθεί και η αποσχιστική απειλή από την Καταλονία, η περίοδος χάριτος της νέας ισπανικής κυβέρνησης αναμένεται να είναι μικρή.

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα