Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

«Δεν θα απολύσω δημοσίους υπαλλήλους»

To πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφίσει μια κυβέρνηση Μητσοτάκη θα είναι το νομοσχέδιο για τη νέα οργάνωση τη κυβέρνησης και της ανώτατης Διοίκησης.

Ο πρόεδρος τη Νέας Δημοκρατίας βάζει ψηλά στην ατζέντα για την επόμενη μέρα της χώρας, με διακυβέρνηση του κόμματός του, το νοικοκύρεμα του Δημοσίου. Για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης η ριζική ανασυγκρότηση του δημοσίου τομέα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να εφαρμοστεί οποιαδήποτε πραγματική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.

Στην Πειραιώς ετοιμάζουν πυρετωδώς, και τις επόμενες εβδομάδες θα το παρουσιάσουν, το αναλυτικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την τολμηρή ανασυγκρότηση του δημοσίου τομέα και τους τρόπους βελτίωσης της αποτελεσματικότητάς του.
Αυτό, όμως, στο οποίο εστιάζουν –και διαμηνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς πάσα κατεύθυνση– είναι ότι δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Η διευκρίνιση αυτή είναι κομβική να γίνει κατανοητή για το στρατόπεδο της Πειραιώς. Και αυτό, γιατί γνωρίζουν ότι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έχει στηθεί μια ολόκληρη επικοινωνιακή προπαγανδιστική εκστρατεία, με την οποία ταυτίζουν την επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη για νοικοκύρεμα του Δημοσίου με βούλησή του για απολύσεις. Εντάσσεται, μάλιστα, στη στόχευση του επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ να ανακόψει μια πιθανή αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.

Έχει, λοιπόν, επικεντρώσει το εκλογικό του ενδιαφέρον στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι είναι μια πολύ μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων. Έτσι, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια συντονισμένη επίθεση κυβερνητικών στελεχών προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγορούν για πολέμιο του Δημοσίου και τονίζουν ότι θέλει απολύσεις.
Αυτή την επίθεση αντικρούει ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι ο πυρήνας του σχεδίου του δεν έχει απολύσεις, αλλά τη σωστή αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. «Τους σέβομαι και τους τιμώ. Θέλω να αναγνωρίσω το έργο τους και την προσφορά τους στη Δημόσια Διοίκηση και στη χώρα», διευκρίνισε στη συνέντευξή Τύπου στους ξένους ανταποκριτές, και εξήγησε και την αναγκαιότητα της αξιολόγησης, καθώς όσο οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν αξιολογούνται, «τόσο όλοι βράζουν στο ίδιο καζάνι και τόσο μειώνονται και τα ουσιαστικά κίνητρα για να αποδίδει κανείς περισσότερο και καλύτερα».

– Στο σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για έναν αποτελεσματικότερο δημόσιο τομέα υπάρχει ουσιαστική αναδιάταξη των δομών του Δημοσίου, έτσι ώστε το Δημόσιο να έχει ένα μικρότερο λειτουργικό αποτύπωμα.
– Στο σχέδιό του, επίσης, συμπεριλαμβάνεται μία δραστική αξιολόγηση των εσωτερικών διαδικασιών του Δημοσίου, έτσι ώστε να μειωθεί ουσιαστικά η γραφειοκρατία στην επαφή των πολιτών, αλλά και των επιχειρήσεων, με το Δημόσιο, μεταφέροντας το βάρος της απόδειξης από τον ιδιώτη, στο ίδιο το κράτος.

– Ταυτόχρονα, η Ν.Δ. ετοιμάζει ένα δραστικό σχέδιο εφαρμογής εργαλείων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, έτσι ώστε να μην είναι η Ελλάδα ουραγός στην τρίτη ψηφιακή επανάσταση. Με σύμμαχο τα εργαλεία της τέταρτης ψηφιακής επανάστασης, στη Νέα Δημοκρατία επεξεργάζονται πώς θα υπάρχει ένα Δημόσιο το οποίο θα είναι λειτουργικό και θα σέβεται τα χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου.

– Έχοντας στις αποσκευές του την εμπειρία του από τη θητεία του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις συζητήσεις του υπενθυμίζει ότι επί ημερών του μειώθηκαν οι οργανικές θέσεις ευθύνης, θέσεις γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών, κατά περίπου 30%, με τις αντίστοιχες μειώσεις των σχετικών επιδομάτων που συνοδεύουν αυτές τις θέσεις.

Ιδιωτικοποιήσεις

Στρατηγικό ρόλο στο γενικότερο πλάνο διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη έχει το αναπτυξιακό του σχέδιο. Αφετηρία του θα είναι ένα επενδυτικό σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων για τις εταιρίες τις οποίες διαχειρίζεται σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ, και το Υπερταμείο. Η κυρίαρχη λογική σε αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις θα είναι ότι αυτές γίνονται όχι μόνο για να εισπράξει το κράτος χρήματα, αλλά για να αυξηθεί και η ανταγωνιστικότητα της ίδιας της Οικονομίας και να έρθουν στη χώρα κεφάλαια που θα δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης.
Σε αυτό το σχέδιο στο μυαλό του έχει ως παράδειγμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα περιφερειακά λιμάνια που είναι ενταγμένα στο ΤΑΙΠΕΔ, και από την πώλησή τους μπορεί να μην εισέλθουν πολλά χρήματα στο ελληνικό Δημόσιο. «Το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, το λιμάνι Ηγουμενίτσας, οι ιαματικές πηγές. Δεν περιμένω ότι το κράτος θα λύσει το δημοσιονομικό του πρόβλημα εκχωρώντας σε ιδιώτες αυτά τα περιουσιακά στοιχεία. Θεωρώ, όμως, ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό για την τοπική και την περιφερειακή ανάπτυξη να έχουμε ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν, επιτέλους, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και να τα εντάξουν σε μια συνολική εθνική στρατηγική αλλαγών για τη χώρα», ανέφερε στη συνέντευξή του στους ξένους ανταποκριτές,
Σε αντιπαραβολή με το δικό του αναπτυξιακό σχέδιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαλεί την κυβέρνηση ότι το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο που το έχει στείλει στους Θεσμούς, είναι άγνωστο. «Μου φαίνεται πολύ παράξενο το γεγονός ότι δεν τολμά η κυβέρνηση να το δώσει στη δημοσιότητα, και την καλώ να το δημοσιεύσει επιτέλους. Τι είναι αυτό το περιβόητο αναπτυξιακό σχέδιο;», αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας την ότι έχει δυσκολία να αρθρώσει οποιονδήποτε συγκροτημένο λόγο στα ζητήματα ανάπτυξης. Επίσης, προειδοποιεί ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να δεσμευθεί από ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα ανακυκλώνει ιδεοληψίες μιας άλλης εποχής.

Δραστική μείωση υπέρογκων εισφορών

«Ο σκοπός μου δεν είναι μόνο να διαχειριστώ τη μιζέρια. Δεν με ενδιαφέρει αυτό. Ο σκοπός μου είναι να παράγω πραγματική ευημερία και όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να βρουν τη θέση τους στο σχέδιό μου για την Ελλάδα της επόμενης μέρας», είναι αυτό που συχνά επαναλαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους συνομιλητές του.
Το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη επικεντρώνεται στα κακώς κείμενα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. και οργανώνει μια σειρά αλλαγών επι αυτών.
Ένα από αυτά στα οποία θα προβεί και τα οποία επεξεργάζεται είναι η δραστική μείωση των υπέρογκων εισφορών που επέβαλε ο Νόμος Κατρούγκαλου στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Με αφορμή τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει αντισυνταγματικές θεμελιώδεις διατάξεις του Νόμου Κατρούγκαλου, όπως την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και των αγροτών, στον ΕΦΚΑ, στη Νέα Δημοκρατία δεσμεύονται να μειώσουν να καταστήσουν το ασφαλιστικό σύστημα δίκαιο, ανταποδοτικό και βιώσιμο. Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, έχει θέσει τη μείωση των εισφορών μαζί με τη μείωση των φόρων ως βασική προϋπόθεση του οικονομικού του προγράμματος. «Η Νέα Δημοκρατία είχε εξ αρχής αναδείξει τον παραλογισμό του Νόμου Κατρούγκαλου, και δεν είναι τυχαίο ότι οι εξωπραγματικές κρατήσεις απασχολούν, πλέον, και το Συμβούλιο της Επικρατείας», ανέφερε ο αρμόδιο τομεάρχης κ. Βρούτσης, και υπολόγισε τα καθαρά έσοδα σε δύο ελεύθερους επαγγελματίες μετά την αφαίρεση φόρων και εισφορών. Σύμφωνα με τον αρμόδιο τομεάρχη Γιάννη Βρούτση, δικηγόρος που έχει καθαρές αποδοχές 10.000 ευρώ, μετά τις εισφορές Κατρούγκαλου και τους φόρους του ΣΥΡΙΖΑ θα του μείνουν 4.836 ευρώ, ενώ μηχανικός που έχει καθαρό εισόδημα 20.000 ευρώ θα έχει συνολικές κρατήσεις 73% και θα του μείνουν 5.292 ευρώ!

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα