Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Το καλάθι της ΔΕΘ

Με όπλα στη φαρέτρα του την αποδοχή του σχεδίου του από τους Eυρωπαίους για τη μείωση των ελλειμμάτων μετά την πετυχημένη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και εν όψει των συναντήσεων με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Μαρκ Ρούτε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου θα παρουσιάσει το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχέδιό του για την ανάταξη της Oικονομίας.

Στόχος, όπως λένε οι συνεργάτες του, είναι να σηματοδοτήσει την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα με τρόπο πειστικό, χωρίς σκιές και αστερίσκους, να δημιουργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας και τις προϋποθέσεις για να πάρει μπροστά η μηχανή της Oικονομίας. Προς τούτο και η κατάθεση με ταχείς ρυθμούς σειράς νομοσχεδίων που θα στοχεύουν αφενός στη διαμόρφωση φιλικού επενδυτικού κλίματος, και αφετέρου στην ελάφρυνση των φορολογικών βαρών. Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ -η πρώτη του ως πρωθυπουργού- στις 7 Σεπτεμβρίου, η άφιξη των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στις 16 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, και η έλευση και των επικεφαλής στις 23 του μήνα, δείχνουν, άλλωστε, και το κρίσιμο χρονικό «τρίγωνο» μέσα στο οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταλήξει στους τελικούς άξονες του προϋπολογισμού του 2020. Ενός κρίσιμου προϋπολογισμού που θα αποτελεί και λυδία λίθο των προεκλογικών δεσμεύσεων του πρωθυπουργού. Χωρίς μακρόπνοες υποσχέσεις αλλά με νωπές τις εντυπώσεις από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αλλάζουν το τοπίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει ενώπιον των παραγωγικών φορέων έχοντας στη φαρέτρα του τα πρώτα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών που πήρε η κυβέρνηση μέσα στις λίγες εβδομάδες που μεσολάβησαν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Η στόχευση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 αποτελεί απαράγραπτη δέσμευσή του -όπως θα τονίσει-, ώστε να απελευθερωθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση των φόρων και των εισφορών και τη στήριξη των πλέον αδύναμων.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ

Αυτό που θα ξεχωρίσει στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη θα είναι οι εμβληματικού χαρακτήρα μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ κατά 22%, τις οποίες θα έχουν πάρει στα χέρια τους οι φορολογούμενοι εκείνες τις ημέρες, ενώ τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2019 θα έχουν ενσωματώσει όχι μόνο τις ελαφρύνσεις κατά 30% για τα περίπου 3,5 εκατομμύρια νοικοκυριά με ακίνητα αξίας έως 60.000 ευρώ, αλλά και τις μειώσεις φόρου για άλλους τόσους ιδιοκτήτες. Περίπου 1,3 εκατ. ιδιοκτήτες -με ακίνητα αξίας έως 200.000 ευρώθα δουν μειώσεις έως και 170 ευρώ, καθώς οι διατάξεις που ψήφισε η κυβέρνηση προβλέπουν ελαφρύνσεις το λιγότερο 20% γι’ αυτήν την κατηγορία, από 3% που προέβλεπε το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης. Τέλος, ο σχεδιασμός για τα ακίνητα, που θα επικυρωθεί στη ΔΕΘ, περιλαμβάνει, ακόμα, την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, η οποία, ακόμα και αν τελικά δεν προχωρήσει το 2020, εφόσον προκριθούν άλλες ελαφρύνσεις για την αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου, θα υλοποιηθεί το 2021. Παράλληλα, θα «τρέξει» η τριετής αναστολή του ΦΠΑ στα νεόδμητα και του φόρου υπεραξίας, μέτρα που αναμένεται ότι θα αναθερμάνουν τη ζήτηση, θα διορθώσουν τις στρεβλώσεις και θα ανεβάσουν την αξία των ακινήτων.

Συμφωνία για τους συντελεστές

Οι πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής» αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι συμφωνούν με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, και ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ότι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα συμπεριλαμβάνεται η μείωση από το 28% στο 24%, η οποία θα αφορά τη χρήση του 2019. Πράγμα που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν ελάφρυνση τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη χρονιά, χωρίς να συνυπολογιστούν τα οφέλη από τη μείωση του φόρου στα μερίσματα. Ειδική αναφορά αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός στην πλήρη άρση των capital controls ύστερα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, και αναμένεται να απευθύνει νέα πρόσκληση στους Έλληνες επιχειρηματίες να επαναπατρίσουν για επενδύσεις κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, που βρίσκονται εκτός συνόρων.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα