Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Το τριπλό κέρδος από την αναγνώριση των πλασματικών ετών

Η σχεδιαζόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση δίνει νέα αξία στην αναγνώριση των πλασματικών ετών ασφάλισης, που θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ανταπόδοση.

Τ α κίνητρα παραμονής στην εργασία και ασφάλιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση δίνουν νέο περιεχόμενο και στα πλασματικά έτη ασφάλισης (Στρατός, παιδιά, πτυχίο κ.ά.) Με το Νόμο Κατρούγκαλου τα έτη ασφάλισης πάνω από τα 25 δεν απέδιδαν ιδιαίτερα ως προς το τελικό ποσό σύνταξης, ενώ όποιος επέλεγε την πρόωρη σύνταξη δεν είχε μεγάλο πέναλτι. Με τις νέες ρυθμίσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση τα πλασματικά λαμβάνουν νέα… αξία αφού ναι μεν κοστίζουν ακριβά ως προς την αναγνώριση, αλλά η ανταπόδοση είναι αξιοπρόσεκτη. Επιπλέον, και όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, για αιτήσεις από 1/1/2019 το κόστος αναγνώρισης είναι εξαιρετικά χαμηλότερο, καθώς μειώθηκε στο 13,33% από 20% το ποσοστό (επί των καθαρών κερδών και έως περίπου 80.000 ευρώ το χρόνο) για την κύρια σύνταξη. Βεβαίως, μικρότερο ποσό εισφορών σημαίνει και μικρότερες συντάξεις, αλλά σε κάθε περίπτωση η αναγνώριση πλασματικών ετών μοιάζει περισσότερο συμφέρουσα. Έτσι λοιπόν, με τη σχεδιαζόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση προκύπτει τριπλό όφελος από την αναγνώριση πλασματικών: ΧΑΜΗΛΌΤΕΡΕΣ ΕΙΣΦΟΡΈΣ για τους ελεύθερους επαγγελματίες (13,33%) από 1/1/2019, ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ (ανταποδοτικότητα) για όλους (αναφορικά με τις νέες αιτήσεις για σύνταξη που θα κατατεθούν από 1/1/2020), αφού θα χορηγείται μεγαλύτερο ποσό σύνταξης για περισσότερα έτη ασφάλισης, και ΠΡΌΩΡΗ ΈΞΟΔΟ έως και 5 ή 7 χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη, κυρίως όσοι με τα πλασματικά θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το 2021. Για την εξαγορά των πλασματικών υπολογίζεται ο τελευταίος (προ της αίτησης αναγνώρισης) μισθός ή η τελευταία φορολογική δήλωση (ύψος εισοδήματος) για των προσδιορισμό των ασφαλίστρων των ελεύθερων επαγγελματιών (εμπόρων και επιστημόνων). Όσον αφορά τους μισθωτούς, με το Νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) όλα τα πλασματικά έτη αναγνωρίζονται με την καταβολή του συνόλου των αναλογούντων εισφορών (πληρωμή της εργατικής και της εργοδοτικής συμμετοχής) και καταργήθηκε η πρόβλεψη (Ν. 3863/10) για την καταβολή ελάχιστου ποσού 165 ευρώ ανά μήνα (το 20% για κύρια σύνταξη επί του βασικού του μισθού ανειδίκευτου εργάτη).

Πόσα και ποια χρόνια αναγνωρίζονται

Η εξαγορά πλασματικών συμφέρει: γονείς ανηλίκων στο Δημόσιο που με τη χρήση αυτών θεμελιώνουν αναδρομικά 3-5 χρόνια (το διάστημα 2010-2012), μητέρες ανηλίκων στο ΙΚΑ που συμπληρώνουν με την εξαγορά 5.500 ημέρες αναδρομικά το 2010 ή το 2011 για τη θεμελίωση του δικαιώματος (4-5 χρόνια), μητέρες ανηλίκων σε ΔΕΚΟ – Τράπεζες που συμπληρώνουν αναδρομικά 25ετία το 2011 ή το 2012 (4 ή 5 χρόνια), καθώς και άνδρες στο Δημόσιο για τη συμπλήρωση 35ετίας. Επίσης, χρήση μπορούν να κάνουν ασφαλισμένοι σε ΕΤΑΑ ή ΟΑΕΕ για τη συμπλήρωση 35ετίας αναδρομικά το 2011 ή το 2012 (εξαγορά 4-5 χρόνων), αλλά και ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων και του ΟΓΑ που συμπληρώνουν 40ετία με την εξαγορά. Ο χρόνος τον οποίο μπορεί να προσμετρήσει ή να αναγνωρίσει κάθε ασφαλισμένος ανάλογα με το χρόνο συνταξιοδότησής του κλιμακώνεται ως εξής: Έως 4 χρόνια, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2011, έως 5 χρόνια εντός του 2012, έως 6 χρόνια εντός του 2013, και έως 7 χρόνια από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και μετά. Βασική προϋπόθεση για την αναγνώριση του πλασματικού αυτού χρόνου είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν συμπληρώσει 3.600 ημέρες ασφάλισης (12 έτη). Στο Δημόσιο μπορούν να εξαγοραστούν 7 πλασματικά έτη από Στρατό, σπουδές, πτυχίο κ.ά., και επιπλέον έως 5 από τα τέκνα (έως 3 παιδιά). Ενώ στον ιδιωτικό τομέα συνολικά έως 7 πλασματικά έτη για τέκνα, πτυχίο, Στρατό, ασφαλιστικά κενά κ.ά. Οι χρόνοι που μπορούν να προσμετρηθούν ή να αναγνωρισθούν, είναι: • Επιδότηση λόγω ασθένειας (300 ημέρες) • Επιδότηση ανεργίας (300 ημέρες) • Χρόνος σπουδών (ίσος με τα επίσημα ακέραια έτη σπουδών της οικείας σχολής, τα οποία προβλέπονται κατά το χρόνο της αποφοίτησης) • Χρόνος ανεργίας • Χρόνος απουσίας λόγω κύησης και λοχείας • Χρόνος απεργίας • Πλασματικός χρόνος 1 έτος για το πρώτο παιδί, 2 για το δεύτερο και επιπλέον 2 έτη για το τρίτο • Χρόνος μαθητείας, έως ένα έτος • Για τους ελεύθερους επαγγελματίες ο χρόνος άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας πριν την εγγραφή στα μητρώα του οικείου οργανισμού (έως πέντε έτη).

  • Ποιους συμφέρει νέα αίτηση

    Από 1/1/2019 και μετά, άλλαξαν τα δεδομένα στην αναγνώριση των πλασματικών, αφενός γιατί μειώθηκε το ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών για κύρια σύνταξη στους ελεύθερους επαγγελματίες (από 20% στο 13,33%), και αφετέρου γιατί αυξήθηκε η συμμετοχή του Δημοσίου στην ασφάλιση των δημόσιων υπαλλήλων κατά 3,3 μονάδες. Έτσι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα καταθέσουν εντός του έτους αίτηση για τα πλασματικά θα έχουν όφελος εν σχέσει με αντίστοιχες αιτήσεις το 2018 ή 2017. Βεβαίως, το κέρδος δεν θα είναι 6,67 μονάδες (20%- 13,33%) αλλά λιγότερο, καθώς: 1 Από 1/1/2019 αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός (από 585 σε 650 ευρώ το μήνα οι κατώτατες αποδοχές επί των οποίων υπολογίζονται οι ελάχιστες εισφορές). Άρα, για το 85% των ασφαλισμένων που πληρώνουν εισφορές στο κατώτατο επίπεδο (περίπου 8.000 ευρώ το έτος για το 2019). 2 Φέτος καταργήθηκε η έκπτωση του 15% στο εισόδημα της προηγούμενης χρονιάς επί του οποίου υπολογίζονται τα ασφάλιστρα. Δηλαδή, πέρυσι για καθαρό εισόδημα 20.000 ευρώ πληρώνονταν ασφάλιστρα (20% για κύρια σύνταξη) 3.400 ευρώ, ενώ φέτος, με το ποσοστό να πέφτει στο 13,33%, αλλά θα επιβληθεί το συνολικό εισόδημα, θα πληρωθούν 2.660 ευρώ για την αναγνώριση 12 μηνών πλασματικού χρόνου. Στις περιπτώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών συμφέρει η παραίτηση από προηγούμενη αίτηση αναγνώρισης πλασματικού χρόνου ασφάλισης (σ.σ.: εκτός και εάν με την παλαιότερη αίτηση θεμελιωνόταν πιο ευνοϊκό όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση) και η υποβολή νέας αίτησης εντός του 2019. Αντιθέτως, δεν συμφέρει η κατάθεση νέας αίτησης για τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς φέτος αυξήθηκε η συμμετοχή του Δημοσίου στα ασφάλιστρα (εργοδότης) προς τον ΕΦΚΑ κατά 3,3 ποσοστιαίες μονάδες (και η άνοδος της εργοδοτικής συμμετοχής στο 13,33% (συν 6,67% του υπαλλήλου το 2021). ΠΡΟΣΟΧΗ ωστόσο, γιατί το χαμηλό τίμημα αναγνώρισης των πλασματικών οδηγεί και σε χαμηλότερο συντάξιμο μισθό. Και αυτό, γιατί ήρθε αναδρομικά ο Νόμος Κατρούγκαλου και όρισε ότι τα (πλασματικά) έτη που αναγνωρίζονται θεωρείται ότι διανύθηκαν μετά το 2002. Και για τον υπολογισμό της σύνταξης λαμβάνονται υπ’ όψιν όλες οι καταβολές από τη συγκεκριμένη χρονολογία και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Έστω και εάν πρόκειται για πτυχίο ή τέκνα τα οποία αποκτήθηκαν πολύ νωρίτερα (πριν το 2002). Έτσι, τα ασφάλιστρα π.χ. των 165 ευρώ παραπέμπουν σε (συντάξιμο) μισθό 850 ευρώ το μήνα, υποβιβάζοντας έτσι το συντάξιμο μισθό (στις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος δήλωνε μεγαλύτερο μεικτό μισθό κατά τα τελευταία χρόνια).

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα