Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Το 2018 έτος αλλαγής,
με δουλειές και ευκαιρίες
για τους πολλούς –
Νίκος Θάσιος

Η νέα χρονιά βρίσκει την πατρίδα μας βαλτωμένη στην κρίση. Ανήμπορη να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, να διεκδικήσει τη θέση που της αξίζει σε ευρωπαϊκό, αλλά και διεθνές επίπεδο.

Για το 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. συνεχίζει την αποτυχημένη συνταγή της υπερφορολόγησης που διώχνει τις επενδύσειν, φτωχοποιεί τη μεσαία τάξη και εξισώσει προς τα κάτω όλους τους Έλληνες. Τα μέτρα για τη νέα χρονιά θα φτάσουν το 1,9 δισ. ευρώ, ενώ ήδη έχουν ψηφιστεί μέτρα ύψους 5,1 δισ. ευρώ για το 2019 και το 2020.

Η πολιτική αλλαγή είναι μονόδρομος για να ανασάνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από την ανελέητη φοροεπιδρομή του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου.

Μόνο μια αποφασισμένη και ικανή κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Με σχέδιο ολοκληρωμένο, συνεκτικό, κοστολογημένο και πλήρως εφαρμόσιμο. Μακριά από αισχρά ψέματα, αυταπάτες και ουτοπίες, που κοστίζουν πολύ ακριβά στον ελληνικό λαό.

Η πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η οργάνωση της ανώτατης Διοίκησης, για να υπάρξουν συντονισμός, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, και λογοδοσία. Με διαρκή αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού και επιβράβευση της παραγωγικότητας των υπαλλήλων. Με τη δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος για τον έλεγχο και την αξιολόγηση των κρατικών δαπανών. Με εκχώρηση λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα, ώστε το κράτος να γίνει πιο παραγωγικό και λειτουργικό. Με ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αλλά και θέσπιση ενός σύγχρονου και ευέλικτου αδειοδοτικού πλαισίου για το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων στα πρότυπα του Ν. 4262/2014.

Για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε ιδιωτικά κεφάλαια είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι αναγκαίο να εξορθολογιστούν οι διοικητικές λειτουργίες. Με σημαντική μείωση των διοικητικών βαρών που λειτουργούν ανασταλτικά για την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και ενισχύουν τα φαινόμενα διαφθοράς. Με αναβάθμιση των ΚΕΠ με την παροχή υπηρεσιών on line, με στόχο την ακόμα καλύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη. Με εφαρμογή σχεδίου για τη μείωση της πολυνομίας και της κακονομίας, με χαρτογράφηση και αξιολόγηση των νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων προς κατάργηση ή απλούστευση, αλλά και με την ηλεκτρονική διαχείριση εγγράφων και ψηφιοποίηση διεργασιών.

Παράλληλα, οφείλουμε να κάνουμε τα αδύνατα-δυνατά για να αντιστρέψουμε τη φυγή των νέων στο εξωτερικό. Δέσμευσή μας είναι η παροχή κινήτρων σε Έλληνες που έχουν ξένη υπηκοότητα ή Έλληνες που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος για περισσότερα από πέντε χρόνια και αλλοδαπούς, προκειμένου να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος με καθεστώς «μη μόνιμου κατοίκου (non-domiciled)» για μία περίοδο 5 ετών. Επιπλέον, τα ΑΕΙ θα ενισχυθούν με θέσεις «Διακεκριμένων Καθηγητών». Κάθε χρόνο η κυβέρνηση θα ανακοινώνει ένα συγκεκριμένο αριθμό θέσεων διακεκριμένων καθηγητών σε όλες τις βαθμίδες. Η επιλογή θα γίνεται με αξιοκρατική διαδικασία, και όσοι επιλεγούν, με τη σύμφωνη, πάντα, γνώμη των ιδρυμάτων υποδοχής, υπογράφουν πενταετή συμβόλαια με ελκυστικούς όρους, για την ανάληψη ερευνητικού ή/και διδακτικού έργου στην Ελλάδα.

Η πιο σημαντική, όμως, για την Οικονομία τομή στην οποία θα προχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία είναι η φορολογική μεταρρύθμιση. Οι δεσμεύσεις είναι συγκεκριμένες:

• Μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 30% εντός 2 ετών (20% τον πρώτο χρόνο, και 10% τον δεύτερο).
• Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο), καθώς και της φορολογίας μερισμάτων από το 15% στο 5%.
• Αύξηση του ορίου υπαγωγής στον ΦΠΑ από τις 10.000 ευρώ στις 25.000 ευρώ.

Πέρα από τις οριζόντιες μειώσεις φόρων η Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσει σε:

– Κατάργηση του φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα.
– Θέσπιση πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις με βάση τη διεθνή πρακτική.
– Σταδιακή αποκλιμάκωση του ΦΠΑ στη διαμονή και την εστίαση, όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.
– Στοχευμένη αποκλιμάκωση φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα (με εισαγωγικό συντελεστή 9%, αντί 22%), και εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων), με ισχυρό πολλαπλασιαστικό όφελος για την Οικονομία, αλλά και τον περιορισμό λειτουργικών δαπανών με περιορισμένη επίπτωση στην ανάπτυξη.
– Καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ – 11% και 22%.

Η υιοθέτηση του διαφορετικού μείγματος οικονομικής πολιτικής δεν είναι μόνο εφικτή στο πλαίσιο του Προγράμματος Προσαρμογής, αλλά και επιβεβλημένη, προκειμένου η χώρα να ξεφύγει από την οικονομική στασιμότητα και να περάσει σε τροχιά ανάκαμψης. Δεν αντέχουν άλλο οι Έλληνες την αφαίμαξή τους από την υπερφορολόγηση.

Στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου ανάτασης της Οικονομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί και για μια σειρά από παρεμβάσεις:

– Δημιουργία Γενικής Γραμματείας Εξωστρέφειας, για την τόνωση της εξωστρέφειας της ελληνικής Οικονομίας.

– Ταχύτερη αξιοποίηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το βάρος να πέφτει αναπόφευκτα στην άμεση απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020.

– Εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Ανάπτυξης Υποδομών, που θα περιλαμβάνει το σύνολο των προβλέψεων για μεγάλα έργα στους τομείς των Μεταφορών, της Ενέργειας και των ΑΠΕ, της διαχείρισης των φυσικών πόρων και της προστασίας του Περιβάλλοντος, και ακόμη τις ψηφιακές και κτιριακές υποδομές.

– Υποστήριξη του επιχειρηματία-αγρότη, που παίρνει ρίσκο, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, δοκιμάζει νέες ιδέες και τεχνικές, επιζητά μεγαλύτερη ευελιξία και μικρότερη εξάρτηση από το κράτος. Μόνο έτσι θα μπορέσουν τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα της χώρας μας να γίνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικά και να κερδίσουν μερίδιο στις αγορές του εξωτερικού, αυξάνοντας το εισόδημα και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

– Μείωση του υψηλού ενεργειακού κόστους με ολοκλήρωση της απελευθέρωσης στην αγορά Ενέργειας και προώθηση συνολικού εκσυγχρονισμού, που θα οδηγήσει σε σημαντικά πιο απλές και ταχύτερες διαδικασίες διεκπεραίωσης και έκδοσης της άδειας λειτουργίας, για να αναζωογονήσουμε την ελληνική βιοτεχνία.

– Επιλογή ενός brand στον Τουρισμό, στο οποίο θα επενδύσουμε για πολλά χρόνια, καθώς και σύνδεση του Τουρισμού με τον Πολιτισμό. Ακόμη, άμεση ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό, με έμφαση στην προστασία του Περιβάλλοντος, χωρίς όμως παρωχημένες αγκυλώσεις. Αλλά και παροχή κινήτρων συντελεστή δόμησης για όσες τουριστικές επιχειρήσεις προχωρούν σε ενεργειακή αναβάθμιση των μονάδων τους.

Οι Έλληνες μπορούμε καλύτερα. Αξίζουμε πολύ καλύτερα από τη σημερινή εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας. Αρκεί να το πιστέψουμε. Να πιστέψουμε στους εαυτούς μας και τις δυνατότητές μας. Και ενωμένοι να χτίσουμε το δικό μας μέλλον. Να γράψουμε τη δική μας ιστορία!

Η βιογραφία του Κ. Μήτση