Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Τραμπ, ο επικίνδυνος
Στρατιωτική παρτίδα χωρίς νικητή στο Αφγανιστάν

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας την αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, τόνισε ότι πήγε ενάντια στο ένστικτο που του έλεγε να διατάξει την απόσυρσή τους. Και προφανώς επρόκειτο για μια από τις λίγες φορές που ο Αμερικανός πρόεδρος θα έπρεπε να ακούσει τη φωνή μέσα του, γιατί αυτή η αύξηση κατά 4.000 στρατιώτες θα αφήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους των χωρίς καθαρή αποστολή στο μέσο μιας σύγκρουσης η οποία ολοένα και χειροτερεύει.
Η προεδρική ομιλία για το Αφγανιστάν, τον 16ετή πια αμερικανικό πόλεμο, έκρυβε δύο αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη πολιτική της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, που δεν ευχαρίστησαν κανέναν πλην αυτών που τις πρότειναν και κατάφεραν να τις περάσουν. Η πρώτη αλλαγή σαφώς έχει να κάνει με την αύξηση των Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα της Κεντρικής Ασίας, όπου σήμερα η αμερικανική δύναμη αριθμεί 10.000 άτομα, κυρίως ειδικές δυνάμεις, συμβούλους και εκπαιδευτές. Η δεύτερη αλλαγή, αυτή που εμπνέει και τη μεγαλύτερη ανησυχία, είναι ότι ο Τραμπ επαναλαμβάνει το λάθος του Τζορτζ Μπους του νεώτερου στο Ιράκ, το οποίο ο Ομπάμα έδωσε αγώνα για να αποφύγει. Και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι όλοι πια στην Ουάσινγκτον, προφανώς πλην των σκληροπυρηνικών της ρεπουμπλικανικής κυβέρνησης, κατανοούν ότι καλό θα ήταν το Πεντάγωνο να σταματήσει τις στρατιωτικές περιπέτειες του στο εξωτερικό, τουλάχιστον έως ότου μπορέσει να σχεδιάσει κάποια με στόχους που μπορούν να επιτευχθούν, συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και καθαρή έξοδο κινδύνου.
Αποφασίζοντας να διευρύνει και πάλι την αμερικανική εμπλοκή στο Αφγανιστάν, σε μια σύγκρουση χωρίς όρια στους στόχους και τη διάρκειά της, όπως δεσμεύτηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, απλά καταδίκασε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια πολεμική παρτίδα που η Ιστορία έχει δείξει ότι δεν μπορεί να την κερδίσει κανείς. Επιπλέον, υποχρεώνει, τρόπον τινά, τη Βρετανία και τους άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ να αποφασίσουν ανάλογα, να συμφωνήσουν δηλαδή στην αύξηση και των δικών τους στρατευμάτων, που συνολικά σήμερα μετρούν 6.500 άτομα. Αν στα παραπάνω συνυπολογιστεί το γεγονός ότι από το 2001 μέχρι σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξοδέψει στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Πακιστάν περίπου 5 τρισ. δολάρια, γίνεται κατανοητό το μέγεθος του νέου λάθους του Τραμπ.

Συντάκτης

Social life με την Τίνα

Η βιογραφία του Κ. Μήτση