Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

ΥΝΑΝΠ-COSCO : Να συνεχισθεί και να ενδυναμωθεί και στο μέλλον η στρατηγική σχέση της Ελλάδος με την Κίνα, στο ναυτιλιακό και λιμενικό τομέα

Την σπουδαιότητα των επενδύσεων της Cosco για την Ελλάδα, επισήμαναν   ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης και ο πρόεδρος του κινεζικού ναυτιλιακού ομίλου κάπτεν XU Llirong, συμφωνώντας ότι η στρατηγική αυτή σχέση πρέπει να συνεχισθεί και να ενδυναμωθεί και στο μέλλον.«Οι επενδύσεις της Cosco στον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά έχουν ως μοναδικό σκοπό να καταστήσουν το Επίνειο σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης, μια εξέλιξη η οποία δημιουργεί ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα όχι μόνο για τον κινεζικό όμιλο, αλλά και για την εθνική οικονομία της Ελλάδας», είπε κατά την διάρκεια της επίσημης συνάντησης την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου ο κάπτεν XU, με τον κ. Πλακιωτάκη, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Κίνας XΙ Jinping στην Ελλάδα, που πραγματοποιείται από την   Κυριακή 10 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται την επόμενη Τρίτη 12 Νοεμβρίου.

Οι επενδύσεις της Cosco στον Πειραιά είναι σημαντικές

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του κινεζικού ναυτιλιακού ομίλου, αναγνωρίζοντας τις συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιστρέψει το κλίμα της εθνικής οικονομίας της Ελλάδος, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι : «Παρακολουθούμε αυτή την προσπάθεια και πιστεύουμε πως η Ελληνική κυβέρνηση κινείται προς τον ορθή κατεύθυνση και η επένδυση μας ενισχύει την προσπάθεια αυτή».

Από τον πλευρά του ο   επικεφαλής του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υποστήριξε   ότι οι επενδύσεις της Cosco στον Πειραιά είναι σημαντικές και διαβεβαίωσε τον κάπτεν XU πως η Ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ότι πρέπει ώστε να υλοποιηθούν, σε ένα περιβάλλον win-win μέσα από το οποίο θα είναι ωφελημένες και οι δύο πλευρές.

Η κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά την προώθηση των επενδύσεων

Πιο αναλυτικά, μετά το πέρας της συνάντησης ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε : «Ήθελα να ανταποδώσω τη θερμή φιλοξενία που είχαμε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την τελευταία επίσκεψή μας στη Σαγκάη. Θέλω να επισημάνω ότι αυτή η κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά την προώθηση των επενδύσεων και αυτό έγινε με την έγκαιρη έγκριση του master plan της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και αυτό το έκανε πράξη σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Αυτή η επένδυση σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας εποχής στις Ελληνοκινεζικές σχέσεις όχι μόνο στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και στις ευρύτερες άλλες δραστηριότητες προς όφελος και των δύο κρατών και βέβαια προς όφελος των δύο λαών.

Η Κίνα, να υποδεχθεί  τους Έλληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Πρόεδρο της Cosco κάπτεν XU και για συνεργασία σε άλλους τομείς που συνάδουν με τη ναυτιλιακή δραστηριότητα, όπως στον τομέα της κατασκευής ναυτιλιακού εξοπλισμού. Την ώρα που οι Έλληνες πλοιοκτήτες επενδύουν στα κινεζικά ναυπηγεία ήρθε η ώρα και τα κινεζικά ναυπηγεία να υποδεχθούν τους Έλληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού.

Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Η παρουσία κινεζικών τραπεζών και μάλιστα των πρώτων παγκοσμίως στη χώρα μας είναι η αρχή για νέες πολύ σημαντικές επενδύσεις και συμφωνίες που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα».

 

Υπενθυμίζεται πως τον πρόεδρο της Cosco, κατά την επίσκεψη του στο ΥΝΑΝΠ συνόδευαν οι αντιπρόεδροι της Cosco Shipping Group,  WANG Haimin, ZHANG Wei, ο αντιπρόεδρος της Cosco και πρόεδρος της ΟΛΠ Α.Ε.   YU Zenggang, και ο διευθύνων σύμβουλος Cpt. FU Chengqiu. Παρόν στην συνάντηση ήταν ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος και το μέλος της διοίκησης της ΟΛΠ Α.Ε., εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ Αθανάσιος Λιάγκος,

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα