Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

ΥΠΕΝ : Έχοντας πετύχει σημαντικό βαθμό ωρίμανσης, το Κτηματολόγιο εξελίσσεται θετικά, και βρίσκεται λίγο πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της κτηματογράφησης

Στο σημαντικό βαθμό ωρίμανσης στον οποίο έχει προχωρήσει το Κτηματολόγιο, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, προσθέτοντας πως σήμερα βρίσκεται λίγο πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της κτηματογράφησης.

«Εξίσου ειλικρινές είναι ότι τα πράγματα θα ήταν ακόμα καλύτερα εάν δεν είχε υπάρξει αυτή η παρέμβαση στο νομικό τύπο, με τον οποίο λειτουργεί το Κτηματολόγιο, αν ήταν ακόμα Ανώνυμη Εταιρεία και δεν υπήρχε ο τελευταίος νόμος του κτηματολογίου δεν θα χανόντουσαν περίπου 8 μήνες στην αλλαγή της νομικής μορφής και η κτηματογράφηση θα είχε προχωρήσει καλύτερα», είπε την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου ο κ.   Χατζηδάκης, στη συνέντευξη Τύπου για το Κτηματολόγιο, παρουσία του υφυπουργού Δημήτρη Οικονόμου του προέδρου του Κτηματολογίου Δημήτρη Σταθάκη και του γενικού διευθυντή Στέφανου Κοτσώλη.

Οι πολίτες πλέον έχουν πάρει  την υπόθεση «Κτηματολόγιο» στα χέρια τους

Συνεχίζοντας ο επικεφαλής του υπουργείου, διευκρίνισε πως το ίδιο το Κτηματολόγιο δεν πήγε μπρος με αυτή τη διαδικασία, λέγοντας ότι «Στόχος τόσο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου όσο και της νέας διοίκησης του Κτηματολογίου, από την πρώτη στιγμή, ήταν να επιταχύνουμε ακόμα περισσότερο τους ρυθμούς. Και σήμερα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως υπάρχουν αποτελέσματα και μάλιστα πολύ θετικά σε σχέση την ολοκλήρωση του έργου. Οι πολίτες πλέον έχουν αρχίσει να παίρνουν την υπόθεση «Κτηματολόγιο» στα χέρια τους.

Επιστρέφοντας λοιπόν στο παρόν, τα στοιχεία που διαθέτουμε δείχνουν μια ισχυρή ανταπόκριση των πολιτών στην πρόσκληση του Ελληνικού Κτηματολογίου να δηλώσουν την ακίνητη ιδιοκτησία τους. Προφανώς έχουν πειστεί πως το Κτηματολόγιο μπορεί και πρέπει να ολοκληρωθεί προς όφελος όλων. Και έχουν επίσης πειστεί ότι θα μπει ένα τέλος στις παρατάσεις και τα πράγματα θα αρχίσουν να σχηματοποιούνται»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το κλείσιμο 21 Περιφερειακών Ενοτήτων

Κατόπιν, ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε πως τους τελευταίους δυο μήνες, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το κλείσιμο 21 Περιφερειακών Ενοτήτων στις οποίες έληξε η προθεσμία υποβολής δηλώσεων, σημειώνοντας πως οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος υπήρξαν οι καλύτεροι για το Ελληνικό Κτηματολόγιο αναφορικά με τη συλλογή δηλώσεων για ολόκληρο το 2019, εξηγώντας πως για τον   Σεπτέμβριο, ο αριθμός των δηλώσεων που συγκεντρώθηκε ξεπέρασε τις 700.000, φτάνοντας στο 70% των κατ’ εκτίμηση δηλώσεων για τις περιοχές που η προθεσμία έληξε τέλος Σεπτεμβρίου, ξεπερνώντας κατά πολύ τον συμβατικό στόχο του 55%, ποσοστό που είχε τεθεί και παλαιότερα από τη διοίκηση του Κτηματολογίου, με τον μήνα Οκτώβριο, να πηγαίνουν τα πράγματα επίσης πολύ θετικά, καθώς ο συνολικός αριθμός δηλώσεων που συλλέχθηκε ξεπέρασε τις 950.000.

Στη συνέχεια ο υπουργός σχολίασε πως στο συνολικό ποσοστό συλλογής δηλώσεων, συμπεριλαμβάνονται και οι δηλώσεις «εμπρόθεσμης υποβολής», όσων δηλαδή   πήραν αριθμό πρωτοκόλλου με την υποχρέωση να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά διευκολύνοντας ειδικά εκείνους που σπεύδουν να δηλώσουν την ακίνητη ιδιοκτησία τους, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία της αυξημένης κίνησης των τελευταίων ημερών, λέγοντας πως «Συνολικά   για τη χώρα, μέχρι σήμερα από τα εκτιμώμενα από τους ειδικούς 39,1 εκατ. συνολικά δικαιώματα:  Έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα 13 εκατ. (33%).

Πλέον το παζλ του Κτηματολογίου αρχίζει να συμπληρώνεται

Πρόκειται για περιοχές στις οποίες έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση, κυρίως σε αστικές περιοχές, και στις οποίες λειτουργεί κανονικά το κτηματολόγιο. Είναι σε προχωρημένη επεξεργασία 7,5 εκατ. (19%). Αφορούν περιοχές υπό κτηματογράφηση, που όμως έχει ολοκληρωθεί η περίοδος συλλογής δηλώσεων και έχουμε πάει σε επόμενα στάδια.  Είναι σε εξέλιξη συλλογή δηλώσεων για 15 εκατ. δικαιώματα (39%). Πρόκειται για τις 34 συμβάσεις που τρέχουν σήμερα και στις οποίες συλλέγονται δηλώσεις. Εκκρεμούν 2,7 εκατ. δικαιώματα (7%) σε μελέτες που δεν έχουν ανατεθεί ως σήμερα, είναι για τις συγκεκριμένες 5 περιφερειακές ενότητες.  800.000 δικαιώματα (2%) αφορούν την μετάβαση από το παλαιού τύπου Κτηματολόγιο, το οποίο είναι από τον καιρό της Ιταλοκρατίας, στα νησιά Ρόδος, Κως και Λέρος στο νέο Κτηματολόγιο.

Πλέον το παζλ του Κτηματολογίου αρχίζει να συμπληρώνεται. Και μαζί με αυτό αρχίζει και σχηματοποιείται σιγά-σιγά το λεγόμενο γεωχωρικό υπόβαθρο της χώρας, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε σε δεύτερη φάση τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη»

Τον Νοέμβριο   λήγουν οι προθεσμίες σε 10 Περιφερειακές ενότητες

Ολοκληρώνοντας ο κ. Χατζηδάκης, υπενθύμισε πως τον Νοέμβριο   λήγουν οι προθεσμίες σε 10 Περιφερειακές ενότητες και συγκεκριμένα στη  Καστοριά/Φλώρινα, στο υπόλοιπο Μαγνησίας και Σποράδων, στην  Εύβοια, στην Αχαΐα, στη Μεσσηνία, στη    Λακωνία, στην    Αργολίδα /Κορινθία, στη  Δυτική Αττική/ Νησιά Αττικής, στη  Σάμο/Χίο/Ικαρία και στο Αίγιο, λέγοντας ότι «Τον Δεκέμβριο λήγουν οι προθεσμίες στα νησιά Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη. Η ανταπόκριση των πολιτών και σε αυτές τις περιοχές είναι επίσης θετική και η εκτίμηση είναι πως και τον Νοέμβριο η κτηματογράφηση θα κλείσει πιάνοντας τους συμβατικούς στόχους.

Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως σε περίπτωση που δεν δηλώσουν εγκαίρως την ιδιοκτησία τους δεν σημαίνει πως θα την χάσουν. Κανένας πολίτης δεν πρόκειται να χάσει την περιουσία του επειδή καθυστέρησε να δηλώσει το ακίνητο του στο Κτηματολόγιο. Εκείνο όμως που θα συμβεί είναι πως δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει  εκ των πραγμάτων όσο εύκολα νομίζει την ιδιοκτησία του. Θα ταλαιπωρείται κάθε φορά που θα θέλει να μεταβιβάσει ή να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου του.

Με την δήλωση της ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο οι πολίτες θωρακίζουν και αναβαθμίζουν την περιουσία τους, προστατεύοντας στην πραγματικότητα τους εαυτούς τους. Την καθιστούν εύκολα εκμεταλλεύσιμη και απαλλαγμένη από περιττή γραφειοκρατία και αυξημένο κόστος στο μέλλον».

Τα πρόστιμα θα ενεργοποιηθούν ως υποχρέωση που απορρέει από τον νόμο

Καταλήγοντας, ο υπουργός μίλησε για τα πρόστιμα, εξηγώντας   ότι «Θα ήμασταν όμως ηθικά αφερέγγυοι απέναντι στους συνεπείς πολίτες που έσπευσαν να δηλώσουν εγκαίρως την ιδιοκτησία τους αν σήμερα σας ανακοίνωνα πως όποιος δεν έχει υποβάλλει την αίτησή του δεν θα έχει καμία απολύτως συνέπεια, διότι είμαστε η χώρα του «δε βαριέσαι». Η χώρα που αδιαφορεί για τους συνεπείς και το ότι εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους και παράλληλα δείχνει απόλυτη ανοχή για τους ασυνεπείς.

Τα πρόστιμα θα ενεργοποιηθούν ως υποχρέωση που απορρέει από την εφαρμογή του νόμου. Οι νόμοι του κράτους πρέπει να εφαρμόζονται. Υπάρχει ο νόμος 2308/1995 που προβλέπει την επιβολή προστίμων. Έχουμε δεσμευθεί πως δεν θα προβούμε ακαριαία στην εφαρμογή του νόμου και στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δώσουμε για κάποιο διάστημα τη δυνατότητα στους πολίτες να σπεύσουν να κάνουν ό,τι έκανε η συντριπτική πλειονότητα και να σπεύσουν να δηλώσουν την ακίνητη ιδιοκτησία τους».

Με το ΤΕΕ, δημιουργείται Μητρώο διαπιστευμένων μηχανικών 

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Οικονόμου, διεμήνυσε ότι θα επανέλθουν στο Κτηματολόγιο οι 41 νομικοί που είχαν απολυθεί με την αλλαγή του νομικού καθεστώτος του οργάνου από Α.Ε. σε ΝΠΔΔ, ενώ είπε πως μέσω ΑΣΕΠ θα γίνουν προσλήψεις υπαλλήλων για τη στελέχωση των κτηματολογικών γραφείων.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει η εισαγωγή σειράς ψηφιακών διαδικασιών, μέσω των οποίων θα επιτυγχάνεται, μεταξύ άλλων, και η λήψη ηλεκτρονικά δικαιολογητικών για τον πολίτη, η μακρόθεν υποβολή δικαιολογητικών από αντιπρόσωπο (συμβολαιογράφο ή νομικό, κ.ά.) του πολίτη, ακόμη και ο προδικαστικός έλεγχος μιας διαδικασίας.

Μάλιστα, σε συνεργασία με το ΤΕΕ, δημιουργείται Μητρώο διαπιστευμένων μηχανικών για τη στήριξη του μετασχηματισμού του Κτηματολογίου, προκειμένου να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση του πολίτη με την επιτάχυνση των διαδικασιών. Η υλοποίηση του δρομολογείται για το πρώτο εξάμηνο του 2020

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα